Internet på ferien. Dit Valg: Dyrt eller gratis?

En sommerferie i bil er i dag på mange måder en mere bekvem oplevelse end jeg husker den som barn. Bevares: vel skal man være spændt fast på bagsædet, men den lille detalje opvejes så rigeligt af tonede ruder, air condition, en kølende køletaske med kølige drikkevarer og selvfølgelig pads og smartphones til at få tiden ned gennem Europa til at flyve væk med film og spil.

I år gik turen til Interlaken, Schweiz og siden Paris, Frankrig. Undervejs prøvede jeg forsigtigt kræfter med at anvende mobilen, en Samsung Nexus S, som mobil rejseguide i de forskellige lande vi passerede. Resultatet var ikke overraskende, men dybt skuffende nøjagtig det samme som sidste år, nemlig at

 1. Det kan man sagtens og
 2. Man får straks derpå en SMS fra sin venlige teleudbyder om at datatakst koster kr. 25,- per MB.

Glem med andre ord alt om Google Navigation og sluk for guds skyld for datatrafikken så snart du har set det du ville for at undgå at din Android telefons baggrundstjenester, Facebook, GMail, etc. suger din konto tør. Det er mildest talt anstrengende og uforståeligt at den slags ublu priser stadig ikke er reguleret ned på et acceptabelt leje.

Men heldigvis er der så efterhånden ved at være gratis Wi-Fi mange steder og jeg havde selvfølgelig sikret mig at både hotelværelset i Interlaken og lejligheden i Paris kunne give os net. I Schweiz løb jeg dog øjeblikkeligt panden mod en mur: Min Nexus S kunne nemlig ikke finde ud af at få en IP-adresse fra hotellets Wi-Fi access punkt, en Netgear Powerline AV 200 Wireless-N Extender. Når man koblede sig på gik telefonen i en uendelig løkke af "henter ip-adresse" og derpå fejl, "henter ip-adresse" og fejl. Mønsteret var helt det samme med familiens andre Android enheder, en Samsung Galaxy S, en HTC Wildfire, samt en Acer Iconia A500 Android Tablet.

Irriterende!

Til gengæld hoppede min iPad uden problemer på, så vi ad den vej kunne finde restaurationer og attraktioner i nærheden, planlægge køreture, mm.

Fast forward et par dage og vi kører ind i Paris, finder lejligheden på Montmarte for foden af Sacre Coeur og her udbydes nettet af en lokal fransk hardware enhed, en såkaldt Freebox, "Freebox, c'est une véritable révolution, accessible á tous". Sådan! Her er der kabeltv, internet og Wi-Fi i en dims og igen kobler jeg forventningsfuldt min Android telefon på nettet og endnu gang gentager mønsteret sig: ingen af de medbragte Android enheder kunne koble sig på netværket, der var sikret med WPA, og iPad'en fik en IP-adresse med det samme.

Mega irriterende.

I Paris har man rigtig mange steder gratis Wi-Fi på caféer og restaurationer, "FreeWifi", og det virkede til gengæld helt fint med Android. Jeg havde desværre af gode grunde ikke mulighed for at undersøge opsætningen af de to private Wi-Fi netværk i Schweiz og Paris, så det var svært at fejlsøge. Desuagtet undrer det mig dog såre at ingen af de medbragte enheder, der vel og mærke kørte forskellige 2.x versioner af styresystemet, samt 3.0, kunne finde ud af at få en IP-adresse, når nu iPad'en kunne uden vrøvl.

Og således beriget er min konklusion på Internetaspektet af sommerens ferie, at

 1. Man bør desværre stadig holde sig fra data roaming hvis man overhovedet kan, at
 2. Der heldigvis er gode muligheder for WiFi mange steder efterhånden, men
 3. Man kan løbe i problemer med Android enheder, hvor der tydeligt er plads til forbedring i WiFi API'et.

God sommer.

Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Mikkel Nielsen

En anden mulighed er at finde et "taletidskort", som kan bruges til internet. I Tyskland kan man i mange butikker købe et simkort inkl. 10 Euro taletid for 10 Euro, og disse penge kan man så bruge til at købe en måneds internet (normalt 1 GB). Det er selvfølgelig lidt bøvlet, og det giver bedst mening, hvis man opholder sig i ét land. Men det er meget billigt i forhold til alternativerne.

 • 0
 • 0
#5 Flemming Riis

det er lidt ala FON.

udover det kunne man lære lidt i danmark om deres kanaler mange af den feks CNN koster .75 eurocent pr måned og man kan til/fra melde sig for en måned af gangen.

Og så har man en ipv6 addresse :)

 • 0
 • 0
#6 Martin Nordentoft

Vi har haft samme problem på mit arbejde, hvor Android enheder ikke fik tildelt en IP - jeg fandt ud af det var fordi, at Android enheder, pr. default, står til kun at 11 kanaler ud af de 14, som de fleste wireless enheder kan vælge imellem at bruge.

Du kan have været uheldig, at de har brugt kanalerne 12,13 eller 14, de steder hvor du har været.

Den menu hvor man kan vælge hvor mange kanaler der skal søges på, kan findes her (på min sølle HTC Hero): Indstillinger > Trådløs og netværk > Indstillinger for Wi-Fi > tryk på knappen "menu" > Advanceret > Regulatorisk domæne.

Det er ihvertfald et forsøg værd, næste gang du skal afsted. :-)

 • 0
 • 0
#7 Kåre Kjelstrøm

Det lyder som en underlig default indstilling! Er det Android 2.x du kører?

Jeg brugte "Wifi Analyzer" til at undersøge hvilke kanaler de forskellige net kørte på og det i Schweiz kørte faktisk på kanal 6, så der var problemet i hvert fald ikke at nummeret var for stort. I Paris var symptomerne faktisk værre end i Schweiz, idet jeg på Android enhederne slet ikke kunne se SSID'et, mens det fint dukkede op på iPad'en.

Jeg har lige checket netværksindstillingerne på min (lidt nyere) Nexus S og den har desværre ikke noget punkt der hedder Regulatorisk Domæne, mens det til gengæld er muligt at sætte en statisk IP med alt hvad dertil hører.

 • 0
 • 0
#8 Flemming Jacobsen

Problemet med den løsning er at hvis vi alle sammen skal vælge til og fra så bliver det marginalt dyrere pr bruger da teleselskaberne ikke længere bare kan sige "Hej Viasat, vi har 100,000 kunder. Hvad skal vi give for jeres kanaler". For på den måde får de en væsentligt lavere pris end hvis at folk pludselig kan vælge til og fra.

Så det er ikke uden sine problemer >_>

 • 0
 • 0
#9 Flemming Jacobsen

Og jeg kan støtte op om Mikkel Nielsens forslag. Da jeg i en periode regelmæssigt var i England købte jeg 2 lokale simkort. 1 som jeg brugte til at ringe/SMS fra og så et andent til at køre på data med. Og det var ihvertfald en meget bedre og acceptabel pris end at blive bollet i enden af de danske teleselskaber

Og ja jeg ved godt a det er ikke er de danske teleselskaber der sætter priserne, men derimod de udenlandske via roamingaftaler etc.

 • 0
 • 0
#10 Kåre Fundal

Som generel løsning kan jeg anbefale abroadband, som tilbyder et SIM-kort, hvor man kan få mobildata (HSDPA/EDGE) i næsten alle europæiske lande plus en del andre. Prisen er noget i retning af 4,50 kr pr MB og der er ingen fast udgift - kun forbrug. Jeg har brugt det i Tyskland, Schweiz og Frankrig indtil videre. Eneste ulempe er, at man ikke kan bruge sin mobil som telefon samtidig... Men så er der tit en anden i selskabet, som har en med! http://www.abroadband.com/en/DK/home

 • 0
 • 0
#14 Morten Saxov

Vi har haft samme problem på mit arbejde, hvor Android enheder ikke fik tildelt en IP - jeg fandt ud af det var fordi, at Android enheder, pr. default, står til kun at 11 kanaler ud af de 14, som de fleste wireless enheder kan vælge imellem at bruge.

Du kan have været uheldig, at de har brugt kanalerne 12,13 eller 14, de steder hvor du har været.

Androids indstilling skyldes sandsynligtvis at kanalerne 12-14 ikke er tilladte at bruge i USA. (12 og 13, kan bruges, hvis det er et specielt low-powered netværk, men det er frarådet at bruge det.)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere