Hvordan var JAOO 2008?

Det korte svar: Det kan gøres bedre. Eller også skal jeg blive langt bedre til at vælge.

Med 6 samtidige spor, 5 sessions om dagen og 3 dages program kan jeg naturligt nok kun tale for 1 ud af 470 mia (6^15) af de mulige konferenceoplevelser, men jeg håber meget at det bare var mig der valgte forkert for ofte.

Måske fordi jeg ikke kendte så mange af talerne og deres underholdningsværdi på forhånd havde jeg en tendens til at vælge de sessions som havde en spændende overskrift i stedet for dem JAOO-veteranerne kunne udpege som garanteret underholdende.

Så jeg udså mig de spor der var længst væk fra hardcore kodning og som i stedet forkuserede på arkitektur, brugeroplevelser, projektledelse og den slags.

Det var til tider lidt svært da de spor der henvendte sig til arkitekter og designere var klumpet sammen på nogle få udvalgte tidspunkter.

Det endte med at give mig et program uden egentlig rød tråd men med smagsprøver på rigtig mange forskellige emner.

Der var guldkorn og gode talere. Helt klart. Også i mit konference program. Men da jeg nu har påtaget mig rollen som sur gammel mand (eller måske bare som skuffet 40-årig) er det ikke dem jeg vil fokusere på her.

I stedet vil jeg undre mig over at hoved-budskabet syntes at være tilbageskuende. En masse "det her har vi gjort" og meget lidt "det her vil vi gøre".

Specielt hovedtalerne - keynote speakers - som jo ellers har en noget større frihed til at digte, udfordre og provokere for den samlede deltagerskare gjorde absolut intet for at hæve folks blik mod nye horisonter' Hvad vi fik' Detaljer om en ny browser som gør eksisterende ting lidt hurtigere, men som tilføjer absolut INTET nyt til brugeroplevelsen' En vision om den fremtidige udvikling inden for programmeringssprog som lige så godt kunne have været holdt for 15-20 å siden' Ufrivilligt (?) underbygget af en alt for lang retrospektiv gennemgang af de sidste 50 års programmeringssprog der syntes at have (den var nemlig ikke særlig tydelig) som hovedpointe at toppen blev nået med LISP.

Mon krisen i finansverdenen allerede har sat sig spor i folks hoveder så alle søger sikker havn?

Jeg savnede nogen der ruskede op i de vedtagne normer. End ikke på End User Exerience sporet blev det antydet at der foreligger en gigantisk opgave med at få brugeroplevelsen hevet helt op på brugernes niveau i stedet for den nuværende trend med at hive brugerne ned på det ' indrømmet, stigende ' niveau UI designerne kan præstere i dag.

Mit håb for næste år er at den hyggelige fejring af minimalt-incrementale innovationer og øvrige gensidige rygklapperi for programmører suppleres med med nogle vilde visioner, nogle grove provokationer, nogle skrækhistorier fra den virkelige verden samt en virkelig høj overligger.

Og at call-for-papers suppleres med et par siders hint og best-practices i præsentationsteknik.

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Troels Arvin

Jeg kan godt genkende en vis indforståethed: Taler X har været her Y gange før og er derfor omgæret af en vis ærbødighed; ret irriterende. Fowler leverede fx et skrupligegyldigt indlæg, men han er jo et stort navn, så lur mig om han ikke bliver hevet over igen næste år.

Den mere positive udlægning: Fedt, at der ikke var evig OO-plabren, men snarere fokus på at fremtidens sprog skal styrkes på det deklarative/funktionelle område. Faktisk tror jeg at OO blev omtalt i negativ forstand lige så ofte som i positiv forstand; for nogle år siden havde det sandsynligvis været mindre nuanceret. Og fedt at WS-* (WS Death Star) ikke blev forgudet, men at REST i stedet var et populært emne.

Jeg har skrevet nærmere om mine oplevelser her: http://troelsarvin.blogspot.com/search/label/JAOO

 • 0
 • 0
#2 René Løhde

Hej Troels og Henrik,

Tak for jeres anmeldelser super læsning for en som ikke fik lejlighed til at deltage. Jeg havde nogenlunde samme opfattelse som dig Henrik, af sidst års JAOO.

Fact is - der er måske ikke så meget nyt under solen. Ikke desto mindre er JAOO stadig et nørd åndehul med de bedste kompetencer i verden på deres respektive områder.

Det er JAOOs styrke og så det at man blander teknologier og virksomheder i et stort mismask så man ud på de små timer kan se ellers reserverede über geeks være helt løsslupne uanset teknologi og ansættelsesforhold. JAOO er en oase i den forstand!

Troels, Wauw, flotte blogposts. Jeg har hørt fra flere kollegaer at netop det at have for lidt tid til diskussion og spørgsmål i de alle sessioner. Sejt at AtomPub er blevet sin egen - tør jeg sige det - "SOAP envelope" :-)

 • 0
 • 0
#3 Therese Hansen

Jeg er enig med Rene i at Troels skriver interessante blogindlæg :-).

Jeg kan afsløre at JAOO er "by invitation only" og altså ikke har et call for papers. Til gengæld tager programfolkene imod input og det er hermed givet videre at der måske skal lægges mere vægt på præsentationsteknik og lidt mere flagrende fremtidsvisioner.

Jeg var faktisk ret godt tilfreds med årets JAOO, selv om jeg fagligt nok fik mere ud af sidste års JAOO, fordi jeg ikke skulle arbejde så meget ved siden af. Til gengæld fik jeg lov til at få et kig bag kulisserne i år og feste med Dave Thomas, Erik Meijer, Patrick Linskey, Michael T. Nygard og en hel masse andre spændende nørder. Og det var det værd.

 • 0
 • 0
#4 Daniel Frost

Jeg var også til JAOO og fik nogle gode ting med hjem, men...!

Alt for lidt tid til fordybelse i de mange sessionerne. Talerne var meget presset på tid og jeg savnede virklig noget provokation fra talerne (her skilte Meijer sig virkligt ud). Ingen diskussion omkring de enkelte sessioner fra publikum (i salen) og det blev for sterilt i længden.

Jeg bloggede selv lidt om det...

http://blogs.msdn.com/danielmf

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere