Hvorfor møder Jeppe ?

I torsdags havde de radikales nyslåede IT-ordfører, Jeppe Mikkelsen, inviteret mig på en sandwich når jeg alligevel passerede igennem København og vi fik en hyggelig lille sludder på hans kontor, kort afbrudt af hans ceremonielle pligter på talerstolen.

Umiddelbart virker han OK, men realistisk er han næppe manden der kommer til at udrette mirakler for offentlig IT. Det er ikke tilfældigt at en ny MF'er på 22 år kan få opgaven: For Jeppe er jobbet et trin på en politisk karierrestige og hans plan er at gøre det godt nok til slippe og komme videre opad.

Og det er sådan set fair nok.

Jeg fokuserede på at argumentere for en meget mere skeptisk tilgang til offentlige IT udrulninger og for en IT havarikommision så vi kan lære hvorfor det går galt hele tiden.

Han blev vist lidt forbavset over at "en af de tunge drenge i IT" kom og udtrykte skepsis overfor IT og han gav udtryk for at han godt kunne se pointen om ITHK.

Om han og DF'eren derefter kan finde pengene og sælge ideen til 88 mandater mere må tiden vise.

Men efter denne uge har 100% flere MF'er og IT-ordførere set positivt på ideen -- Som IT-industrien ville spinne det.

Jeppe bemærkede hvorledes man som ny IT ordfører blev grov-lobbyet af hele industrien, muligvis mere end produktivt var i forhold til at komme på god hold af denne specifikke IT ordfører -- det var derfor han havde inviteret mig (og andre ?): For at få lidt "second opinion" og balance i tingene.

Jeg anbefalede Jeppe det samme som jeg anbefaler alle andre nye i IT-branchenat læs: "The Mythical Man-Month".

Han ville prøve om biblioteket kunne skaffe den.

Den anden ting jeg gerne ville have anbefalet ham at læse, var en klumme jeg nylig skrev til ACM Queue/CACM om offentlig IT, men den var desværre endnu ikke publiceret i Torsdags.

Det er den nu og selvom den handler om ObamaCare og trillebøre er den 100% relevant for Jeppe og alle andre danske politikere:

"Center Wheel For Success"

Klummen var inspireret af denne fascinerende forklaring om kinesiske trillebøre på "Low Tech Magazine" bloggen:

Illustration: Privatfoto

Den "punchline" den inspirerede mig til var:

Blindly deciding that information technology will be substituted for humans is unenlightened. IT is not a magic potion that makes unpleasant or inconvenient things disappear. The right thing to do is to ask, as a Chinese engineer did 2,000 years ago, "If we're going to put a wheel on this thing, where is the best place to put it?"

And to realize that two questions were asked.

Jeg håber jeg fik inspireret Jeppe i den retning.

God Jul,

phk

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Carsten Hansen

Jeg tror efterhånden, at selve artiklen er blevet genudgivet så mange gange, at det er en slags trailer for Brooks arbejde. Så jeg tager chancen med et link.

Et link fra et universitet i USA: http://www.cs.virginia.edu/~evans/greatworks/mythical.pdf

Mere om Brooks http://www.computerhistory.org/revolution/mainframe-computers/7/162/2270

http://www.youtube.com/watch?v=8c0_Lzb1CJw (1:19:00) Med indrømmelsen JCL det værste programmeringssprog nogensinde lavet.

(1:23:00) Watson fortrød mainframeprojektet pga. den gigantiske risiko for IBM og ville aldrig nogensinde gøre det igen.

 • 0
 • 0
#4 Carsten Hansen

Joel Spolsky har ligesom PHK lært meget af ungdommens manuelle arbejde i bageriet.

Se f.eks: http://www.joelonsoftware.com/articles/Wrong.html http://www.joelonsoftware.com/uibook/chapters/fog0000000057.html

http://www.foundersatwork.com/joel-spolksy.html I was in the Israeli army, and I learned some strategy there by mistake, by osmosis. In order to avoid spending too much time in uniform, I did this kibbutz army program. It was two years on a kibbutz, which is a communal farm in Israel. They usually have industry, and the kibbutz I was on had a bakery, which was this gigantic factory that made bread. I spent almost 2 years making bread every night in this factory that made hundreds of thousands of loaves of bread. It was not artisan bread by any stretch of the imagination. It was a big, noisy bakery. There are so many things that I learned from that about how people work, how to think about working, how to manage, how an assembly line might be organized, how industrial machinery works.

 • 1
 • 0
#5 Thomas (bbb) Hansen

Synes det er godt du har mødtes med Jeppe. Men tror du skal passe på med ikke at blive for kryptisk overfor ham. Henvisninger til en masse læsestof, tror jeg ville tage pusten af en travl politiker.

IT-grundlov: Derimod synes jeg vi burde begynde at arbejde hen imod en form for IT-grundlov. Grundlov skal så sættes i anførselstegn.

 • 1
 • 0
#6 Max Tobiasen

Det helt overordnede problem er at dem der tager beslutningerne ikke er IT-kyndige. IT folk kommer først på banen når den politiske process er overstået og kravsspecifikationen er lavet. Der er det ofte for sent.

Overfor en 1000 siders specifikation skrevet af folk der grundlæggende ikke ved hvilket problem de vil løse, og ikke ved hvilken teknologi der er til rådighed for at gøre det kommer selv den bedste og mest kompetente programmør til kort. Du kommer selv med et strålende eksempel i den linkede artikel. En glad bureaukrat ser måske ikke forskellen på "showing the data in a list", "showing the data on a map", og "showing the data in a 3-d fly-by" selvom enhver programmør straks vil se det sidste er et udviklingsprojekt i sig selv, hvorimod det første vil være to liniers kode.

Det er ikke den tekniske side af ligningen den er gal med - det er ledelsen. Det er også derfor 10 nørder kan ændre verden og CSC ikke kan lave en statisk HTML side uden sikkerhedsbrister (OK, måske kan de...) Nørderne ved præcis hvad der kan lade sig gøre, hvad der er let og hvad der er svært. CSC starter fra den anden ende, og ender med en stor bureaukratisk hårdknude af selvmodsigende specifikationer, politisk back-stabbing og enorme systemer der ofte ikke løser opgaven ordentligt. Det er så denne hårdknude som et stakkels team af programmører skal prøve at få til at fungere. Hvilket ofte er umuligt.

Problemet løses ved at få flere IT-kyndige folk med i beslutningsprocesserne, også de politiske. Så vidt jeg ved er der kun en enkelt ingeniør i folketinget (Dennis Flydtkjær), og han er sjovt nok også en af de få IT-ordførere der rent faktisk er fornuftig at høre på i forhold til IT. Fordi han rent faktisk ved hvad han taler om.

Så se at komme op af stolen, og gå ind i politik. Eller bliv forfremmet til en ledende stilling hvis du er mere til det private erhvervsliv. Der er brug for folk der ved hvad de taler om, allerede når projekterne er på tegnebrættet. Det er der man kan gøre en forskel.

Kudos til Poul Henning-Kamp for at gøre noget ved det, og fortælle Jeppe lidt om hvordan IT rent faktisk fungerer. Mere af det.

 • 7
 • 0
#7 Peter Stricker
 • 2
 • 0
#8 Max Tobiasen

Antallet og partiet er korrekt, men ikke navnet.

Se, det er præcis det jeg mener!

Hvis der var den samme fact-checking, sunde skepsis og relevante baggrundsviden når der blev udtænkt offentlige IT projekter som der er i kommentarsporet på Version2 ville verden være et bedre sted, og vores skatteprocent ville ryge et procentpoint ned på grund af IT-besparelser.

Tak for rettelsen.

 • 9
 • 0
#9 Martin Bøgelund

Når I taler om køb vs download af The Mythical Man-Month, så husk at skelne mellem bogen og essayet af samme navn. Bogen indeholder essayet, men også andre berømte essays, f.eks. No. Silver Bullet.

Det er min opfattelse at PHK anbefaler bogen. Og den kan mig bekendt ikke downloades i sin helhed.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere