henrik knopper bloghoved

Ikke mere tillid

Jeg har lige fjernet endnu en håndfuld mails fra håbefulde russiske kvinder, ivrige aktiepushere og online apoteker fra min indbakke.

Ja, jeg ved det, hvis jeg bare overlod min indbakke til Google eller nogle af de andre der tilbyder "gratis" mail ville jeg ikke have de problemer, for deres spam filtre er langt bedre end havd jeg slev kan sætte op.

Men det vil jeg ikke og det er en anden historie.

Denne historie handler om at jeg kom til at tænke over at 9/10 af hvad der kommer til mig elektronisk er utroværdigt.

Alle ovennævnte mails har det tilfælles at afsenderen ikke giver sig til kende på trods af at de er inden for lovens rammer. Som regel får jeg 10 enslydende mails, sendt fra forskellige adresser og med forskellige navne som afsender. Afsendernavn og mail-adresse passer i øvrigt aldrig sammen.

På den anden side af loven kommer dem der forsøger at få mine kreditkort, min nets-kode eller bare kontrollen over min computer. 

Når jeg går væk fra min  mail og ud på det virkelige net er oplevelsen den samme. Hvis jeg vælger ikke at gå gennem søgemaskinerne men taste en URL ind direkte (ok, Der stemplede jeg min som über-nørd) vil enhver stavefejl lede mig til en fup side eller direkte i link-helvede.

Summa summarum: du kan højst regne med at 1/10 af det du ser er til at stole på.

Er det umuligt at gøre andet ved det end at kaste sig i armene på en net-nanny som Google?

Og noget helt andet: Vi danskere er jo flere gange blevet udråbt til verdens lykkeligste folk og kloge mennesker har fundet ud af at det skyldes at vi kan have så stor tillid til hinanden.

Hvordan kommer det til at se ud i fremtiden når vi finder ud af at vi ikke kan stole på nogen?

Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 ole jeppesen

@Henrik: medens jeg læser din artikel bemærker jeg følgende besked: "Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Denne information deles med tredjepart". Tør jeg stole på at tredjepart ikke anvender informationen og fastlægger min profil udfra det jeg læser på Version2 og andre sites. Nej, man kan ikke stole på nogen længere og har ikke kunnet det længe.

 • 14
 • 0
#4 Ditlev Petersen

hvordan det kommer til at se ud i fremtiden, men det bliver ikke morsomt. Ud over alle de suspekte mails (jeg får en hel del fra kinesiske fabrikanter af hønsenet!), så er de informationer, man henter rundt omkring på nettet også af "varierende kvalitet". Jeg har læst om vikinger som New Zealands oprindelige beboere og diverse vildt våsede sundhedsråd og alt muligt andet, jeg skyndte mig at glemme. Youtube vrimler med vrøvlehistorier om nazister i flyvende tallerkner på Antarktis, snedige sammensværgelser, rumvæsener, Noae Ark (i tre udgaver), sikringer fra Kambrium og andet godt.

Så folk, der vil hente viden på nettet, kommer på en svær opgave.

Noget andet er, at det næppe går godt at koble alt muligt og umuligt på nettet. Det bliver Internet of Hackers.

Jeg er meget pessimistisk. Den eneste indlysende mulighed er et censureret og statskontrolleret nyt internet. Eller kontrolleret af Microsoft. Og det er der næppe ret mange, ejheller mig selv, der ser frem til.

Jeg har forresten fået en enkelt russerpigemail, hvor navn og mailadresse passede sammen. Den gik så også glat gennem spamfiltret.

 • 1
 • 0
#5 Jesper Lund

Er det umuligt at gøre andet ved det end at kaste sig i armene på en net-nanny som Google?

Ja, tryk 'slet' virker for mig :)

Spam og fishing mails er let genkendelige. Det er som regel kun mails fra Skat som påstået afsender, hvor jeg nogle gange er i tvivl om de er ægte. Jeg oplever det ikke som et stort problem at skulle trykke slet 5-10 gange om dagen ud af de 100+ mails jeg modtager per dag (en del mailinglister).

Jeg har droppet automatiske spamfiltre (for tiden), fordi der samlet set går mere tid med konfiguration og check af forkerte klassifikationer, end at trykke 'slet'.

Hverken Google eller Center for Cybersikkerhed får lov til at kigge i min indbakke på grund af dette "problem".

Jesper Lund

 • 5
 • 0
#6 Morten Grouleff

Jeg kører også min mailserver selv, men for "andre mennesker", der ikke synes at det er en sjov hobby, der er "brug Gmail" faktisk et godt råd. Det er svært at pege på noget med bedre price/performance ratio. Også selvom prisen betales med fravær af privatliv, for det gør den formentlig også de fleste andre steder, man som "almindelig bruger" kan vælge imellem.

Kan vi gøre noget?

Jeg kan ikke se, at jeg lovligt kan drive en bedre mail-service for offentligheden end Google gør med Gmail. Den vil vel ret hurtigt blive underlagt CfCS, hvis jeg driver den, og tilsvarende "tjenester" de fleste andre steder.

Eller overser jeg noget?

 • 4
 • 0
#7 Poul Fogh

Er overvældende. Hvis du tror at de russiske kvinder kun er ude efter dig ægteskab, og du mener at pillepushere der tilbyder forlængelse i tommevis er på den rigtige side af loven skulle du vist lige tænke dig om en ekstra gang. Pointen er jo nok, at hvis navn og "online ID" ikke matcher er det nok fordi de ikke er på den rigtige side, og aldrig har tænkt sig at være der...

 • 1
 • 0
#10 Henrik Knopper

@Magnus: alt for mange sites har ikke styr på deres 3-parts plug-ins og tænker ikke over hvad de beder brugerne om når man skal acceptere at modtage mails fra dem selv og deres samarbejdspartnere. Ja, jeg har sjusket. Der har været tidspunkter hvorunder har glemt at sige nej tak. Alle mine aktie-mails kom fra at jeg oprettede et prøvemedlemsskab på et (troede jeg) seriøst aktieboard i UK. De russiske kvinder er jeg lidt mere i tvivl om :-)

 • 1
 • 0
#12 Kenneth Schack Banner

Jeg har tillid til folk, men bare ikke så meget tillid at jeg fremstår desperat..

Bruger da selv google.. hvad vil de bruge mine mails til? Hvorfor burde jeg være bange? Jeg har aldrig haft problemer med gmail.. aldrig.. men hotmail har været et helvede og jeg kunne da godt selv sætte det op, men hvorfor?..

 • 2
 • 1
#13 Niels P Sønderskov

Flere adresser koster ingenting og en løsningsarkitekt skulle nok kunne finde ud af at bruge fx en Gmail-adresse til formål, hvor man ved, at man er udsat for de mange latterlige banditter på nettet. Når jeg selv har været derude, kan det let blive til et par hundrede af de idiotiske emails, som får én til at tvivle stærkt på menneskehedens fremtid hver gang.

Til seriøse formål behøver man ikke drive sin egen mailserver. I forbindelse med ethvert domæne man måtte vælge til sin tilstedeværelse på nettet, kan man for ingenting oprette lige så mange adresser man har brug for. ISP'en tager sig af spam og phishing helt automatisk.

De tre adresser behøver ikke koste mere en 600 kr/året. Gratis Gmail eller Hotmail, hvis man er til det, en privat og en forretningsadresse.

 • 0
 • 2
#14 Keld Simonsen

Der er jo andre serviceudbydere end gmail. Jeg mener man skal lade være med at bruge udbydere fra USA, pga PATRIOT/FREEDOM act, hvor alle ens mail kan blive inspiceret uden at nogen må fortælle om det.

Men vi kunne da liste nogen serviceudbydere her på denne blog. Jeg kører mine mailservere selv, men det kan alle jo ikke gøre. I en del tilfælde laver dem, som man har internettjeneste hos, også en mailtjeneste. Nogen udbydere forhindrer endog at man selv kører en mailtjeneste, idet de blokerer for port 25. Jeg mener selv at TDC er delvist et USA-firma, så det bør man også undgå jf ovenstående. Men hvad med Telia, Telenor, 3, osv? Og så helst en IMAP konto, så man også kan køre krypteret mail. Der er også andre mail-tjenester.

 • 2
 • 0
#16 Keld Simonsen

Jammen hvem bruger ikke Cisco på deres routere? Det er der i hvert fald mange, der gør af de store internetudbydere, med AS-nr osv. Måske de små mailserviceudbydere ikke gør? Dvs hvis man benytter en lille dansk mailserviceudbyder med webmail, såsom jubii, og kører https, så er man rimeligt sikker. Mailudbyderen bør også køre krypteret smtp mail med starttls. Det gør mange vist.

Er der så flere huller?

 • 0
 • 0
#21 Michael Weber
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere