bloghoved rene løhde

Internet Service Bus fra IT & Telestyrelsen

Tommy har allerede flash'et det og communities er allerede ved at forme sig omkring OIOREST, som ikke rigtig er kommet fra start endnu. Det kan man da kalde en succes!

Det første forsøg med en test SOAP service - Adresse Web Servicen (AWS), der tilnærmelsesvis giver samme funktionalitet (og mere til!) har vist sig semi-succesfuld(!?). Den service har levet sig eget liv, delvist skjult fra Rails communitiet og andres øjne.

Hvor SOAP testversion har flere år på bagen (og lad mig i den forbindelse understrege at jeg godt kunne tænke mig at se den i produktion!), så lader det til at OIOREST Danmark har ramt et sweet-spot, fordi mange har savnet adgang til de offentlige data med "the ease of REST".

Jeg tror og håber at ITST har held til at få OIOREST til at flyve - det tekniske ser ud til at være i orden. Nu kan man så bare håbe at data bliver gjort tilgængelige. Det er det tilbagevendende problem: Embedsmændene kan vise en teknisk vej, men politikerne har problemer med at realisere visionerne. Mit gæt er at der opstår for mange økonomiske forviklinger om hvilken kasse, der skal betale for at der "lukkes op for" de offentlige infrastruktur data.

Nå, men det var egentlig ikke den diskussion jeg ville tage hul på og Tommy er allerede kommet først med at vise hvordan hans foretrukne webplatform nemt kan bruges til integration til Danmarksservicen...

Nej, det jeg blev mest begejstret over da jeg læste om OIOREST'en var den kø-service, som der er lavet tegninger til. I den forbindelse kom jeg til at tænke på det arbejde som bl.a. Donald Fergusson har lavet hos IBM og Microsoft: Internet Service Bussen, aka. "Allemands ESB'en".

DISCLAIMER! Jeg har ikke prøvet "kø-servicen" endnu, men har kun læst beskrivelsen!

ITST's kø-service er så tilpas "low-tech" at dette kunne blive en succes. Man kan vil sige at ITST spiller begge heste pt. med et oplæg til WS-* profilering og katalogopsalg (OIOSI) og så "konkurrenten" - REST versionen med en pub/sub kø til dokumenter.

Jeg synes at det er en god udvikling at vi (IT arkitekter, udviklere etc) får lov til at se hvilke tanker, der er i spil i det offentlige og komme med indspark til hvordan arkitekturen kan sættes op. Så kan man jo bare håbe at tankerne vil blive realiseret og ikke ender med forhaling, som det har været tilfældet med AWS.

Det drejer sig i mine øjne om at høste de sagnomspundende "lavt hængende frugter" og der er gode forslag til arkitektur, mens politik og økonomi omkring adgangen til data tilsyneladende stadig halter bagefter.

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Liliendahl Sørensen

Ja, man må i sandhed sige at AWS’en har været længe - meget længe - rigtig meget længe undervejs. Den kan nemlig blive en ganske nyttig tjeneste til at løse nogle udfordringer med datakvalitet rundt om i det ganske land.

For mig at se er opgaven for det offentlige ganske rigtigt at stille data rådighed og selvfølgelig gerne ved hjælp af tidssvarende metoder. Men det offentlige har i det spil så også en forpligtigelse til at fortælle hvad man vil, om det koster noget og hvornår det sker.

Det har således i forhold til AWS’en været noget urent, at denne gratis ydelse har lagt og luret i flere år. Rent konkret har vi i vores firma undladt at lave noget tilsvarende – når nu den gratis offentlige tjeneste lå lige om hjørnet.

Så ja – der skal nye boller på suppen når disse tegnebordsprodukter skal ud i den virkelige verden.

 • 0
 • 0
#2 René Løhde

Henrik,

Det er en "god" historie - altså ikke at din virksomhed på forkert grundlag har opgivet en forretningsmulighed, men at du skriver det og at det kommer frem. Det er historier som denne, der kan give skyts til folkene bag AWS -dvs giver dem muligheden for at sige til de beslutningstagende at denne service skulle have gået fra test til produktion for længe siden!

Jeg må sige at jeg havde håbet at AWS ville være den første service, til at blive realiseret under "Projekt Digital Forvaltning" - nu er der gået 6 år - og denne lav hængende frugt er stadig ikke plukket.

Jeg kender lidt til baggrunden for test versionen af AWS. Den er drevet af én ildsjæl og hvor ville det dog være super hvis flere ville støtte op om ham i og uden for forvaltning.

...og hvor ville det dog være fedt hvis en journalist, f.eks på V2, ville spørge i Finansministeriet hvorfor AWS endnu ikke er realiseret og hvilke besparelser i penge og i menneskeliv FM forventer af AWS.

...og så kan vi altid senere finde ud af om det skal være en SOAP eller en REST service :-)

 • 0
 • 0
#3 Kristian Poulsen

Det er rigtig ærgerligt at AWS ikke er realiseret udover test-versionen. I mit tidligere arbejde havde jeg ingen problemer med at få fat i adressedata, da de var tilgængelige in-house. Nu da jeg er på den anden side af muren, kan jeg godt se at der er et behov for en central service.

Når man tænker på hvor mange applikationer der er afhængige af troværdige adressedata, så gør det kun forundringen over forløbet af AWS endnu større.

AWS startede ellers op i flot stil. Interfacet er defineret efter alle kunstens regler, og her er der mange (inkl. mig selv) der kunne lære noget!!!

Men hvad nytter det når det ikke bliver sat i drift, eller når søgningerne ikke bliver optimeret?

Hvor ville det være dejligt hvis dette projekt kunne revitaliseres...

... og om det skal være SOAP eller REST ??? Er det bare mig, eller kan de ikke sameksistere hvis den underliggende arkitektur er fornuftig?

 • 0
 • 0
#4 René Løhde

Hej Kristian,

Helt enig!

Som borger, IT professional, Leverandør repræsentant og blogger håber jeg virkelig snart at denne (den første af de lavt hængende frugter) bliver realiseret.

Hvis en vicedirektør/kontorchef etc. skulle komme forbi her pls, pls giv denne mand (http://www.flickr.com/photos/77707097@N00/2387501863/) tid og penge til at realisere AWS.

-René

PS. SOAP eller REST - who cares? :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere