Hvordan giver enterprise arkitektur værdi i 2015?

SÅ er der kun lidt over en uge til Dansk ITs konference om enterprise arkitektur, EA 2015 på onsdag d. 4. november.

Selv glæder jeg mig til at komme og netværke med venner og bekendte, det er jo altid hyggeligt. Jo flere desto bedre, så derfor ville jeg lige lokke-blogge om det. Der ud over glæder jeg mig også til at lære mere om hvordan meget forskellige virksomheder bruger EA her i 2015 til at bringe it tættere på forretningen og til at styre og prioritere it-projekterne mellem hinanden også internt i it-afdelingen.

TRYGs CIO Espen Opedal opdaterer os på hvilken model for EA som virker for dem og hvad de anbefaler at gøre - og passe på med.

Arla har sendt Søren Bækgaard Hansen, Director, Enterprise Architecture & Strategy som fortæller hvordan de bruger EA til at justere deres investeringer i it i en situation hvor de går efter digital konvergens, Han kommer også ind på tip til hvordan man kan styrer risici.

Fra EDC fortæller Jan Amtoft (tidligere CIO fra FL. Smidth og LEGO) om virksomhedens digitale transformation. Her forventer jeg at høre noget om hvordan EDC tager udfordringen op omkring når boligkøberne (og derfor egentligt også boligsælgerne) i stigende grad er ligeglade med hvilken mægler, som har boligen til salg, og om at de internetbaserede leverandører som Boliga napper dem i haserne på indtjeningen. Og ikke mindst hvad it-afdelingen gør!

Andre talere er Lead Enterprise Architect Jan Staack fra Dong Energy, som viser hvordan de har grebet udfordringen at skulle være til stede i en verden hvor både kunder og medarbejdere stærkt er på vej til at blive mobile. Og så har vi Lead Enterprise Architect Hans Nygaard fra den 18.000 mand store GEA Group som er i gang med en større transformation til en ny måde global virkelighed. Han giver indsigt i hvordan it hjælpes til det.

Sidst men ikke mindst ser jeg frem til John Gøtzes spark i traditionerne. Hvor jeg måske tror at vi skal bringe it og forretning mere sammen har John for lang tid siden fortalt, at det handler om noget helt andet, fx Coherency Management i en organisation (hvilket er meget mere end it), eller at tænke EA ind i de økosystemer en virksomhed deltager i og helst fra kundens vinkel. Gad vide hvad han har fundet ud af i år.

Full disclosure: Jeg er med i Dansk IT fagråd for Business & IT Alignment som har lagt programmet, men det gør ikke forventningen mindre for mit vedkommende.Og jeg har heller ingen økonomisk interesse i arrangementet.

PS: Dansk IT uddeler EA-prisen 2015 på konferencen. Jeg ved godt hvem der får den, men kom med på konferencen for at høre det selv d. 4. november i København.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Peter Nørregaard Blogger

Helt, helt almindelig arkitektur er jo det der med bygninger. It-arkitektur bruges på samme måde om noget med applikationer/løsninger (her kan man være for eksempel applikations-, informations-, integrations- og / eller infrastrukturarkitekt).

Jeg oplever at enterprise arkitektur typisk forstås på to måder: Enten som en byplanlægger som organiserer ansvarsområder ud over applikationerne i landskabet - hvilket jeg kalder "enterprise-wide it-arkitekt" på danglish. Ellers er det betegnelsen for en rolle som sikrer at strategi, forretning og it hænger sammen, fx ved at fokusere på værdistrømme, processer, organisering - og it.

Konferencen har input til begge typer, nok mest den første og i øvrigt til folk som er interesseret i at få gjort det luftige begreb digitale transformationer noget mere operationelt.

en mere formel definition er for eksempel:

a well-defined practice for conducting enterprise analysis, design, planning, and implementation, using a holistic approach at all times, for the successful development and execution of strategy. Enterprise architecture applies architecture principles and practices to guide organizations through the business, information, process, and technology changes necessary to execute their strategies. These practices utilize the various aspects of an enterprise to identify, motivate, and achieve these changes

  • 0
  • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere