Hvordan koder du under stress?

Her i weekenden havde jeg en diskussion med et par venner og bekendte angående det at benytte parprogrammering som en måde at evaluere jobansøgere på; altså simpelthen at sætte sig ned og kode sammen med ansøgeren et par timer.

Mange steder bruger man at sætte ansøgeren til selvstændigt at løse en opgave - enten i samtalesituationen eller som en tag-med-hjem-opgave (det er jo også så populært i gymnasiet i disse dage), for at vurdere personens tilgang til opgaveløsningen samt kvaliteten af de output, der produceres.

Men parprogrammering er en anden sag; udvikling er i vidt omfang en holdsport, og derfor er det at vurdere ansøgerens samarbejdsevner en af de væsentligste opgaver under en samtale. Nogle gange er man heldig at have forhåndskendskab til ansøgeren gennem sit netværk, og andre gange er man overladt til mavefornemmelse og tilfældige anbefalinger. Måske især i disse situationer kunne det være rart at få et "live" indtryk af, hvordan det vil være at have personen i teamet.

Uden (endnu?) at have kastet mig ud i forsøget, har jeg har dog visse forbehold overfor metoden: Jeg har utroligt ofte oplevet ansøgere på grund af nervøsitet opføre sig anderledes i samtalesituationen end de senere hen har gjort, så er der overhovedet fair at sætte momentant stressede mennesker til at parprogrammere? Risikerer man f.eks., at de har så travlt med at vise, at de kan få noget fra hånden, at de glemmer at diskutere deres løsninger med makkeren; selvom det måske er en opførsel, der er milevidt fra, hvordan de normalt ville gribe det an? Og kan man have den samme form for interaktion med en, som ved, at han bliver vurderet af sin kodemakker? Eller vil der være en større tendens til, at ansøgeren "koder uden om" de ting, han er i tvivl om, i stedet for at bruge makkeren?

Har du selv erfaringer med at blive udsat for parprogrammering til jobsamtaler, eller har du siddet på den anden side af bordet? Eller hvad ville du tænke, hvis jeg bad dig om at komme forbi til en fælles kode-session?

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mikkel Nielsen

Jeg var til jobsamtale over flere omgange hos et firma i Berlin. Ved én af prøverne skulle jeg finde en bug i en gammel version af deres software. Her sad jeg med to udviklere fra firmaet, hvoraf den ene i forvejen vidste, hvad fejlen helt konkret var. Mens jeg debuggede, kunne jeg stille spørgsmål til koden og få et par hints, hvis jeg var helt lost. Jeg forklarede, hvad jeg tænkte, mens jeg rodede igennem kodebase og stack-traces, og hele sessionen gik vældigt fint, selvom jeg måtte have lidt hjælp undervejs. Alt i alt en rigtig god oplevelse.

Jeg har ikke oplevet lignende prøvelser hos danske firmaer, og generelt er det min erfaring at tyske firmaer går meget op i tests og tekniske spørgsmål, mens danske firmaer mere baserer deres ansættelse på det personlige indtryk. Jeg synes personligt ikke der er noget i vejen med tests, det er jeg vandt til fra min uddannelse som datalog.

 • 7
 • 0
#2 Peter Lind

Eller hvad ville du tænke, hvis jeg bad dig om at komme forbi til en fælles kode-session?

Det ville være fedt - en ganske god ide.

Jeg har personligt ikke en IT-uddannelse, så for mig er det danske arbejdsmarked typisk ret rigidt. Specielt indenfor webudvikling (hvor jeg arbejder) giver det meget lidt mening at insistere på at folk har en lang videregående uddannelse - ikke desto mindre er der en god del virksomheder, der sorterer folk fra til job-samtaler baseret på uddannelse. Det man burde hive folk ind til samtale på er hvad de kan og ikke hvilket papir de kan fremvise. Så hvis man starter med et CV og så finder de folk, der har de evner man skal bruge, dernæst sætter dem til at løse en opgave samt sende andre eksempler på kode de har skrevet, og så slutter af med interview samt noget i retning af dit forslag - så finder man ret sikkert en person man kan bruge. I modsætning til når alt er vurderet ud fra et stykke papir samt en personlig samtale, der typisk vil blive set som en eksamen fra den ansøgendes side og derfor også vil blive gamet (hvem svarer helt seriøst ærligt på "hvad er din største styrke - og største svaghed?" spørgsmål?? Men de bliver stadig meget ofte stillet til job-interviews).

 • 1
 • 2
#3 Christian Madsen

For mig er dette det perfekte alternativ til "hvad er det værste som er sket for dig i dit liv" - agtige spørgsmål hvor man sidder og kigger ud ad vinduet mens hjernen går i kontinuert reboot.

Jeg forstår egenligt ikke hvorfor at jeg har det job som jeg besidder nu, for der var flere af den slags spørgsmål til samtalen som jeg gik fuldstændig kold på. Til de tekniske, kunne jeg bare svare "ja - det er da let nok" eller lignende og min chef (som ikke er ekspert i SW) kunne føle at jeg ikke løj.

Hvis jeg skulle ansætte folk til et domæne som jeg ikke rigtigt forstod mig på, ville det være alpha og omega for mig at se kandidaten i samspil med domænet og sine fremtidige kolleger - det er jo det som det hele handler om istedet for at hun/han med tårer i øjnene skal fortælle at det værste som er hændt er at hendes/hans mor døde af kræft og hvor slemt det var.

Som Peter Lind skriver, handler det i øvrigt heller ikke om papirer, men om det man kan. Siden 1999 har jeg lært mindst ligeså meget af teknikere og selvlærte som jeg har lært af ingeniører. Vi har hver vores tilgangsvinkler til problemerne og kombinationen giver en god cocktail af analyse, faglighed, pragmatisme og praktik.

 • 1
 • 0
#4 Anne-Sofie Nielsen

Her sad jeg med to udviklere fra firmaet, hvoraf den ene i forvejen vidste, hvad fejlen helt konkret var.

Det er godt, at du nævner det - en af udfordringerne ved at lave pair-debugging til jobsamtaler er jo, at det fungerer bedst, hvis man kan tilbyde ansøgeren at sidde sammen med en udvikler, der ikke selv kender fejlen.

I en mindre udviklingsafdelingen som vores er det ikke nødvendigvis nemt at finde en udvikler, som hverken har set eller hørt om en given fejl - især hvis der allerede har været et par jobansøgere igennem møllen.

Men måske umagen værd alligevel!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere