Hvor hurtigt kan vi lukke internettet?

Alle nyhedshistorier bliver bedre af en lokal vinkel. Det gælder også revolutioner i andre verdensdele. Og således selvfølgelig også for mainstream-mediernes dækning at da Egypten lukkede for internettet.

Politiken har talt med teleekspert Torben Rune og meddeler at "Det danske internet kan lukkes på få minutter". Her forklares det nemlig at "al dansk internettrafik [samles] i det såkaldte DIX, der ligger i Herlev". En anden nem måde skulle være at lægge landets DNS-servere ned, for "[DNS kan] sammenlignes med en bom, hvor dit kørekort tjekkes. [...] og uden at tjenesten virker, kommer du ikke en meter på nettet."

Berlingske har i artiklen Internet-censur er diktatorisk talt med Per Kølle fra DK-Hostmaster og konkluderer at "I Danmark kan DK-Hostmaster faktisk gøre nøjagtig det samme ved at slukke for de danske DNS-servere."

Så meget for mainstream-medierne. I virkeligheden er DIX'en i Lyngby uden betydning og det er nok nærmere twitter og facebook man vil lukke adgangen til end nødvendigvis "noget der ender på .dk".

Men hvor meget skal der egentligt til for at lukke internettet i Danmark?
I sidste ende er det et spørgsmål om en række tilpas truende telefonopkald til de rette personer, men hvor mange mon der er tale om? I Egypten er det tilsyneladende i størrelsesordenen 5-6 stykker.

Og hvor effektiv vil en lukning blive' Har vi velunderbyggede alternativer der vil sikre informationsstrømmen ud af landet' Her kunne jeg for eksempel tænke på radioamatører

Kommentarer (29)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henning Makholm

Jeg har også siddet og våndet mig over Torben Rune. Især hans forklaring af DNS som du (nådigt) prikkede væk: "... en bom, hvor dit kørekort tjekkes. Hvis dit kørekort med dit domainenavn er i orden, får du tildelt et domainenummer, du kan rejse videre på." (sådan var det stavet da jeg læste det).

Hvor mange radioamatører med kortbølgetilladelse er der mon tilbage i vore dage? Og siden de allesammen er registreret hos Telestyrelsen, mon så ikke en hypotetisk diktator med ambitioner om at klippe alle ledningerne forholdsvis let også kan sende en flok sorte heliokoptere ud efter dem?

Satellittelefoner derimod ...

Men i grunden er hvad diktatoren forsøger på, nok bare at forhindre den brede befolkning i at bruge sms/internet til at arrangere demonstrationer. Helt at mørklægge al kontakt med udlandet virker som et besværligt projekt i forhold til hvad en diktator (på kort sigt) kan få ud af det.

 • 0
 • 0
#2 Carsten Sonne

Det danske internet kan lukkes på få minutter

Hehe, det må da være en slags joke.

Trafik igennem DIX'en er begrænset. DIX'en fungere nærmere som en slags backup.

ISP'er har forskellige interconnect agreements [1] imellem hinanden, både lokalt, regional og globalt [2]. Leverandøre af backbones er store uafhængige virksomheder som f.eks. Global Connect. Internettet er bundet sammen af adskillege Tier-1 netværk [3] - Alle kan betragtes som parallelle netværk, der virker uafhængigt af hinanden.

Må jeg minde om Internettet opstod i den baggrund at et central punkt ikke kunne sikres i en krigssituation (A-Bomben). Man skal da høre meget før ørene faldet af. Tror manden vi stadig lever i 1990 :-)

[1] Wikipedia om Interconnect agreement http://en.wikipedia.org/wiki/Interconnect_agreement [2] TelegGographys kort over internet backbones http://www.telegeography.com/maps/index.php [3] Wikipidia om Tier-1 Network http://en.wikipedia.org/wiki/Tier_1_network

 • 0
 • 0
#4 Jan Harries

Jaja, men definer hvad internet er.. ?

Jeg kan tage mit gamle 56k modem, og ringe til et par numre i udlandet, og vupti, er jeg igen på internettet, eller alle mulige andre net.

Kort sagt, du kan ikke slukke internettet, det kan kun lade sig gøre hvis hele verden slukker alt på samme tid.

 • 0
 • 0
#6 Carsten Sonne

Internettets fysiske topologi [1], også i Danmark, er såkaldt mesh-network [2]. Der kan findes mange illustrationer rundt om på nettet [3].

Præcis hvor mange fysiske linier, der er ud af Danmark, er jeg ikke klar over. Jeg ved dog et antal søkabler går vest på fra Esbjerg, et i kattegat mod nord, en del i Øresund mod øst og så nogle stykker igennem Østersøen mod syd. Mon ikke der også ligger et par ned igennem Jylland. TelegGographys har et kort, der fint illustrere disse [4]. Herudover bruges sattelitlinks i særlige tilfælde - De er dyre.

Hvis man ville lukke internettet i Danmark, ville de kræve nedlukning af alle linier ud af landet. Det ville i praksis betyde samtlige ISP'er (inkl. forskningsnettet ol.) skulle lukke deres backboneudstyr eller samtlige infrastruktureleverendørere skulle lukke deres kabler ned.

De kan da lade sig gøre - Utvivlsomt. Hvis det skulle komme dertil, er vi nok i en situation hvor internettet er den sidste bekymring vi har. Mit gæt er, vi vil i stedet være langt mere optaget af at holde infrastruktur til elektricitet, gas og vand i drift.

Egypten er et internet uland. Der er få liner ud af landet. Hele regionen er ikke, på samme måde som Europa, USA og Asien, koblet sammen på kryds og tværs igennem et utal af kabler. Derfor kan det så relativ let lade sig gøre i Egypten.

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_topology [2] http://en.wikipedia.org/wiki/Network_topology [3] http://www.mundi.net/maps/maps_020/ [4] http://www.telegeography.com/product-info/map_cable/index.php

 • 0
 • 0
#7 Poul-Henning Kamp Blogger

Det pinlige her er at den relevante information er tilgængelige på ITST.dk og at en såkaldt "teleanalytiker" tilsyneladende ikke ved det.

På ordre af regeringen, ITST's minister (skræmmende nok indtil for nylig: Helge Sander) eller ved kongeligt dekret, træder "NAtional Long Lines Agency" i person og gør præcis hvad de bliver bedt om af magthaverne.

NALLA er en NATO opfindelse, som oprindeligt skulle sikre at landets jens'er havde adgang til telefonlinier og centraler Når Fjenden Kommer.

NALLA kan diktere alle teleudbydere i Danmark hvad der skal ske, herunder hvilken trafik der skal igennem og hvilken der ikke skal.

Om NALLA har en plan for at lukke Twitter, FaceBook eller CNN og om de ville følge en sådan ordre hvis den kom fra en minister som Helge Sander, er hemmeligt.

http://www.itst.dk/Members/heidi/english/it-security/emergency-planning/...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#8 Carsten Sonne

Jeg ville gætte henvisningen til Herlev er Jaynets datacenter, som dog vist nok ligger i Glostrup. Jaynet skriver på deres side:

Jay.net A/S har sit eget AS nummer. Det betyder at vi er repræsenteret i DIX (Danish internet xchange) via vores eget netværk på lige fod med alle de øvrige internetudbydere i Danmark. Som et vel-etableret firma har vi samtidig peerings med stort set alle internetudbydere, der ligeledes er præsenteret i DIX.

For at optimere stabilitet, driftsikkerhed, svartider samt hastighed har vi valgt at opbygge et 10 gigabit backbone i en ringstruktur. I denne ringstruktur er vores kerneroutere tilknyttet for at etablere og levere den nødvendige redundans. Ydermere giver ringstrukturen en fremtidssikring, idet vi undgår komplikationer og øgede fejlrisici, som typisk følger med et stjernenetværk. Vores backbone er naturligt bygget op omkring vores hovedsæde i Glostrup.

http://www.jay.net/erhverv/sikkerhed/backbone/

 • 0
 • 0
#10 Jeppe Toustrup

Jeg mistænker at Torben Rune tager fejl af DNS og DHCP, hans forklaring passer hvertfald bedre på DHCP.

Vi kan formentlig antage at 95+% af alle danske ADSL forbindelser får en IP adresse via DHCP. Hvis alle ISP'er stopper deres DHCP servere, vil disse ADSL forbindelser miste deres IP adresser, formentlig indenfor et par dage, når deres leases løber ud, og det vil næppe være noget hr. og fru. Danmark kan finde ud af at løse.

 • 0
 • 0
#13 Peter Makholm Blogger

På ICANN's blog skriver de lidt om situationen for det Egyptiske top-level domæne (.eg): http://blog.icann.org/2011/01/status-report-on-the-dns-in-egypt/

Basalt set .eg fungerer på denne side af den Egyptiske grænse med det indhold zonen havde da forbindelsen blev lukket. Det vil sige at servere hostet uden for Egypten stadigvæk vil virke og mail til en grænse bare vil blive spoolet.

Så en ISP-in-exile ville kunne tage sin seneste backup med sig og reannounce sit AS-nummer fra et fri internet exchange. Eventuelt bare besvare alle HTTP-forspørgsler med revolutionær propaganda.

 • 0
 • 0
#14 Carsten Sonne

Basalt set .eg fungerer på denne side af den Egyptiske grænse...

Domain name systemet, med Top Level Domains (TLD) som roddomæner, er ikke det samme som Egyptens internet. Hele domæne systemet er blot et virtuelt lag der ligger oven på den fysiske netværkstopologi.

Servere kan være placeret hvorsomhelt i verden og har som sådan intet med adgang til internettet fra og til Egypten. Nuvel, når vi skal finde en server bruger vil som regel et domæne navn, MEN fordi domæne navnet ikke er tilgængeligt (via DNS opslag), er netværket stadig tilgængelig.

Som lukning af pirat-bay og øvrig internet cencur i DK, er et saboteret DNS lag, blot en sabotage af et virtuelt lag. Den fysiske adgang findes stadig.

I en retorikken "lukke internettet", giver DNS ikke et særligt retvisende billede, omend ICANN's bekymring selvfølgelig stadig er reel.

 • 0
 • 0
#15 Maciej Szeliga

Som en som voksede under den kolde krig syntes jeg at det er grotesk at vi i de frie demokratiske lande indfører den slags procedurer. Det ser mere og mere ud som om 11. september i virkeligheden var en sejr for dem som ville lægge en dæmper for frihed og demokrati. Næste trin bliver at indføre STASI-lignende "sikkerhedspoliti" og påstå at statsfjendlige terrorister er overalt.

 • 0
 • 0
#16 Tom Paamand

Teleberedskabet kan helt udelukke telekommunikation mellem Danmark og udlandet, som Forsvaret beskrev det i en rapport om NALLA, men i 2007 blev NALLA nedlagt - funktionerne blev opretholdt hos IT- og Telestyrelsen. Danmark er forøvrigt usædvanlig inden for NATO, da dette beredskab længe har være civilt (eller det civile fungerer militært). National krisehåndtering foregår hos den ret anonyme "Den Nationale Operative Stab", og heri indgår IT-sikkerhedskontoret hos IT- og Telestyrelsen som kriseledelse samt et Beredskabsforum for it og tele, der koordinerer beredskabsmyndighedernes behov for elektronisk kommunikation. Strukturen virker lidt rodet - jeg kan ikke lige gennemskue om og hvem der i givet fald har adgang til en stor rød Stop-knap, men det findes der garanteret en rapport om et sted...

 • 0
 • 0
#17 Henning Makholm

Jeg mistænker at Torben Rune tager fejl af DNS og DHCP, hans forklaring passer hvertfald bedre på DHCP.

Måske, men det giver ikke mening at bruge DHCP til at "lukke internettet". De enkelte udbydere kører jo uafhængige DHCP servere, så hvis man VIL forhindre folk i at bruge internettet, er det ikke spor lettere at afbryde DHCP end det er simpelthen at slukke for udbydernes routere.

 • 0
 • 0
#18 Henning Makholm

@Maciej: At der findes procedurer for et kriseberedskab, er ikke i sig selv udemokratisk eller truende, hvad enten det hedder NALLA eller ej. Formålet med at have et beredskab er snarere at sikre at der BLIVER VED med at være hul igennem i en krigs- eller katastrofesituation, også selv om man fx skulle blive nødt til at route trafikken ad en vej der ikke lige er peeringaftaler til. Og det lyder legitimt at der kan blive brug for at prioritere i trafikken. Hvis den tilgængelige båndbredde pludselig falder med et par størrelsesordener, ser jeg hellere at man fra centralt hold lukker for fx videostreaming og holder plads åben til tyndere services som email og råt web, end at alting går i baglås.

At det så kan misbruges (hvis altså dem der rent fysisk trykker på knapperne også lystrer) er ikke en nyhed. Det kan også misbruges at have et politi, eller at der er en procedure for at lukke Storebælts- og Øresundsbroen. Men kun egentlige anarkister mener at et politi principielt og i sig selv er en antidemokratisk institution. Og dem har vi vist alligevel ikke mange af.

 • 0
 • 0
#19 Michael Johansen

Hvor mange radioamatører med kortbølgetilladelse er der mon tilbage i vore dage? Og siden de allesammen er registreret hos Telestyrelsen, mon så ikke en hypotetisk diktator med ambitioner om at klippe alle ledningerne forholdsvis let også kan sende en flok sorte heliokoptere ud efter dem?

Vi er stadig en del ;-) Og vores udstyr er ikke registreret, så det skal de finde først, så vi kan hurtigt få det gamle "internet", packet radio, op at køre igen.

 • 0
 • 0
#20 Peter Mærsk-Møller

At lukke internettet i Danmark er i sagens natur vanskeligt i det nuværende stabile politiske klima vi har. Og hvorfor skulle man ???

Hvis man ønsker at lukke internettet i Danmark ville vi være i en situation, hvor der helt sikkert ville være indført undtagelsestilstand. Under sådan et regime ville alle de regler vi tager for givet være ude af kraft. I en sådan situation, ville magthaverne gennem deres voldsmonopol ret let kunne tvinge alle udbydere til at lukke ned i løbet af ingen tid.

Alternativt ville det være en lille nem logistisk opgave at afbryde de relativ få fiberforbindelser Danmark har til udlandet, dvs. fiber i Jylland til Tyskland, søkabler til US, Færørene/Island, Tyskland, Sverige og Norge. Sidst men ikke mindst, de få tilbageværende mikrobølgelinks til Sverige og så er DK uden internet. At Sverige, Norge og Finland vil miste det meste af deres internationale telekapacitet, er så nok mindre vigtigt i den sammenhæng.

Samtidig ville det blive ulovligt at bruge HAM og satellittelefoner.

Ville det lukke alt ? Nej, men næsten. Tilbage ville blive såkaldte "forbrydere", der ville prøve at sende til udlandet via f.eks. satellit etc. men betydningen ville nok være meget lille.

Hvis man ville automatisere hele forløbet, kunne man tvinge udbydere i DK til alle at være tilsluttet en enkelt lille router hvis annonceringer, man skulle være tvunget til at respektere. Længere er den ikke.

mvh.

 • 0
 • 0
#23 Jarnis Bertelsen

Torben Rune har hermed meldt sig ind i gruppen af "teleanalytikere" som absolut ikke bør tages alvorligt. John Strand vil sikkert blive glad for selskabet. Findes der ingen seriøse OG kompetente teleanalytikere i Danmark? Hvis der gør, hvorfor er det så de inkompetente, der præger mediebilledet?

 • 0
 • 0
#26 Peter Makholm Blogger

[quote]Hvis der gør, hvorfor er det så de inkompetente, der præger mediebilledet?

Nyhedværdi/underholdningsværdi[/quote]Fordi kompetente folk kun udtaler sig om noget de ved noget om og når der reelt er noget at udtale sig om. Det gør kompetente eksperter til dårlige kilder fordi de kun har en kommentar til en ud af ti historier.

For eksempel har jeg flere gange opfordret redaktionen til at undlade at bruge visse såkaldte sikkerhedseksperter. Når jeg så bliver bedt om alternativer så må jeg ofte være svar skyldig. Ikke fordi jeg ikke kender nogle sikkerhedseksperter, men fordi dem jeg kender næppe ville have udtalt sig om den aktuelle historie jeg brokker mig over.

Inkompetente folk er bare bedre kilder. De er i hvert fald mere [b]villige[/b] kilder en kompetente folk og gør det derfor lettere hurtigt at skrive en "god" historie.

Det hænder at man kan få jounalisten i tale. Men når Politikens jounalist svare tilbage efter tre døgn med kommentaren

Tak for kritikken, som jeg tager til efterretning. Når jeg har fået godkendt et par citater, kommer der inden for kort tid en opdateret og rettet artikel på nettet.

så er der nok ikke nogen forhåbning om at nyhedsværdi har nogen relevans.

 • 0
 • 0
#27 Brian Andersen

Enhver som påstår at internettet kan lukkets på få minutter må blive skuffet når de får brug for at prøve det. :-)

Jeg sidder i øjeblikket og tænker, hvem kunne ringe til mig og sige "sluk lige internettet for ALLE dine kunder"??

Jeg har i 4-5 år været en, af 3 mennesker, som kunne gøre dette mod vores privat og erhvervs kunder.

Med den viden som jeg har i dag, ville der ikke blive lukket for noget som helst. Medmindre politiet stod med en kendelse og en jurist havde sagt god for den.

(En enkel navngivet kunde som skal overvåges eller lukkes er en helt anden sag)

Så selv hvis DK CERT skulle råbe "sluk" og Torben Rune og den tåbelige John Strand stod med "sluk internettet" banner i baghave, så ville alle min kunder forblive på nettet.

Må til sidst sige at jeg er skuffet over at mediaerne, gang på gang, giver taletid til tosser.

 • 0
 • 0
#28 Henrik Knopper

Under normale danske forhold har du fuldstændig ret. Det kan ikke lade sig gøre.

Men hvis en Mugabe-type havde fået tilkæmpet sig magten her i landet og der var ved at udbryde uroligheder, så ville den person der ringede til dig og dine ligesindede sige "Luk internettet nu. Den der tøver mere end 3 min bliver henrettet uden rettergang" og i et sådant tilfælde ville ingen være i tvivl om 1) at de mente det 2) at de kunne gøre det 3) at de ville gøre det

Så ville det tage ca 10 minutter at lukket internettet i dette land.

 • 0
 • 0
#29 Baldur Norddahl

Jeg har i 4-5 år været en, af 3 mennesker, som kunne gøre dette mod vores privat og erhvervs kunder.

Du bliver muligvis skuffet over mange andre der kan gøre det. Man kan for eksempel starte med at slukke for strømmen inklusiv jeres nødstrømsanlæg. Det kan den lokale beredskabchef sørge for.

Eftersom at dette også kunne betragtes som et terrormål, skal du ikke vide dig for sikker på om PET har kortlagt hvor de kritiske punkter er.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere