Intel D510MO: Hot or not ?

Jeg købte et Intel D510MO motherboard til almindelig laboratoriebrug og det er på mange måder en dejlig lille sag.

Jeg er ikke så imponeret af strømforbruget, jeg kan ikke få den ned under 16W uanset hvad jeg gør, men det er så hvad det er.

Men jeg undrer mig over om jeg har en mandagsmodel, eller om der er en designfejl, for den lukker ned med termiske problemer hvis jeg tæver den med en buildworld.

Selve CPU'en har en god stor køleplade og bliver kun håndlun, men NM10 Chippen ved siden af har ingen køleplade og bliver rask væk over 70 grader varm i det ene hjørne (op imod batteriet).

Specielt det med "det ene hjørne" gør mig bekymret, det lugter langt væk af hot-spoting i chippen.

Jeg har fusket en lille køleplade på chippen og nu overlever den buildworld uden problemer.

Med et termokamera i hånden burde jeg naturligvis tage et billede og åbne en fejlrapport hos Intel osv. osv. osv.

Men det gør jeg ikke, på grund af "osv. osv. osv."

Min erfaring fra de senere år er at livet er for kort til at prøve at få kontakt med folk hos Intel der kan forstå den slags fejlrapporter.

I midten af halvfemserne, kunne man bade sende en email til Intel Architecture Labs, så gik der ikke mere end nogle timer så sad en eller anden polygon-pusher og debuggede problemet og man fik den hjerteligste tak for at have hjulpet dem.

Sidst jeg havde et mobo-problem, skulle jeg igennem tre ombytninger før de overhovedet gad begynde at læse hvad jeg faktisk skrev i min meget detaljerede og dokumenterede fejlrapport.

Derefter en længere email-udveksling hvor de ikke troede på at der fandtes logikanalysatorer i Danmark, folk der kunne finde ud af at bruge dem, at jeg kørte noget andet end Windows eller at jeg kunne ane noget om hvad der foregik inde i deres geniale hardware.

Da de endelig indrømmede at de havde et problem sagde de ikke engang tak...

Jeg er SÅ træt af store arrogante $MEGACOPRs...

Anyway: Indtil vi ved om det er mig der har et mandagseksemplar eller om det er en seriefejl:

D510MO ikke anbefalet.

phk

Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Lars Lundin

Når der står "jeg kan ikke få den ned under 16W", er det så tomgangsforbruget ?

På kortet kan der monteres et PCI-kort, men samtidig har CPUen integreret grafik. Er strømforbruget med eller uden et PCI-kort ?

Især uden PCI-kort synes jeg et tomgangsforbrug på 16W lyder højt: På et Mini-ITX kort med en I5-670 og et GF 240 kort (begge let overclockede) måler jeg 35W i tomgang.

Selv leder jeg efter et low-power Mini-ITX med noget kraftigere end Atom 230 og med Nvidia ION eller lignende.

PS. Trist for Intel at de ikke kan finde ud af at tage velbeskrevne problemer alvorligt.

 • 0
 • 0
Poul-Henning Kamp Blogger

16W er det laveste forbrug jeg har set, bootet fra en USB stick, med tilsluttet VGA skærm og intet andet, efter at powerd(8) har hevet CPU clock helt ned på 209 MHz.

Det er helt på linie med hvad kortets dokumentation stiller i udsigt.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Erik Cederstrand

Den slags steder handler det for den enkelte supporter om at svare indenfor en intern tidsfrist og at lukke så mange fejlrapporter som muligt for at tilfredsstille chefens BI dashboard. Det er ikke væsentligt, at fejlen faktisk bliver løst, så det hurtigste er at tørre rapporten af på en anden kollega eller en anden afdeling.

Ansvarsfølelsen kan vel også ligge på et lille sted, når man bare er en lille brik i en $MEGACORP.

 • 0
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

[qoute]Min erfaring fra de senere år er at livet er for kort til at prøve at få kontakt med folk hos Intel der kan forstå den slags fejlrapporter.[/quote]Tankevækkende at den udtalelse kommer fra manden som forsøgte at få pengene igen for Windows.

Jeg synes også selv på et eller andet moralsk plan at jeg burde have krævet pengene igen for mit nuværende grafikkort. Kombinationen af en støjende blæser og en helt ud i hampen blæserstyring som ofte vælger skiftevis at slukke blæseren helt og køre den ved fuld hastighed, sådan ca. en gang hvert andet sekund, gør det uudholdeligt at høre på. Men jeg kunne ikke rigtigt overskue at skulle forklare en butiksekspedient at designet er defekt, og så lykkedes det mig heldigvis også at få et program til at overtage blæserstyringen.

 • 0
 • 0
Jesper Mørch

Det hedder "blame-allocation", det handler ikke om at få løst problemet, men om at få det tørret af på nogle andre.

Hmm, er det noget man lærer på jura-studiet? Det virker nemlig som om de fleste politikere (uanset partifarve) praktiserer samme fremgangsmåde...

 • 0
 • 0
Ejnar Hultesøm

Så vidt jeg er orienteret er det Foxconn der står bag alle Intels motherboards. Meget kan man sige om dem, men uanset hvad kan man vide sig sikker på at der kommer et ekstra led på en eventuel supportsag, hvilket ikke just forbedrer ens chancer for at trænge igennem.

Selv har jeg en lille server med et Intel D945GCLF2D, som består af en Atom 330 med deres efterhånden aldrende 945GC-chipset - som ganske vist fungerer fint, om end jeg finder det lidt komisk at northbridgen kræver aktiv køling mens processoren klarer sig fint uden. Dette skyldes naturligvis det indbyggede grafikkort, men det er lidt irriterende når man alligevel aldrig bruger det til andet end installworld.

Under alle omstændigheder ville jeg nok gå efter ASUS eller Gigabyte hvis jeg skulle investere i et Atom-board i dag. Gigabyte GA-D525TUD ville være et oplagt valg.

 • 0
 • 0
Søren S. Nielsen

Har du overvejet at gå efter et produkt fra et (meget) mindre firma? Nu ved jeg naturligvis ikke om den kommer i nærheden af dine krav, om ARM overhovedet kan bruges, men spændende ser det ud:
http://www.revogear.com/ProductDetails.asp?ProductCode=KURO-BOX/HG-WR

Jeg faldt også over dette rasende gode tilbud igår, hvis det skal være en kompakt x86 server:
http://m.hotukdeals.com/deals/hp-proliant-microserver-it247-com-2/820575
I alt 1000 kroner for en HP Proliant... Fristende.

 • 0
 • 0
Simon L. Nielsen

Selv har jeg en lille server med et Intel D945GCLF2D, som består af en Atom 330 med deres efterhånden aldrende 945GC-chipset - som ganske vist fungerer fint, om end jeg finder det lidt komisk at northbridgen kræver aktiv køling mens processoren klarer sig fint uden.

Det er nu saa som saa med at den kraever blaeser (i hver fald i brug som server). Jeg mener min server derhjemme ogsaa har et D945GCLF2D. Den har nu koert de sidste 3+ maaneder uden blaser paa northbridgen uden problemmer, da den gamle blaeser doede. Da jeg foerst saa northbridge med blaeser og CPU uden fandt jeg det ogsaa lidt underholdende, men saadan er der jo saa meget :-).

 • 0
 • 0
Jesper Lund

Jeg har brugt D510MO i min home server (Ubuntu Lucid) siden starten af oktober. Jeg har ikke oplevet nogen problemer med stabilitet (lockups, freezes), selvom jeg ikke har nogle kabinet blæsere overhovedet (kun passiv køling i et kabinet med ventilationsåbninger i toppen, og hvor harddiske er placeret under motherboardet).

Strømforbruget med en 2TB 5400rpm WD20EARS harddisk (WD Caviar Green) og en 16GB Mtron SSD (og 90W PicoPSU som PSU) ligger omkring 23W (uden skærm tilsluttet VGA). Det er omtrent det samme som det Via C7 EN12000EG board som jeg brugte tidligere.

Lm-sensors giver mig to temperaturmålinger, CPU Temp og M/B Temp. De er med minimalt system load i en almindeligt opvarmet lejlighed hhv 35 og 51 grader lige nu .

Jeg er dog ikke helt klar over hvor M/B Temp måler henne...

 • 0
 • 0
Michael Jensen

Northbridge er som regel lavet i en teknologi som er adskillige generationer ældre end hvad der bliver brugt for CPUer. Dertil kommer at der sagtens kan være flere transistorer i en Northbridge end en CPU, specielt hvis den har indbygget grafik. Det kombineret med den utroligt store mængde I/O der foregår i en Northbridge i forhold til CPUen burde det ikke overraske så meget.

 • 0
 • 0
Dennis Schafroth

2 Mavel Sheeva plugs 1,2 GHz ARM, passivt kølet, kun 5W men holdt hhv. 6 og 12 måneder før de blev ustabile.

Via Eden 1,2 GHz, CX700, 30W idle (uden disk) men kører dog stabilt. Passiv kølet.

Zotac ZBOX ID-AD01, dual-core 1,5GHz AMD CPU 22W uden disk. CPU blæser.

Det mest imponerende er i mine (Apple-holic) øjne er Mac Mini, der kan levere et fuldt Intel Core 2 Duo 2,4 GHz system med idle forbrug på 10 watt. De må altså designe deres MB godt.

Men jeg tvivler på at de som et $MEGACORP vil levere bedre service i en tilsvarende sag.

 • 0
 • 0
Jesper Lund

2 Mavel Sheeva plugs 1,2 GHz ARM, passivt kølet, kun 5W men holdt hhv. 6 og 12 måneder før de blev ustabile.

Jeg købte efterfølgeren GuruPlug, men den bliver godt nok varm. Efter et par timers brug, kan man næsten brænde sig ved at røre USB portene.

Jeg er mere imponeret af mit Alix board baseret på AMD Geode LX. Idle strømforbrug lige under 5W med CF kort, og ingen varmeproblemer trods 100% passiv køling. Ikke engang en heatsink på CPUen er der brug for.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere