Hvordan skal Version2 se ud på din iPad?

Adgang fra mobile enheder er en væsentlig del af relanceringen af Version2 på Drupal 7 - et projekt, vi er i fuld gang med.

Med mobil har vi først og fremmest haft tankerne på Android og iPhone, som i dag står for langt hovedparten af den mobile trafik til Version2, men det er svært også at komme uden om iPad, som har haft fantastisk succes, siden den kom på markedet. Med iPad 2 og en sværm af Android-baserede konkurrenter på vej på markedet, forventer vi, at tavle-pc?er allerede i løbet af 2011 vil fylde godt op i besøgsstatistikken.

Det første spørgsmål er: Hvorfor overhovedet bekymre sig om dette? Steve Jobs lagde netop vægt på ved lanceringen af iPad, at den giver en "full web experience" (hvor Flash så åbenbart ikke hører til). "Normale" websites burde altså fungere fint på iPad.

Vores udgangspunkt er dog, at tavle-pc?er, herunder iPad, adskiller sig fra en normal desktop-oplevelse på flere måder:

1) En skærmstørrelse på 7 til 10 tommer giver i mange tilfælde et rodet og dårligt overblik på sites bygget til skærme på 12 tommer og op.

2) Man bruger fingeren og swipe-bevægelser i stedet for musen til at navigere, og det gør en stor forskel i opbygningen af bruger-grænseflade.

3) Vigtigst af alt: En iPad bliver brugt anderledes. Undersøgelser viser, at den hyppigste brug ligger om aftenen i dagligstuen og i sengen. Vores typiske pc-bruger tilgår i dag Version2 i dagtimerne fra sin arbejdsplads.

Hvad betyder det for opbygningen af et site, som skal give den bedst mulige brugeroplevelse på en tavle-pc som iPad?

Punkt 1) og 3) gør en iPad væsensforskellig fra mobiltelefoner, og derfor er løsningen ikke at give iPad-brugere den mobile udgave af vores site, som er optimeret til iPhone. Tværtimod føles den mobile udgave af et site som en skrabet løsning på en lækker iPad-skærm.

Desværre er der ikke så mange svar på spørgsmålet om, hvordan man håndterer en iPad-udgave af sit website. Næsten alle har lige nu fokus på at lave iPad-applikationer, og det er ikke der, vi vil hen. Vi vil bare gerne give vores iPad-brugere en god web-oplevelse.

Ét eksempel er dog tyske Zeit, som i november lancerede en iPad-udgave af deres website. Hvis du i dag besøger zeit.de fra en iPad, får du således et website, der er enklere i sin opbygning og har knapper, det er nemmere at ramme med pegefingeren. Gallerierne er også bygget specielt til iPad.

På Version2 er vores tanker, at iPad-brugerne gerne vil have et mere enkelt site med mindre nyhedsfokus og måske adgang til nogle af de artikler, de har set i løbet af dagen, men ikke har nået at læse og derfor gemmer til senere brug. Det kan også være, at gallerifunktionen skal have fuldskærmsmulighed og understøtte swipe. Men hvad ellers?

Rent teknisk overvejer vi, om vi kan bruge media queries i CSS til at give iPad-brugere en tilrettet udgave af sitet. Hermed undgår vi at skulle at lave et helt nyt Drupal-tema, som vi gør til den mobile udgave af Version2, men kan i stedet lave ændringer gennem CSS.

Alt dette fører os til, at vi meget gerne vil høre dine tanker, specielt hvis du bruger en tavle-pc i det daglige. Oplever du, at du får det fulde udbytte af normale websites på din iPad' Har du eksempler på sites, som fungerer rigtig godt på din iPad' Er der specielle funktioner, som kunne være rare på en iPad i forhold til det normale website?

Lad os få dine ideer og holdninger i kommentarerne herunder.

P.S. Vi søger en webudvikler, så skriv gerne til os, hvis du har lyst til at arbejde med Drupal 7 og HTML5-baserede websites optimeret til mobil og iPad.

Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Lykke

Jeg bliver nød til at rose jer for at i rent faktisk spørger folk, men også fordi i tydeligvis har forstået at der netop er stor forskel på hvordan man bruger de forskellige enheder - Det er der stadigvæk mange medier der ikke har forstået.

Nogle af de ting jeg mener er vigtigt når man kigger på løsninger til touch-baserede enheder er størrelsen på navigations-elementer. Der er mange der laver knapper og lign. navigations-elementer alt for små til at navigationen er flydende i brug. Én ting jeg vil anbefale jer er at arbejde en del med typografi - iPad'en har mulighed for at blive en rigtig lækker læseoplevelse hvis man vælger en god typografi og sørger for at teksten har en god størrelse - Der er en tendens til at tekst bliver mindre og mindre på websites, både på desktop og mobile-enheder og det er ikke optimalt for læse-oplevelsen. Jeg kan anbefale jer at prøve at lave tests hvor i forsøger at ramme en typografi der kommer tæt på det at læse fra et alm. stykke papir - Det er sværere end det lyder, men det gør en kæmpe forskel i oplevelsen.

Men der er jo mange måder at grive projektet an på, men sørg for at barbér mange af de unødvendige elementer ud og hold et mere stramt fokus på artikler og kommentarer, kombineret med muligheden for at markere artikler til senere læsning. En anden spændene ting kunne være en "Relateret indhold boks" der kunne linke til artikler, video og billeder der relatere til den artikel man læser - Også til indhold der ligger uden for version2.dk domænet.

 • 0
 • 0
#2 Kasper Kofoed

Jeg syntes også at det er fedt at i spørger brugerne, og jeg syntes det lyder til at i er godt på vej i den rigtige retning. Jeg ville ikke nødvendigvis mene at man behøver lave et tablet fokuseret layout, men når i har besluttet jer for det, så er et dynamisk layout til jeres side klart bedre end en app.

De ting i selv nævner, samt Michael Lykkes forelag om god typografi, er et godt udgangspunkt. Større navigations elementer og mere simpelt layout vil gøre siden mere overskuelig, og nyheder behøver måske ikke fylde så meget, hvis mange af jeres brugere ligesom jeg benytter en RSS reader til at læse dem.

Som i selv nævner er Zeits side et godt sted at blive inspireret, og jeg kan varmt anbefale at kigge på bureauet der har designet den, http://www.informationarchitects.jp/en/. De har flere artikler om design og læseoplevelsen af hjemmesider på ipad, samt et par stykker om god web typografi.

Mvh, KK

 • 0
 • 0
#3 Anders Poulsen

Jeg er personligt helt vild med flipboards måde at præsentere min twitter nyhedsstrøm på. Og Zite app'en er simpelthen genial. Fælles for begge er simpelt hvidt layout der ligner avis eller magasin sider. Ingen scroll, men derimod sider som man kan 'bladre' frem og tilbage i. Zite har muligheden for at vælge forskellige nyhedssektioner, hvilket ville passe godt til version2. Prøv at tage et kig på disse apps for inspiration. Og så skal det naturligvis være nemt at deltage i debatten.

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Jeres side er 1025px bred, tag først og fremmest og fjern så meget margin at den kommer ned på 1000px og dermed kan være på en 1024px bred skærm sammen med en scrollbar. I kan så lave et par indstillinger for linkspacing, tegnstørrelse osv. så folk selv kan vælge hvor mobiltilpasset siden skal være, gem det i en cookie uafhængigt af brugerprofilen, og så kan i ellers sætte forskellige default værdier alt efter enheden.

Der er ikke noget værre end at blive tvunget til at bruge en light udgave af en side bare fordi man ikke bruger en PC.

Tilpasning er til for brugerens skyld, ikke computerens. Det er alligevel håbløst at tro at I kan ramme et godt setup til alle de forskellige computere der er.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere