Intel D510MO med privatorkan

Jeg skrev tidligere om mine termiske problemer med et Intel D510MO motherboard jeg har købt.

Nu er der nyt i sagen.

Jeg har lige brugt en dags tid på at skrive et python script der via GPIB kalibrerer min laboratoriestrømforsyning.

Mens jeg rodede med det, slog det ned i mig at den ville være præcis nok til at kunne måle om der er en effektforskel på 32bit og 64bit FreeBSD.

Det kunne den: 64bit mode bruger 13.0 +/- 2.2 milliwatt mere når den står i sysinstall menuen, bootet fra en USB-stick.

I praksis er resultatet dog ikke gyldigt.

For det første blev anvendt to forskellige USB sticks.

For det andet er effektforbruget så temperaturfølsomt, at det overskygger alt andet:

![Eksternt billede](/modules/xphoto/cache/38/7938_465_300_0_0_0_0.png" alt=")

Y-skala: Effekt i Watt
X-skala: Sekunder

Ved X=210 slukkede jeg blæseren, temperaturen på CPU kølepladen var da 20°C.

Ved X=720 tændte jeg blæseren igen, temperatur = 35°C.

Blæseren kørte på en anden strømforsyning, så dens forbrug er ikke målt med.

Jeg har målt videre bagefter og ved 50°C bruger den 1.1W, 7% mere end ved 20°C og den forsætter indtil varmen trigger et "machine-check".

Det er første gang jeg har været i stand til at måle på en CPU at siliciums modstand stiger ca. 0.5%/K, normalt kan jeg kun måle det på mine solceller.

Denne temperaturafhængighed er "fact of life" med silicium, sådan er det bare og det er ikke specielt Intels skyld.

Men det er Intels problem: D510 "atom" cpu'en på mit motherboard er en 45nm process, problemet bliver kun værre med mindre features.

Jeg synes at Intel kommer lidt langt fra sandheden når de skriver om dette motherboard:* Processor: Passively-cooled, [...]* og først omme i sektion 2.6 af den tekniske manual, nærmest en-passant, nævner at der er brug for en "CPU-Fan".

Umiddelbart er det sammen med den varme chipset chip nok til at dømme dette motherboard ude for mig, ideen var netop at det skulle være et kort der ikke havde brug for privatorkan.

Fanless er det under ingen omstændigheder.

Konklusion: Virker sikkert med passende blæsere, dybt uinteressant for mig under de forhold.

phk

PS: Her er forresten min løsning på chipsettens hedeslag, køleplade & Kapton-tape.

![Eksternt billede](/modules/xphoto/cache/39/7939_465_300_0_0_0_0.jpg" alt=")

Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Lund

Jeg har D510MO kørende i min home server uden nogle blæsere, og jeg har efter 3 måneders 24/7 drift ikke oplevet nogle problemer.

Kabinettet er et (lettere moddet) Morex 6610
http://www.morex.com.tw/products/productdetail.php?fd_id=128

hvor motherboardet sidder i den øverste sektion med ventilationshuller i toppen. Diske er placeret under motherboardet, og da jeg bruger en PicoPSU i stedet for den medfølgende ATX PSU, er der et minimum af kabler i den øverste sektion (20/24 pin ATX kabel i et mini-ITX kabinet er et helvede).

Subjektivt vurderet (samt på lm-sensors output) afgiver dette motherboard mindre varme end det VIA C7 EN12000EG board som jeg tidligere brugte i samme kabinet. Toppladen af kabinettet er varmest i højre side over CPU heatsinken, mens chipsettet sidder i venstre side.

Jeg skal selvfølgelig nok opdatere tråden hvis mit board brænder sammen under hedeslag i sommeren 2011, men indtil det modsatte er bevist tager jeg chancen uden case fans med et 500 kroners board (jeg kan nærmest heller ikke bruge en kabinetblæser i Morex 6610).

 • 0
 • 0
Anders Bruun Olsen

Vi benytter D510MO boards til tynde klienter. Her har vi ikke sat nogen blæser på og de kører upåklageligt. Vores kabinetter er Cubid 3677 uden blæsere, så klienterne er 100% lydløse. De har kørt under normal kontordrift (6-8 timer om dagen alle hverdage) i 7-8 måneder. Vi har før det brugt D410PT (mener jeg de hedder) som sådan set bare en single-core udgaven af samme Atom CPU. Dem har vi haft kørende i over et år uden køling (stadig normal kontordrift).

 • 0
 • 0
Ove Andersen

Dette board er også fanless, men holder heller ikke til ret meget uden en blæser til at køle den store køleprofil ned. Så bliver det brandvarmt og crasher, og det gælder både når det sidder i et lukket kabinet og et åbent kabinet. Hvis ikke der er godt airflow hen over køleribberne, så bliver det for varmt. Er også selv skuffet, men man kan nok ikke få en rimelig kraftig computer endnu, uden det er 50/50 computer/radiator (Noget a.la OBHs brødrister med radio).

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813131663

 • 0
 • 0
Svante Jørgensen

Nu er det nok ikke relevant lige for PHKs setup, men jeg har i længere tid kørt min AMD Phenom X3 BE passivt kølet med en 710g Coolermaster Hyper 212 Heatsink (http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleid=2206&page=2). Testede det med en 12-timers CPU burn uden fejl. Målet var en PC med lavt støjniveau, og dette setup virkede glimrende.

Først ved overclocking blev jeg nød til at putte en 120mm blæser på med laveste omdrejninger.

 • 0
 • 0
Lars Tørnes Hansen

Jeg er ejer af en Asrock IOn 330HT.
Den har jeg modificeret lidt, så den nu har et bedre termisk design end den kom med.

Problemet med den var en meget højfrekvent lyd fra CPU-blæseren der gav mig tinitus - jeg har fjernet den, og CPUen er faktisk koldere.
Den er koldere fordi at der var nogle kabler til harddisken og DVD-drev der lå som de var kastet ned i computeren. De blokerede ret godt for den luft der kom fra kabinet blæseren.
Den anden ting der var i vejen var der foran i fronten af metalkabinettet var huller for køling, som blev stoppet af noget plastic yderst.
Det er ikke smart at blokere for luftstrømmen der køler Nvidia ION chippen, og Atom processoren.

Jeg er iøvrigt sikker på at min næste computer bliver med en ARM processor i noget a la den her retning:
http://pandaboard.org/
og
http://beagleboard.org/

Pandaboard har en dual-core 1 GHz ARM Cortex A9, 1 GB RAM,HDMI, 802.11b/g/n, bluetooth og mere

Beagle har ca 1/3 hhv 1/2 specs af pandaboard i CPU hhv. RAM og har ikke 802.11 og Bluetooth - såvidt jeg lige kan se.

For at den manøvre skal lykkedes er jeg i gang med at skifte Desktop/Window Manager, og alle andre programmer ud til nogen mindre krævende programmer - nogle er fra programmer med en grafisk brugergrænseflade til terminal-programmer.

Iøvrigt: Jeg har set at Pandaboard er lavet til mobil softwareudvikling, men det behøver man ikke kun at anvende den til.

 • 0
 • 0
Lars Lundin

Ja, jeg har også rigtigt gode erfaringer med en stor køler og en stor (140mm) langsom blæser:

En Intel i5-670 (TDP 73W) og et Sparkle Calibre X240G (GPU TDP 140W) køler jeg med en 140mm Alpenföhn Wing Boost blæser.

I idle (hvor PCen trækker 3A @ 12V DC) snurrer blæseren med under 8Hz.

Med fuldt load (10A @ 12V DC) snurrer den med op til 15Hz. Ved 12Hz overdøver suset fra blæseren "støjen" fra de loftsmonterede lysstofrør (som jeg for det meste holder slukket for at få ro :-).

Der er et par fotos af PCen nederst på denne side:
http://www.eso.org/~llundin/sff/.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere