Jesper Lund Stocholm bloghoved

Hvor sker værdiskabelsen?

På et tidspunkt bevægede jeg mig fra at være hobby-programmør til at være "rigtig" programmør. Dengang handlede det om, at man som "rigtig programmør" nu lavede N-tier systemer med moden data-backend, LOB-funktionalitet godt gemt på serveren (så man kunne levere "ren" HTML til browseren og ikke brug for meget tid på at få JavaScript til at virke i IE 4, Netscape og Firefox 0.x) og ikke for mange åbenlyse fejl at besvære brugeren med.

I det økosystem jeg befandt mig i, betød dette bla. farvel til at bruge MS Access som data-backend. Jeg husker glæden ved at bruge en "rigtig" data-backend som Microsoft Sql Server, PostgreSQL eller MySql, og jeg husker specielt også, hvordan vi vendte det hvide ud af øjnene, når vi kom forbi et system med MS Access som backend, og jeg husker, hvordan vi "rigtige programmører" fnysede over brugen af dette inferiøre værktøj, der jo slet ikke skalerede til mere end 2 samtidige brugere, og i det hele taget var noget lort.

Årene gik, og der blev stadigt længere og længere imellem snapsene - eller i hvert fald længere og længere tid imellem at jeg stødte på MS Access.

I 2006 blev jeg sendt ud til en kunde, der var en offentlig styrelse under Miljøministeriet. Jeg var kommet derud for at lave noget nyudvikling men også for at konsolidere en række bruger-"databaser" til et samlet, skalérbart system.

Den første dag stødte jeg på den første MS Access database. Den anden dag på én til, og inden længe opdagede jeg, at hver eneste vidensmedarbejder havde op til flere MS Access drevne applikationer, som de drev deres fagområde med. Med andre ord: Vedligeholdsplaner for de danske motorveje (det er blot et eksempel, der var ikke Vejdirektoratet eller Trafikministeriet jeg var i, men skalaen er nogenlunde den samme) blev styret på baggrund af data i MS Access

[Indsæt "Gys" og "Kulderystelser" her]

Dette gik jeg og skumlede over i et par uger alt imens jeg forsøgte at indsamle viden omkring datagrundlag og funktionalitetsbehov i styrelsen. Men som megen anden indsigt, så kommer denne ikke med et brag - den kommer mere snigende som en tyv om natten. For lige så stille gik det op for mig, hvor meget værdi de fik ud af at anvende MS Access til deres databehandlinger. Dengang var der jo ikke så mange, der snakkede om "agil softwareudvikling", men det var jo præcist det, som brugen af MS Access gav dem. De kunne trække data ud af en mainframe, importere den i MS Access og i løbet af nul-komma-fem lave en benhård rapport, som de kunne bruge som beslutningsgrundlag. Det var en resourcemæssig umulighed (selv med uendeligt budget) at danne et softwareteam, der kunne levere funktionalitet til dem i det tempo, som summen af de ganske mange medarbejdere kunne generere det i - med MS Access alene.

Den dag i dag har jeg en "mental Post-it" seddel siddende i panden, der - når jeg selv eller andre fnyser over inferiør teknologianvendelse eller postulerer, at "det kan jo slet ikke skalere på den lange bane" - minder mig om, at organisationer kan få umådeligt megen værdi ud af "inferiøre værktøjer", der ikke er lavet med kors og bånd og stjerner på.

Og på sin vis er cirklen sluttet nu. I mange år har vi hørt, at beslutninger om investeringer i teknologi har været baseret på "TCO"-betragninger, altså på data om, hvor meget det koster at indkøbe, drive og vedligeholde investeringen. Men på det seneste oplever vi (hos Projectum) i hvert fald, at dette har ændret sig. I dag taler ledelsesgangen ikke om TCO - de taler "Value-now", dvs om hvor hurtigt en teknologi kan begynde at levere værdi og ikke så meget om forholdet imellem den samlede værdiskabelse og udgift over tid. For i et højtlønsområde som Danmark kan dette princip retfærdiggøre markante investeringer up-front ... så længe der skabes værdi i virksomheden fra "Dag 1".

Og hvad får mig så til at skrive denne lange smøre? Jo, for et par dage siden blev det herinde rapporteret, at Microsoft gør det så nemt at lave apps, at din mor kan finde ud af det . Udover en fuldstændig idiotisk sidetråd omkring sexcisme, så handlede størstedelen af kommentarerne om, at verden bestemt går af lave, hvis vi giver ikke-programmører mulighed for at lave apps. I mine øjne har dette værktøj enormt potentiale for umiddelbart værdiskabelse i organisationer rundt omkring - uden at have set på produktet i detaljer og blot har kigget på Marketing-materialet fra Microsoft. For tænk på, hvor fedt det ville være, hvis en vidensmedarbejder i løbet af et splitsekund kunne lave en app, der trak data fra X af kilderne i Åbne Offentlige Data, aggregerede dem og kunne tage beslutninger på baggrund af dem? Jeg er klar over, at det jo så ikke vil være en "text-book-application" med unit tests, EA code review af en gut fra CBS, løst koblede komponenter og continuous deployment til AWS ... men hold kæft en værdiskabelse vi ville se!

(og selvom skrækscenariet om at ALLE disse apps ville ende i Windows Store blev virkelighed - og Anders Lybecker fra Microsoft er selv inde på nogle ting, der gør dette usandsynligt - gør det så noget? Gør det Apples App Store ubrugelig, at der er +100.000 prutte-apps i den?

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Jesper,

Jeg kunne ikke være mere enig i:

Dengang var der jo ikke så mange, der snakkede om "agil softwareudvikling", men det var jo præcist det, som brugen af MS Access gav dem.

Og sådan er det jo stadigvæk, små viden-øer af Access, Excel og Word rundt omkring i organisationen.

Ville et MDM (Master Data Management) Hub, ikke være et løsnings forslag her? Hvis man både ønsker at konsolidere og beholde "agiliteten"? Nu spørger jeg fordi jeg ikke ser løsningen anvendt ude i marken, eller måske kommer jeg bare de forkerte steder.

  • 0
  • 0
#2 Jesper Lund Stocholm Blogger

Ville et MDM (Master Data Management) Hub, ikke være et løsnings forslag her?

Min pointe er vel egentlig, at dette ikke er et dataproblem - det er et aggregeringsproblem.

(jeg kendte ikke lige MDM-begrebet, og måtte slå det op - Microsoft skrev om dette i 2007 ?)

OData er en måde at "demokratisere" data i en organisation, men uden de rigtige værktøjer til aggrerering og præsentation af data, så giver disse jo ingen værdi. Det er hér værktøjer som Windows App Studio, MS Access og andre kommer ind.

NB: Ifølge kilder i Microsoft Office produktgruppen så baserer halvdelen af USAs Top 500 virksomheder deres forretningskritiske beslutninger på beregninger foretaget i Microsoft Excel ...

  • 0
  • 0
#3 Deleted User
  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere