Idag er GIER's fødselsdag, Hurra, Hurra, Hurra...

Det er i aften klokken 17 vi fejrer GIERs 50 års fødselsdag i Dansk Datahistorisk Forening.

Af hensyn til et cykelløb fejrer vi GIER dagen før et folketingsvalg og på sin vis er det utroligt passende: I 1964 var det GIER der beregnede valgresultatet for Danmarks Radio.

Aage Melbye har skrevet om hvordan det foregik og som alt andet så tidligt i RegneCentralen er det en underholdende historie.

Første gang var i 1960:

Bech valgte at trodse betænkelighederne. For ham vejede muligheden for at demonstrere edbteknikkens - og Regnecentralens - formåen for den brede offentlighed tungere, især når han samtidig dermed kunne give sine medarbejdere en udfordrende opgave, som lå lige lidt over, hvad de selv mente, de kunne magte. Bech spillede fuldt bevidst, her som i så mange andre situationer; han satsede højt og vandt stort.

Prøv lige at overvej hvor "far out" og ambitiøst det egentlig var: Fem uger, derefter knald eller fald for åben skærm, mens alle politikere og hele Danmarks Befolkning ser på.

Næste politiske valghandling var folkeafstemningen om jordlovene i juni 1963. Bech mente ikke, at Regnecentralen burde deltage her, fordi behovet for edb i denne forbindelse var ringe. Der skete imidlertid det besynderlige, at en lille gruppe medarbejdere så at sige bag ryggen af Bech traf aftale med Danmarks Radio om at flytte en Gier-maskine ind i Radiohuset. Det lykkedes gruppen at holde forberedelserne skjult for Bech indtil kort før afstemningsdagen, og han tog det pænt, da afsløringen kom. Opgaven blev i øvrigt udført tilfredsstillende.

Lige siden den tid var RegneCentralen fast partner med DR ved alle valg.

Tænk hvis vi havde virksomheder idag hvor ledelsen og medarbejderne havde den slag mod ?

Og tænk hvis vi havde politikere med den slags mod ?

Suk...

phk

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere