henrik knopper bloghoved

Innovation og it

For et stykke tid siden spurgte Rene Løhde hvad it-folk lavede i efterårsferien.
Selv var jeg som nævnt på konference i kreativitet og innovation (EcciX). Det fik virkelig sat gang i nogle tanker som jeg har gået og rumlet med siden. Og da det tager sin tid med den rumlen er jeg først klar til at fortælle om det nu:

Et af de seminarer jeg var på handlede om de 7 forandringsniveauer. På udenlandsk hedder det "7 levels of Change" og det var Rolf Smith selv der stod for seminaret.

Hovedbudskabet er at konstante forbedringer - innovation kalder nogen det - kan deles op i 7 niveauer.

1) Gør det rigtige
2) Gør det rigtigt
3) Gør det bedre
4) Gør noget forbi
5) Gør det andre gør
6) Gør det der ikke er gjort før
7) Gør det der ikke kan gøres

Jeg skal ikke bruge kostbare spaltemillimeter (nåja, man kan jo håbe på at komme i den trykte udgave også...) på at beskrive de 7 trin i detaljer men blot henvise til denne blog om Open Source Innovation.

Nu er jeg jo ikke overvældende imponeret over den innovation der er sket i it-branchen over de sidste 40 år, så for at uddybe mit synspunkt vil jeg sætte udviklingen som jeg ser den ind i de 7 niveauer og se om vi i it-branchen kan siges at have leveret innovation på hvert niveau:

1) Gør det rigtige

I høj grad. Vi bruger it i rigtig mange områder hvor det har været en stor hjælp. Det begydner at blive vanskeligt at finde opgaver eller processer hvor en form for automatisering ville være til hjælp som ikke allerede har 4 kommercielle samt en mindre baggård af open-source applikationer til rådighed.

2) Gør det rigtigt

Også det. Selv brugervenligheden er der som regel tænkt på. Så det vi kan det gør vi faktisk ret godt.

3) Gør det bedre

Jeps. Incrementel innovation er vores varemærke. Vi bliver bedre og bedre til at gøre det vi er bedst til, hvilket er... Nå ja, når jeg kommer i tanke om det skal jeg nok opdatere.

4) Gør noget forbi

Her begynder det at halte. Hvornår er der taget en funktionalitet UD af en applikation' Hvor er fokus' Hvem har overvejet om ikke brugerne ville være gladere for langt færre muligheder, blot det var de rigtige? Apple er IMHO dem der er bedst til den disciplin. En iPhone kan meget mindre end en Nokia-model til tilsvarende pris, men det er i de tstore og hele det rigtige den kan. (Ingen jokes om den manglende højre musetast på en Mac-mus. Alle ved det...)

5) Gør det andre gør

Cross-pollination. Hvad virker andre steder. Det startede jo egentlig godt. Man tog princippet med en staveplade som man hidtil have brugt til at kommunikere med personer der hverken kunne høre eller tale og overførte princippet til kommunikation med maskiner der hverken kunne høre eller tale.
Jeg bliver mere og mere overbevist om at det ikke er den optimale måde at gøre tingene på, men det har været et fremragende middel til at opnå den initielle kontakt og opnå fortrolighed.
Og hvad har vi ellers lært fra den virkelige verden?
Reklamebranchen har lært at misbruge vores jagtinstinkter med bevægelse på den i øvrigt statiske skærm vi sidder mere og mere krumbøjede foran. Er det innovation?

6) Gør det der ikke er gjort før

Med it har vi gjort ting hurtigere end vi hidtil troede det var muligt, og den øgede hastighed har haft dramatisk indflydelse på mange områder, men at vi med it har gjort ting der ikke var gjort før' Nogen der har eksempler'
Der var ansatser til det for 10-15 år siden, hvor information pludselig blev demokratiseret. Det var ikke set før. Der er så også gået bogholdere i ideen siden, så den information der stadig er fri og demokratisk er under pres for at blive kommerciel så der kan tjenes nogle penge.

7) Gør det der ikke kan gøres

Be' om...

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Torben Mogensen Blogger

... not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.

Antoine de Saint-Exupery

Det passer vel meget godt til punkt 4. Og meget software i dag er bloatware, som sagtens kan slankes betydeligt.

Men en anden fortolkning at punktet "gør noget forbi" kunne være at give slip på de metoder og værktøjer, som man bare bruger af vane. Man kan måske opdage noget nyt og bedre, hvis man bare turde give slip og springe ud i noget nyt.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere