Hvorfor skal det være så svært?

I sidste uge sad jeg og surfede rundt i min biblioteks reservationssystem for at finde nogle interessante titler at låne. En af de bøger, jeg faldt over, viste sig at vær en e-bog, og det var jo sådan set fint nok - så var det jo ligefrem muligt at få den med det samme, fremfor at skulle vente på, at biblioteket fandt den frem eller fik den sendt fra et andet bibliotek.

I første omgang stod der 'downloades i PDF-format', hvilket ville være dejligt, da jeg så uden problemer ville kunne læse dens 159 tætskrevne sider på min iPad - med en lånetid på kun 8 dage i modsætning til alm. bøgers udlånstid på 30 dage ville det blive forholdsvis træls at sidde et par timer ad gangen på sin skrivebordsstol og læse på den alm. PC.

Men så nemt skulle det desværre ikke vise sig at være, da jeg klikkede et skridt videre og kom frem til ebib.dk - her oplyste man, at bogen ville blive downloaded i Adobe DRM format, som kun kan læses i programmet Adobe Digital Editions. Og det kan ikke læses på en iPad, hverken med den indbyggede boghylde iBooks eller en særlig app. Øv!

Illustration: Benjamin Hoyt

Min e-bogshylde er vist ca. ligesom tom som Bejamin Hoyt's

Indtil videre er det bedste bud, jeg har fundet på nettet, at læse den på iPad'en ved at lave en Remote Desktop-forbindelse til skrivebords-PC'en (og hvis der i øvrigt er nogen derude, som kan anbefale en Remote Desktop app, som virker på en Windows 7 Home Premium Edition, hører jeg gerne om det).

Hvorfor skal det være så svært' Og hvordan kan det være, at vores skattebetalte biblioteker har valgt at levere deres e-bøger i et format, som ikke fungerer på alle gængse e-bogs-læsere, inkl. tavlecomputere' Og er der i øvrigt nogen derude, som sidder med den gyldne løsning på at læse Adobe DRM-bøger på en iPad, eller skal jeg bare bide i det sure æble og købe en papirudgave?

Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Morten Krogh Andersen

er gratis, hvis den benyttes til ikke-kommercielle formål.

Mht. e-bøger, så er det vist bare et marked, hvor der ikke er samme lyst/behov for at flytte sine downloads så meget rundt som med musik, og derfor har DRM 'heltene' større spillerum.

 • 0
 • 0
#2 Rasmus Brown Andersen

Hej Anne-Sofie

Odense Bibliotek har en opskrift på hvordan man kan læse en Ebog fra ebib.dk direkte på sin ipad.

Mere information her: https://www.odensebib.dk/e-ressourcer/medielab_-_ebogslaesere/e-boeger_p...

og her: https://www.odensebib.dk/files/Lne-bgertiliPhoneiPadogiPodtouch.pdf

Bibliotekerne er desværre tvunget af rettighedshaverne til at benytte DRM på de E-ressourcer som man kan downlåne, såsom musik, ebøger og netlydbøger. Jeg er helt enig med dig i at det er en bøvlet løsning, og det at det slet ikke særligt brugervenligt over for befolkningens lånere, samt udelukker nogle lånere for at benytte de gængse e-ressource pga proporitære formater. Et godt eksempel er at man f.eks. ikke kan benytte bibliotekernes netmusik bibzoom.dk til sin iPod, men at det kun virker på medieafspillere der understøtter DRM2 i Micrsofts WMA format.

Mvh Rasmus

 • 0
 • 0
#4 Jesper Lund

DMR er en velkendt showstopper. Adobe DRM er jeg dog ikke støt på før.

Selvfølgelig skal Adobe også have DRM når Microsoft har det. Ellers taber de DRM kapløbet.

Jura studiet på KU har distribueret undervisningsmateriale til de studerende i Adobe DRM format, uden at det samme materiale var tilgængelig i papirformat. De studerende var altså tvunget til at bruge et DRM program, som ydermere kun findes til ganske få platforme (Windows og Mac OSX).

 • 0
 • 0
#5 Jesper Lund

Normalt plejer en Google søgning på "strip XXX DRM" at kunne løse problemet en gang for alle, uanset hvad XXX man har fået fat i. En DRM'ed PDF må kunne befries til en normal PDF.

Det er måske ikke helt lovligt, men hvad folk laver bag nedrullede gardiner og hjemlige firewalls kan ingen kontrollere :-)

 • 0
 • 0
#7 Anne-Sofie Nielsen

Fik i øvrigt lige en herlig fejlmeddelelse, da jeg forsøgte at oprette et Adobe ID:

"Invalid First Name. Your First Name cannot contain special characters."

Jeg kan da ikke gøre for, at mine forældre har valgt et såkaldt "ugyldigt navn" til mig! Suk...

 • 0
 • 0
#10 Michael Balle-Pedersen

@AnneSofie Selvom man ligefrem har et ord for det, hyphenated name, så volder det ikke andet end problemer at have bindestreg i sit navn, når du bor i USA.

Det er med alt fra Visa, over social security til kørekort (DMV).

Og som du nok kan se, så taler jeg af personlig erfaring.

 • 0
 • 0
#11 Hans Andersen

Jeg kan da ikke gøre for, at mine forældre har valgt et såkaldt "ugyldigt navn" til mig! Suk...

Underligt at du ikke allerede har lært at leve med det.

Jeg hedder i den fysiske verden Hans-Jørgen. Selv på danske sites hedder jeg kun Hans.

Forestil hvilke problemer en russer eller kineser har.

 • 0
 • 0
#15 Anne-Sofie Nielsen

Jeg beklager i øvrigt, at jeg ikke har kunnet lave en endelig tilbagemelding på, om den beskrevne fremgangsmåde virker - men mit bibliotek har haft kuk i deres IT-systemer (ha!) i dagevis nu, hvilket resulterer i, at man stadig ikke kan logge ind og se/forny bøger eller låne e-bøger.

Jeg vender tilbage med en statusrapport, når det kan lade sig gøre.

 • 0
 • 0
#16 Anne-Sofie Nielsen

Så kom mit bibliotek online igen, og det er nu lykkedes mig at få lånt en e-bog til min iPad efter at have fulgt vejledningen. Dog er det lettere irriterende, at bogens sider lige præcis er for store til at kunne vises fuldt på iPad'en, så man er nødt til at sidde og scrolle.

Nu mangler jeg bare at forstå, hvorfor man kun har 8 dage til at læse en e-bog, og 30 dage til papir-bøgerne. Går det mon hurtigere at læse på skærmen...?

 • 0
 • 0
#17 Deleted User

Nu ved jeg ikke om xpdf kører på iPad, men der plejede at være en relative simpel patch til xpdf som får den til at ignorere samtlige restriktioner på pdf-filer (såsom at de ikke må printes eller kopieres fra). Om den også kan omgå DRM ved jeg ikke.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere