Torben Mogensen header

Hvor blev de ARM-baserede netbooks af?

I foråret blev der til Comdex og andre computermesser vist et større antal konceptmodeller af netbooks (eller »smartbooks«, som nogle producenter valgte at kalde dem) baseret på ARM. De havde smart design og lovede lang batterilevetid, lav pris og regnekraft nok til at vise HD-video. Forventningerne var, at sådanne maskiner ville komme på markedet i løbet af sommer eller efterår, senest til julesalget.

Der er begyndt at dumpe julekataloger ind af brevsprækken, så julesalget er officielt startet nu. Men med undtagelser af et par underspecificerede kinesiske modeller og en enkelt seriøs model fra et start-up firma, som kun kan købes over nettet, er der ikke rigtig noget at se på markedet.

Så hvad kan det skyldes? Hardwaren er klar, hvilket det store antal konceptmodeller viser. Og softwaren er der også: Linux, Android, Windows CE og andre operativsystemer kører fint på ARM, og for nylig kom understøttelse for fuld Flash fra Adobe. Så det er ikke umoden teknologi, der er synderen.

En af producenterne af ARM-baserede netbookprocessorer, Marvell, siger, at det er mangel på support fra OEM'er, der holder markedet tilbage. Artiklen adskiller ODM'er (Original Design Manufacturers) fra OEM'er (Original Equipment Manufacturers), hvor en ODM laver et design som så bliver fremstillet og markedsført af en OEM. Så hvad holder OEM'erne tilbage?

Det kan være finanskrisen, der gør OEM'erne mindre villige til at satse på ny teknologi, men der kommer hele tiden nye Wintel (Windows + Intel) netbooks, så det kan ikke være hele forklaringen. Wintel netbooks har måske en højere margin, så OEM'erne er bange for at konkurrere med sig selv ved at introducere billigere modeller med mindre margin. Den slags overvejelser har ofte standset billig teknologi, og det kan også forklare, hvorfor Always Innovating, der ikke selv laver Wintel netbooks, er en af de få,d er rent faktisk sælger ARM-baserede netbooks. En blog fra Electronics Weekly antyder, at det kan skyldes pres på OEM'erne fra Intel – noget i stil med Intels tidligere forsøg på at holde AMD tilbage ved at »belønne« OEM'er, der udelukkende købte deres processorer fra Intel. Det lugter måske lidt for meget af konspirationsteori, men den slags er jo sket før.

På den lyse side, så har forsinkelsen givet ODM'er og andre tid til at gør ARM-baserede netbooks mere modne, f.eks. med bedre software (Flash, nye udgaver af Android og Linux, osv.) og med nye udgaver af processorerne (f.eks. Snapdragon 2 og Marvells ARMADA). Det mindsker risikoen for, at markedet afviser platformen på grund af børnesygdomme (som det i sin tid skete med Apples Newton).

Men jeg vil nu alligevel gerne have haft valgmuligheden allerede nu.

Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jørgen Henningsen

Jeg er blevet opmærksom på at PC spil i høj grad er det som driver udviklingen af highend grafik. Man kan simpelthen blive ved med at købe nye grafikkort hvis man vil kunne spille de seneste PC spil.

Hvis Nivdia o.a. virkelig vil den her udvikling, så må de have fingrene i spil fabrikanterne og overbevise dem om at de får bedre ydelse på en ARM baseret platform.

Een netbook/mini PC, som kan køre f.eks. world of Warcraft, uden at hakke er et sikkert hit. Bag på TV'et med sådan en, så er succesen klar. Det er den store hurdle i PC markedet idag. Hvis du vil have noget som virkelig kan køre highend PC spil, så er det eneste som duer en full blown stationær PC med larm, pladskrav, strømforbrug og hvad sådan en ellers fører med sig.

Kan man rydde den hurdle væk, så åbner der sig et kæmpe marked.

 • 0
 • 0
#3 Michael Eriksen

Jeg kikker også forgæves efter en netbook med ARM + nVidia Tegra. Med mindre nVidia spænder ben, vil den kunne køre en full blown Linux og ikke bare den brystsyge Windows CE.

 • 0
 • 0
#5 Jørgen Henningsen

Kun 10 timer kan de hive ud af en ARM netbook.

Ja det er da ikke imponerende. Dog skal man tænke på også at medtage batteristørrelse/kvaliteten i det regnskab. Jeg mener hvis den kan 10 timer på 4AA batterier, så er det måske alligevel imponerende.

Men som sagt, så kommer det også an på ydelsen. Hvis en ARM netbook kommer til at kunne det samme som et traditionel intel laptop, så har teknologien helt klart potentiale.

 • 0
 • 0
#8 Thomas Wittenburg

Lang batteritid, letvægter, skræddersyet OS, web, tekstbehandling, måske endda fornuftig afspilning af video? Jo, jeg ville helt sikkert tage den kraftigt med i mine overvejelser. Også selvom jeg rigtig godt kan lide Win 7. Det er bare ikke den slags performance jeg leder efter i en netbook, der i øvrigt ikke, i hvert fald i mit tilfælde, ville være min eneste computer.

Jo, jeg kan sagtens se idéen, og kunne også rigtig godt tænke mig svar på spørgsmålet: Hvor blev de af?

 • 0
 • 0
#9 Henrik Tudborg

Kommer ikke til at ske at MS laver Windows 7 til ARM, det har de allerede meldt ud. Det var lige præcis dette at Allways Innovating havde håbet på da de gik i gang med at udvikle touchbooken, men det sagde MS altså nej til. Nu er de så gået i den anden grøft, og de har egentlig ret. Hvem har behov for windows 7 på touchbooken? ingen. Den skal jo ikke tjene som den primære arbejdsstation, og til den pris kan man heller ikke forvente meget mere end de 10 timers batterilevetid. for lige at svare på de brokkerier. Man skal passe på hvad man forventer af et stykke maskineri til 2000 kr.

 • 0
 • 0
#10 Martin Bøgelund

Ja det er da ikke imponerende. Dog skal man tænke på også at medtage batteristørrelse/kvaliteten i det regnskab. Jeg mener hvis den kan 10 timer på 4AA batterier, så er det måske alligevel imponerende.

Jeg har forsøgt at verificere at den kører på 4 AA batterier, men det er ikke lykkedes.

Så vidt jeg har Googlet mig til, er der tale om 2 batteripakker på henholdsvis 6000 og 12000 mAh (én til skærmdel og én til tastaturdel). De største kapaciteter for AA batterier er ifølge Wikipedia omkring 3000 mAh.

Så alt i alt kan de 4 AA batterier gælde skærmdelen, men så skal der stadig 2 AA batterier til tastaturdelen.

Men det er jo noget jeg har sjusset mig til, så jeg vil gerne se noget egentlig specifikation af hvordan det hænger sammen. Har du links til det?

 • 0
 • 0
#11 Mads Bendixen

Så vidt jeg har Googlet mig til, er der tale om 2 batteripakker på henholdsvis 6000 og 12000 mAh (én til skærmdel og én til tastaturdel). De største kapaciteter for AA batterier er ifølge Wikipedia omkring 3000 mAh.

At køre 10 timer på så meget power, er da heller ikke imporende? Atom baserede netbooks ligger på 6600mAh for et 6-cellet batteri og klarer 4½-5 timer på det.

 • 0
 • 0
#14 Anonym

men jeg er ingeniør, så jeg må vist gerne blande mig, alligevel, hehe.

Nå, jeg måtte jo først finde ud af, hvad det egentligt er for nogle smarte bøger I skriver om? Og der er nyheder fra Google - undskyld, Asus, som åbenbart tidligere har afvist smartbooks. De har åbenbart ombestemt sig, og sender en smartbook med Snapdragon processor og Android 2.0 på markedet i første kvartal 2010 (jaja, jeg ved det godt, det er ikke til at opdrive et juletræ på det tidspunkt). Prisen skulle blive 180 USD - 910 danske kroner. Læg lidt moms til og det lyder stadig billigt (slagtilbud til en tudse burde være en mulighed).

Hvor læste jeg om det? Et hav af steder, men nyheden stammer åbenbart oprindeligt fra en taiwanesisk avis. Her får I dog et link til en mere lokal lingo: http://gizmodo.com/5393399/android+based-asus-smartbook-arrives-early-ne...

De lyder forresten spændende, de der smartbooks:)

 • 0
 • 0
#15 Torben Mogensen Blogger

Asus, som åbenbart tidligere har afvist smartbooks. De har åbenbart ombestemt sig, og sender en smartbook med Snapdragon processor og Android 2.0 på markedet i første kvartal 2010

Det er gode nyheder, som desværre kom tre dage for sent til mit indlæg.

 • 0
 • 0
#16 Jens Schumacher

Snapdragon alligevel? Er det ikke en lige lovlig svag netbook/smartbook? Jeg skal da selv ha snapdragon men det bliver sku i en telefon :-) "Sony Ericsson XPERIA X3" snapdragon + android det bliver bare mums.

 • 0
 • 0
#17 Anonym

Så længe der ikke er nogle der gider at lave (RAD) udviklingsværtøjer til en given platform, så tror jeg du kan skyde en hvis pind efter disse.

Nævn bare eet 'commercial-strength' RAD tool, der henvender sig til ARM.

Ikke at jeg har undersøgt det, men det vil undre mig hvis der findes RAD-tools til ARM på linie med andre (wintel).

 • 0
 • 0
#18 Torben Mogensen Blogger

Snapdragon alligevel? Er det ikke en lige lovlig svag netbook/smartbook?

Den er kraftigere end en Atom N270, som bliver brugt i de fleste netbooks i dag. Så jeg tror, at den er rigelig kraftig til formålet.

 • 0
 • 0
#20 Torben Mogensen Blogger

Når du skriver at den er hurtigere end en N270 hvad basere du så det på? For alt hvad jeg har læst om snapdragon antyder da det stik modsatte.

Det afhænger af, hvad man sammenligner. Hvis du alene ser på CPU'en, er en 1.6GHz N720 ganske rigtigt omkring 80% hurtigere end en 1.0GHz Snapdragon, men standardchipsættet fra Intel er ikke noget at råbe hurra for, så man kan f.eks. ikke dekode HD video på en typisk N720 netbook (der skal et andet chipsæt til, f.eks. Nvidia's Ion). Snapdragon har indbygget både DSP og en kompetent grafikprocessor, så den kan afkode 720p HD video ved 1.0GHz. I almindelig brug er signal- og grafikprocessorerne mere afgørende end ren CPU kraft for, hvor hurtigt de ressourcekrævende applikationer kører. Applikationer, der ikke er grafiktunge kan i reglen snildt køre på selv meget langsommere CPUer.

Der kommer snart en dual core Snapdragon QSD8672, der kører 1.5GHz, og den har regnekraft på linje med Intels næstegenerations Atom. Se f.eks. http://www.qctconnect.com/products/snapdragon.html for detaljerede specifikationer.

 • 0
 • 0
#21 Torben Mogensen Blogger

I sidste uge annoncerede Asus, at deres planlagte smartbook ikke, som hidtil anført, kommer i første kvartal 2010, men først i anden kvartal. Der blev ikke givet nogen grund.

http://www.reghardware.co.uk/2009/11/05/asus_smartbook_delay/

I dag annoncerede Intel så, at de fremrykker introduktionen af den næste generation af Atom-processoren, så man allerede i første kvartal kan få netbooks med denne processor.

http://www.reghardware.co.uk/2009/11/09/intel_to_drive_pine_trail/

Man behøver ikke at være ret meget konspirationsteoretiker for at mistænke en forbindelse mellem disse to annonceringer.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere