kramselund jereminsen

Internetforsyning er DIT ansvar

Lad mig med det samme sige det - forsyningspligt til internet giver ikke mening. Internet kan komme til forbrugere og virksomheder gennem luft, ild, vand og jord, sådan lettere omskrevet. Vi har ihvertfald både mobilt bredbånd, lysleder, søkabler og diverse teknologier for at lave kabler i jorden (kobber eller fiber).

Det er således ikke svært at tilbyde uafhængige løsninger fra to leverandører - eller flere. Derfor bliver jeg træt af at høre om forsyningspligt i tilfælde af konkurser. En konkurs er ikke en katastrofe.
Forøvrigt er der sjældent nogen der tænker på de ansatte, så til jer ansatte i konkursramte selskaber, held og lykke med at finde nyt job og håber ikke I kommer for meget i klemme!

Når der således bliver skrevet en masse om internet og levering af internetpakker når dette eller hint firma går konkurs, senest Skyline så er det fordi mange ikke tænker sig om.

Hver gang vi ser en konkurs, eller måske en timelang afbrydelse, afføder det ramaskrig, kommentarer fra analytikere, politikere m.fl. Trist er det jo altid og dårlige nyheder kommer hurtigt frem.

De kommentarer som oftest er fremme i Version2.dk drejer sig primært om forsyningen der nu ophører, hvor der i nogle tilfælde har været god tid til at undersøge alternative løsninger - 3 mdr måske - mens andre sager ender med at der lukkes for forbindelsen kort tid efter nyheden.

Specielt kommer der også mange kommentarer fra politikere (tomme tønder der buldrer voldsomt) og fra kollegaerne i branchen (både fra kunder eller fra leverandørerne) - VI HAR STYR PÅ VORES forbindelser og internet. Nedenfor vil jeg forsøge at komme mit bud på hvad du skal gøre for at sikre dig og dit netværk bedst muligt mod kritiske udfald i leverancen.

Men lad mig lige starte med en generel kommentar til de fordømte politikere som intet kender til internet - og lad mig straks give en fremstrakt hånd, jeg kommer gerne forbi borgen og fortæller hvordan internet hænger sammen.

Politikersvaret

Standardpolitikersvaret for tiden er, det er da også for galt - vi må gøre noget, underforstået "Jeg vil have en profil som en fremadrettet og teknisk kyndig politiker totalt Politiker 2.0". Øv hvor bliver jeg træt af denne reaktion uden omtanke, uden forståelse og med ringe selvværd. Ringe selvværd fordi vedkommende åbenbart mener det er nødvendigt at vise "handlekraft" for at stå sig godt. Husk gerne den gamle Tale er sølv, tavshed er guld.

HVIS pågældende politiker, ja dig Trine Bramsen som jeg to gange på min twitter har udnævnt som stupid dane of the day, ville arbejde for at internet bliver taget alvorligt så skal du gå en helt anden vej. Du burde sætte dig ind i hvordan internet virker, og hvordan det bruges. Der er eksempelvis stor forskel på en forretning der er 100% internetbaseret hvor ydelsen er afhængig af at der er en forbindelse, eller en produktionsvirksomhed hvor der indimellem kommer en email ind.

Stop, her er det måske relevant at tage en lille afstikker, for det er da både bekræftende og dejligt at politikere begynder at anse internet som en menneskeret. De skal måske blot erkende at et hvert menneske nok selv kan finde ud af at finde internet et sted - og det ikke nødvendigvis er eeeeeen bestemt forbindelse som er en menneskeret. Så kære politikere husk at internet er en menneskeret, fordi internet idag er en stor del af vores kommunikation på kloden og sikrer at vi kan kontakte både familie, venner og arbejdspladser overalt på vores lille planet. Husk disse tanker når urimelighedsalliancen, også kaldet rettighedsalliancen, forsøger at lave three-strikes love og vil smide folk af internet grundet egen profitoptimering.

Tilbage på sporet - der er forskel på virksomheder og internet er mere kritisk for nogle. Dem som er meget afhængige af internet for at kunne udføre arbejde, eller har stort tab ved at miste forbindelsen, må være bedre til at erkende dette. Når man har erkendt at internet er en råvare som bruges i produktionen, ligesom foder til grisene for at vi kan få bacon, så må man sikre at man har et lager, eventuelt et lille nærlager som kan bruges.

Nu er analogierne jo ofte en dårlige måde at forklare tingenes tilstand på - men i internetsammenhæng er der mange alternativer til den normale forbindelse (lad os i dagens diskussion undgå by vs. land for typen af en virksomhed bør afspejle sig i placeringen - det VIL være dumt at lægge et call-center med IT-support et sted hvor der kun findes een leverandør til tele ;-) ). Alternativerne betyder at man kan få ikke bare en internetforbindelse - det kommer måske som en overraskelse for en politiker. Næste overraskelse er måske også at disse kan være 100% uafhængige, enten fordi der har gravet sig ind i virksomheden hver sin vej, eller fordi den ene leverer gennem kabel i jorden, mens den anden bruger trådløse forbindelser.

Det koster jo penge! Ja, det koster penge at have to forbindelser, og koster det flere penge end man potientielt taber ved ikke at have forbindelse - så er det dårlig forretning. Men kære politikere hold da op med at babysitte, det er nedladende når du fortæller en branche hvordan verden ser ud. Hvis du ikke kender teknologien, pro tip det gør du ikke - selv jeg der arbejder indenfor netværk og internet kender ikke altid teknologierne til bunds. Lad beslutningen ligge hos dem der kender virksomhederne, lad internetleverandørerne levere deres produkter og så vælger man bevidst hvilken løsning man ønsker.

Det kunne med nogle eksempler være:

 • den lille virksomhed med 5 ansatte vælger den lille ADSL løsning og ingen ekstra forbindelse, fordi de har telefonerne med mobilt bredbånd og synes det kunne være hyggeligt at arbejde fra den nærmeste Cafe og få Latte, hvis deres ADSL bryder ned.

 • den store virksomhed med 500 ansatte hvoraf en stor andel bruger internet med email som er vigtigt redskab - de vælger at få gravet to fiberforbindelser ind fra een leverandør (eller to) ad to forskellige adgangsveje. Hvis det ikke er muligt (eller for dyrt = umuligt) vælger de istedet at have en trådløs forbindelse som dog ikke kan klare hele belastningen, men kan klare email som prioriteret traffik. Bemærk her at internetforbindelserne alene ikke gør det, man skal indimellem analysere mere specifikt hvad brugsmønster der er, hvilke muligheder der findes for redundans - og når man støder på en begrænsning (båndbredde på trådløs) vælger man aktivt at understøtte de mest forretningskritiske krav.

 • den mellemstore virksomhed med 25 ansatte har fået et super tilbud på fiber (2.000kr om måneden for 100Mbit kan være fantastisk erhvervslinie) og har opgraderet til denne nye forbindelse. De har dog bevaret deres ADSL linie som en privatlinie hos en af de store udbydere, fordi den koster relativt lidt svarende til 35/5Mbit for 349,- om måneden (fullrate.dk).

Så virksomhederne har alle muligheder for at vælge 1,2,3, ... internetforbindelser fra 1,2,3,... leverandører - uden indblanding fra politikerne. Hver af disse leverandører kan specificere hvad deres produkt kan og kunden vælger - det er et frit marked og har du et bedre produkt kan du være heldig at få kunder. Tilsvarende kan private forbrugere vælge mellem flere leverandører, men vælger typisk med hovedet under armen det billigste produkt - fordi der mangler varefakta for internetforbindelser.

Så fra min stol (jeg er btw. ISP og LIR gennem RIPE) drejer det sig mindre om at babysitte erhversvirksomheder men istedet sikre fri konkurrence, herunder at varafakta kommer på bordet. Et andet sted hvor man som politiker kan medvirke til at bruge teknologien internet er ved at gå forrest. Et godt eksempel er Grønland hvor netop internet er blevet mere frit, billigere og færre begrænsninger i antal Gigabytes om måneden. Check evt. selv http://www.tele.gl/

Det nuværende niveau hvor politikerne harme og med dundertale forsøger at diktere branchen er utilstedelig - utilstedelig fordi internet er en ekstremt vigtig del af vores konkurrenceevne og ethvert tilbageskridt vil få direkte indflydelse på vores bruttonationalprodukt!. Samtidig er det lidt som at høre den grotesk overvægtige lege diætist for en professionel konkurrenceidætsudøver.

Hvorfor gør politikerne ikke dette, fordi det kræver diplomati fremfor synlighed - ingen stemmer, ikke noget en politiker vil røre. Tænk bare på lovgivgningen indenfor tid i Danmark som er 100% utidsvarende men som ingen forsøger at rette ind. Til trods for at tidstyring og angivelse af tid bliver mere og mere relevant for specielt internetteknologier.

Godt, jeg tror jeg kom af med lidt frustration, og håber det blev synligt at politikerne ikke er dem som ved hvordan internet virker, og de derfor skal være meget påpasselige med at diktere branchens vilkår. Til de politikere som stadig ikke har forstået det, tag et review af logningsbekendtgørelsen - og bekend dine synder hvis du var med til det makværk.

Internetforsyning er DIT ansvar

Hvad skal du gøre - ud fra et sikkerhedssynspunkt - for at sikre at du og dine services virker?

Først og fremmest skal du estimere hvor kritisk dine internetforbindelser er for "forretningen". Eksempelvis har jeg i mange år været freelancekonsulent, undervisning osv. Dengang var een bestemt internetdforbindelse ikke kritisk for at jeg kunne levere mine ydelser. Jeg kunne sende mine emails og rapporter fra en VILKÅRLIG forbindelse.

Idag er jeg meget afhængig af mine internetforbindelser ud i verden, fordi jeg leverer internet til kunder - som forventer at jeg kan levere selvom een forbindelse forsvinder. Min løsning er således at vurdere hvor kritisk det er, indhente tilbud fra flere og etablerer flere forbindelser. Dette optimeres løbende og heldigvis er det nemt for mig at koble flere internetleverandører på mit udstyr i datacenter, fordi de er 30+ internetleverandører i huset.

Så hvor kritisk er din internetforbindelse?

Gentag dette for enhver af dine nuværende forbindelser.

Når du ved hvor kritisk dine forbindelser er vil det næste skridt i risikoanalysen ( som dette rent faktisk er) at se på leverandørerne og sandsynligheden for hændelser som nedbrud, konkurs m.v.

Første skridt her er nok at du skal finde ud af hvem du bruger som leverandører på dine forbindelser - du har helt sikkert flere.

Der er mange eksempler på at man reelt ikke ved hvem leverandøren er, eller hvilke andre aktører som er medvirkende til at sikre leverancen - se bare på Netgroup cloud for nyligt.

Vi bruger eksempelvis Netgroup til at levere en forbindelse i Aarhus - gennem TDC. Det betyder at den pågældende forbindelse er afhængig af at både Netgroup og TDC fortsat leverer deres service. Kundens forbindelse er dernæst afhængig af at vores udstyr virker, som igen står i datacenter hos Interxion i Ballerup - for denne forbindelse. Heldigvis er Interxion meget tæt på at være selforsynende med N+1 strømgeneratorer, stort vandreservoir med kølevand osv.

Du skal derfor skaffe dig en oversigt over leverandørerne, og vurdere om een leverandør er bedst, one-stop shopping, eller du vil sprede dine forbindelser over flere. Husk i den forbindelse at flere og flere idag bruger mobilt bredbånd og der har været eksempler på timelange nedbrud hos leverandører.

Beslutningen

Hvis du når så langt her har du en ide om dit nuværende netværk, inklusiv leverandører og måske et overblik over de tekniske muligheder i dit område. Det næste skridt er at foretage et valg.

Den ene mulighed kan være at sige, vi er godt sikret med den nuværende løsning. Vi har ikke så kritisk behov og de nuværende muligheder med en fast forbindelse, mobilt bredbånd som backup og medarbejdernes egne forbindelser hjemme er OK. Du skal sørge for at det er en bevidst beslutning, og skriv gerne ned til dig selv, ledelsen og din efterfølger hvorfor det nu er det rette valg.

Ja, det er rent faktisk muligt at man allerede med rettidig omhu har vurderet situationen og der ikke skal gøres mere nu, specielt hvis man gør det jævnligt. En gang om året et formentlig nok at udføre dette, men større ændringer i netværk og organisationen skal give anledning til tankevirksomhed. Det vil således være dig der skal vurdere hvornår jeres behov har ændret sig, eller hvornår markedet har ændret sig så det er fordelagtigt at bestille mere internet.

Jeg kan naturligvis ikke sige hvordan din løsning skal være, men de fleste vil efter min mening kunne kombinere fra følgende kategorier:

 • fast forbindelse som efter behov kan være ÅDSEL eller fiber. Bemærk her at det er unfair at sammenligne priserne på erhversfiber med privat ADSL priser, med den samme Mbit får man typisk med fiber en langt lavere latency (pingtid 30ms vs 5ms fiber) og med erhvervslinierne er service helt anderledes, både antal supportere / kunde og hvornår fejlretning påbegyndes.

 • trådløse forbindelser som fastmonteret FWA, det kan være 10/10Mbit som eksempelvis Butlernetworks og Skyline tilbød - det lader til at være en dårlig forretning. Måske er det en dårlig forretning, fordi 3G bølgen kom og alle med mobiltelefoner kan dele internet, indbygget Hotspot funktionalitet. En 3G forbindelse er i min bog en fantastisk forbindelse, omend lidt høj latency, og jeg har sendt mange ting over 3G fra min bil. Der findes idag mange små access points som tilbyder en mobil løsning for et mindre antal medarbejdere. Eksempelvis Huawei Webcube 1.449,-(www.3.dk dog med 1GB data / md)

 • medarbejderens private forbindelse - ja, det er i min bog bestemt en mulighed som hjemmearbejdspladserne har åbnet for. Et klippekort hos en Cafe, eller en aftale med en venne-virksomhed er en anden måde at sikre at medarbejdere med laptop kan arbejde videre.

Så hvad er din strategi for nedbrud? Du er meget velkommen til at beskrive i så mange detaljer at andre kan måle sig mod det "vi er 25 mand og bruger en/to/tre forbindelser".

For mig virker det ligetil at strikke en løsning sammen, og har selv købt 3G dengang jeg flyttede ( i 2004) fordi jeg ikke vidste hvor længe jeg ville være uden Internet under flytningen :-)
For nyligt skiftede vi kontor og alle brugte i en periode mobiltelefonen som internet, vi er ret få og mit teleselskab sparkede de andre af banen :-)

Er du enig? det er nemt og dem som er kommet i klemme hos ButlerNetworks og Skyline er inkompetente? eller er markedet for ugennemskueligt og/eller betændt?

Jeg mener ikke det er betændt, men det er svært at sige hvem der arbejder med hvem.

PS Kære Trine og andre, I betragter det måske som et personligt angreb på Trine, men jeg kender ikke personen Trine. Jeg kan dog se en mangel på respekt for vores branche igennem de citerede udtalelser at jeg bliver nødt til at angribe dem direkte og uden blusel - så DET er målet! Jeg vil derfor forsat henvise med navns nævnelse, og håber dette i det mindste indgyder nok frygt til at hun (og andre politikere) vil konsultere teknisk kyndige rådgivere.

Alternativt kan de se på Hr Morten Messerschmidt fra DF, hvor det er tydeligt at han virkelig gør en indsats indenfor IT-området. Faktisk gør han en dyd ud af at forstå, og dermed bliver hans reaktion og aktiviteter mere ærlige, direkte og konsistente. (Bemærk her at konsistent ikke betyder at man har samme mening altid, man kan måske flyttes - dog skifter man ikke retning på må og få.)

Jeg vil idag ikke anbefale at man stemmer efter hvad IT-ordføreren fra et bestemt parti mener, men ingen af partierne lader til at have en grundlæggende forståelse for IT eller internet, og det er sørgeligt da livet idag har IT og internet som en integreret del. Samtidig har tidligere statsminister Anders Fogh gjort det mere almindeligt at lytte til sine spindoktorer end til eksperterne indenfor diverse felter - som ellers i mange tilfælde har dedikeret hele deres professionelle liv til det pågældende område.

Kommentarer (113)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Jönsson

Det er således ikke svært at tilbyde uafhængige løsninger fra to leverandører - eller flere.

Jo, det er jo lige netop det det er i Skyline tilfældet. De steder hvor folk har valgt Skyline (ihvertfald dem jeg kender til, omkring 14 stykker), der er der ikke mulighed for andet end meget langsom og ustabil Adsl, og intet dækning mht. 3G/4G. Så jo, det er >meget< svært at tilbyde uafhængige løsninger og ofte >meget< dyrt...

Derfor bliver jeg træt af at høre om forsyningspligt i tilfælde af konkurser. En konkurs er ikke en katastrofe.

Arrogant holdning overfor dem der ikke kan få hurtigt Internet længere efter Skylines konkurs.

Så virksomhederne har alle muligheder for at vælge 1,2,3, ... internetforbindelser fra 1,2,3,... leverandører

Nej, nej og atter nej. Måske du skulle flytte en hvis kropsdel og komme ud til virksomhederne uden for de større byer. Der er stadig masser af steder i DK, hvor der ikke kan leveres Internet fra andre end TDC, på gamle kobber kabler med høj dæmpning og langt fra centralen. Og så siger du ja, få dog pungen op. Hvordan forsvarer du det overfor en virksomhed med en årlig omsætning på et par millioner. Skal de bare betale kr. 500.000,- for at gå gravet fiberkabler ned flere kilometer ? Som jo ofte er prisen når der forespørges.

I dag bliver mere og mere elektronisk og kræver Internet adgang. F.eks. Videoovervågning, Tyverialarmer, fjernstyring af produktionsapparat osv. Ting der kører fint på en forbindelse på et par Megabit/s, men skod på en forbindelse under 1 Mbit/s.

trådløse forbindelser som fastmonteret FWA, det kan være 10/10Mbit som eksempelvis Butlernetworks og Skyline tilbød - det lader til at være en dårlig forretning

Helt dårlig kan den da ikke være, når der er 40.000 kunder hos Skyline på Wimax/FWA ? Det er måske mere forretningsideen/konceptet der er dårlig. Levere billigt Internet til >hele< Danmark. Måske de skulle have nøjes med de områder, hvor der var et kunde potentiale. F.eks. de steder i DK, som har dårlig 3G/4G dækning, samt ligger langt fra en central, så ADSL heller ikke er en mulighed og ikke har fået gravet fiber ned (Altså de steder folk faktisk har valgt at købe en Skyline forbindelse).

 • 16
 • 6
#2 David Nielsen

Arrogant holdning overfor dem der ikke kan få hurtigt Internet længere efter Skylines konkurs.

Væsentlig mere arrogant holdning at kræve et fejlet produkt videreført - og iøvrigt ikke sikre sig redunante forbindelser hvis det er forretningskritisk.

Er helt med Henrik på hans opsang.

PS. hvis nu de 40.000 kunder synes det er så galt (og igen alternativer har) - så kunne de jo gå sammen og købe teknikken, medarbejderene og radio frekvens licenserne ud af konkursboet og videreføre det. Det er da set en del steder i Jylland og øde egne at der etableres foreninger for noget sådant.

 • 6
 • 15
#3 Jens Jönsson
 • 13
 • 2
#4 Jacob Pind

Er i alles interesse at også landet får en fornufitgt dækning, så det at bosidde sig uden for byerne også forbliver aktrativt når alle med vold og magt skal tvingest til elektronisk kommunikation med amt og kommune.

Staten kunne jo start med at overtage skyline, tvinge de andre udbydere til at pool deres infrastruktuer ved et central selvskabe med fælles ejerskab, som så ville stå for fremtidig udbygning og lod alle komme til alle master og kabler, så kunne de konkurere på ligefod med deres grundprodukt. Er selvf et par af dem som vil komme til at revudere deres grundprodukt så det ikke blot var dårlige service som desvære er et gennemgående ting ved dem .

 • 3
 • 3
#5 Anonym

Det kunne også være en idé hvis de store ISP'er gik sammen om at drive resterne af Skyline, som et alternativ i de områder hvor de ikke stærkt repræsenterede.

En kunde der ikke kan få internet på anden vis end Skyline, er en kunde ISP'erne ikke kan tjene på før de kommer ud i de "øde" områder. Ved et fællesselskab kunne de stadig tjene en andel af de kunder der bruger Skyline. De tjener kun en andel, men betaler også kun en andel til driften. Hvis ISP'en vil tjene hele kagen så ligger der jo så et incitament til at få udrullet egen dækning, og komme med et bedre alternativ, som man selv tjener 100% på. I mellemtiden er der ikke nogle kunder der bliver tabt af IT vognen udelukkende pga. valg af bopæl, og ISP'erne vil måske kunne undgå yderligere telereguleringer af deres eksisterende forretning.

 • 4
 • 0
#6 Casper Bang

Selv redundans giver ikke nødvendigvis megen praktisk mening, hvis man har oplevet, at den redundante linie OGSÅ blev ramt ved konkursen, fordi det er umuligt at gennemskue, overvåge og reagere; hvis begge leverandører ruter igennem samme fysiske netværk (underleverandør som f.eks. Butler).

I den idelle verden var der cykler nok i grafen til at modstå udfald af betragteligt antal tilfældige noder, men de fleste (små og mellemstore) danske virksomheder lever i en lavpraktisk verden hvor fordele skal afvejes imod omkostninger. Set ud fra dét perspektiv, synes jeg godt man kunne behandle IT infrastrukturen på niveau med transport.

Faktum er jo at vi er afhængige af hinanden langt hen af vejen, men hvis en advokat forlanger at nu bliver der trykket på Off knappen, så kan man have nok så mange SLA'er til ingen verdens nytte - kæden er ikke stærkere end det svageste led.

 • 4
 • 0
#7 Johnny Olesen

Jeg arbejder i en mindre virksomhed med fire ansatte. Vi er dybt afhængig af både telefoni og internet. Uden internet kan vi ikke modtage ordre, afsende ordre, udsende fakturaer, printe fragtseddler - ja kort sagt så går vores verden helt i stå uden telefon/internetforbindelser.

Vi har pt. kun to muligheder for kablet internet, og det er en ustabil ADSL forbindelse eller en ALT for dyr fiberforbindelse fra TDC. Elselskaberne graver i området, så måske vi snart kan få fiber fra dem... Vi har valgt en ADSL forbindelse af økonomiske hensyn.

Vores ADSL forbindelse er faldet ud 5-6 gange det sidste halve års tid, og vi har derfor en købt et simpelt USB modem fra Telia, som sidder i vores Netgear DIR-655 router. Der er godt nok ikke fall-over på forbindelsen, så vi skal manuelt koble 3G modemet til, når der er brug for den. Men det giver en nedetid på under 3 minutter. Telias 3G netværk kører helt uafhængig af TDCs fastnet/backbone netværk, så uanset TDCs eventuelle problemer, så er vi online, sålænge vi har strøm (igen en kalkuleret risiko, da vi ikke har backup på strømmen).

Det er det samme med backup. Vi benytter også off-site backup via Internettet, som kører hver nat.

Hvis man ikke har en strategi for backup og internetforbindelse, så kan man lige så godt lukke sin virksomhed, hvis man er bare lidt afhængig af IT. At satse på kun én udbyder/teknologi, det er idioti. Rent privat, så har jeg også mobilnumre ved to forskellige selskab i tilfælde af nedbrud og det samme med internet, hvilket flere gange har været meget fornuftigt.

 • 4
 • 0
#8 Andreas Plesner
 • 6
 • 2
#9 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

@Jens tak for svaret - dejligt at høre fra kunderne hos Skyline, gennem en mellemmand

Jeg prøver at skære lidt, så vi tager punkterne et for et - der er mange facetter. Jeg prøver også at svare så kort som muligt, og håber ikke jeg dermed fremstår som meget arrogant, det er jo altid svært at få nuancer frem - men kort fortalt.

Jo, det er jo lige netop det det er i Skyline tilfældet. De steder hvor folk har valgt Skyline (ihvertfald dem jeg kender til, omkring 14 stykker), der er der ikke mulighed for andet end meget langsom og ustabil Adsl, og intet dækning mht. 3G/4G.

ikke mulighed for andet, men jeg har brug for andet og mere, jeg bliver, det må være andres problem, at JEG har et problem, ...

Hvis din virksomhed har brug for hurtigere internet end du kan få, må den enten betale prisen eller flytte, sorry - sådan må det være. På den lidt mindre sort/hvide bane er det fedt at vi har krav om man SKAL kunne få en telefonforbindelse til en rimelig pris, uanset hvor vi er, men nej - du får ikke en motorvej til en lav pris.

Prisen skal betales og dem som har behov for internet må overveje det på lige fod med andre råvarer og komponenter der indgår - man lægger heller ikke et gartneri i en ørken eller en højteknologisk fabrik med krav om en duelig arbejdsstyrke ved en landsby befolket af analfabeter.

Nej, nej og atter nej. Måske du skulle flytte en hvis kropsdel og komme ud til virksomhederne uden for de større byer.

Jeps, jeg prøver at flytte kroppen hist og her, motion af en hvis kropsdel er vigtigt ;-) Det giver anledning til megen snak med IT-folk fra hele landet til kundemøder og mange foredrag for PROSA gennem +10 år. Så ja, snakker da jævnligt med IT-folk fra store og små virksomheder. Jeg tror du dog har misforstået konceptet af en risikoanalyse, og vil bede dig checke dette. Brug wikipedia som udgangspunkt http://en.wikipedia.org/wiki/Risk_analysis og specielt http://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_risk_analysis

Hvis du foreslår at bruge 500.000 for "en virksomhed med en årlig omsætning på et par millioner" (BTW hvad er deres overskud?) så lyder det umiddelbart som et dårligt forslag. Men det skal på listen over muligheder og skal vurderes.

Det skal blandt andet vurderes ud fra - hvad sker der uden denne investering? Hvis det betyder knald eller fald af virksomheden, så er der ikke andre muligheder. <indsæt her nogle økonomifolk der kan tale for og imod med Return on Investment, drift, lån, leasing, oprettelse af selskaber m.v.>

Når det så er sagt er der meget stor forskel på virksomheder og måske burde dem som har større og større behov for internet nærme sig hinanden regionalt/lokalt. Det vil eksempelvis være muligt at lave knudepunkter hvorfra der kan trækkes fiber, men leveres trådløst på den sidste strækning.

Jeg har været i mange forskerparker hvor man samler ressourcer, og det vil alt andet lige være nemmere at overtale en udbyder til at etablere et knudepunkt hvis man har garanteret X nye kunder det pågældende sted.

Så andelsinternet har måske en fremtid, og måske kan det endda skrues sammen så man får præcis det produkt man ønsker. Måske har alle systemerne ikke samme krav til oppetid eller support, fordi data om køernes tilstand godt kan opsamles løbende, men afleveres een gang i døgnet er OK.

Jeg er ikke ekspert på hverken FWA, wireless community network eller andre store mesh netværk med wireless, men måske nogle af de community drevne netværk kunne komme med lidt input. http://djurslands.net/ har måske nogle erfaringer?

Inspiration kan også hentes fra udlandet, hvor ting som Freifunk breder sig. De er blandt andet kendt for at dække i Berlin, hvor kobberet i det tidligere østberlin skulle have været af en så elendig kvalitet at det var bedre med et mesh netværk af 802.11 access points.

Så for mig at se er vi igen i en situation hvor vi skal skubbe problemerne til dem der kan løse dem, og politikerne kan ikke effektivt løse et højteknologisk problem indenfor et område der bevæger sig hurtigt.

Specielt ikke da ITST er skudt i sænk ser IT fremtiden i det politiske danmark meget trist ud.

 • 5
 • 5
#11 Johnny Olesen

Staten kunne jo start med at overtage skyline, tvinge de andre udbydere til at pool deres infrastruktuer ved et central selvskabe med fælles ejerskab, som så ville stå for fremtidig udbygning og lod alle komme til alle master og kabler, så kunne de konkurere på ligefod med deres grundprodukt. Er selvf et par af dem som vil komme til at revudere deres grundprodukt så det ikke blot var dårlige service som desvære er et gennemgående ting ved dem .

En meget interessant ide, som dog ikke har været muligt pga. gældende lovgivning på området. Det er således ikke teleselskaberne, der står i vejen. Det er derimod staten, og de licensvilkår som staten har givet teleselskaberne.

Det tog f.eks. Telenor/Telia flere om at få lov til at dele sendeudstyr pga. de strikse regler på området. Og selvom de nu har fået lov til at benytte samme radionetværk, så er der stadigvæk et hav af begrænsninger, hvilket du kan læse alt om her: http://www.kfst.dk/konkurrenceomraadet/afgoerelser/afgoerelser-2012/anme...

 • 1
 • 0
#12 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

I får også lige en bonus kommentar, hvis den er alt for kommerciel kan den jo anmeldes og fjernes ;-)

Jeg har flere gange købt produkter hos Ubiquiti Networks, som sælger wireless enheder - vi køber og sælger dem

De har annonceret AirFiber som de kalder et nyt produkt: "Utilizing the worldwide license-free 24GHz band, airFiber can be freely purchased and deployed nearly anywhere. " http://www.ubnt.com/airfiber

Jeg kender ikke mere til netop det produkt, men med specs der siger: "With true 1.4Gbps+ data throughput and up to 13 km range, airFiber provides a breakthrough in 24GHz backhaul performance"

Det lyder interessant!

Det er yderligere beskrevet med teksten: "airFiber core networks backbones can be instantly and cost-effectively deployed anywhere, bringing Internet deep into the unserved areas of the world." - og et billede fra Afrika, Afrika som forøvrigt ræser udenom kobberet og direkte til trådløse teknologier.

 • 4
 • 0
#13 Johnny Olesen

De har annonceret AirFiber som de kalder et nyt produkt: "Utilizing the worldwide license-free 24GHz band, airFiber can be freely purchased and deployed nearly anywhere. " http://www.ubnt.com/airfiber

Jeg mener, at det er de produkter, som Airnet benytter - en internet udbyder som er særdeles kendt på Bornholm/vestkysten: http://www.airnet.dk/

Der er også http://www.zebnet.dk som tilbyder trådløst internet i visse områder.

 • 1
 • 0
#14 Steen Thomassen

Flyt lige en virksomhed som et landbrug ind i byerne - mener du det? Nogle af dem som er i klemme er landbrug som har meget afhængig af internet.

Og skal de områder, som ikke kan få ordentligt bredbånd, overlades til folk som Låsby Svendsen, når de stærke beboer flytter væk, fordi de ikke vil/kan bo i et teknologisk hul.

Det politiske spørgsmål er at man ønsker at få dækket alle de områder med mulighed for ordentligt internet - og i nogle områder var Skyline eneste mulighed. På en eller anden måde skal de have et reelt alternativ. Og det politiske problem er at der ikke findes et reelt alternativ for omkring 2% af befolkningen.

 • 5
 • 4
#16 Johnny Olesen

Det politiske spørgsmål er at man ønsker at få dækket alle de områder med mulighed for ordentligt internet - og i nogle områder var Skyline eneste mulighed. På en eller anden måde skal de have et reelt alternativ. Og det politiske problem er at der ikke findes et reelt alternativ for omkring 2% af befolkningen.

Hvilke områder er det som vi taler om?

Jeg har spurgte fler gange, men jeg har altså svært ved at finde disse områder som igen og igen bliver omtalt.

Kan du ikke finde mig et område i Danmark, hvor det er umuligt at få trådløst internet fra alle teleselskaberne med et 3G netværk (TDC, Telia, Telenor, 3 og Net1) ???

En landmand kan sagtens nøjes med 2 Mbit så længe forbindelsen er stabil.

 • 2
 • 3
#17 Casper Bang

"...bringing Internet deep into the unserved areas of the world."

Du synes ikke der er en modstrid imellem ovenstående (eller Afrika) og så 13Km?

I Danmark må man iøvrig kun sende med 100mW på licensfrit bånd, så du når næppe op på 13KM lovligt (Jeg var nødt til at købe ny fjernstyring til min helikopter her i DK, da min 1W sender fra USA var ulovlig).

 • 1
 • 0
#18 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Hvem er det der kræver Skyline videreført da ?

Trine Bramsen blandt andet, se eksempelvis: http://www.version2.dk/artikel/regeringens-krav-skyline-kunder-skal-beho... »Vi sætter hårdt mod hårdt. Vi kan ikke have, at borgere og virksomheder pludselig er helt afskåret fra internettet, så der skal findes en løsning inden i morgen,« siger Trine Bramsen til Version2.

Mor er sur! Mor ved dog ikke hvad det drejer sig om, men mor er sur!

Det er desværre som jeg ser det endnu et skridt i retning af det koncept hvor vi skal bæres fra vugge til grav uden at tage selvstændige belsutninger, så dem der af forskellige grunde har fravalgt en ekstra forbindelse skal have gavn af regeringens redningsplan som træder til?! WTF?

Det pudsige når man læser artiklerne, som jeg bemærker er i den opfølgende artikel fra Version2 http://www.version2.dk/artikel/saa-meget-betaler-teleselskaberne-redde-s...

Staten har indtil videre afvist, at den kunne spare konkursboet for lejeudgiften til den licens, Skyline har brugt for at drive Wimax-nettet. Dette skyldes angiveligt, at man i så fald kommer på kollisionskurs med EU's regler om indirekte statsstøtte.

Jeg kan kun bifalde dette! Det ER konkurrenceforvridende hvis man redder virksomheder der reelt burde være gået ned. Misforstå mig rigtigt, se på vores banker der er krakket - og de er fint at man opsamler og redder den almindelige kunde, for en tid.

HVIS man gør det rentabelt af lave mindre gode internetselskaber og underbyde markedet for derefter at krakke, med en regering der blot viderefører aktiviteterne udover det rimelige - så har vi skabt et skrækscenarie.

 • 5
 • 1
#19 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Du synes ikke der er en modstrid imellem ovenstående (eller Afrika) og så 13Km?

13km er ikke ret langt hverken i Afrika eller Jylland, for en Kjøwenhavner er det umådeligt langt. Forskellen er dog til at føle på, idet et normalt 802.11g rækker i meter, mens det nye nu snakker 13Km - ikke jeg overhovedet kender profilen for om det falder, således at det er Gbit på 13Km, eller 1Mbit på 13km og 1Gbit på 1km.

Det betyder ikke at teknologien har en begrænsning på at kunne række 13km fra centrum af byen, og ved at lave mesh netværk vil det således hurtigt kunne række måske 100km med en acceptabel performance. Der er en del ubekendte, og både jordens krumning og lokale forhold influerer på signaler osv. De skriver rent faktisk 13+km i dokumentationen.

Hvis man ser på udviklingen i 802.11b og 802.11g har man flere gange presset teknologien op til mange km.

Noget af det mest interessante ved produktet er ligeledes at vi snakker frekvensbånd som "almindelige" mennesker kan bruge, fortsat nedenfor

I Danmark må man iøvrig kun sende med 100mW på licensfrit bånd, så du når næppe op på 13KM lovligt (Jeg var nødt til at købe ny fjernstyring til min helikopter her i DK, da min 1W sender fra USA var ulovlig).

På det specifikke bånd? Jeg er desværre ikke radioamatør eller ingeniør - så kom meget gerne med flere detaljer, jeg ved I sidder derude :-) MEN hvis det er tilfældet kunne man måske forestille sig et forsøg med disse frekvenser og produkter - istedet for at insistere på at firmaer SKAL betale millarder for luft, og derved smadre forretningsmodellen før den overhovedet er sat igang.

Lad os antage at den rakte 10km og kunne sende 100Mbit, og landmænd var villige til at dele netværket med hinanden i et mesh eller en ring. Det lyder for mig som en ret god optakt til en success.

Prisen er forøvrigt 1500USD pr stk, mindst to skal bruges, lige i overkanten af mit nuværende lab budget, men jeg kan da tilbyde en dags konsulenthjælp gratis hvis nogen sidder klar til at forsøge. :-)

 • 2
 • 0
#20 Jens Jönsson

Forskellen er dog til at føle på, idet et normalt 802.11g rækker i meter

Du kan da sagtens få 802.11g til at række et par kilometer med retningsbestemte antenner.

mens det nye nu snakker 13Km - ikke jeg overhovedet kender profilen for om det falder, således at det er Gbit på 13Km, eller 1Mbit på 13km og 1Gbit på 1km.

Vær opmærksom på at det er 1,3 GBit/s radio signal, hvilket er noget mindre end 1,3 Gbit/s reelt throughput(802.11g siger 54 Mbit/s men giver vel omkring 22 Mbit/s). Hvorfor tror du der kun er 1 Gbit/s netkort i ? Lidt tåbeligt, hvis der kan overføres 1,3 Gbit/s og man kun kan tilslutte 1 Gbit/s udstyr :-)

Men udendørs grejet fra UBIQUITI er fedt...

 • 0
 • 0
#21 Daniel Madsen

Jeg er en af de kunder der er kommet i klemme og jeg skal da være den første til at erkende at jeg ikke undersøgte bredbåndsmarkedet godt nok da jeg for 2 år siden valgte at flytte mig selv og min virksomhed til en mindre by på Djursland. Jeg var vant til 50 Mbit inden og var nok så blåøjet at jeg forventede at man i Danmark anno 2010+ kunne få ihvertfald 20 Mbit ADSL overalt.

Det kan man i teorien også, ihvertfald har jeg en 20/2 Mbit ADSL fra TDC (inden da har jeg også prøvet fullrate) - problemet er bare at kobberet i jorden er så dårligt at det er med konstante udfald på linjen og særdeles stort packet loss, hvilket gør at jeg kun har bevaret forbindelsen for at have en backup.

Jeg skiftede nemlig til Skyline for at prøve deres tilbud, ikke mindst fordi de var de eneste der kunne levere mere end 2 Mbit upload og som virksomhed er jeg langt mere interesseret i upload end download hastigheder. Tilmed viste forbindelsen sig at være langt mere stabil end ADSL'en, så jeg har faktisk været rigtig glad for denne.

Nu må jeg så tilbage på min ustabile ADSL eller vælge en 3G forbindelse med høj latency og elendig upload. Jeg har forsøgt at forhøre mig på erhvervsforbindelser, men vi taler 6-cifrede etableringsomkostninger og så godt køre forretningen heller ikke at jeg synes jeg kan tillade mig at smide så mange penge efter en internetforbindelse.

Hvilke alternativer mener du jeg har?

 • 3
 • 1
#23 Anonym

Hvilke alternativer mener du jeg har?

Jeg vil næsten gætte på at svaret bliver at du skulle flytte din virksomhed....

Nej det skal du selvfølgelig ikke - det er på tide at ISP'erne bliver holdt oppe på deres marketingsgejl. Hvis deres dækningskort viser at du kan få 20+/2+ forbindelser der hvor du bor, så bør det være lovpligtigt for dem at kunne levere det (jeg vil endda være flink og tillade dem deres sædvanlige "overhead" elastik på 10-15%).

TDC og resten har bare af at grave kabler ned i en hvis fart eller blive tvunget til at angive realistiske hastigheder, og ikke teoretiske hastigheder. Gjorde de det så ville det danske bredbåndskort nok komme til at blive en sørgelig læsning... Men det skal på den anden side også være meget nemmere for ISP'erne at få sat master op så ansøgninger ikke drukner på en eller anden tilfældig kommunal embedsmands skrivebord.

 • 4
 • 0
#26 John Strand

Jeg vil foreslå at man hæver ejendomsskatten på billige boligere på landet og så kan pengene bruges til at give folk internet i de områder.

Det betyder at dem der bor langt ude på landet og som derfor betaler markant mindre for deres bolig end dem i byerne bidrager til at løse dette problem.

Det er ud fra modellen om at de bredeste skuldre skal bære og i det tilfælde må det være dem der bor biligst.

 • 3
 • 15
#27 Johnny Olesen

Nu må jeg så tilbage på min ustabile ADSL eller vælge en 3G forbindelse med høj latency og elendig upload. Jeg har forsøgt at forhøre mig på erhvervsforbindelser, men vi taler 6-cifrede etableringsomkostninger og så godt køre forretningen heller ikke at jeg synes jeg kan tillade mig at smide så mange penge efter en internetforbindelse.

Hvilke alternativer mener du jeg har?

Nu efterlyser du en erhvervsforbindelse, og så må man jo også gå ud fra at du er villig til at betale for den? Hvis vi lige lader den diskussion ligge så kommer det kommer an på, hvor præcist du bor på Djursland. Kan vi få et bynavn eller en cirka adresse?

Der er mulighed visse steder med de lokale netværk fra djurslands.net, men det har du sikkert afprøvet. Derefter er der muligheder fra de fem selskaber med 3G.

Ang. latency og upload, så er latencyen i de seneste version af HSPA+ 3G netværkene altså markant bedre, hvilket vil sige en latency omkring 60-70 ms. afhængig af backbone netværket. Ligeledes er upload hastigheden forbedre, og både, TDC, Telenor, 3 og Telia tilbyder upload hastigheder på op til 5 Mbit (3 Mbit i "reallife") og op til 11 Mbit/s i en ikke alt for fjern fremtid.

 • 0
 • 0
#28 Johnny Olesen

Jeg vil foreslå at man hæver ejendomsskatten på billige boligere på landet og så kan pengene bruges til at give folk internet i de områder.

Det betyder at dem der bor langt ude på landet og som derfor betaler markant mindre for deres bolig end dem i byerne bidrager til at løse dette problem.

Det er ud fra modellen om at de bredeste skuldre skal bære og i det tilfælde må det være dem der bor biligst.

John, det argument har vi hørt igen og igen, men så kan vi lige så godt finde argumenterne med "de syge og de gamle" frem fra skuffen med det samme...

Der er mange andre og bedre måder at løse tingene på, og en af de løsningsforslag er allerede på tegnebrættet med den nye 800 MHz auktion - hvilket du garanteret kan fortælle en masse om.

 • 3
 • 1
#29 Per Borch

Vi skal ikke bruge en masse krudt på halve løsninger men brug det på at se på hvilen vej vi vil. Mobilnetværk findes ja ikke lige hurtigt alle steder... skal du bruge det i bilen så er der jo NMT. Der er skod forbindelser i hele danmark.. det være sig 4 km fra Rådhuspladsen eller på Larstyndskidsmark ovre i det mørke Jylland..

Skulle nogen være i tvivl så har vi faktisk folkestyre.. så vi vælger selv dagens politiske orden. jeg er ligeglad med hvem der levere varen.. Jeg tror ikke at det bliver teleindustrien.. det er det forkerte produkt de prøver at sælge.

 • 6
 • 0
#31 Casper Bang

Jeg vil foreslå at man hæver ejendomsskatten på billige boligere på landet og så kan pengene bruges til at give folk internet i de områder.

Det betyder at dem der bor langt ude på landet og som derfor betaler markant mindre for deres bolig end dem i byerne bidrager til at løse dette problem.

Det er ud fra modellen om at de bredeste skuldre skal bære og i det tilfælde må det være dem der bor biligst.

Du glemmer bare, at lønniveauet også er tilsvarende lavere i provinsen, og at man også har højere omkostninger til transport. Du er klar over, at de billigste kommuner ligger i Kbh. imens de dyreste ligger i provinsen ikke? Hvordan tror du iøvrigt boligmarkedet vil have det hvis det får endnu et gok i nødden?

Med så ensidig en opsætning lyder du faktisk som politiker, er du det?

 • 8
 • 1
#32 John Strand

Det jeg siger er at m2 prisen er markant lavere i de ydre områder. I praksis så har dem der bor i disse områder forholdsvis lavere bolig omkostninger i forhold til dem der bor i de store byer.

Du akn gå ind på www.boligsiden.dk og se m2 priserne og så kunne man nemt lave en skat som kunne kanaliseres tilbage til dem der bor i områder hvor der ikke er det internet de vil have.

Har du andre modeller som kan bruges til at finasiere det du ønsker. Jeg kan se at Midt Vest Bredbånd sammen med Skylibe er gået konkurs og jeg kan se at elselskaberne til dato har tabt over 5,3 milliarder kroner på at lege teleselskaber.

 • 1
 • 8
#33 Erik Trolle
 • 8
 • 1
#36 John Strand

Hej Jarnis

Det var en rigtig god løsning, jeg er også sikker på at den model kan give nogle milliarder kroner i pengekassen så man kan bygge rigtig meget netværk til Danskerne.

Vi kunne også reducere uddannelses tilbudene til mindre begavede børn og så bruge de sparede skolepenge på at bygge netværk for dem.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 11
#37 Arne Jørgensen

Kan du ikke finde mig et område i Danmark, hvor det er umuligt at få trådløst internet fra alle teleselskaberne med et 3G netværk (TDC, Telia, Telenor, 3 og Net1) ???

Jo. Hvilket 3G-net mener du er anvendeligt her:

https://maps.google.dk/maps?f=q&source=s_q&hl=da&geocode=&q=R%C3%B8dding...

Hvis du ønsker at kunne føre en rimelig mobil-SAMTALE så skal du stille dig udenfor på parkeringspladsen. Det kan variere lidt hvor på parkeringspladsen der er forbindelse så lad være med at flytte dig for meget mens du taler.

Det er lykkedes mig at hente denne side http://www.plan-roeddinglund.dk/mission/ (knap 300 kB) ved at lade den loade natten over...

 • 5
 • 0
#38 Erik Trolle

Kære John, Man kunne starte med at gøre det ulovligt at sælge overbuds hastigheder til underbuds priser fra et markedsdominerende virksomheder. Det vil betyde at folk betaler for hvad de får levet. Og så kan dem som kan levere, også lov til at tage de rigtige priser.

Man kan starte med at give folk en minimum hastighed hvor de bor. Alle ISP'er ved hvad de kan levere på et given leveringsadresse.

Alle disse debatter siden pinse hvor folk fortæller om deres faktiske forhold siger mig at forholdene i DK er værre end jeg formodede. Efter jeg har haft kontakt med Center for Network Planning Aalborg University, får jeg det bekræftet. Og når jeg ser Mogens Ritsholm beskrivelser af fejlene ved de statistikker du bruger, så burde politikerne tænke lidt over hvad der sker i DK.

Når man har en indstillig som dig og Kramshøj, skal jeg lige gøre jer opmærksom på at i skal gøre plads til over 800.000 indbyggere inde i byer med god infrastruktur.

Med venlig hilsen

Erik

 • 7
 • 1
#39 John Strand

Kære Erik

Det du omtaler giver ike flere penge i kassen. Ved at sige at fru Hansen ikke får en 10/2 forbindelse men en 5/1 forbindelse øger ikke omsætninge, indtægterne eller viljen til at investere.

For at byge og drive netværk skal man bruge noget der heder penge. Det er ret dyrt at bygge netvæk og på trods af teleindustrien investee omkring 8 milliarder kroner om året så er det ifølge dine krav ike nok.

Nu er det sådan at der er flere hundre tusinde hustande der har fået tilbudt fiber og som har sagt nej tak. Der er også en masse kabeltv kunder der er blevet tilbudt højehastigheder og som har sagt nej tak - de vil ikke betale det som det koster.

Problemet i televerden er at hvis man ikek får nok penge i kassen så sker der det som der er sket for Midt Vest Bredbånd og Skyline - så må man lukke og slukke.

Fortæl mig hvor pengene skal komme fra - skal vi lave en bredbåndsskat på dem der bor billigt - i den skat kunne man også lægge en skat på dem der bor i billige lejeboliger.

Hilsen

John Strand

 • 1
 • 10
#40 Per Borch

Hvis de var lige så aggressive i deres salg som teleselskaber er i deres salg elforsyningerne ville det ikke være et problem.. at lave overskud..

Et eksempel: mine svigerforældre spurgte mig sidste gang vi var på besøg hvordan de skulle bruge denne usb dims / modem den havde de sparet 50 kr. på at købe til deres bærbare.. men betaler 150 for at have hver måned.. de har aldrig haft brug for at have den med på farten... og skal børn eller børnebørn hjælpe så er der jo altid det trådløse netværk... men nu er de jo ligesom fanget i 6 måneder.. smart trick lavet deres internet og mobil leverandør.. hvor de har været kunde i næsten en menneskealder.

At MVB måtte lukkes skyldes at et par selskaber ikke havde ben nok i næsen.. Målet kunne faktisk skimtes da de trak sig.

 • 2
 • 0
#41 Erik Trolle

Kære John, Jeg taler ikke om marketings hastigheder. Det jeg læser er at folk køber en 20/1(Marketings hastighed) og får en 2/0,5(faktisk).

Problemet er ikke det du beskriver, problemet er at vi laver mange redundante netværk som alle lægger sig i områder hvor de mange kunder er. Det giver et meget skævt samfund. Hvis man brugt pengene til at lave en godt struktureret infrastruktur og lod operatørerne bruge det net, med der eget valgte udstyr i enderne, ville der være mange udbydere at vælge imellem og godt netværk til alle og konkurrence på lige vilkår. Det der sker i øjeblikket er et samfundsmæssig meget dyr løsning. Og din beskrivelse med de mange penge branchen bruger sker kun fordi de kan ribbe kunderne for penge.

Dit såkaldte liberale syn tilværelsen bliver meget dyrt for samfundet.

Glæd dig til at få mange folk ind til byerne eller de bliver og melder sig ud af det moderne samfund.

Med venlig hilsen

Erik

 • 6
 • 0
#43 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

@daniel, du skriver ikke hvad din virksomhed laver - om den er bundet til din matrikel, hvor jeg betragter eksemplet med kostalden i debatten som en troll.

Du siger to vigtige ting, et er at man ikke skal antage - og der er vi helt på linie, du skal bestemt ikke antage at du kan få en valgfri hastighed. Selvom du undersøger kan der være en joker, hvis eksempelvis netop DIN kobber til DIT hus i kort afstand til centralen er ringere end naboens. Selv i mit hus på amager (postnr 2770) er der et dårlig par kobber og kvaliteten faldt hen over årene - så jeg tør slet ikke forestille mig den som ADSL linie idag. Værre er det at der ER et andet par ind til huset som TDC ikke kan finde ...

Den anden vigtige ting er at du prøvede en leverandør som gav et godt produkt Skyline - fedt, og ærgeligt at det ikke kunne betale sig. HUSK når du og dine naboer får tilbudt et andet produkt, at jo flere der vælger et givet produkt jo bedre er chancen for at det overlever. Det helt parallele eksempel er familien som trist bemærker at den lille købmand er ved at lukke, siger "nej hvor er det altså synd de små forsvinder" - i bilen på vej til nærmeste større bilka.

Du har nu smagt honningen og vil gerne have mere, desværre er det for dyrt at få etableret en ordentligt forbindelse.

Du spørger også hvilke alternativer du har,

1) Køb din forbindelse, ja 6 cifre, bummer, nedtur - hvor længe har du boet der, hvor længe skal du bo der, har du børn, familie - 6 cifre er alt mellem 100.000-999.999, men lad os antage 150.000kr - det er ca. 10 gange etableringsprisen for en billig fiber i byområdet, og måske 3 gange en mediumpris på fiber (ret mig gerne hvis du har en bedre statistik).

Du siger også det kan ske i firmaregi - heldigt på flere punkter. Da det ikke er privat kan du binde dig i eksempelvis 3 år - meget normalt for en fiberforbindelse til erhverv, hvilket kan gøre det muligt for mange leverandører at lægge omkostningen på det månedlige beløb.

Det er også muligt at du selv kan få lov at arrangere indgravningen - hvis du har en lang indkørsel eller lignende. Det vil dog ikke være muligt hvis leverandøren skal grave fra en central eller lignende hen til din grund.

Hvis du bor i dit drømmehus med udsigt til fjorden/skoven/markerne og skal bruge et nyt køkken har du på samme vis mulighed for at købe et nyt køkken på forskellig vis. Jeg forstår eksempelvis ikke hvorfor et køkken skal koste 150.000kr - men nøjes med mit gamle køkken med "kedelige elementer"

Det drejer sig i høj grad om livskvalitet når vi drejer samtalen ind på by vs land, og hvis du vælger at bo udenfor byen, så er det i den kontekst at dit liv skal fungere. Det betyder på plussiden at du bor som du vil med højt til loftet, frisk luft og en dejlig skole med grønne fodboldbaner - for nu at snakke ejd mægler sprog.

2) Du kan lade være med at købe forbindelsen. Skriv en liste over plus/minus - vurder situationen, beslut dig for at vente til der kommer et nyt tilbud i stil med Skyline

3) Du kan vælge at arbejde på et kontor, tæt på, langt fra. Du har ikke skrevet om dit virke KUN kan udføres fra dit hus, eller om det er en mindre del af arbejdet der kræver internet.

4) Du kan starte en forening - har du en nabo med en god forbindelse kan du måske i samarbejde få en bedre. Lav et internetlaug og gør noget aktivt for at forbedre situationen for dig og dine naboer. Med AirFiber som eksempel snakker vi måske 30.000 i etableringsomkostninger.

Jeg gjorde selv noget lignende i Vanløse dengang ADSL omkring 2003, hvor vi installerede en ældre PC med OpenBSD 3.3 og kørte på en lille ADSL som var for dyr for os alene med studielån, baby osv.

5) Bitche og whine på debatfora på internet, sorry kunne ikke lade være, tak for indlæg - lad dem komme :-)

Godt, så er det også tid på at få et par ting på det rene - vi er allerede godt igang med debatten i mange retninger.

1) Jeg er stor tilhænger af internet til alle, altid, alle steder. Vi skal medvirke til at der kommer internet alle steder hen, mht. båndbredden som skal være minimum, så er jeg dog så realistisk at jeg ikke vil sigte højere end eksempelvis 10Mbit/1Mbit. Er det for lidt - og nej det er ikke et spørgsmål men en konstatering, og ja mange af diverse websider idag vil være elendige ved denne hastighed.

Vi skal alle have adgang til internet, men ingen siger du nødvendigvis skal have adgang til høj hastighed alle steder, det er faktisk et krav som er naivt og urimeligt dyrt.

2) Jeg synes det er synd hvis du mener du bor et sted hvor der absolut ingen internet er, ej heller en telefonforbindelse med dårlig ADSL. Til gengæld er jeg 100% sikker på at jeg ikke har dikteret hvor du bosætter dig, ej heller den der dikterer hvor du skal flytte hen nu. Pas på hvis I forsøger at lægge mig ord i munden.

Du vælger hvor du vil bo - men det er så også kun dig selv du kan klandre for valget. Livskvalitet er forskelligt for mange, og MIT valg er at bo i byen, hvor jeg undersøgte hvad jeg kunne få - og jeg er meget heldig at DONG valgte at grave fiber ned.

3) Fiber vs kobber

Jeg er helt klart fortaler for fiber og kobberet skal bare dø, og det kan ikke gå hurtigt nok. Kobber har ligget i mange år og kan ikke pines mere. Ja, folk forsøger til stadig at overbevise mig - men det går ikke så godt når jeg siden 2008 har haft fiber.

Fiber har en lav latency og høj båndbredde - begge veje. Det er ikke noget kobberet kan prale med. Dernæst er det åbenbart nemmere at lave en fiberløsninge der terminerer i et Ethernet, hvor man med diverse kobberløsninger (herunder kabeltv) har "glæde af" diverse routere og aktive enheder før man får internet i Ethernetstikket.

De ekstra enheder er af svingende kvalitet men et fællestræk er at man er bagved NAT, ofte udenfor egen kontrol - hvor man naturligt på fiber/ethernet selv vælger 100% fri om man vil smide sin PC direkte på, eller sætte en router/firewall på.

Resultatet med fiber er en revolution, lidt ligesom dengang man gik fra modem til ADSL. Pludselig ændrede man vaner og internet blev mere "brugbart". Måske er det svært at forklare men at arbejde remote fungerer bare bedre, arbejdet med større filer er nemmere, alting glider bare nemmere uden forhindringer.

4) By vs land

Jeg har ingen interesse i at alle skal bo i byen, slet ikke hvis det sker uden styring. Jeg har været i Lagos Nigeria hvor de ikke engang ved hvor mange der bor i byen, men det er ikke kønt. Heldigvis bor vi i Danmark og der er vel en større chance for at man bygger flere "sovebyer" med gode faciliter, herunder internet.

Forhåbentlig kan det give kort transport for dem som arbejder på "landet" mens dem som arbejder i byen forhåbentlig kan få mere effektiv offentlig transport. Det ser jeg gerne som en løsning på en del af problemerne.

Det er uanset hvordan man ønsker at se det nemmere at lave et mindre antal knudepunkter med høj hastighed, hvor der kan forgrenes ud til et passende antal kunder, end at lave en plan der dækker alle steder, med usikkerhed om hvor mange kunder der vælger løsningen.

 • 6
 • 0
#44 Per Borch

hvor jeg betragter eksemplet med kostalden i debatten som en troll.

nej det er de nu ikke helt: malkerotterne skal bruge det, registrering af dyr skal brug det adgang til regnskabskontoret, resten af familien, her under børn der går i skole, ja der er jo snart ikke et sted man kan hvor man kan undsige sig at brug det.. al skriftelig henvendes til kommunen kan kun forgå via. nettet.. og det gør da livet lettere, bare ikke når man skal kæmpe med en linje der hele tiden falde af......

 • 3
 • 0
#45 John Strand

Kære Erik

Tak for din detaljerede beskrivelse af hvad du mener at fok har brug for og hvad de får idag. Jeg er ikke i tvivl om at din indsigt i hvad danskerne har brug for meget stor og jeg er slet ikke i tvivl om at du har ret i at de mange millioner bredbåndskunder i Danmark bliver snyt så vandet det driver - Det er tydeligt med de mange klager der er hver eneste dag i samtlige medier.

Når ovenstående er sagt så forstå jeg også dit indlæg sådan at du mener at teleselskaberne først investere mange milliarder kroner hvor efter de malker kunderne i en grad der gør at de må vælte sig i penge i en grad der er helt fantastisk.

Kan du ikke fortælle mig hvor pengene bliver af hvis det forholdder sig som du skriver så burde elselskaberne vælte sig i penge og så er deres 5,3 milliarder kroner store tab et fiktivt tab.

Rent faktisk så må Midt vest Bredbånd og Skylines konkurser være noget de pågældende elselskaber har lavet for at minimere deres overskud og dermed skat.

Me ddin revisor baggrund så burde du nemt kunne fortælle hvor de mange penge selskabrne tager fo deres ydelser bliver af.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 6
#47 Johnny Olesen

Jo. Hvilket 3G-net mener du er anvendeligt her:

https://maps.google.dk/maps?f=q&source=s_q&hl=da&geocode=&q=R%C3%B8dding...

Hvis du ønsker at kunne føre en rimelig mobil-SAMTALE så skal du stille dig udenfor på parkeringspladsen. Det kan variere lidt hvor på parkeringspladsen der er forbindelse så lad være med at flytte dig for meget mens du taler.

Det er lykkedes mig at hente denne side http://www.plan-roeddinglund.dk/mission/ (knap 300 kB) ved at lade den loade natten over...

Net1 dækker Trehøje Golfklub med 3G, så du kan sagtens få internet på adressen. CDMA teknologien er også godt nok til IP-telefnoni, så du kan sætte en IP-telefon til routeren. Net1 dækker oven i købet området med den kraftigeste dækning, så du bør kunne trække fuld skrue. Nærmeste sender sidder i Videbæk senderen, som ikke ligger ret langt væk.

Mobiltelefoni er en anden sag, men det var heller ikke det, som vi diskuterer i denne tråd. Det er ved at være nogle år siden, jeg har været på Golfklubben og omkring skovsøen, men dengang kunne jeg bruge en Nokia telefon med Sonofon (Telenor) til at ringe fra området. Jeg ved med 100% sikkerhed, at man kan benytte mobiltelefoni i området vha. en ekstern antenne og en handfree sæt.

Det er værd at bemærke, at man ikke kan forvente mobildækning (tale) over alt i Danmark, men brugen af en ekstern antenne kan udrette mirakler. I starten af dette årtusinde var det ganske normalt, at man fik lavet en handfree montering i sin bil, hvor der blev brugt en ekstern antenne med et gain på 3-4 dBi.

Selvom flere teleselskaber siden starten af dette årtusinde har mere end fordoblet antallet af mobilmaster, så er telefonernes antenner desværre blevet tilsvarende ringere. Dette faktum overser mange desværre, når de giver deres mobilselskab skylden for ringe dækning - det kan faktisk være din telefon som er skyld i din ringe eller manglende dækning.

Men du kunne jo spørge de ansatte i golfklubben - de har helt sikkert allerede fundet ud af, om det er TDC, Telenor eller Telia der dækker bedst med taledækning (3 dækker garanteret ikke).

Er der andre bud på områder, hvor man ikke kan få Internet via 3G dækning?

 • 0
 • 0
#48 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

@arne, challenge accepted

Du angav en position tæt ved trehøje golf, sådan 21,4km til Holstebro, 9km til Sørvad og 6,6km til Vildbjerg. Rutevejledning iflg. google maps, men så undgår vi (måske) at skulle snakke fugleflugt og lokale forhindringer, ved at der er lagt ekstra afstand på.

Det ser ud til at være et rart sted blandt andet er der mange billeder på Golfklubbens hjemmeside - der er mange der vil misunde jer der bor i nærheden at I kan gå til golf, helt konkret GÅ til golf. Til gengæld er der mange træer på stedet ligner det.

Iflg. http://www.mastedatabasen.dk/ er der ikke mange mobilmaster i nærheden af dig, det ses tydeligt.

Hvis det er din ejendom kunne du forsøge at tage en snak med mobilselskaberne og golfklubben, har du talt med dem? - hvis det er en problem for dig er det måske et problem for medlemmerne af golfklubben.

Potentielt er der mulighed for at du kan hjælpe golfklubben med at få bedre internet, og i samme omgang selv få bedre internet. Hvis de leder efter en løsning, og finder den kan de måske udvide med konferencefaciliteter og have ISP som nebengeschæft til naboerne.

PS et helt andet spørgsmål, og jeg bliver nok upopulær - men hvilken tlf bruger du? Jeg har både en iPhone 4 på arbejde og en Nokia N9 privat - gæt selv hvilken en der er i plastik for at passe på den og hvilken en der er i plastik for at få bedre signal ;-)

 • 0
 • 0
#49 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

nej det er de nu ikke helt: malkerotterne skal bruge det, registrering af dyr skal brug det adgang til regnskabskontoret, resten af familien, her under børn der går i skole, ja der er jo snart ikke et sted man kan hvor man kan undsige sig at brug det.. al skriftelig henvendes til kommunen kan kun forgå via. nettet.. og det gør da livet lettere, bare ikke når man skal kæmpe med en linje der hele tiden falde af......

tak for det, indimellem skal man spille dum for at få mere information :-) Du kommer desværre i stort omfang med "nice to have".

malkerotterne skal bruge det, registrering af dyr skal brug det Mit svar: ikke tidskritisk - det kan ske i ro og mag, kræver en stabil forbindelse. Fortæl gerne mere om denne brugsituation, hvor meget data genererer det, hvor sendes det hen, hvem bearbejder det, hvad bruges det til.

adgang til regnskabskontoret Mit svar: ikke tidskritisk - det kan ske i ro og mag, kræver en stabil forbindelse.

resten af familien, herunder børn der går i skole, mit svar: Lektiehjælp på skolen, køb en laptop, find ud af hvem der har den bedste forbindelse, lav lektierne hos vedkommende, brug mobilsites fremfor de store, brug pop-up blocker, flashblocker - udover at det fjerner reklamer så er det væsentlig mindre information der skal hentes.

al skriftelig henvendes til kommunen kan kun forgå via. nettet.. Mit svar: ikke tidskritisk - det kan ske i ro og mag, kræver en stabil forbindelse. Email kan fint køre over 256Kbit - tro mig det virker ;-)

og det gør da livet lettere, bare ikke når man skal kæmpe med en linje der hele tiden falde af...... Mit svar: skru ned for hastigheden til den er stabil.

Når tingene skal være lettere fremfor at det fra starten er ubrugeligt er vanskelig, det er irriterende, men ikke slemt nok. Jeg ville nok se om jeg kunne få gang i noget samarbejde i lokalsamfundet, som vel i stort omfang er det samme som med kabelTV og antennelaug.

Med fare for at jeg måske lyder som en gammel sur Unix mand, men da jeg var dreng havde jeg ikke internet og jeg kom både igennem gymnasiet og studiet. Idag ville jeg i høj grad gøre som dengang, hente data på studiet, arbejde med data hjemme. Dette ville ligeledes gælde en masse underholdning som serier og film, som med fordel kan hentes hvor der er god forbindelse, men som kan ses alle steder på iPad osv.

BTW som en bemærkning har jeg i denne weekend været uden internet fra ca. fredag kl 17 til søndag kl 16 - helt uden at have abstinenser.

 • 1
 • 1
#50 Erik Trolle

Med fare for at jeg måske lyder som en gammel sur Unix mand, men da jeg var dreng havde jeg ikke internet og jeg kom både igennem gymnasiet og studiet. Idag ville jeg i høj grad gøre som dengang, hente data på studiet, arbejde med data hjemme. Dette ville ligeledes gælde en masse underholdning som serier og film, som med fordel kan hentes hvor der er god forbindelse, men som kan ses alle steder på iPad osv.

Jeg er sikkert noget ældre end dig og har arbejdet med Unix/Linux/Windows og IBM system 34 og arbejder nu med embeded computers til procesovervågning og styrring. Jeg er i folkepensions alderen inden for et år.

Jeg programmere apps til mobil telefoner/tablets i øjeblikket.

Men jeg føler mig væsentlig yngre end dig, når jeg læser dine indlæg og med mange flere visioner hvad man kan bruge et godt netværk til!

 • 0
 • 0
#51 Jens Åge Holm

4) Du kan starte en forening - har du en nabo med en god forbindelse kan du måske i samarbejde få en bedre. Lav et internetlaug og gør noget aktivt for at forbedre situationen for dig og dine naboer. Med AirFiber som eksempel snakker vi måske 30.000 i etableringsomkostninger.

Hvis man kigger efter nogle af UBNTs andre produkter eller f.eks. Mikrotik (http://routerboard.com/), kan der sagtens etableres noget, der er brugbart (50+ Mbps), for få tusinde kroner. Lige hvad det angår, så er Djursland ret godt dækket med "prærienet" i form af adskillige foreninger. Hvis der ikke er nogen, der dækker hvor du bor, kan du prøve at spørge den forening, der er nærmest, om de ikke vil udvide dækningsområdet. Hvis du har en mast eller lignende, kan det være, at den kan bruges som første fordelingspunkt i området. Det er måske lidt friskt at basere sin virksomhed på en internetforbindelse delvist leveret af frivillige, men mit indtryk er, at det bliver håndteret rimeligt professionelt de fleste steder.

 • 0
 • 0
#52 Johnny Olesen

Jo. Hvilket 3G-net mener du er anvendeligt her:

https://maps.google.dk/maps?f=q&source=s_q&hl=da&geocode=&q=R%C3%B8dding...

Hvis du ønsker at kunne føre en rimelig mobil-SAMTALE så skal du stille dig udenfor på parkeringspladsen. Det kan variere lidt hvor på parkeringspladsen der er forbindelse så lad være med at flytte dig for meget mens du taler.

Det er lykkedes mig at hente denne side http://www.plan-roeddinglund.dk/mission/ (knap 300 kB) ved at lade den loade natten over...

@Arne Jørgensen:

Du spurgte og så skal du også have et ordenligt svar. Håber du kan bruge det, så du kan få udskiftet dit TDC abonnement med et selskab der rent faktisk dækker – for du må have enten TDC eller 3?

Testet ved skovsøen lige bag golfbanen. Helt nøjagtigt i Skovsøens træhytte, så testen kunne blive så uretfærdig som muligt. Skovsøen er beliggende endnu mere i ”læ” for sendemasterne, da skovsøen ligger i en naturlig lavning i landskabet omgivet af skov/bakker på tre sider og mod øst hele golfbanen.

Testen blev foretaget med speedtest.net på en iPhone 4, og testen på Samsung /Nokia telefonen blev derfor foretaget ved at lave et hotspot (internetdeling) på hver af telefonerne.

TDC – testet med en Samsung Omnia W (via WiFi) Intet resultat. Der var kun én streg EDGE 2G forbindelse, hvilket ikke var nok til at speedtest ville køre. Det var ikke muligt at føre en samtale via mobiltelefonen.

Telenor – testet med en iPhone 4. Fin samtale kvalitet og ingen udfald. Test Date: jun. 4, 2012 21.23 Connection Type: Cellular Server: Copenhagen Download: 152 kbps Upload: 57 kbps Ping: 698 ms

External IP: 94.144.63.82 Internal IP: 10.197.222.0 Latitude: 56.1827 Longitude: 8.7885

A detailed image for this result can be found here:

http://www.speedtest.net/iphone/268175406.png

Telia – testet med en Nokia E52 (via WiFi). Fin samtale kvalitet og ingen udfald.

Test Date: jun. 4, 2012 21.18 Connection Type: Wifi Server: Copenhagen Download: 1416 kbps Upload: 1569 kbps Ping: 69 ms

External IP: 62.44.135.207 Internal IP: 192.168.2.2 Latitude: 56.1865 Longitude: 8.7765

A detailed image for this result can be found here:

http://www.speedtest.net/iphone/268173145.png

Konklusion? Det er masser af 3G dækning i området - både til data og tale. Det kræver blot, at man glemmer den gamle mantra med "TDC dækker bedst" for den holder ikke mere - LANGT FRA.

Jeg har faktisk også testet på parkeringspladen ved golfklubben, og der var resultatet det næsten det same blot med den forskel og Telenor kunne trække en langsom 3G forbindelse. Der var stadigvæk ingen TDC forbindelse og Telia kører som en drøm. Men det er mindre vigtigt, da parkeringspladsen er i åbent landskab.

Til de kvikke, så kan jeg sige, at GPS positionen ikke helt passer, men det er nok Speedtest.net, som ikke er nøjagtig. Den korrekte postition er 56°11'55.43"N og 8°41'4.56"Ø i følge Google Earth.

 • 3
 • 0
#53 Michael T. Jensen

Det er min holdning, at væsentlig infrastruktur bør være ejet af den danske stat. Dette gælder elforsyning, vandforsyning, telefonlinier, kloakker, radio/tv-transmission m.m.m. Det var en fejl, da vi solgte TDC inkl. kobberet til udenlandske selskaber. Det var udelukkende for at score en hurtig gevinst at vi solgte det - det vi ikke havde regnet med var, at det også blev købt for at score en hurtig gevinst. Suk!

Stod det til mig havde vi ikke fire forskellige trådløse netværk i Danmark. Vi havde ét, som så til gengæld var skruet superkompetent sammen. Alle andre selskaber skulle så kunne leje sig ind på lige vilkår. Hvorfor går vi det ikke? Mit gæt er at vores stat vil score en hurtig gevinst på licenserne og tænker ikke på de samfundsmæssige gevinster, der ville være ved superdækning og -udbredelse.

Yes, jeg er klar over at De Hellige Teleselskaber investerer 8 mia om året. Det er blevet gentaget til hudløshed af deres semiansatte debattør. De 8 mia bliver bare investeret 4-dobbelt for de tætboende kunder og slet ikke for de mere spredtboende kunder. Og inden vi hylder De Hellige for deres uegennyttige investeringsplan, skal vi lige huske på, at de 8 mia jo ikke bliver kastet i grams. De bliver spenderet i forventning om en forrentning. En forrentning som der kun er én befolkningsgruppe til at levere (altså kunderne). Samfundsøkonomisk kunne de 8 mia nok bruges mere hensigtsmæssigt.

 • 5
 • 0
#54 Bjørn Connolly

Jeg kender ikke mere til netop det produkt, men med specs der siger: "With true 1.4Gbps+ data throughput and up to 13 km range, airFiber provides a breakthrough in 24GHz backhaul performance"

Det lyder interessant!

Ja bestemt, men der er ingen der, mig bekendt, har prøvet det endnu. Så jeg syntes måske din entusiasme er lidt malplaceret. Jeg har ingen erfaring med Ubiquity networks (har indtil videre holdt mig til Mikrotik i det her segment). Men både Mikrotik og Ubiquity er mig bekendt kendt for deres "soft" launch af produkter som aldrig bliver til noget (vaporware).

Derudover kan jeg slet ikke forestille mig at et 24Ghz link uden 100% LOS.

Hvis, det er noget du seriøst overvejer som backhaul findes der andre leverandører som leverer den her slags udstyr nu og har gjort det et stykke tid.

Ja fordi det er billigere end at grave kabler ned, det gælder både fiber og kobber. Men billigt er ikke nødvendigvis godt. Jeg vil til enhver tid foretrække en ADSL forbindelse tunet til den dæmpning jeg har, fremfor at hænge 5 hops fra uplink på et congested WiFi mesh netværk.

Fiber har en lav latency og høj båndbredde - begge veje. Det er ikke noget kobberet kan prale med.

Når du skriver kobberet her, går jeg ud fra at du mener at ADSL moduleringen introducerer latency. For jeg har da siddet på en del 2Mbit 4 trådede kobber kredsløb hvor latency var ret tæt på fiber.

Dernæst er det åbenbart nemmere at lave en fiberløsninge der terminerer i et Ethernet, hvor man med diverse kobberløsninger (herunder kabeltv) har "glæde af" diverse routere og aktive enheder før man får internet i Ethernetstikket.

En medie konverter tæller ikke som en aktiv enhed?

Anyway, det var lidt off topic.

Back on topic så forstår jeg simpelthen ikke at du (Henrik) kan have den holdning til levering af internet services i udkants Danmark, samtidigt med at du repræsenterer en branche, som lever af at så mange som muligt kan komme på nettet så hurtigt, billigt og stabilt som muligt. Set fra min stol er det et ret stort selvmål du har gang i her.

 • 2
 • 0
#56 Anonym

Liberaliseringen har jo aldrig været reel. Derfor er internetforbindelse ikke mit ansvar. Hvis liberaliseringen havde været reel, og uden alle de begrænsninger som der nu en gang er, så havde det været en anden situation, men med alle de restriktioner som der er, vil det aldrig blive mit ansvar og pligt, at have tilgang til Internet. Det er et politisk amsvar, som direkte følge af den valgte politiske strategi og de forpligtigende krav der følger denne strategi.

Havde man valgt at tilbyde, frem for at tvinge, så havde der ikke været noget politisk eller strategisk problem. Men man har valgt pisken og tvang, derfor skal man også stille mulighederne til rådighed.

Man kan ikke piske hesten til at drikke af et tomt trug. Og kun syge tumper tvinger hesten til at drikke af et halvfyldt trug med rådent vand.

 • 0
 • 1
#57 Johnny Olesen

Det er min holdning, at væsentlig infrastruktur bør være ejet af den danske stat. Dette gælder elforsyning, vandforsyning, telefonlinier, kloakker, radio/tv-transmission m.m.m. Det var en fejl, da vi solgte TDC inkl. kobberet til udenlandske selskaber. Det var udelukkende for at score en hurtig gevinst at vi solgte det - det vi ikke havde regnet med var, at det også blev købt for at score en hurtig gevinst. Suk!

Stod det til mig havde vi ikke fire forskellige trådløse netværk i Danmark. Vi havde ét, som så til gengæld var skruet superkompetent sammen. Alle andre selskaber skulle så kunne leje sig ind på lige vilkår. Hvorfor går vi det ikke? Mit gæt er at vores stat vil score en hurtig gevinst på licenserne og tænker ikke på de samfundsmæssige gevinster, der ville være ved superdækning og -udbredelse.

Yes, jeg er klar over at De Hellige Teleselskaber investerer 8 mia om året. Det er blevet gentaget til hudløshed af deres semiansatte debattør. De 8 mia bliver bare investeret 4-dobbelt for de tætboende kunder og slet ikke for de mere spredtboende kunder. Og inden vi hylder De Hellige for deres uegennyttige investeringsplan, skal vi lige huske på, at de 8 mia jo ikke bliver kastet i grams. De bliver spenderet i forventning om en forrentning. En forrentning som der kun er én befolkningsgruppe til at levere (altså kunderne). Samfundsøkonomisk kunne de 8 mia nok bruges mere hensigtsmæssigt.

Selvom det er en tiltalende tanke for nogle mennesker, så er det tog kørt for længst. Efter min mening, så er der intet galt i, at have private selskaber til at sidde på den samfundskritiske infrastruktur - sålænge staten udsteder nogle klokkeklare regler som skal følges.

I stedet for at score millioner på licenser til mobiltelefoni, så kunne staten jo i stedet for opsætte nogle mere eller mindre skrappe krav til licenserne, og samtidig tillade at teleselskaberne kunne dele alt deres infrastruktur med hinanden.

Jeg tænker helt konkret på at staten kunne opsætte nogle konkrete punker, som skal opfyldes. I min verden kunne nogle logiske krav være:

 • Teleselskabet skal dække mindst 99,9% af befolkning og landområderne
 • Hastighedskravet skal være, at man altid skal kunne download med mindst 4 Mbit
 • Et krav til at teleselskaberne SKAL tilbyde et flatrate abonnement på mindst 4/2 MBit/s til højest 250 kr. per måned
 • Et krav om at teleselskaberne søger for mindst 48 timers nødstrøm på alle sendemaster
 • Et krav om at teleselskaberne skal tilbyde samme abonnementsvilkår til pre- og postpaid kunder
 • Et krav om ingen binding af kunderne

Tilgengæld så kunne teleselskaberne få deres licenser gratis og deling af netværk/infrastruktur skulle være lovlig.

På den måde ville samfundet får bedre dækning, højere hastigheder, bedre sikring ved strømafbrydelser, bedre adgang for borgerne til digitale offentlige løsning og med tiden måske lavere priser. Teleselskaberne vil tilgengæld spare masser af penge på infrastruktur, da de nu kan dele udstyr, de ville spare mange penge på licenser og ved at ligestille pre og postpaid kunder, så kunne det tænkes at teleselskaberne med tiden vil udfase post-paid abonnementerne og derved forbedre deres pengestrøm.

Win-win situation... og samtidig ønske tænkning

 • 2
 • 0
#58 Per Borch

Email kan fint køre over 256Kbit - tro mig det virker ;-)

Og på mindre endda bare de ikke laver timeout og så må man håbe på at der ikke lige er par fotos vedhæftet..

Nu har jeg heller ikke tænkt mig sætte mig ned og græde på grund af Skyline lukker.. Det var bare en let løsning til de fleste. Jo jeg mister skam muligheden for komme på nettet.. TDC og fiber kan ikke leveres, Jeg altid har været ked at de ping tider Skyline levede, så bruge energi og penge på en mobilløsning er spild penge for mig og bekoste en fiber på næsten 3 km er nok lige i overkanten af mit budget som pensionist... jeg har dog bestilt en 50/50 bare ikke på min egen adresse. 900 m væk og fri sigt ikke et træ kommer i vejen. Der bor ikke nogen adressen, ødegård, så nu har jeg endda lidt der dele med værdigt trængende.

Havde jeg ikke fundet denne highspeed løsning havde jeg nok valg ikke at have internet. Posten kommer jo 3 om ugen, ikke tidskritisk men "Nice to have"

Iflg. Lovforslag L 160 vil man ikke tvinge mig til forlade hjemme for at bruge digitale løsninger. Der vil også blive tid til ekstra lange rideture ud over heden...

 • 0
 • 0
#59 Jens Jönsson
 • 0
 • 0
#60 Mogens Hansen

Hvis din virksomhed har brug for hurtigere internet end du kan få, må den enten betale prisen eller flytte, sorry - sådan må det være.

Hej Henrik,

Vil du fortælle mig hvordan vi flytter en grusgrav/kalkbrud, 6 moderne gårde med tilsammen 2000 svin + x køer samt den virksomhed myndigheder kræver placeret i tyndt befolket område hen til bedre internet?

Alle er eksempler på virksomheder der kræver gode, stabile internet forbindelser for at overleve.

Eller skal vi lukke biksene? Det er selvfølgelig nemmere, godt nok vil vi miste 30-40 arbejdspladser og nogle mio i exportindtægter hvert år, men hva' faen...

 • 3
 • 0
#61 Mogens Hansen

resten af familien, herunder børn der går i skole, mit svar: Lektiehjælp på skolen, køb en laptop, find ud af hvem der har den bedste forbindelse, lav lektierne hos vedkommende, brug mobilsites fremfor de store, brug pop-up blocker, flashblocker - udover at det fjerner reklamer så er det væsentlig mindre information der skal hentes.

Ja, det er jo simple løsninger, den gennemsnitlige internet bruger sagtens kan forstå og implementere.

Sende børnene over til naboen eller lade dem blive på skolen for at kunne lave lektier, uden mulighed for selv at kunne bakke op om dem.

Undskyld jeg spørger, men har du selv børn? Og hvis du har, hvad f... er det for en holdning at have til opdragelse og oplæring?

Med fare for at jeg måske lyder som en gammel sur Unix mand, men da jeg var dreng havde jeg ikke internet og jeg kom både igennem gymnasiet og studiet.

Du lyder ikke gammel og sur. Du lyder ufatteligt uvidende om, hvilke krav der stilles i dag til børn i større klasser og på gymnasieniveau.

indimellem skal man spille dum for at få mere information

Dén rolle mestrer du fortræffeligt. Den ros skal du have.

 • 4
 • 1
#62 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Vil du fortælle mig hvordan vi flytter en grusgrav/kalkbrud, 6 moderne gårde med tilsammen 2000 svin + x køer samt den virksomhed myndigheder kræver placeret i tyndt befolket område hen til bedre internet?

Alle er eksempler på virksomheder der kræver gode, stabile internet forbindelser for at overleve.

Ja, 1280kr i timen tak, nej seriøst - det er hele tiden MIG der skal komme med løsningerne, som forøvrigt skal være lige så billige som i byen.

I fortæller ikke ret meget om begrænsningerne, ej heller hvad restriktioner der er på virksomheden.

Lige præcis en grusgrav er efter hvad jeg ved ret stor, enig? - mine forældre har boet ude ved Stenrand (post nr 4470 tror jeg). Dernæst bruger jeg en uge på Thecamp.dk hvert år med 50 nørder på en lille ADSL.

Tro mig, jeg er ikke ubekendt med at internet kan være dårligt. Jeg er også bekendt med at der er steder som måske kun har en udbyder der dækker - og måske endda dækker dårligt. Surt for jer! Det er ikke mig der vælger hvor I bosætter jer, og for at være helt klar i spyttet. Mit indlæg handler om at man skal vurdere hvorledes man dækker sin egen røv, eller nærmere den virksomhed man har.

HVIS I ikke har mulighed for at få dækket jeres virksomheds internetbehov på passende hvis må I finde en løsning - punktum. - der er kommet forskelllige forslag fra min side, så jeg vil ikke gentage de generelle.

For en grusgrav vil det naturlige være at etablere "kontoret" i det hjørne, eller tæt ved hvor det giver mening, eller er det pine død 10000% nødvendigt at alle enheder/biler osv. er på internet konstant? Nej, vel - så hvorfor SKAL det gøres til så stort et problem at man flytter kontoret op til et par km væk. En mulighed kunne være at etablere en løsning der rækker et par km, sætte en mast op begge steder og så bruger internetforbindelsen derfra. Jens skriver selv ovenfor "Du kan da sagtens få 802.11g til at række et par kilometer med retningsbestemte antenner." - helt enig.

Til den moderne gård, hvor meget er der ikke investeret i produktionsapparatet - og nu er 50.000-100.000 for den KRITISKE internetforbindelse en helt uoverstigelig forhindring? Ja, undskyld jeg spiller dum (igen) - men det lyder ikke som om man har overblik over virksomhedens behov og agerer på det således at driften er sammenhængende.

Kom SELV med løsninger, det er jeres ansvar! Jeg vil så nødigt diktere hvordan andre der arbejder indenfor et specielt felt løser deres problemer, lige så lidt som jeg ønsker politikere der blander sig i ting de ikke forstår :-)

I afrika brugte de en overgang motorcykler med en computer på som kørte fra landsby til landsby, ved ankomsten blev der etableret forbindelse - overført data (UUCP læs gerne mere om det) ~ca svarende til en modem opkobling og cyklen kørte videre til næste sted.

Jeg siger ikke vi skal lave den slags løsninger, men jeg synes der mangler en vilje til at løse problemerne - og på den måde virker I sgu lidt fastlåste i jeres tanker.

slut for virksomheder, prøver at give lidt mere ad det private hjem nedenfor

@mogens, ad de simple løsninger - ja, den gennemsnitlige bruger af internet har problemer, det havde de også med at forstå modem kommandoer ATDT, ISP, opkobling, internet, portnr, RS232 osv. Der er dog intet i vejen for at undervejs får lidt hjælp af andre - step 1 er nok at de lærer at bruge en Firefox, en OpenOffice, osv. som alternativ til den helt igennem utilstrækkelige Windows 7 Home Super Duper med Anti-virus, hjælpeprogrammer. Lidt hårdt sagt er en nyindkøbt Windows 7 laptop med preloadet software jo sløv uanset forbindelsen i øvrigt.

Jeg har 3 børn (11, 13 og 17) som alle er ivrige internetbrugere og jeg er 100% klar over at uden internetkendskab er du tabt. Helt alvorligt vil et barn i Danmark have sværere ved at finde jobopslag, kommunikere med staten/kommunen, mindre netværk i løbeklub, fodboldklub osv. - der SKAL være adgang til internet.

Men er det et krav for at DIT liv fungerer at internet i HJEMMET er høj hastighed? Ligesom nogle fravælger TV i hjemmet er der formentlig nogle (få) der fravælger internet. Det er ikke skadeligt og igen jeres ansvar at finde løsninger.

Hvis vi laver et tankeeksperiment, dit barn vil gerne lære at spille tennis og fordi du ved lidt om tennis vil du medvirke til dette, men du har ikke lige plads til banen, du kan ikke finde penge til at anlægge en osv. Hvad gør du så? Du tager et sted hen hvor der ER en tennis bane.

Så hvad gør du hvis du vil lave lektier og skal bruge internet? Ja, så må du tage bilen, cyklen, gå hen til nærmeste bibliotek (bibliotek valgt fordi det er gratis og typisk har internet)

Det er måske ikke så nemt som hvis det var i hjemmet, men igen må du indrette dit liv - ligesom jeg gennem MIT liv har valgt min bopæl efter hvor JEG kunne få internet, fordi internet ganske simpelt ligger højere på min prioritering end andre ting.

Dit valg, dit ansvar - tag ansvar for dit liv og få det bedste ud af det :-)

BTW tak fordi I begynder at blive personlige, jeg lagde vel selv op til det ved at spille dum (og gøre det godt) - jeg tager det som en kompliment.

 • 0
 • 5
#63 Anonym

Husk på jeres nemme svar: I vælger selv hvor i bor.

Hvis det bliver så besværligt at drive virksomhed "ude på landet", så kan det meget vel være at de virksomheder (landbrug) finder på at flytte til andre lande hvor driftomkostningerne er lave (og hvor store dele af forarbejdningsindustrien desværre allerede er flyttet hen).

Landbruget står for 20% af landets eksport (http://www.lf.dk/Aktuelt/Vidste_du_at/20_pct_af_Danmarks_eksport.aspx#.T...) - 20%!!

Så når interesseorganisationer for landbruget begynder at deltage i debatten (og det har de gjort måske bare ikke så meget i it pressen som her på v2), så er det altså noget man ikke bare skal slå hen som pladder bare fordi at ens kendskab til livet på landet stammer fra Bonderøven på DR2.

Har samfundet råd til at de store landmænd vil begynde at flytte produktionen til udlandet (mere end de allerede har gjort til f.eks. Polen)? Husk at landbruget skaber ikke kun arbejde til landmanden og hans familie - der er en meget stor industri der er afhængige af landbruget, og det tæller altså også de familier der arbejder direkte eller indirekte med landbruget (hvis de er flyttet til byerne så står landbruget uden arbejdskraft og så er det da først at de flytter til udlandet).

Henrik og John kan hyle op alt det de vil, men der er også rigtig mange penge på spil hvis man bare lader teleselskaberne bestemme autonomt over dansk IT infrastruktur - potentielt kan der tabes flere penge om året end alle de sygehuse som John snakker om.

 • 4
 • 0
#64 Deleted User

Den vel nok største grund til at Skyline måtte dreje nøglen om var at der til transmissions licensen hørte et dæknings krav. Det hed så vidt jeg husker 2 Mbit til 98.5% af befolkningen. Det var nok også den eneste grund til at jeg kan sende dette indlæg fra en anstændig linje. Et lignende krav gælder desværre ikke for de andre ISP'er.

 • 0
 • 0
#65 Jens Åge Holm
 • 0
 • 0
#67 Michael Nielsen

@Johnny Olsen

"Hvilke områder er det som vi taler om?"

Jeg bor mellem 2 små byger, stenderup, og gørding.. Officielt hvis du kigger på dæknings kortne har jeg 100% dæking af 3G/LTE, m.v. Men praktisk set ligger vi rent faktisk i en elektronisk skygge, signalet på en god dag er ustabil, og på en dårlig dag, kan vi ikke oprette en forbindelse.. vi har en mast 3 meter over tagryggen for at kunne fange skyline's signal.

TDC kan ikke levere here - over hovedet, på trods af på deres dæknings kort påstår de 20Mbit/sec er muligt.

Der er et utal af huller i landet af denne type, jeg checkkede dæknings kortene m.v. før vi flyttede herhen, og Alle viste der var muligheder for internet... Men det viste sig der ikke er nogen reelle muligheder, andet end skyline, som også var i tvivl om at de kunne levere en forbindelse, indtil vi satte masten op...

Områderne findes, mange af dem er ikke markeret, da selskaberne mener de har dækning i området.

MHT billige boliger.

Tja jeg tvinges til at betale til kunst støtte, det kgl teater, m.v. alle ting som ligger i de store byer, med argumentet det er for fællesskabet.

Men sjovt nok når folk der konstant skal betale til fællesskabet, mangler noget som fælleskab, så siger dem der har det kgl. teater, kunst støtte, m.v. bare at I har billigere boliger, så i må selv betale.

Kors hvor er jeg træt af egotismen der udvises her i landet.. Så længe vi skal betale til et eller andet præstige projekt, så hedder det i fællesskabets navn, men når basale nødvendigheder mangler, så skal I selv betale fordi I spare på bolig prisen...

SUK!. Lige som da jeg blev arbjedsløs, jeg har betalt over 5 millioner til fælleskabet og samfundet i skatter, men da jeg var på falittens rand, kunne jeg ikke få nogen som helst hjælp fra fællesskabet - fællesskabet bruges til at plukke folk, men når folk har brug for hjælp, hvor er fællesskabet ?

@Poul-hennig kamp

Yep.. Bare en skam at staten ikke er her for borgerne, men for sin egen skyld

 • 4
 • 0
#68 Erik Trolle

Det har næppe hjulpet heller at de skulle betale 117 mio for licensen fordi regeringen havde dollartegn i øjnene.

Hvis målet havde været godt internet til udkantsdanmark, havde det været smartere at udbyde licensen på vilkår der gjorde det realistisk, end at gå efter kortsigtet profit.

Det der er helt morsomt er, at disse auktioner over sende licenser blev opfundet i USA. Og oprindelige hensigt var, at det indkommende beløb skulle bruges til at sprede radiosignalerne til tyndt befolkede områder.

Men som altid bliver gode tanker konverteret til skatter til den store fælles kasse og alt bliver glemt om den oprindelige hensigt.

 • 3
 • 0
#70 Johnny Olesen
 • 1
 • 0
#71 Johnny Olesen

@Johnny Olsen

"Hvilke områder er det som vi taler om?"

Jeg bor mellem 2 små byger, stenderup, og gørding.. Officielt hvis du kigger på dæknings kortne har jeg 100% dæking af 3G/LTE, m.v. Men praktisk set ligger vi rent faktisk i en elektronisk skygge, signalet på en god dag er ustabil, og på en dårlig dag, kan vi ikke oprette en forbindelse.. vi har en mast 3 meter over tagryggen for at kunne fange skyline's signal.

TDC kan ikke levere here - over hovedet, på trods af på deres dæknings kort påstår de 20Mbit/sec er muligt.

Der er et utal af huller i landet af denne type, jeg checkkede dæknings kortene m.v. før vi flyttede herhen, og Alle viste der var muligheder for internet... Men det viste sig der ikke er nogen reelle muligheder, andet end skyline, som også var i tvivl om at de kunne levere en forbindelse, indtil vi satte masten op...

Områderne findes, mange af dem er ikke markeret, da selskaberne mener de har dækning i området.

@Michael Nielsen: Du er så netop perle-eksemplet på, at man rent faktisk godt kan få dækning på adressen. Der er INGEN, der har sagt, at du skal forvente at fange mobilt bredbånd med et søm og 30 cm ståltråd eller et USB modem.

Som du selv forklarer, så måtte der en 3 meter mast til, før Skyline kunne levere på din adresse. Det er lige nøjagtig min pointe - nemlig at man med det korrekt udstyr har dækning næsten over hele landet med mindst én udbyder af 3G. Men det nytter altså ikke noget at man køber et USB modem, og sidder og bitcher over den manglende dækning. Så man man ud og købe en retningsbestemt antenne, sætte den i den omtalte 3 meter mast og trække 5 meter antennekabel til USB modemet. Wupti og så er der dækning på din adresse fra andre end Skyline.

Som du selv skriver, så findes der utallige af den slags huller rundt om i landet, men med det korrekte udstyr, så der er altså dækning. Der var INTET magisk over Skylines Wimax - de benyttede bare retningsbestemte antenner og en OFDMA modulation af signalet.

Det kræver måske en indsat så får internet på adressen, men det kræver også en indsat i mange områder af landet, hvis man vil tage satellit-TV eller digital TV fra Boxer. Sådan er det også med mobilt bredbånd visse steder i landet.

Og så er jeg forøvrigt ganske overbevist om, at der er 3G dækning på din adresse via Net1. Men det skal du selvfølgelig afprøve - husk en retningsbestemt antenne. Og så lige et dumt spørgsmål: Du har selvfølgelig prøvet med ANDRE udbydere end TDC?

 • 4
 • 0
#72 Nicolai Møller-Andersen

Mange virksomheder uanset størrelse har brug for symmetriske linier med fast IP; Hvor mange leverandører kan klare det over de højt besungne 3G og 4G net?

Centrale dele af Rødovre, Holte og nordligere sjælland samt visse dele af Ålborg er langt bedre tjent med Skylines produkt, netop fordi de kan levere symmetriske linier med fast IP.

Net1 er fint, men det er uegnet til at trække en VPN til Estland, - eller til at trække en gang ip telefoni.

 • 0
 • 0
#73 Johnny Olesen

Mange virksomheder uanset størrelse har brug for symmetriske linier med fast IP; Hvor mange leverandører kan klare det over de højt besungne 3G og 4G net?

Centrale dele af Rødovre, Holte og nordligere sjælland samt visse dele af Ålborg er langt bedre tjent med Skylines produkt, netop fordi de kan levere symmetriske linier med fast IP.

Net1 er fint, men det er uegnet til at trække en VPN til Estland, - eller til at trække en gang ip telefoni.

Her er et andet spørgsmål: Hvor mange virksomheder har bosat sig efter 2008 i områder, hvor man udelukkende kan få symmetriske linier fra Skyline?

Ja ja - i den perfekte verden kan man få alting. Med LTE kan man få hastigheder på op til 20 Mbit upload, hvilket Telia f.eks. tilbyder. Det kan man f.eks. læse om her: http://www.computerworld.dk/art/217430/skyline-kunde-saadan-fandt-jeg-en...

I alle de nævne byer, kan du få LTE fra Telia, hvilket sagtens kan bruges til VPN og ip-telefoni. I de nævnte byer kan man også sagtens få fiber, hvis man vil betale for det.

 • 1
 • 0
#74 Anonym

I alle de nævne byer, kan du få LTE fra Telia, hvilket sagtens kan bruges til VPN og ip-telefoni. I de nævnte byer kan man også sagtens få fiber, hvis man vil betale for det.

Et er hvad Teleselskaberne selv mener de kan levere noget andet er hvad de i realiteten leverer. Og jeg tror næppe at deres kort er baseret på 3-8 meter master sat oven på parcelhuse med retningsbestemte Pringle dåser - med andre ord det er fantasikort de typisk laver.

Desuden er det nok de færreste virksomheder der vil være tilfredse med Telia's 30GB forbrugsgrænse som er deres maksimale.

Og der er en masse virksomheder fra før 2008 (?!?) der nu en gang ligger hvor de gør både af praktiske årsager (landbrugsindustri ligger nu typisk på landet), men også historiske årsager, og behovet for internet i forhold til før og nu har nok også ændret sig. Som jeg skrev tidligere så er landbruget og dets følge industri ansvarlig for 20% af den danske eksport - det er altså ret mange penge til statskassen der kommer den vej, og den industri flytter man altså ikke bare lige, og den industri har samme IT behov som mange andre virksomhedstyper.

Derfor er ideen om indførsel på forsyningspligt med minimums hastigheder en rigtig god ide for at løfte hele samfundet, og ikke kun inklaver rundt omkring byerne.

 • 1
 • 0
#75 Johnny Olesen

Et er hvad Teleselskaberne selv mener de kan levere noget andet er hvad de i realiteten leverer. Og jeg tror næppe at deres kort er baseret på 3-8 meter master sat oven på parcelhuse med retningsbestemte Pringle dåser - med andre ord det er fantasikort de typisk laver.

Desuden er det nok de færreste virksomheder der vil være tilfredse med Telia's 30GB forbrugsgrænse som er deres maksimale.

Og der er en masse virksomheder fra før 2008 (?!?) der nu en gang ligger hvor de gør både af praktiske årsager (landbrugsindustri ligger nu typisk på landet), men også historiske årsager, og behovet for internet i forhold til før og nu har nok også ændret sig. Som jeg skrev tidligere så er landbruget og dets følge industri ansvarlig for 20% af den danske eksport - det er altså ret mange penge til statskassen der kommer den vej, og den industri flytter man altså ikke bare lige, og den industri har samme IT behov som mange andre virksomhedstyper.

Derfor er ideen om indførsel på forsyningspligt med minimums hastigheder en rigtig god ide for at løfte hele samfundet, og ikke kun inklaver rundt omkring byerne.

Normalt er teleselskabernes dækningskort baseret på, hvad man kan forvente af en standard mobiltelefon, der benyttes udendørs og som sender med 2 watt. Men der er ikke længere et krav fra myndighederne omkring hvordan dækningskortene skal laves - og teleselskaberne behøves faktisk ikke længere udarbejde disse dækningskort.

Visse teleselskaber er ganske konservative og andre ret overoptimistiske - ingen nævnt og ingen glemt.

Virksomhedskunder kan for det meste forhandle sig til andre vilkår end private. Telia tilbyder f.eks. også 40 GB data til erhvervskunder, og større virksomhed kan forhandle sig frem til andre løsninger, som ikke lige er beskrevet på teleselskabernes hjemmesider.

Tilføjelse: Teleselskabet 3 sælger mobilt bredbånd i pakker med 10 GB. Så kan man købe lige så meget data, som man behøves.

Peter Binderup, hvis du skal være bare nogenlunde realistisk, hvor mange landbrug generer så 40 GB data hver måned? Ja ja - små grafiske virksomheder eller konsulent virksomheder kan have bosat sig på landet og have brug for store datamængder, men for 99,8% af landmændene så er løsningen på deres akutte problemer mobilt bredbånd.

Det er sgu lige, før jeg begynder at lyde som John Strand :-)

 • 1
 • 0
#76 Nicolai Møller-Andersen

Tak for linket, Johhny "Strand" Olesen ;-) Det fremgår ikke af den linkede artikel, at der kan fås fast IP adresse. Det vil de fleste nok foretrække til en IPSEC VPN. Det fremgår til gengæld, at linien løber tør efter 10Gb.

Nu er vi jo ikke alle landmænd. Der kunne være andre slags virksomheder, som nemt kunne trække 10Gb på en måned; Nogle firmaer udveksler for eksempel tekniske tegninger mellem en udviklingsafdeling i DK og en produktionsafdeling i Kina.

Iøvrigt er det også min erfaring, at udbydernes dækningskort er præget af ønsketænkning. Det gælder i særdeleshed Telia, som jeg lige netop har prøvet.

 • 1
 • 0
#78 Anonym

Peter Binderup, hvis du skal være bare nogenlunde realistisk, hvor mange landbrug generer så 40 GB data hver måned?

Jeg tror faktisk (jeg arbejder ikke selv med landbrugs IT, men kender lidt til modernelandbrug og de muligheder IT kan bidrage med), at et stor landbrug kan genere ret så meget data over en måned på tværs af forskellige services. Alt fra malkeanlæg, kontrol over forbrug af gift, såning osv., biogas, bidrag til grøn energi, logistik i forbindelse med sporbarhed af fødevare og jeg er sikker på at jeg kun har opremset en række emner hvor IT infrastruktur der ikke kun skal fungere på et lukket anlæg skal være til stede.

Der er også det offentliges kontrolmyndigheder, landbrugskonsulenter osv. der også har brug for IT infrastruktur.

Så der er skam en masse anvendelses områder for IT i landbrugsindustrien, og taget de 20% eksport i betragtning, så kunne det måske være i samfundets interesse at man optimere landbruget endnu mere så man får mest muligt ud af den eksport procent. Derfor syntes jeg at det er på tide at staten overtager visse dele af IT infrastrukturen, og ja det kommer til at kræve offentlige investeringer, men de investeringer tror jeg vil give et fornuftigt afkast på den lange bane.

 • 0
 • 0
#79 Johnny Olesen

Tak for linket, Johhny "Strand" Olesen ;-) Det fremgår ikke af den linkede artikel, at der kan fås fast IP adresse. Det vil de fleste nok foretrække til en IPSEC VPN. Det fremgår til gengæld, at linien løber tør efter 10Gb.

Hvis man vil betale, så kan må få alt den data, som man vil have hos f.eks. 3. Det koster blot 129 kroner inkl. moms per. 10 GB data.

Ang. IPSEC VPN så siger min veninde Google, at det virker fin med både Telia og 3 - men det er ikke lige mit stærke område, så det må du hellere undersøge nærmere selv.

Fast IP? Det kan sikker også lade sig gøre, hvis man vil betale for det, men det ved jeg helt ærligt ikke noget om.

Nu er vi jo ikke alle landmænd. Der kunne være andre slags virksomheder, som nemt kunne trække 10Gb på en måned; Nogle firmaer udveksler for eksempel tekniske tegninger mellem en udviklingsafdeling i DK og en produktionsafdeling i Kina.

Et fint eksempel men fylder en CAD tegning flere GB? Og en sådan virksomhed kan i mange tilfælde også sagtens flytte 2-3 km til lokaler, hvor der er mulighed for ADSL eller fiber.

Landbrug eller produktionsvirksomheder kan man ikke sådan lige flytte, og derfor er deres muligheder begrænset.

Iøvrigt er det også min erfaring, at udbydernes dækningskort er præget af ønsketænkning. Det gælder i særdeleshed Telia, som jeg lige netop har prøvet.

Tja, det kommer god nok an på hvilken terminal du tester med og lokale forhold. Telias dækningskort er efter min erfaring ikke overoptimistisk de fleste steder - der findes teleselskaber der er meget værre. Men dækningskort er stadigvæk teoretiske modeller udregner på baggrund af forskellige kilder. Det er og bliver en simuleret repræsentation af virkeligheden, og der vil være afvigelser ude i den virkelige verden.

 • 0
 • 0
#80 Johnny Olesen

Jeg tror faktisk (jeg arbejder ikke selv med landbrugs IT, men kender lidt til modernelandbrug og de muligheder IT kan bidrage med), at et stor landbrug kan genere ret så meget data over en måned på tværs af forskellige services. Alt fra malkeanlæg, kontrol over forbrug af gift, såning osv., biogas, bidrag til grøn energi, logistik i forbindelse med sporbarhed af fødevare og jeg er sikker på at jeg kun har opremset en række emner hvor IT infrastruktur der ikke kun skal fungere på et lukket anlæg skal være til stede.

Der er også det offentliges kontrolmyndigheder, landbrugskonsulenter osv. der også har brug for IT infrastruktur.

Mange små bække gør som bekendt stor år. Men jeg vil påstå at et middelstort landbrug ikke forbruger 10 GB data på en måned bare fra deres automationssystemer/kontrolsystemer. Jeg kan ikke bevise det, men hvis en landmand vil være med til et eksperiment, så sætter jeg gerne et målerprogram op på hans PC.

Så der er skam en masse anvendelses områder for IT i landbrugsindustrien, og taget de 20% eksport i betragtning, så kunne det måske være i samfundets interesse at man optimere landbruget endnu mere så man får mest muligt ud af den eksport procent. Derfor syntes jeg at det er på tide at staten overtager visse dele af IT infrastrukturen, og ja det kommer til at kræve offentlige investeringer, men de investeringer tror jeg vil give et fornuftigt afkast på den lange bane.

Nu har vi hørt argumentet med landbrugets betydning flere gange. Ja, landbruget er vigtigt, men papegøje argumenter gør altså ikke sagen bedre.

Hvordan pokker overlevede landbruget, før de fik Skyline dækning?

 • 0
 • 0
#82 Erik Trolle

Hvordan pokker overlevede landbruget, før de fik Skyline dækning?

Har du ikke opdaget, at man køber systemer efter de muligheder man har. Er din opgave at sætte udviklingen i stå. Jeg tager video kurser over nettet. Jeg har forbrug på 50-70GB. Jeg spare meget tid. Og kan opretholde min virksomhed ved siden af kurser jeg tager om aften. Jeg har en Linux maskinen ståenden som gateway og firewall. Jeg ved nøjagtigt hvad der kommer ud og ind i mit net.

Nu arbejder jeg med IT, men jeg kan ikke se at alle andre faggrupper gør det samme.

 • 0
 • 0
#83 Anonym

Hvordan pokker overlevede landbruget, før de fik Skyline dækning?

Tiderne ændre sig og anvendelsen af de tilgængelige værktøjer gør det også - tager man en meget central del af de teknologier/værktøjer du i dag anvender og er afhængig af, men som du måske ikke gjorde/var for 5 år siden, så tror jeg nok også at du ville brokke dig og hvis det er en stor del en branche der bliver berørt, så vil dens interesse organisationer altså også kræve handling og det typisk på politisk front.

Politisk handling/indblanding er desværre nødvendigt når det frie marked ikke fungerer optimalt. Så er det for så vidt ligegyldigt hvem der er ophavsmand til "krisen" - Elro eller forligsparterne i folketinget.

 • 0
 • 0
#84 Johnny Olesen

Har du ikke opdaget, at man køber systemer efter de muligheder man har. Er din opgave at sætte udviklingen i stå. Jeg tager video kurser over nettet. Jeg har forbrug på 50-70GB. Jeg spare meget tid. Og kan opretholde min virksomhed ved siden af kurser jeg tager om aften. Jeg har en Linux maskinen ståenden som gateway og firewall. Jeg ved nøjagtigt hvad der kommer ud og ind i mit net.

Nu arbejder jeg med IT, men jeg kan ikke se at alle andre faggrupper gør det samme.

Erik, nu var spørgsmålet om hvordan landbruget benytter deres internet forbindelse, og i den sammenhæng så er det jo ret ligegyldig, hvordan du bruger dit internet. Du har jo også muligheden for at flytte dig fysisk til en anden lokalition.

Og ja, det er ikke noget nyt i, at forbruget af data afhænger, at de muligheder man har.

Men sagen er, at man som erhvervskunde kan købe en løsning der giver 100 GB data forbrug per måned. Men det koster ikke 109 kroner per måned som Skyline. Det koster 1290 kroner.

 • 0
 • 0
#85 Johnny Olesen

Tiderne ændre sig og anvendelsen af de tilgængelige værktøjer gør det også - tager man en meget central del af de teknologier/værktøjer du i dag anvender og er afhængig af, men som du måske ikke gjorde/var for 5 år siden, så tror jeg nok også at du ville brokke dig og hvis det er en stor del en branche der bliver berørt, så vil dens interesse organisationer altså også kræve handling og det typisk på politisk front.

Politisk handling/indblanding er desværre nødvendigt når det frie marked ikke fungerer optimalt. Så er det for så vidt ligegyldigt hvem der er ophavsmand til "krisen" - Elro eller forligsparterne i folketinget.

Jeg er helt enig i at en stor del af landbrugsbranchen er dybt berørt af Skylines konkurs, og jeg kan sagtens følge de frustrationer som mange føler. Men det hjælper bare ikke at tude over spildt mælk, når der står 4 andre køer, som kan give mælk, hvis vi sådan skal holde det lidt på landbrugssprog.

Landbruget har i de fleste tilfælge muligheder for at forblive online - de skal blot åbne deres øjne, og måske henvende sig til lokale fagfolk i stedet for at ringe til TDCs callcenter og købe et USB modem, hvilket jeg helt tørt kan konstatere jf. medieomtalen i flere lokalmedier åbenbart er den normale tilgang til sagen. Se f.eks. denne artikel/indslag fra det vestjyske: http://www.tvmidtvest.dk/indhold/socialdemokrat-regeringen-maa-goere-noget Der er forøvrigt fremragende indendørsdækning med 16 Mbit download / 5 Mbit upload fra Telenor i det omtale område. Men det er jo for dårligt at TDC ikke dækker - DET ER SGU FOR DÅRLIGT! Det er så typisk dansk - så se dog mulighederne i stedet for...

Jeg kan ikke lade være med at tænke, hvad pokker de samme mennesker vil gøre, hvis deres lokale købmand lukker... Vil de tude og klage til politikerne/medier, eller vil de finde en anden købmand at købe deres varer hos?

Politikerne kan ikke gøre fra eller til i den nuværende situation udover at sørge for at 800 MHz licenserne bliver uddelt hurtigst muligt.

 • 1
 • 0
#86 Gert Madsen

Se, her kommer et af de tilfælde, hvor det giver mening at tale om teleselskabernes manglende ansvar.

De forskellige mobile forbindelser sælges efter devisen, fuld tilfredshed eller pengene er spildt.

Det kan give udmærket mening at sætte retningsbestemte antenner op, med tilhørende udstyr, hvis altså leverandøren står inde for at det så giver en brugbar forbindelse. Men det gør teleselskaberne ikke. Tværtimod forbeholder de sig ret til at ødelægge forbindelsen, hvis det passer dem at ændre masternes karakteristik. Ikke at det adskiller sig fra TDCs ADSL, hvor man også kan opleve faldende hastigheder, fordi det passer TDC at bruge båndbredden andet steds :-)

Men jeg synes ikke at sagen er så enkel som du fremstiller den.

 • 0
 • 0
#88 Jan Stampe Jensen

Jeg kan forstå af ovenstående at hvis internet mulighederne er for dårlig så er det mit eget ansvar.

Helt fint lad os overføre det princip til andre områder. Så må det vel også være folks ansvar at komme til og fra arbejde. Så når der skrives massevis af artikler kø på motorvejene må svaret jo være at det er folks eget ansvar. De må så finde alternativer og hvis de ikke er gode nok må de flytte (eller få firmaet til at flytte). Surt show det er ikke mit problem. Jeg gider ikke at poste flere penge i udvidelser, tog eller skinner.

med de penge jeg sparer i skat på den konto kan jeg så bruge på en bedre internet opkopling.

 • 1
 • 0
#89 Johnny Olesen

Se, her kommer et af de tilfælde, hvor det giver mening at tale om teleselskabernes manglende ansvar.

De forskellige mobile forbindelser sælges efter devisen, fuld tilfredshed eller pengene er spildt.

Det kan give udmærket mening at sætte retningsbestemte antenner op, med tilhørende udstyr, hvis altså leverandøren står inde for at det så giver en brugbar forbindelse. Men det gør teleselskaberne ikke. Tværtimod forbeholder de sig ret til at ødelægge forbindelsen, hvis det passer dem at ændre masternes karakteristik. Ikke at det adskiller sig fra TDCs ADSL, hvor man også kan opleve faldende hastigheder, fordi det passer TDC at bruge båndbredden andet steds :-)

Men jeg synes ikke at sagen er så enkel som du fremstiller den.

Det er ikke noget nyt i det, som du skriver. Teleselskaberne har altid forbehold sig ret til at ændre deres netværksdesign - sådan var det også med Skyline.

Det er forøvrigt ikke anderledes, hvis man modtager Danmarks Radio via en stueantenne eller for den sags skyld Boxer TV. De kan også ændre på deres signal, hvilket de gør efter godt befindende. Boxer ændrer kanal udbud, ændrer placeringen i de forskellige MUX'er, de ændrer fra DVB-T til DVB-T2 og de ændrer bitraten/encodingen. Danmarks Radio er heller ikke bedre, når de skifter fra AAC+ til AAC på lydsporet til DR K. TDC udskifter jo også løbende fra ADSL til VDSL osv. ligesom YouSee opgrader fra DOCSIS 2.0 til 3.0 osv. osv.

Verden står ikke stille.

Heldigvis er det sådan, at de fleste mobilmasters footprint på landet ikke bliver ændret ret tit - ja de fleste har haft samme footprint i årtier, så problemet er altså ikke større end det er overkommeligt.

 • 0
 • 0
#90 Johnny Olesen

ja hvad sku vi også med motorveje før vi fik biler pænt træls med en bil i garagen men ikke nogen vej at køre på

Der er som bekendt veje i vestjylland, men analogien til Skyline er helt forkert.

Der mangler en motorvej til vestjylland - der er ikke tale om en motorvej der pludselig er forsvundet.

Jeg vil skam også gerne have en motorvej til vestjylland, men jeg er overbevist om, at der skal lig på bordet, før det sker.

Os stakler nordvest for Herning skal bare sørge for at få et hjertestop udenfor myldretiden på Hovedvej 18 eller planlægge det til en dag, hvor der ikke er tåge eller snevejr, så redningsheikoptoren kan flyve os til Aarhus - hvis ellers den er ledig.

Vi har jo ikke noget hospitalsvæsen eller motorveje efter 2018 i nordvestjylland.

 • 0
 • 0
#91 Johnny Olesen

Jeg kan forstå af ovenstående at hvis internet mulighederne er for dårlig så er det mit eget ansvar.

Helt fint lad os overføre det princip til andre områder. Så må det vel også være folks ansvar at komme til og fra arbejde. Så når der skrives massevis af artikler kø på motorvejene må svaret jo være at det er folks eget ansvar. De må så finde alternativer og hvis de ikke er gode nok må de flytte (eller få firmaet til at flytte). Surt show det er ikke mit problem. Jeg gider ikke at poste flere penge i udvidelser, tog eller skinner.

med de penge jeg sparer i skat på den konto kan jeg så bruge på en bedre internet opkopling.

Hvor er det præcist, at du læser, det er dit eget ansvar hvis internet mulighederne er for dårlig? Det har jeg nemlig ikke læst ud af debatten, men mine briller skal nok også snart pudses.

At der er kø på motorvejen er tildels folks eget ansvar. Der er masser af alternative ruter, som måske tager 15 min længere at køre. Nogle kan også tage den kollektive trafik - det tager bare en halvtime længere. Det er folks eget valg, men muligheden er der - på Sjælland.

Som du korrekt skriver, så må virksomhederne flytte, hvis deres ansatte ikke kan komme på arbejde eller hvis virksomheden logistik ikke kan gå op... Er ikke lige netop det som sker i ude i virkeligheden?

 • 0
 • 0
#92 Per Borch

Vi har jo ikke noget hospitalsvæsen eller motorveje efter 2018 i nordvestjylland.

Skal man tro andre så skal du flytte til Herning eller endnu bedre til Aahus ..

Med Skyline var der en brugbar løsning.... ikke lige den perfekte.. og da tiden jo ikke står stille heller ikke for små virksomheder eller landbruget så havde de et produkt der nogenlunde kunne dække behovet.. Mange vil sikkert kunne bruge Net1's løsning... men der er behov for planlægge en noget bedre.. jeg er stadig af den opfattelse at mobile løsninger ikke det optimale.. vi er jo også lige kommet af med alle elmaster.. så hvor skal der så rejses en hele skov..

 • 0
 • 0
#93 Johnny Olesen

kal man tro andre så skal du flytte til Herning eller endnu bedre til Aahus ..

Med Skyline var der en brugbar løsning.... ikke lige den perfekte.. og da tiden jo ikke står stille heller ikke for små virksomheder eller landbruget så havde de et produkt der nogenlunde kunne dække behovet.. Mange vil sikkert kunne bruge Net1's løsning... men der er behov for planlægge en noget bedre.. jeg er stadig af den opfattelse at mobile løsninger ikke det optimale.. vi er jo også lige kommet af med alle elmaster.. så hvor skal der så rejses en hele skov..

Mobile løsninger er ikke optimale, men de er der, og de virker. Det er essensen, hvis man åbner øjnene.

Vi havde også et velfungerende hospital i nordvestjylland. Det valgte regionen at lukke ned, og flytte det hele til Herning. Hospitalet kommer ikke tilbage til Holstebro, og så nytter det ikke noget at tude og spille tøsefornærmet... Jeg har skam stået og frosset min r*v flere gange i fakkeltog for demonstrere min uvilje imod centraliseringens tyranni. Det hjælp ikke en skid, for i demokratiets hellige tegn, så er det bedre at være venner med 500.000 mennesker i østjylland end 150.000 i vestjylland.

Men hospitalet forsvandt alligevel, og så må man se på alternativerne til at flytte væk. De fleste kigger nu fremad, og forsøger at sikre alternativerne i stedet for at tude over en uretfærdig beslutning.

Sådan er det også med Skyline. Man kan flytte væk, forsætte med at klynke eller kigge på alternativerne til Skyline. Og som jeg har understreget, så findes der heldigvis alternativer for langt de fleste berørte Skyline kunder.

 • 0
 • 0
#94 Per Borch

I debatten savner jeg dog at hører hvad folk selv gør... og finde af løsninger http://khbendtsen.blogspot.dk/2012/06/hvor-er-medierne-i-skyline-krigen.... jeg kan ikke selv finde noget der kan opfylde det jeg ønsker.. Men må selv strikke noget sammen. I den forbindelse ringede de lokale forsyningsselskab da også til mig i dag om jeg virkelig mente at jeg ville have leveret en fiberforbindelse til en ødegård beliggende på en parallelvej til min bopæl.... jo det var skam meningen at jeg ville have fiber der... de vil jo ikke leverer på den vej jeg bor. og 900 m med et radiolink og frit sigt skal jo nok virke.. måske andre også kunne få glæde af min forbindelse....

 • 0
 • 0
#97 John Strand

Vi havde også et velfungerende hospital i nordvestjylland. Det valgte regionen at lukke ned, og flytte det hele til Herning

Det hospitaal du taler om er det som af Sundhedsstyrelsen fik forbud mod at lave prostataoperationer men som gjorde det aligevel. De foretog 150 operationer før Sundhedsstyrelsen fandt ud af det og de brugte ikke den nye operationsmetode men den gamle metode. Den gamle metode betød at 50% af patienterne blev impotente af operationen med den nye ville det have været under 5% der var blevet det - den sag så jeg på TV Midtvest.

Årsagen til at man laver supersygehuse er at der er behandlingerne meget bedre. Eller som en klog mand fra sundhedsektoren en gang sagde, du har valget mellem at dø tæt på eller blive rask lidt længere væk... :-(

 • 0
 • 0
#99 Johnny Olesen

Årsagen til at man laver supersygehuse er at der er behandlingerne meget bedre. Eller som en klog mand fra sundhedsektoren en gang sagde, du har valget mellem at dø tæt på eller blive rask lidt længere væk... :-(

John, nu skal vi ikke kede debattørne alt for meget med en helt anden debat, men hvis vi skal snakke supersygehus, så er det mere placeringen end centraliseringen, som er debattens kerne.

Kun få vestjyder er imod et supersygehus, men MANGE er imod placeringen halvvejs i Aarhus. Man skal blot kigge på et kort, for at se, at den er helt galt. Problemet med placeringen er, at man dør af en transporttid, som under optimale forhold med medvind og ingen trafik tager 50-55 minutter.

Selvom om du med dit indlæg, med henvisning til Sundhedsstyrelsen, forsøger at få lægerne på Holstebro sygehus til at fremstå som sinker eller det som er værre, så er der ingen seriøs medicinsk begrundelse for valget af placeringen af det nye supersygehus. Lægerne er ikke dummere eller ringere, blot fordi de bor 20 km længere fra Aarhus. McDonalds laver også gode burgere i Holstebro - mindst lige så gode som den på Strøget.

Skal vi holde os til emnet, så dør man ikke at kun at have adgang til en 2 Mbit internetforbindelse fra Net1, som erstatning for en 10 Mbit Skyline forbindelse.

 • 0
 • 0
#102 Erik Trolle
 • 0
 • 0
#104 Johnny Olesen

Helt uenig, jeg bor på en gård med dyr, er en enmands virksomhed. Dine forslag passer ikke ind økonomisk. Mit alternativ ville være at gå på pension. Eller skille mig af med et af mine ehverv.

Tja, Hvis en ekstra omkostning på nogle tusinde kroner vælter læsset, så er det nok også bedst at lukke alligevel.

Hårde men sande ord.

For mange af de berørte folk er der jo tale om en overskuelig udgift. Personligt så vil jeg da også være sur over, at skulle betale 1000 kroner mere for benzin for at køre på arbejde, men hvis det er nødvendigt, så må jeg bide den udgift i mig, og bede min chef om ekstra i lønposen.

 • 0
 • 4
#105 Erik Trolle

quote id=204062] Tja, Hvis en ekstra omkostning på nogle tusinde kroner vælter læsset, så er det nok også bedst at lukke alligevel.

Hårde men sande ord. [/quote]

Du er en særdeles egoistisk arrogant person over for folk hvis liv vil gå i grus.

 • 6
 • 0
#106 Johnny Olesen

[quote id=204062] Tja, Hvis en ekstra omkostning på nogle tusinde kroner vælter læsset, så er det nok også bedst at lukke alligevel.

Hårde men sande ord.

Du er en særdeles egoistisk arrogant person over for folk hvis liv vil gå i grus. [/quote]

Det er så din holdning, og jeg respekter, at du ikke kan lide min holdning. Jeg er ikke glad for at blive kaldt egoistisk og arrogant, men vi kan ikke alle sammen være medlem af enhedslisten - selvom hende Johanne er vældig køn og charmerende, Nogle af os har en lidt mere liberal tilgang til samfundet.

Hvis en ekstra udgift på nogle få tusinde kroner om året på en internetforbindelse, fører til at du må gå på pension, så er det sådan tingene må gå. Det er dit valg, hvor du bor, og du har også andre muligheder:

 • Du kunne spare andre steder (drop kaffen og chokoladen)
 • Flytte til en anden bopæl
 • Gå på pension (så betaler staten for dig i stedet for)
 • Skær ned på dit internetforbrug, så du kan bruge en billigere løsning

Jeg kan tildels godt sætte mig ind i en situation, hvor en fast udgift pludselig stiger dramatisk. Det oplevede jeg selv for nogle måneder siden.

Min husleje blev sat 800 kr. op, mit tvungne bidrag til YouSee blev hævet med 44 kr. og det lokale forsyningsselskab sendte en regning på efterbetaling af et par tusinde kroner pga. en kold vinter. I alt en ekstra udgift på omkring 1200 kr. pr. måned. Det er måske ikke mange penge for en ingeniør med 25 år anciennitet, men for os andre er det altså også en slags penge.

Det betyder, at jeg pludselig har langt færre penge til rådighed hver måned. Hvad gør jeg så?

Jeg kunne gå ned på kommunen og klage min nød - hvad skulle det hjælpe? Jeg kunne klage til mit boligselskab - hvad skulle det hjælpe? Jeg kunne skrive et læserbrev til min lokale avis - hvad skulle det hjælpe?

Jeg kunne også spænde livremmen ind eller tage et ekstra job, så jeg kunne betale mine regninger.

Gæt hvilken løsning jeg valgte.

Hvis vi skal tilbage til emnet, så har jeg stor forståelse for, at mange folk bliver uheldigt ramt af Skylines konkurs, men min holdning er, at folk skal toppe med at klynke og åbne øjnene for alternativerne. Det hjælper intet at klynke, staten kan ikke redde alle og nogle gange så er det tilladt selv at tage initivet og gøre noget proaktivt ved ens situation.

 • 2
 • 1
#107 John Strand

Hvis vi skal tilbage til emnet, så har jeg stor forståelse for, at mange folk bliver uheldigt ramt af Skylines konkurs, men min holdning er, at folk skal toppe med at klynke og åbne øjnene for alternativerne. Det hjælper intet at klynke, staten kan ikke redde alle og nogle gange så er det tilladt selv at tage initivet og gøre noget proaktivt ved ens situation.

Smukt skrevet og sagt - vi bor i et land hvor folk er så forkælet at det gør ondt. Hver gang der sker noget som de ikke er glade for så kræver de at samfundet skal løse deres udfordringer og det uden at det koster penge.

Det personlige ansvar er afløst af forventningerne om at samfundet klare alt og at man bare kan bede andre om at betale. Jeg har været i over 100 lande, arbejder hvert år i over 30 lande og tro mig når jeg fortæller hvordan danskerne har det og hvad de er utilfredse med så ryster folk på hovedet.

Gid der var nogle flere af din slags der kunne sige fra - smuk måde du har klaret dine udfordringer på :-)

 • 2
 • 8
#108 Gert Madsen

Det er ikke noget nyt i det, som du skriver

Bliver det mere rimeligt af at det længe har været sådan?

Teleselskaberne tager penge for et produkt uden på nogen måde at tage ansvar for om kunden rent faktisk får produktet leveret.

Det kan da godt være at der er flere muligheder end folk umiddelbart er klar over, men man kan reelt ikke stole på den leverance som teleselskaberne påstår de har.

Når man kender den eksakte fysiske position, og øvrige parametre, så burde det være muligt at komme med et sanddrueligt svar på hvilken forbindelse det er muligt at få - og pengene tilbage, hvis varen ikke leveres. Sådanne betingelser har andre brancher. Hvorfor skal teleselskaber undtages ?

 • 2
 • 0
#109 Johnny Olesen

Bliver det mere rimeligt af at det længe har været sådan?

Nej, det er ikke rimeligt at tage penge for noget, som kunderne ikke får. Punktum!

Men hvordan radiosignaler bliver udbredt i et mobilnetværk er altså ikke noget, som en 9. Klasses elev kan udregne med en TI-85 lommeregner og et formel hæfte.

Der er en grund til, at der findes en hel underskov af virksomheder indenfor telebranchen, der udelukkende lever af netop software simuleringer, optimering af netværk og udarbejdelse af teoretiske modeller osv. Vi har for øvrigt vidst stadigvæk et par af disse virksomheder i norden, hvis jeg ikke husker helt forkert.

Der vil altså være en vis grad af usikkerhed i teleselskabernes dækningskort, som er svær at komme udenom. Det er også derfor nogle selskaber tilbyder, at man kan afprøve deres produkter i en periode, før man binder sig til selskabets løsninger.

Teleselskaberne tager penge for et produkt uden på nogen måde at tage ansvar for om kunden rent faktisk får produktet leveret.

Det er jeg lodret uenig i. Vil det sige, at elselskaberne ikke tager ansvar for deres forsyning af el, fordi stømmen leveres i et interval mellem 220-240 volt? Elselskaberne har alverdens teknik, de investere store summer og så kan de ikke engang sørge for at holde strømmen på 220 Volt – SÅDAN NOGLE AMATØRER!

DSB har masser af lokofører, både IC2, IC3 og snart IC4 tog samt en masse andet isenkram. Men derfor kører DSB stadigvæk kun til tiden 97,4 procent af gangene – vel af mærke når en forsinkelse først tæller med, hvis toget er mere end 3 minutter forsinket. SÅDAN NOGLE AMATØRER!

Jeg kunne blive ved med at finde eksempler på brancher, hvor man stræber efter det perfekte, men må leve med at man aldrig er 100% fejlfri.

Teleselskaberne har den forbandelse, at de sælger et produkt, som altid vil være behæftet med en del usikkerhed. Der er så mange parametre, som har betydning for den oplevelse kunderne har, så det er tæt på umuligt for et selskab at levere et 100% fejlfrit produkt. Det handler om at minimere generne i stedet for at stræbe efter et uopnåeligt mål.

Man kan sammenligne det lidt med en håndboldkamp. Selvom man har det dyreste hold i verden, så er det ikke sikkert, at holdet topper i lige den vigtige slutrunde. Det er nok at én spille på holdet har en skide dårlig dag, og så falder hele holdet fra hinanden. Sådan er det også med mobilnetværk - der skal bare én lille parameter til, før hele korthuset ramler; et hus placeret forkert i forhold til sendemasten, en dårlig antenne i en telefon eller en sendemast som er overbelaster pga. en Metallica koncert osv. osv.

Teleselskaberne kan sagtens "tage mere ansvar" end de gør i dag, men der er ikke sikkert, at du som forbruger ønsker dette. Visse dele af teleindustrien har allerede luftet nogle af disse tanker:

Der er mange muligheder såsom at blokere for bestemte telefoner, indføre strikse abonnementer, fjerne muligheden for visse former for data såsom P2P og hæve priserne, så netværkene kan køre med en afsindig overkapacitet.

Det kan da godt være at der er flere muligheder end folk umiddelbart er klar over, men man kan reelt ikke stole på den leverance som teleselskaberne påstår de har.

Enig - og så må man prøve sig frem, i stedet for at surmule over, at man rent faktisk har et valg.

Nede i min lokale tøjbutik hænger der også masser af cowboybukser. Jeg kan se formen, farven og prisen, men derfor er det ikke alle bukserne som er komfortable eller som passer til min livvidde.

Når man kender den eksakte fysiske position, og øvrige parametre, så burde det være muligt at komme med et sanddrueligt svar på hvilken forbindelse det er muligt at få - og pengene tilbage, hvis varen ikke leveres. Sådanne betingelser har andre brancher. Hvorfor skal teleselskaber undtages ?

Sanddrueligt svar? Ja i teorien er alt muligt - praksis er noget andet. Nede i supermarkedet har de lækre udenlandske jordbær på tilbud. De er billige, de har den rette kulør og de ser indbydende ud. Men alligevel så smager de af vand, når du spiser dem sammen med vanilje cream. Kan du så få dine penge tilbage? Ifølge dansk lovgivningen så er svaret NEJ, da produktet ikke er behæftet med en fejl eller mangel.

Butikken kan FRIVILLIGT gå med til at give dig pengene tilbage, men det er et valg som butikken selv træffer. Så kan man som forbruger VÆLGE at købe sine varer, der hvor man får den bedste service.

Sådan er det også med teleselskaber. Jeg har ikke undersøgt det nærmere, men både Telenor og Net1 tilbyder tilfredshedsgaranti på deres mobilt bredbånd produkter. Det er måske andre der gør det samme.

 • 0
 • 2
#110 Hans Schou

Henrik Kramshøj:

Selvom du undersøger kan der være en joker, hvis eksempelvis netop DIN kobber til DIT hus i kort afstand til centralen er ringere end naboens. Selv i mit hus på amager (postnr 2770) er der et dårlig par kobber og kvaliteten faldt hen over årene - så jeg tør slet ikke forestille mig den som ADSL linie idag. Værre er det at der ER et andet par ind til huset som TDC ikke kan finde ...

Og hvad kan du så gøre ved din dårlige forbindelse? Ingenting? Nok nærmest.

Den tekniske løsning er ret simpel. Grav et nyt kabel ned, for de holder ikke evigt.

Hvor mange penge er TDC's kabler i jorden værd? Det ved vi først når linjekvaliteten er målt. Den vil være meget ringe mange steder - nok de fleste. Det er et problem at en kommerciel virksomhed ejet af hedgefonde bestemmer linjekvaliteten. Jeg, Henrik Kramshøj og mange andre lider under det.

Hvad fanden gør vi ved det?

 • 0
 • 0
#112 Johnny Olesen

Skulle analogien passe, burde vi acceptere kun at få 50 volt i stedet for de lovede 230.

Der bliver vi så nok ikke enige :-) Hvis man tager udgangspunkt i et mobilselskabs dækningskort, og ser på hvordan de laver deres beregninger, så svarer sammenligningen meget godt.

Problemet er, når Jens tager sin nye fejldesignede iPhone 4, holder omkring telefonens antennen (højre side) og så forsøger at lede efter 3G signal, mens han sidder i sin bil. Så kan han pludselig ikke forstår, at han kun får 1 stregs 3G dækning eller slet ingen signal skønt teleselskabets dækningskort klart viser rimelig udendørsdækning på matriklen. Det er svært for Jens at forstå, at han selv er skyld i at have dæmpet signalet med 15-18 dBi.

Det svarer til, at Jens ikke kan forstå, at sikringen i sin bolig bliver ved med at slå fra, bare fordi han har været i gang med en skruetrækker og forbundet plus og minus i en stikkontakt.

Rent generelt så leverer mobilselskaberne det produkt, som de lover, men hvordan forbrugerne benytter produkterne i praksis, det er straks lang svære. Teleselskaberne kan forsøge at lave rammerne, såsom ved at teste telefoner på deres netværk, før de bliver frigivet til salg eller ved at optimere deres netværk med flere sendemaster og større kapacitet.

Men ligesom bilindustriens lovpligtige EU forbrugstal over det forventede KM/L forbrug, så er er teoretiske modeller altid behæftet med usikkerhed. Enhver ved jo at en ny Skoda CitiGo ikke kan køre 24,4 KM/L ude i virkeligheden, selvom det står i brochuren.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere