Hvorfor er "tech-transfer" så svært ?

I 1998 opfandt jeg FreeBSD Jails.

Hvis jeg skal være helt ærlig, så krummer mine tæer en smule når jeg ser ordet "opfandt" i den sammenhæng, men Google finder omkring 100 patentdokumenter der omtaler FreeBSD Jails, så noget er der om snakken.

Som altid i FOSS verdenen, er "Not-Invented-Here" en utrolig hæmsko og derfor kom jails til at hedde "containers" da de endelig, efter omkring 15 år nåede til Linux.

Her til morgen blev jeg gjort opmærksom på at efter 17-18 år er jails også nået til Windows 2016.

Yah! for det, nu kan jeg tillade mig at trætte mine kommende børnebørn med hvordan jeg engang forbedrede alverdens IT-sikkerhed hjemme fra mit skrivebord.

Men helt ærligt... Hvorfor faen skulle det tage 15-18 år ?

Hvorfor er vi så langsomme til at lave tech-transfer ?

phk

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Bobjerg Juul

Du har kunnet se en ide i produktet, da du havde noget indsigt plus at du havde en holdning til hvordan fremtiden ville tegne sig.

Hvad nu hvis fremtiden ikke var blevet som den var, hvor sårbarheder dukker op alle steder, så ville jails ikke havde været så vigtig.

Omvendt hvis du havde brugt meget mere tid på at prædike din tro, så ville andre måske have set lyset og hoppet med på vognen tidligere.

 • 1
 • 0
#2 Thomas Nielsen

Jeg tror personligt at det er fordi det kræver en form for ydmyghed, i mangel af et bedre ord (altså ikke den lutherske slags), overfor andres teknologiske frembringelser (for nu ikke at bruge ordet opfindelse :-)). Jeg mærker selv, at jeg mere eller mindre bevidst har en trang til at søge efter fejl i andres ting og ser samme tendens hos andre ligesindede. Jo nærmere frembringelsen ligger op ad min ekspertise, des større bliver problemet, hvilket jo ret beset er temmelig åndsvagt og noget jeg prøver at bekæmpe og bestemt bør anerkende som en brist. Det som ligger længere væk, har måske mere aura af mystik. Og det er jo sådan set lidt problematisk, når man tænker over det, i og med at det jo er dem som forståelsesmæssigt er tæt på en frembringelse, som ofte er målgruppen for en teknologioverførsel. Forståelsen af et stykke teknologi, eller måske mere præcist, evnen til samme, er i hvert fald en forudsætning for vellykket teknologioverførsel. Og selvsamme evne ser jeg ofte selv som en mental forhindring. I hvert fald i det små. Om det samme helt gælder for større frembringelser, er nok for andre at udtale sig om.

 • 4
 • 0
#4 Poul-Henning Kamp Blogger

Hvad nu hvis fremtiden ikke var blevet som den var, hvor sårbarheder dukker op alle steder

... og jeg vil også gerne have an enhjørning :-)

Det er klart at trusselsbilledet har noget at gøre med det, som jeg skrev i forrige blogindlæg er sikkerhed noget man vinder ved at tabe det først.

Men taget i betragtning hvor letvægt jail-implementeringen egentlig er burde det vel ikke kræve køleskabe der afslører Gmail passwords før folk tager sig sammen ?

 • 2
 • 1
#11 Mikkel Høgh

Jeg har brugt jails på mine FreeBSD servere i årevis, og selvom jeg er stor fan af samme, så er det ikke videre nemt for nybegyndere. At bruge jails direkte er ikke praktisk, så der findes en større bunke hacks som f.eks ezjail, som man kan bruge ved siden af. Men et let tilgængeligt og veldokumenteret værktøj som Docker findes mig bekendt ikke. Så i mine øjne er det ikke så overraskende, at jails ikke er blevet mere udbredt :)

 • 1
 • 0
#12 Troels Henriksen

Hvor lang tid tog det før jails kom til NetBSD og OpenBSD?

OpenBSD har slet ikke jails - de har kun chroot. Jeg ved at OpenBSD-folkene synes virtuelle maskiner og "containers" er suspekte fra et sikkerhedssynspunkt, men de bruger allerede chroot som sikkerhedsmekanisme, så det virker oplagt at benytte jails som en "bedre chroot".

Hvis jeg skal tage et gæt, så tror jeg at en grund til at jails var længe om at sprede sig var, at implementeringen kræver et overblik over kernen som helhed. Her var phk i den måske sjældne situation at han netop var en der havde det overblik for 15-18 år siden. Jeg ved ikke om nogen har den type overblik med Linux (eller moderne FreeBSD), og moderne "containers" er da også et sammensurium af en masse forskellige faciliteter man blander sammen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere