Hvor er de it-kompetencer, der skal gøre ambitionerne til virkelighed, mens vi venter på fremtiden?

I foråret deltog jeg sammen med 200 skarpe hoveder fra it-branchen på IT Branchens årsmøde. På mødet leverede vi input til, hvordan Danmark bør gå forrest og løfte sig til at blive en nation af digitale skabere. Dagens arbejde udmøntede sig i manifestet Danmark som digital samfundsmodel.

Hver fjerde it-virksomhed har sagt nej til ordrer

Manifestet påpeger, at den suverænt største udfordring for vores fælles fremtid er manglen på talent og folk med de rigtige it-kompetencer. Prognoser siger, at vi i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister. Allerede nu har mere end hver fjerde it-virksomhed oplevet at sige nej til ordrer, fordi de ikke kan finde de rette folk til at løse opgaverne.

I april var jeg afsted på den europæiske konference Connecting Healthcare IT i Berlin. Her løb jeg på en gammel studiekammerat. Vi fik en god snak om de glade studiedage, og fik hurtigt spolet frem til nutiden og hvad vi hver især går og laver. Henrik har eget it-firma og er ved at starte et spændende samarbejde op med en stor kunde. Men han er i risiko for at blive endnu én i rækken af danske virksomheder, som må sige nej til opgaver, fordi han har kæmpe problemer med at skaffe folk nok til opgaven.

I kapløb med tiden – og vi er allerede bagud

Det er altså ikke først i 2030, at det vil gøre ondt. Det gør ondt, nu – og vi kan ikke vente på, at den digitale skabertrang bliver hældt på vores børn i folkeskolen og op gennem hele uddannelsessystemet, mens vi i kapløb med tiden prøver at lukke hullet på de 19.000 it-specialister frem mod 2030.

I manifestet erkendes det dog også, at det ikke er nok kun at satse på uddannelse for at imødekomme efterspørgslen på it-specialister. Derfor skal Danmark være blandt de fem bedste til at tiltrække digitale talenter i verdensklasse ved at markedsføre Danmark massivt og forbedre rammerne for international arbejdskraft.

Man flytter ikke bare mennesker rundt

Men at sørge for ordentlige rammeforhold for udenlandsk arbejdskraft fra politisk side er bare ikke nok til at løse problemet og tiltrække ’de rette it-kompetencer’. For hvem er ’de rette it-kompetencer’? Det er mennesker som dig og mig, med et (familie-)liv og en hverdag, der skal hænge sammen, og hvor man skal trives. Hvad skal der til, for at du selv vil rykke teltpæle og familie op og rejse til udlandet for at arbejde? Du kigger garanteret ikke kun på selve jobbet, du overvejer hele pakken – og den pakke, som Danmark tilbyder udlændinge, er bare ikke attraktiv nok.

Det er min faste overbevisning, at man ikke bare flytter mennesker rundt. Det er nemt at gøre som en politisk regnearksøvelse i rapporter og økonomiske modeller, men ikke i virkeligheden. Vi lider af en herrefolksmentalitet, hvor vi tror, at bare vi gør det lettere for udlændinge at komme til Danmark, så vil de stå i kø. Men de gider ikke komme hertil, for Danmark er bare ikke så attraktiv, som vi tror.

It-kompetencerne findes allerede

Vi kan derfor ikke nøjes med at flytte mennesker for at løse problemet. Vi skal også flytte opgaver. Vi lever i en global verden, men lader til mest at tænke globalisering som flytning af mennesker og arbejdspladser: Hvordan kan vi tiltrække arbejdskraft, hvordan kan vi sikre vores arbejdspladser, hvordan kan vi sørge for at opgaverne løses her i landet? Men som IT Branchen påpeger, og som Henrik oplever, så hænger regnestykket bare ikke sammen på den måde. Den vigtigste parameter er, at opgaven kan løses – her i landet eller uden for landet – for ellers når vi at blive hægtet af længe inden 2030.

Vi stiller det forkerte spørgsmål, når vi kun efterspørger it-kompetencer i Danmark og kun har fokus på, hvordan vi gør arbejdskraften mobil, så den kan flytte sig hen til opgaven. I stedet skal vi spørge, hvordan vi sikrer, at alle opgaver bliver løst, og hvordan vi flytter opgaverne hen til arbejdskraften.

Carsten Hansens billede
Carsten Hansen er CEO hos den nordjyske it-virksomhed Conscensia, som håndterer outsourcing af softwareudviklingsprojekter ved at finde, integrere og fastholde de rigtige menneskelige ressourcer i Ukraine. Carsten har 25 års erfaring med softwareudvikling, og han har blandt andet været med til at kvalitetssikre danske it-uddannelser. På bloggen kommer han bag om outsourcing af softwareudviklingsprojekter.

Kommentarer (11)

Jacob Sparre Andersen

Jeg har kendskab til en enkelt virksomhed der passer ind i den gruppe der har sagt nej til ordrer på grund af mangel på personale med de helt rette kompetencer.

Men det er ikke kun internt i virksomheden at der ikke findes folk med de helt rette kompetencer til at løse opgaverne; der er simpelt hen ikke nogen ledige folk noget sted i verden med den relevante kombination af branchekundskab, generel teknisk viden og specifik viden om det produkt virksomheden leverer.

I sidste ende kræver det altså at personalet der skal løse opgaverne bliver uddannet af virksomheden, og så giver det næppe mening at outsource.

Hvis en opgave kun kræver generel teknisk viden kan den selvfølgelig løses hvorsomhelst, men det er mit indtryk at de fleste opgaver (i det mindste dem jeg støder på) ikke kan løses bare med generel teknisk viden.

Klavs Klavsen

og derfor IKKE har nogen rettigheder i DK..

Nogle andre lande, har f.ex. en fast lav beskatning på løn til udlandske medarbejdere - hvorved landet trods alt får 15-18% i skat - fra nogen de IKKE har nogen udgifter til..

I DK - skal udlandske medarbejdere (sålænge de udfører noget de ligesåvel kunne lave i DK) - betale FULD Dansk skat - uden at de får nogen rettigheder i sundhedsvæsnet aller andet.. Det gør det ihvertfald umuligt at ansætte personer der bor i andre lande og har kompetancerne..
Tilgengæld kender jeg mange der arbejder i firmaer i USA mv. - og der betaler de jo dansk skat, fordi de bor i DK (og USA får sin lille del - jvf. de dobbeltbeskatningsaftaler) - men DK har sat sig så dumt, så vi ikke kan hyre nogen i udlandet på samme måde som udlandet ansætter vores folk..

Det ender ikke godt for danske firmaer.

Mads Bendixen
Klavs Klavsen

Nu hedder de links "sygesikring for udlængde I DANMARK" (emphasis mine).. Min pointe er at de har ikke nogen fordel - når de f.ex. bor i USA og arbejder i Danmark - af at betale dansk skat. Og nej - alt hvad jeg har undersøgt siger at når de IKKE bor i DK - så har det faktum at de betaler dansk skat - IKKE nogen indvirkning på hvilke rettigheder de har mht. sygehusvæsnet..
I nogen stater i USA - betaler de kun 10% i skat.. og det gør det pænt meget dyrere for virksomheder i DK, hvis vi godt vil ansatte en amerikaner.. når han skal betaler ~50% i skat.. for så vil han jo have højere løn, så det ikke er ham der bliver snydt.

Ovenstående "særlig sygesikring" forklarer også pænt at "særligt sygesikringskort" - kan du KUN få hvis du er EU borger eller bor i schweiz.

Og derudover er jeg ret sikker på at en amerikaner hellere vil have en amerikansk sundhedssikring - istedet for at skulle tage til lægen i DK hver gang "der lige er noget" :)

Klavs Klavsen

Selvfølgelig kan det løses - så fjernes det danske skattegrundlag bare.. og var hele pointen ikke at man gerne så at DANSKE virksomheder kunne tjene penge, men manglede medarbejdere til at udføre de opgaver de faktisk får ?

Jeg har præcis samme problem som i artiklen - og er også ved at skulle etablere datterselskaber i andre lande (eller som nogen firmaer gør - simpelthen flytte firmaet til et nemmere land at eksistere i - især når det gælder IT firmaer)..

Hvis jeg har brugt alt besværet med at skabe datterselskaber osv. - så forærer jeg også skat til et andet land (firmaskat, medarbejder 'grundskat' osv.) - som jeg egentlig hellere så at DK fik andel i.. men det er idag ikke praktisk muligt.

Endda på trods af at vi har mange danskere, som bor i DK og er ansat i et udenlandsk firma.. og sålænge det er sådan, bliver problemet for danske virksomheder ihvertfald ikke mindre.. man kan sige man tvinger danske firmaer ud af landet.. virker lidt i modsætning med den officielle strategi :)

Bente Hansen

Allerede nu, kan du ikke blive i udlandet i længere tid, også rejse hjem til en fuld folkepension, eller have garanti for at din din familie incl. børn og ægtefælle kan komme med. Så der kommer nok DIS-ordninger, og lignende.

Du skal så selv huske, at spare op til evt. ophold og underholdning i Danmark.
Hvis du engang vil rejse hjem til Danmark, fra et land uden for EU. Sikkert på sigt også UK. Samt finde ud af om du kan få din familie med, det er langt fra sikkert.

Men hvis man er dygtigt og er "specielt" nok, så tror jeg ikke skatten er et problem. At udgifterne i Danmark til ansatte er meget højere, med alle udgifter, problemer, ansættelsesvilkår, til højtuddannede, er kun en skrøne fra LA og andre PH.

Andre parametre som du ikke får ved en ren kapitalistik/liberal tilgang til tingene, giver nogle fordele i et samfund som du ikke kan købe for penge.
Som en god smag i munden, og en ren pæn samvittighed på det moralske, etiske og personlige plan over dine med samfundsborger, som en lille del af det.

Klavs Klavsen

Jeg tror ikke du læser hvad jeg skriver.. du svarer ihvertfald på noget HELT andet.
Jeg taler om at danske virksomheder (!) der ikke kan finde danske medarbejdere, har sværere ved at ansætte udlandske - fordi de så skal betale fuld dansk skat.. som ER højere end skatten i mange andre lande.. og jeg kan ikke se meningen i at en medarbejder der bor i f.ex. USA - skal betale andet end amerikansk skat og så måske en lav dansk "skatteandel" - ligesom f.ex. Singapore kræver af udlændinge der arbejde i et firma i Singapore, men ikke har nogen anden relation til landet.

Som det er nu, betyder det krav - ihvertfald at jeg skal udbetale væsentligt mere i løn til en ikke-dansk ansat medarbejder - da jeg skal kompensere for tabet de får ved at betale dansk skat - hvis jeg skal konkurrere med de andre steder han kunne få job henne.

Det er ikke et problem for danskere - der tager job i udlandske firmaer - så Danmark skyder lidt sig selv i foden - ved i praksis at gøre det umuligt for danske virksomheder at ansætte frit - uden at skulle lave datterselskaber osv. - og så snart man har alt det på plads, er det jo altså bare meget nemmere at placere indtægter/udgifter hvor det giver mening rent skattemæssigt mm. - og iøvrigt væsentligt mere besværligt for firmaer der bare gerne ville finde gode kvalifikationer - uanset hvor de lige bor (og lade dem BLIVE BOENDE hvor de bor)

Bente Hansen

Jeg taler om at danske virksomheder (!) der ikke kan finde danske medarbejdere,


Så er det jo nok ikke skatten de er problemmet. Men at de ikke er villige, til at betale hvad en medarbejder koster.

I vestjylland påstår de også, at de ikke kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Den hopper man kun på, til man ser at de slet ikke er villige til bare at betale den anbefalet startløn for nyuddannet. Selv til ældre meget kvalificeret

Så de Danske virksomheder du påstår ikke kan finde kvalificeret arbejdskraft, er enten dårlige arbejdsgiver, som har solgt deres sjæl, som KMD og CSC som nok har svært ved at finde nogle dygtige medarbejder der er tåbeligt nok til at arbejde der. Eller så er de for nærige. Eller det arbejde de tilbyder, er bare ikke attraktiv nok.

Dygtige mennesker vælger selv hvem de vil arbejde for, og her er lønnen ikke altid det som betyder mest.

At jeg ikke lige svaret på det andet du skriver, er fordi du virker meget rodet, eller ikke passer med virkeligheden. Du har hørt om EU indre marked ikke-
? Eller tør du ikke skrive hvad du mener - at udenlandsk arbejdskraft skal arbejde skattefri i Danmark, og under byde Dansk arbejdskraft. Eller hvor er det lige at Danmark skal få ændret EU retten. Hvis det er i forhold til USA, Rusland, Kina, så er der andre steder du skal henvende dig.
Men hvis vi kun taler om korte arbejdsperioder i Danmark eller udlandet. Så er der gode muligheder, både i Danmark, USA og Kina.

https://www.pwc.dk/da/nyt/hr/hrs-aendrede-muligheder-dk-udstationerede-k...

Du er normalt skattepligtige i det land som du bor i, da de fleste udgifter ligger her. Det er også dem som betaler din uddannelser af dig og dine børn. Din adgang til sygehusvæsen, veje, politi og pensioner. Så det er en meget fornuftigt ordning. Hvis du vil have en mindre skat, så er der ingen der hindre dig i at flytte til et andet land inden for EU, det gør mange Dansker i forhold til Sverige.

Så hvis jeg ikke helt svare på dine spørgsmål, så er det fordi jeg ikke forstår hvad du harcelere over ?

At du ikke kan få fra begge hylder, og ikke vil betale til nogen af dem ?

Klavs Klavsen

Er det bevidst at du skyder mig ting i skoen jeg på ingen måde har sagt? Prøv at læse hvad jeg skriver istedet for det pis der.

Lad mig give dig et meget konkret eksempel.

Jeg ville gerne have ansat en, der bor i Manhatten - USA. Hans gennemsnitsløn er 73k/mnd - så det var hvad han ville have i løn. Han betalte ca. 10% i skat (sagde han - men hvis jeg ser på skattestatistikker - så ligner det mere at han ender på ca. 30%).

Skal jeg give ham løn - skal han betale 20% mere i skat (sådan ca. - faktisk nok lidt mere pga. topskat). Den ekstra løn jeg skal give ham, skal han også svare skat af - så alt i alt - lander vi lige under 20k ekstra om måneden et dansk firma skal give ham i løn - for at ansætte ham til samme løn som han får fra et amerikansk firma. Jeg opgav at ansætte ham, da risikoen der altid er ved at ansætte folk, gjorde at jeg ikke turde satse så meget økonomisk.

Det stiller IKKE danske firmaer på lige fod med firmaer fra andre lande.. og når nu vi savner arbejdskraft - så er det lidt træls at det er så nemt for f.ex. firmaer fra USA at ansætte danskere (som bliver boende i Danmark).. men at danske firmaer IKKE kan gøre det samme uden en betydelig meromkostning.

Og det kan godt være at du synes 20k mere om måneden er "småpenge" - men så har du vist aldrig prøvet at drive en virksomhed af den størrelse som Danmark har flest.. De små - hvor man ikke er stor nok til at kunne snyde det offentlige for penge i div. udbud mv. og ikke har datterselskaber til at flytte overskuddet til mv.. Det er dyrt at ansætte folk og jo dyrere vi gør det, jo sværere gør vi det for de små firmaer.

Hvis man ønsker at lave "lønpres" eller hvad det er du harcellerer over - så kan man jo stadigvæk sagtens gøre det - man kan bare starte et datterselskab og ansætte dem man ønsker der.. Min pointe er bare at der er nogen (nok mange) der gerne ville kunne gøre det lidt mere simpelt, ved at ansætte udlændinge (der bor i udlandet og bliver boende der) - og på den måde ville danmark få en del af skatten (ligesom mange andre lande gør) - så alt i alt, ville jeg mene at Danmark stod bedre på den måde.

Klavs Klavsen

Hvis man er bange for lønpres, kunne man jo sagtens angive en miniumsløn - før at man kan sænke den danske skatteandel- hvis man finder det rimeligt.
Jeg kan bare konstatere at google, redhat, elasticsearch, puppetlabs og mange af de firmaer hvor jeg kender folk - ansætter danskere - der arbejder fra deres boplads i DK - men det er betydeligt dyrere for mig, at ansætte nogen andre lande - end det er for dem.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer