Hvordan lyder en Raspberry Pi?

Min gode ven Kristian Vilmann og jeg brugte i går en aften på at hacke Raspberry Pi med fokus på lyd. Vi har begge en Squeezeserver og Squeeze-bokse til at spille streamet musik fra. Dem har vi styr på, og vores første eksperiment var om vi kunne få Squeeze-slave til at virke på en Raspberry Pi.

Vi startede ud med det nye 2012-09-18-wheezy-raspbian.zip image, dvs. en Debian Linux til Raspberry Pi. Efter at have læst denne vejledning gik vi i gang. Vi fandt hurtigt ud af at den Squeezeslave vi skulle fokusere på var squeezeslave-1.2-367-armhf-lnx31.tar.gz fra http://code.google.com/p/squeezeslave/downloads/list

Der er to veje ind i en Debian Linux på Raspberry Pi. Enten kan man sætte en monitor/TV på HDMI porten og logge ind via keyboard - eller man kan logge ind via SSH.
Når vi logger ind med HDMI+keyboard erfarede vi at alle lyd-porte bliver routet til HDMI, dvs. den “normale” mini-stereo-jack port giver ingen lyd i det tilfælde. Lyden kommer fint nok til TV’et, men hvis man vil have en forstærker på, så skal der trylles ekstra. Man kan vinde ved at sætte en ekstern USB-digital-til-analog-converter (DAC) på Raspberry Pi-boksen, og det virker rigtig fint. Vi satte en lille Nuforce DAC på, og da var der ingen problemer med at få lyd ud. DAC'en blev genkendt uden at vi skulle rode med drivere.

Hvis vi modsat bootede Raspberry Pi-boksen uden HDMI-kabel og alene loggede ind via SSH, havde vi ingen problemer med at få lyd ud via stereo-mini jack-stikket, men det var en ringere kvalitet lyd når vi sammenligner med en ekstern DAC. Men til 250 kr er en Raspberry Pi en fin squeeze-maskine.

/pto

P.S: Det er i øvrigt værd at læse http://www.raspberrypi.org/archives/2008 - nu er der officiel over-clocking support, hvilket er fedt også til almindelig desktop brug.

P. P.S: Jeg skal i øvrigt høre om nogen af jer er kommet i gang med Occidentalis på Raspberry Pi (se http://opensource.com/education/12/9/occidentalis-raspberry-pi-story). Den har drivere til at interface til et HMC6352 kompas-modul, et BMP085 barometer og lidt andet sjov :-D

Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lars Tørnes Hansen

En Raspberry Pi er nu en dejlig lille maskine :)

På Twittter har @RaspberryPi Foundation retweetet et tweet fra en der har overclocket til så meget som 1 GHz.

Han siger til mig at den kun bliver 42 grader celcius varm, hvis man ikke kører med fuld skrue på GPUen også.

I alle tilfælde ville jeg nok sætte bare en lille køleplade på hvis jeg skulle overclocke.

 • 0
 • 0
#3 Jens Bruntt

Jeg fik squeezeslave til at virke ved at bruge squeezeplug. Han har pænt pakket installationsscripts til alle mulige medie-servere ned i en pakke man kan vælge fra. Og man kan dér også installere squeezeslave. Min Squeezeslave opdager hvis der er HDMI koblet på og vil så sende lyden den vej. Hvis jeg booter uden at HDMI er sat på så vil den sende lyden gennem jack'et. Jeg bruger så en fjernstyringsklient til at bestemme hvad der skal spilles = squeezecommander på Android, og man kan også bruge web-interfacet på sin Squeezeserver til at styre med.

 • 0
 • 0
#5 Søren Howe Gersager

Fik også squeezeslave armhf til at køre på min pi, lige pt. agerer min NAS squeezebox server. Der var dog noget crackling mellem numrene og lyden var heller ikke så god ud af det analoge output, så jeg købte et terratec aureon dual usb lydkort og den virkede out-of-the-box med pi'en, så jeg er godt tilfreds nu.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Mørch

Er der ingen som har spekuleret i, om man ville kunne få en Raspberry Pi til at assistere eller ligefrem fungere som en DAC? Jeg har ikke modtaget mine boards endnu, men så vidt jeg husker har den en GPIO, som kan bruges til lidt af hvert, så hvorfor ikke forsøge med en DAC bygget op omkring sådan en - evt. sammen med en anden Raspberry som agerer mediacenter? :o)

 • 0
 • 0
#8 Thomas Jespersen

Denne kommentar er skrevet på min Raspberry Pi, der kører med Occidentalis. Jeg har prøvet at slutte en TMP102 temperaturføler til I2C porten. Den kan genkendes af Occidentalis, der allerede har en driver til den. Fra Quick2Wire kan man hente et Python API så man kan styre I2c porten fra Python. Det ser også ud til at virke fint. De har også SPI bus driver API til Pyhton.

 • 0
 • 0
#9 Mikkel Mortensen

det var en ringere kvalitet lyd når vi sammenligner med en ekstern DAC

I samme annoncering som der bliver snakket om overclocking skriver de også at:

Analogue audio quality has been improved.

Så måske man ikke behøver den ekstra DAC nu?

Bortset fra det: Fedt at bruge en RPi som Squeezebox. Hvorfor har jeg ikke tænkt på det noget før? Det må jeg lave i et af de (få) tilbageværende rum derhjemme der ikke allerede har en Squeezebox.

Med et batteri, et 3G-modem, nogle højttalere og en forstærker kan man bygge sig en mobil Squeezebox der kan streame musik fra ens hjemmeserver.

 • 2
 • 0
#11 Kristian Vilmann

Interessant emne! Men en Duet er nu til at betale: http://www.elgiganten.dk/product/tv-radio/streaming/LTSQBOXDUET/logitech... Så jeg går ud fra at morskaben ligger i den intellektuelle udfordring med at få det hele til at spille?

Tjo... både og. Logitech har trukket stikket på Squeezebox-serien, så el-gigantenn sælger ud af restlageret..... Problemet er egentlig at der ikke rigtig er noget andet på markedet, der er lige så fleksibelt som Squeezebox/Squeezeserver. Og slet ikke til de priser. Ligegyldigt hvad man finder af alternativer, er der et eller andet i det, der bare ikke tiltaler mig. (Det er ikke helt sandt - jeg holder rigtig meget af MPD, men den er så tilpas nørdet, at den ikke tiltaler mange andre end folk der synes om computere.)

Om du så skal bruge en NuForce er jeg ikke helt sikker på. Firmaet giver lige så mange hardwarerelaterede oplysninger fra sig som Creative og det peger i retning af dårlige løsninger.

Sludder. Du bliver nødt til at tage dem for hvad de er, og ikke hvad du tror de er eller gerne ville have de er. NuForce er et hifi-firma og ikke et computerfirma. Jeg har haft fingre i en del af deres produkter, og de er rigtig gode. Men priserne hører hjemme i hifi-land og ikke jeg-bygger-computere-land. Muligvis kan man selv flikke noget lige så godt sammen, hvis man kan svinge en loddekolbe og ved hvilken DAC-kreds man skal vælge. Jeg kan ikke den slags, og har derfor, blandt andet, en NuForce DAC-liggende til at lege med. Hvis jeg ender med at have en Raspberry Pi stående fast et sted, vil jeg sikkert vælge en anden DAC.

Og hvad med squeezeserver, er det nemt nok at få til at køre på R Pi efter det gik fra letvægt slimserver til lettere bloated logitech squeezecenter? Eller kører du den på en anden maskine?

Det kører på en anden maskine, da jeg i forvejen har en Squeezebox stående. Umiddelbart vil jeg tro at en Hindbærmaskine vil kunne fungere med en Squeezeserver, men scanning af musikkataloget vil nok tage et godt stykke tid.

 • 0
 • 0
#12 Martin Bang Andersen

Det fungerer faktisk rigtigt fint med serveren kørende på Raspberry Pi'en, anvender man SqueezePlug får man mulighed for at installere både Logitech Media Server og SqueezeSlave gennem en nem setup menu. Jeg scannede en mindre music samling i ogg (~3000numre) med cover-art på ca 10-20min. (jeg holdt ikke rigtigt øje med tiden).

Jeg har fundet en måde at at kompilere SqueezePlay til Raspberry Pi'en istedet da den understøtter flere samplings frekvenser og opløsninger end SqueezeSlave's 44100 og 16bit (måske er det derfor nogle radiokanaler lyder som Egern på helium gennem SqueezeSlave), og samtidigt er der mulighed for at anvende et tredieparts plugin fra Triode til afspilning af Spotify. Jeg havde nogle problemer med lyden der begyndte at hakke efter få min., men det lader til at være løst nu med en modifceret asound.conf, måske er det også løst med de seneste opdateringer uden min modificerede konfiguration, men det skal lige testes. Hvis man vil have spotify så kan det kun lade sig gøre på armel distributionen da Spotify bibliotekerne ikke er kompileret til armhf.

 • 0
 • 0
#13 Steen Pedersen

Hej Jeg vil blot gøre opmærksom på at der findes en meget let måde at omdanne en raspberry pi til en Squeezebox afspiller - nemlig piCorePlayer.

Den er bygget på microcore linux og squeezelite, og fylder derfor kun 28 MB i alt. Den kører i RAM, og der skrives ikke til SD-kortet, derfor er der ingen risiko for at filsystemet tager skade, selv hvis man blot hiver strømstikket ud.

Det er muligt at få lyd via analog output, tilkoble et USB_DAC eller også via HDMI (og med den nye version helt op til 192 kHz audio via HDMI).

Jeg har den kørende sammen med en original Duet receiver, og de synkroniserer fint.

Kan hentes her https://sites.google.com/site/picoreplayer/home/news

Jeg vil meget gerne have tilbagemelding på hvordan det I synes det virker Steen

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere