Hvor er demokratiet ?

Strategien for digitalisering af den offentlige sektor i 2007 - 2010 er i høring i disse uger. På mange måder en spændende og ambitiøs strategi. Men det er og bliver en traditionel og vaskeægte management strategi. Med 'management' mener jeg, at det er en IT-strategi, der udelukkende betragter den offentlige sektor som en virksomhed - ja faktisk helt på linje med en privat virksomhed. Hovedmålene hedder derfor ikke overraskende bedre service til sektorens 'kunder' og øget effektivisering for aktionærernes (skatteborgernes) skyld. Men den offentlige sektor er jo ikke helt som en privat virksomhed. Stat og kommuner - og måske regionerne - er jo politisk styrede organisationer. Det er faktisk et uhyre vigtigt kendemærke for dem, og man mærker det dagligt på godt og ondt, når man arbejder i dem, skulle jeg hilse og sige!

Jeg spørger så: Skal IT slet ikke spille nogen rolle for denne særlige politiske dimension, ja for den demokratiske dimension af den offentlige sektor ' Hvor er f.eks. ambitionerne om regelmæssige webcasts fra byrådsmøder, politiker-chat eller måske endda politiker-blogs' Hvor er ambitionerne om borgerhøringer, folketings- og kommunalvalg eksekveret fra pc'en med digital signatur ?

Mangler dette aspekt ikke i en IT-strategi for det offentlige Danmark ?

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Kristian Larsen

Du har helt ret - det offentlige som helhed, og de fleste enkelte offentlige institutioner mangler en hel del ambitioner for deres brug af IT.

Langt hen af vejen kan det muligvis tilskrives som en negativ konsekvens af den politiske styring, da det visionære jo i princippet burde komme herfra - men som du meget fint pointerer mangler den dimension helt i den politiske del.

Det fælles udbud på PC og servere er vel et meget godt eksempel på noget som måske lyder smart men i praksis i bedste fald er til besvær og i værste fald direkte skadeligt for IT strukturen i mange offentlige virksomheder.

  • 0
  • 0
#2 David Stodolsky

Stodolsky, D. S. (1992). Computernetværk-baseret demokrati: Videnskabelig kommunikation som grundlag for den demokratiske beslutningsproces. For medlemmernes skyld? (pp. 139-158). Esbjerg, Denmark: Foreningen for studier i andelsbevægelse og kooperation.

http://dss.secureid.org/stories/storyReader$15

Formats, etc.:

http://dss.secureid.org/stories/storyReader$16

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere