Internettet - tilbage i tid

Jeg ved ikke hvor mange af jer som er klar over at man ofte kan gå tilbage i tid på Internettet? Jeg har fra tid til anden et problem med hjemmesider, jeg kan huske havde noget brugbart, men som i dag f.eks. er ude af drift. Google hjælper ikke her.

F.eks. fandt jeg en reference til http://www.tahallah.demon.co.uk/ som skulle indeholde information om noget Linux frame-buffer arbejde. Øv bøv - hjemmesiden er væk. Men på WayBack machine http://www.archive.org/ ligger der 85 millioner gamle hjemmesider. Incl. den jeg ledte efter. Man indtaster den URL der fandtes dengang, og op kommer en liste over da gamle "snapshots" WayBack machine her liggende. Det tog mig 2-3 minutter at finde min information. Der er lidt problemer med formattering af 10 år gamle sider, f.eks. SSLUGs hjemmeside anno 1998, som kan findes på http://web.archive.org/web/19981212033013/http://www.sslug.dk/ men brugbart er det, og det er fedt at den service er lavet - ud fra et rent historisk synspunkt.

Jeg brugte også samme WayBack service for at se hvad der skete med den gamle http://dropload.com/ service. Hjemmesiden siger "kommer snart igen", men WayBack arkivet viser med en pæn sikkerhed at den hjemmeside blev lagt ned i april (der er ingen nyere snapshots). Så jeg tror ikke http://dropload.com/ kommer igen "lige om lidt".

Er der lignende services, I mener vi bør nævne i samme omgang?

/pto

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Vidar Falkenberg

Husk at det tager tid før nye snapshots bliver inkluderet: Fra archive.org FAQ: http://www.archive.org/about/faqs.php#103

It generally takes 6 months or more for pages to appear in the Wayback Machine after they are collected, because of delays in transferring material to long-term storage and indexing.

Netarkivet.dk er endnu mere omfattende for .dk-domænet, men har strenge restriktioner for adgang.

  • 0
  • 0
#4 Jørgen A Thomsen

Nu kan hjemmesider jo være taget ned af mange forskellige grunde. Det kunne jo være, fordi informationen var fejlagtig, eller at ophavsrettighedshaveren ikke ønskede, at informationen skulle være tilgængelig længere. Hjemmesider kan man ikke bare kopiere, lagre og gøre tilgængelige, som man har lyst til. Til forskel fra Usenet, hvor indlæg skrives og distribueres som læserbreve i en avis, så befinder hjemmesider sig fysisk på en bestemt server.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere