Hvorfor kysser Novell nu med Microsoft!?

Det er vist alt andet end en hemmelighed at Novell har lavet en samarbejdsaftale med Microsoft. Alle Linux-, computer- og IT-sites svømmer rundt i den samme historie.
Version2 har allerede dækket selve nyheden tre steder:

Mange har spurgt mig de sidste dage. Hvad katten er det lige som Novell har gang i' Novell bejler meget til Linux/Open Source-verdenen om samarbejde, aktiv omkring OpenOffice.org og det frie ODF-dokumentformat. Nu "kysser" de så med "fjende #1" Microsoft. Hvad foregår der lige'

Jeg kan nærmest se det for mig hvad Richard Stallman ville bruse frem med her; at kernen er om vi får mere frihed - og selvom jeg har haft mine skænderier med Richard (RMS), så giver jeg ham ret. For så vidt kan jeg være ligeglad med at Novell tilnærmer Microsoft fordi jeg fortsat sætter fokus min frihed til at bruge, udvikle og videregive fri software. I praksis ændres dette ikke med den nye aftale. Kan I huske da SUN og Microsoft indgik en "lignende" aftale for to år siden. Har det ændret noget?

På den anden side, så er der sikkert gode forretningsargumenter fra Novells side i at dette er et godt træk fremad. De kæmper en hård kamp mod en IT-mastodont, Microsoft, som er alt for stor og dominerende. Det er en ben-hård kamp at spille sig ind på de site-aftaler som Microsoft tilbyder firmaer, og som discountes voldsomt til uddannelsesinsitutioner (sæt nu vores skoler alle gik over til Linux og OpenOffice.org GYS og eleverne lærte hvor meget software de kan få lovligt og gratis fra den kant*** GYS***). Kommentarer modtages gerne nedenfor!

Fra en af nyhederne lyder det "Microsoft køber for 1,4 milliarder kroner support-abonnementer hos Novell". Den har jeg ikke forstået endnu - hvorfor skulle Microsoft være interesseret i dette? Novell må på en eller anden måde komme med i "salgspakken" hos Microsoft, og da det med garanti er Microsoft som bestemmer dansens takt, så er det meget muligt resultatet af pres fra andre regeringer (helt sikkert ikke den danske) eller fra EU-hold mod Microsoft om at de skal "åbne" op. At Microsoft pludselig skulle blevet forelskede i Novell eller Linux tror jeg ikke på :-)

Microsoft står pt. på en lidt vaklende position, hvor det er vigtigt at der er accept om deres kurs. Deres nye Vista er enorm, kræver masser af systemressourcer, og de fleste kunder har egentlig ikke brug for Vista. Microsofts nye dokumentformat Microsoft Open XML er på vej igennem standardiseringsmøllen mod ISO, hvor det ikke er givet at deres standard bliver blåstempet til sidst, da OpenDocument Format (ODF) dokumentformatet allerede findes som ISO-standard (ODF anvendes bl.a. af OpenOffice.org). Microsoft står desuden i en hård retssag med EU kommissionen som står stejlt. At Novell står til at implementere Microsofts nye XML format kan måske være den åbning som Microsoft skal bruge for at regeringer og offentlige instancer kan blåstemple det nye Microsoft format. Læs i øvrigt den underholdende klumme fra John Gøtze skrevet under foldbold-VM i sommers om samme emne eller hør/se presse-eventen på Linuxforum 2006 konferencen, hvor Microsoft tørnede sammen med OpenOffice.org og open source-repræsentanter.

Jeg ser et par praktiske problemer, som Novell skal analysere og kommentere på. Microsoft har en stribe patenter, som er med til at lukke muligheder for at lave implementering af Microsofts XML-standard. Bliver udbygningen af OpenOffice.org i retning af at få læse og skrive funktioner ikke problematisk i forhold til open source licensen for OpenOffice.org?
Jeg har allerede set de første skriverier om det fra Novells side. Jeg er ikke helt overbevist om det holder i praksis. Microsoft har godt nok gjort meget ud af at tilbyde patent-frihed omkring deres XML-patenter, men om det er godt i forhold til GPL vil helt klart blive analyseret af open source jurister i den kommende tid.

Alt andet lige, så tror jeg ikke Novells arbejde med open source-lejren er ændret af den nye aftale, men det sidste ord er helt sikkert ikke skrevet på denne kobling. Jeg er selv ved at indhente mere information om Novell-Microsoft aftalen, så kære læsere - tilføj meget gerne til diskussionen nedenfor!

Psst. Nu har jeg været hård mod Microsoft her. For lige at hive i den modsatte retning, så er Microsoft ikke bare "de onde". Da Firefox 2 blev annonceret for nylig, var det Microsofts udviklerteam på Internet Explorer der sendte en flot kage til konkurrentens Firefox udviklerne). Glimrende initiativ og stor humor.

Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Flemming G. Jensen

forlovede sig og flyttede ind i hønsehuset.

Din pointe omkring, at Microsoft er igang med at foretage et smart træk overfor regeringer og offentlige myndigheder via en Novell implementering af Microsofts XML-format, er glimrende set.

Dermed kan alle jo se, at Microsofts Open XML, er den åbne standard, som de allerede skriver i annoncerne.

Microsoft skal vinde filformat-kampen ( og her taler vi absolut ikke kun om dokumenterformater ) for at kunne opretholde den ekstraordinære profitrate på officeprodukter. Enhver kan se, at elektroniske dokumenter er for livsvigtige for samfundet til at formaterne alene kan kontrolleres af et og kun et privat selskab. Derfor stemte hele Folketinget naturligvis for åbne standarder. Der er jo heller ingen, der er imod, at vi har en standard på 220V spænding i el-ledningerne, så vi kan vælge mellem flere køleskabsproducenter, vel?

Alt andet lige skal man også have med i billedet, at Microsoft valgte kylligen Novell og ikke Red Hat, som har 80% af Linux server-market. Hvis serverne skal snakke bedre sammen, så kunderne blive rigtig glade og køber endnu flere, hvorfor så ikke sikre interoperabiliteten med de Linux servere kunderne har flest af?

 • 0
 • 0
Jacques d'biann

Jeg tror en del af dagsordenen er at rive tæppet væk under Redhat ved at assistere Novell med at æde sig ind på Redhats markedsandele - bl.a ved at tilbyde bedre interoperatibilitet med Windows end nogen anden Linux, hvilket giver mere tryghed for kunden ved Novell's linux end ved Redhats ditto.

Redhat er i forvejen i vælten med Oracle og deres position vil svækkes hastigt. Når Redhat så er nakket, køber Microsoft måske Novell?

Så vil Microsoft både kunne tilbyde virksomheder Windows OG Linux (og sikkert også MSoffice, Active Directory osv. kun på Novell's Linux).

Hvad mere kunne kunden ønske?

 • 0
 • 0
Karsten Nyblad

Det ser ud til, at der gemmer sig nogle giftpiller i betingelserne omkring OpenXML, som burde få enhver myndighed til at tænke sig godt om, før de vælger at standardisere på OpenXML frem for OpenDocument.

For det første har Microsoft lovet ikke at sagsøge nogen, der implementerer OpenXML som det er specificeret, men hvad nu hvis nogle OSS folk laver en delvis implementering? Hvad nu hvis der er nogen, der ønsker at tilføje yderligere funktionalitet?

For det andet giver standardiseringsprocessen omkring OpenXML en særstatus til Microsoft, idet formålet er at standardisere det der allerede er implementeret i MS Office. Det vil sige, at Microsoft får et kæmpe forspring frem for alle konkurrenter, for dels sidder de med standard implementeringen, som de andre skal matche og dels kan MS bestemme, hvor OpenXML skal bevæge sig hen i fremtiden.

For det tredie åbner OpenXML for udvidelse med nye XML Schemas. Igen sidder MS med klart de bedste kort på hånden. MSes konkurrenter vil være nødt til at implementere hvad MS hitter på - hvis konkurrenterne altså må.

Så det eneste nye i forhold til det gamle .doc format er, at nu bliver MSes format dokumenteret. Jeg kan ikke se, OpenXML for alvor vil sikre fri konkurrence på kontorautomationspakker.

 • 0
 • 0
Flemming G. Jensen

Når man læser materialet om aftalerne mellem Microsoft og Novell nærmer igennem, er der nogle detaljer, der springer i øjene:

"Additionally, under the business collaboration agreement, Microsoft agreed that for three years, it will not enter into an agreement with another Linux distributor to encourage adoption of Linux/Windows virtualization solutions through a Linux subscription certificate program. IDC projects the market for virtual machine software to be $1.8 billion by 2009."

Microsoft opnår mindst tre fordele ved at lave en aftale om virtualisering med den svageste af de to største Linux distributører:

a) De får sendt kraftigt signal til EU-kommissionens konkurrencemyndigheder: Vi er godt nok et monopol; men nu er vi blevet et af de pæne af slagsen. Holder I så ikke op med at kører monopolsager imod os?
b) De vinder tid til at forbedre visualiseringsteknolgien i Windows, hvor Microsoft er teknisk bagud i forhold til de forskellige Linux/Unix løsninger. Microsoft virkelige fjende omkring virtualisering er IBM, der har mindst 20 års forspring med teknologien fra mainframeverden. IBM bidrager med kode og patenter til Linux. IBM har kunderne og IBM udbreder gerne Linux, når bare kunderne vælger blåt isenkram.
c) Den største, kommercielle Linux distributør, Red Hat, bliver endnu mere isoleret. Deres omkostninger bliver forøget og indtjeningen på deres supportaftaler bliver mindre. Microsoft sælger jo Novell support kuponer.

Næste detalje:

"Second, Microsoft will not assert its patents against individual noncommercial open source developers. And third, Microsoft is promising not to assert its patents against individual contributors to OpenSUSE.org whose code is included in the SUSE Linux Enterprise platform, including SUSE Linux Enterprise Server and SUSE Linux Enterprise Desktop.
Our General Public Licenses are designed to make sure that you have the freedom to distribute copies of free software (and charge for this service if you wish)"

Tårerne står i øjene og man bliver helt varm om hjernet, ikke? Bare klø på ved tasterne i de mørke vinteraftner eller på skolen/universitet, I bliver ikke sagsøgt, selvom I kommer til at krænke et Microsoftpatent eller deres intektuelle rettigher; men hold op med at forstyrrer Microsofts forretningsmodel med at sælge lukket software. Hvis man endelig vil og kan bidrage med lidt kode til Linux, så husk at sende den til Novell.

Det er noget af en modsætning til GPL, der giver folk ret til at tjene penge på både egne og andres intektuelle frembringelser.

"Our General Public Licenses are designed to make sure that you have the freedom to distribute copies of free software (and charge for this service if you wish)"

Sidste detalje:

Tag et kig på listen over kunde- og partner-testimonials.
AMD, Intel, Dell, HP og SAP, der alle tjener gode penge på Linux. SAP's Shai Agassi siger f.eks.:

“SAP has been the first enterprise application vendor to run our apps on Linux, while we have more Windows-based deployments than any other platform. Today’s announcement means that customers can now choose their preferred operating system for each part of their SAP implementation with the confidence that the systems will have strong interoperability and be supported by SAP, Novell and Microsoft..."

Er der nogen SAP har adgang til, så er det beslutningstagerne i store firmaer og offentlige institutioner. Når SAP siger til kunderne, at de trygt kan køre deres mest kristiske systemer på Linux, så ser Microsofts "Get the facts"-kampagne ligesom en smule utroværdig ud.

Føreløbig har Red Hat svaret godt igen. Det bliver rigtig spændende at se de næste skridt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere