georg strøm bloghoved

?hvis sim-kortet bliver elektronisk.

Nu havde jeg ellers vænnet mig til det mekaniske sim-kort med små tandhjul i kanten. Spøg til side. Overskriften er en del af teksten på forsiden af Jyllandsposten 11. marts.

Den dækker over at Apple gerne vil have erstattet det nuværende ' elektroniske ' sim-kort med en ren softwarebaseret løsning. Ifølge artiklen i Jyllandsposten er Apples argument, at den softwarebaserede løsning kan få prisen helt ned på en tiendedel af den nuværende, når du bruger din danske telefon i udlandet. Softwaren vil så selv kunne finde den billigste operatør, så du slipper for at betale overpris for at bruge den teleoperatør som dit normale teleselskab har kontrakt med.

Det lyder for godt til at være sandt, så det er det sikkert ikke. Men for at forstå det, må vi se lidt på hvad sim-kortet egentlig laver.

Oprindelig var ideen med sim-kortet at en forretningsmand som rejste fra Danmark til Italien, kunne sætte kortet i mobiltelefonen i sin udlejningsbil, så telefonen pludselig fungerede som hans telefon. Da indførelsen af sim-kortet blev besluttet i firserne, vejede en mobiltelefon over fem kilo, så der var ingen som forestillede sig at nogen ville slæbe den med på en rejse. Desuden var sim-kortet langt sikrere end de ROM-kredse, der dengang rummede en mobiltelefons identitet.

Det første spørgsmål er, om en softwareløsning i telefonen i dag kan gøres lige så sikker som et sim-kort. Kortet kan kun programmeres af teleselskabet, mens det nok bliver nødvendigt at give forhandlere adgang til at programmere kortene, hvis telefonerne ikke fra fabrikken skal forprogrammeres til en bestemt operatør.

Så kommer det næste spørgsmål. Om den softwarebaserede erstatning for sim-kortet faktisk vil give de fordele som Apple lover. Det nuværende sim-kort og tele infrastrukturen bruger i dag den såkaldte IMSI ' International Mobile Subscriber Identity ' til at identificere den enkelte abonnent.

Hvis du skal kunne bruge din mobiltelefon hos et billigt italiensk teleselskab, uden at dit sædvanlige danske teleselskab er indblandet, kræver det at du får en IMSI hos dem, og altså bliver oprettet som abonnent hos dem. Der bliver nogle spørgsmål om betalingen, foruden at politi og andre myndigheder måske ikke er alt for begejstrede, hvis løsningen gør det let at få en ny identitet i telefonen uden at skulle identificere sig selv.

Apples vision om at telefonen selv finder frem til et billigt selskab, kræver selvfølgelig også at der er en eller form for pålidelig prisinformation som kan bruges til at vælge selskab. Det er der sikkert ikke.

Du slipper dog for at skulle finde en forretning, hvor du kan købe et lokalt sim-kort. Desuden gør artiklen i Jyllandsposten opmærksom på, at din telefon samtidig kan modtage kald på sit danske abonnement og kalde op på sit billige udenlandske abonnement. Du får altså mulighed for at have ikke blot et, men to, tre eller fire virtuelle sim-kort i telefonen.

Du kan også have en arbejdsgiverbetalt identitet og en privat identitet i den samme telefon. Noget der er praktisk for dig, og hvor det kære skattevæsen kan blive vanvittig af at overveje hvem der betaler for telefonen.

Endelig er kontakterne til sim-kortet et svagt punkt i en mobiltelefon, så du slipper for at skulle tage kortet ud og gnide det på skjorteærmet, når displayet pludselig viser at telefonen har mistet kontakten til kortet. Det vil være en fordel.

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Mads N. Vestergaard

Teoretisk set behøves de jo ikke få en ny IMSI hos den italienske operatør, de skal bare roame, og lade den operatør de roamer på terminere kaldene fra SIM Kortet.

Men det er klart, man skal jo have en betalings aftale med den operatør man roamer på.

Mon ikke man kunne lave en marketplace, hvor man satte credits ind, og marketplace så blev orienteret nrå man roamede i et netværk, og derfor stod inde for ens betaling, så man slap for alt lokalt fnidder fnadder med betaling.

Ovenstående lyder jo super simpelt, men i den verden vi laver i vil det nok tage de næste 20 år at indføre dette hos bare en håndfuld teleselskaber.

Problematikken lægger vel i at de idag tjener styrtende på roaming, og hvorfor skulle de lege ole opfinder, for at skære deres indtjening på roaming ned :/

 • 0
 • 0
#3 Jesper Lund Stocholm Blogger

Apples vision om at telefonen selv finder frem til et billigt selskab, kræver selvfølgelig også at der er en eller form for pålidelig prisinformation som kan bruges til at vælge selskab. Det er der sikkert ikke.

Faktisk har Apple indgivet ansøgning om et patent, der vil give dem en "teleselskabs-hub"

Fra artiklen:

[i]"Apple har fået et meget interessant patent, der beskriver dannelsen af et virtuelt teleselskab, hvor eksisterende teleselskaber skal byde ind for at vinde retten til at levere services til iPhone-brugerne.

Patentet hedder “Dynamic carrier selection,” og beskriver en metode, hvor man ikke er bundet til et (rigtigt) teleselskab, men hele tiden kan vælge blandt dem, med de bedste tilbud. Enten kan man selv foretage valget, eller også kan iPhonen selv gøre det ud fra nogle givne kriterier."[/i]

http://iphoneguide.dk/nyheder/patent-apple-vil-danne-virtuelt-teleselskab/

:o)

 • 0
 • 0
#4 Palle Raabjerg

Aah. Endnu et af de her tossede metode-patenter der burde være ulovlige. Kudos til Apple. Det vil nok sikre at det aldrig bliver implementeret i noget meningsfuldt omfang :)

Nå. Men hvis nu bare teleselskaberne kunne vise en lille smule vilje til at samarbejde, bare internt i det samme firma, ville meget af det her slet ikke være et problem.

Jeg har et svensk 3 abonnement. Det abonnement virker med standard (lave) takster i både Danmark og Sverige. Dette er åbenbart, som jeg har hørt det, resultatet af gode relationer mellem den danske og svenske afdeling af 3. På et tidspunkt tager jeg så til England, hvor der faktisk eksisterer en britisk afdeling af 3. Men nej. Selvom jeg kobler på 3 UK bliver jeg opkrævet de sædvanlige ågerpriser. TAG JER SAMMEN! ER I IKKE AFDELINGER AF SAMME SELSKAB?

Men nej. Hvis firmaerne ikke engang kan finde ud af at aftale noget internt er der ikke meget håb for nogen lignende aftaler selskaberne imellem. Det leder lidt tankerne hen på en børnehave: - MIN! - Jamen hvad nu hvis han også deler- - NEJ!

Og så skal vi nok ud i at have flere simkort, virtuelle simkort eller det her carrier selection pjank.

 • 0
 • 0
#5 Thomas Wittenburg

Guleroden for Apple i den her historie er, at de som mellemmand kan ligge et lille, nærmest ubetydeligt gebyr på al trafik, som går fra deres devices. Tankegangen er vel, at man ønsker at forvandle teleselskaberne til simple infrastrukturudbydere, og selv skumme en pæn sjat penge på selve trafikken.

Det ligger i øvrigt ganske godt i tråd med Apples øvrige forretningsmodeller. Det er trods alt i høj grad App-Store's skyld, at Apple er verdens måske mest værdifulde selskab.

Man fristes jo nærmest til at kalde det brugervenlighed som forretningsmodel :o)

 • 0
 • 0
#6 Per Lind

Hejsa Georg (Gearloes?),

OK spoeg til side.

Hvis du kikker paa MyCosmik.com saa har du en helt enestaaende metode at skaere op tiil 90%af din roaming afgift naar du besoeger udlandet og ringe billigt fra dit hjemland med vores patentbeskyttede system. Godtnok har du stadig brug for en ny SIM i det land du rejser til (eller en global SIM). Men du beholder dit hjemme nummer og modtager opkald lavet i Danmark til din mobil, hvorend i verden du er! Saa det lyder for sandt til at vaere for godt!

Kig med her og download til smartphone af dit eget valg. Hvis du spoerger paent, saa giver jeg USD 5 taletid gratis.

Enestaaende men sandt: op til 70% sparret paa roaming! ;)

Per

 • 0
 • 0
#7 John Strand

Jeg har også set artikel http://jp.dk/morgenavisen/erhverv/article2365182.ece?ncc=1 der er en gammel historie der startede i oktober 2010 http://www.bloomberg.com/news/2010-11-18/gsma-explores-software-based-re... som Torben Rune har kopieret og så smidt i medierne. Da GSMA udsendte deres statement i 2010 http://www.gsmworld.com/newsroom/press-releases/2010/5726.htm så var der en del medier der valgte at misforstå det som GSMA ser på, hvilket nok skyldes at en del af de medier kom fra USA hvor CDMA operatørerne ikke bruger SIM kort men hvor en software baseret løsning der gør det samme – rent faktisk så har software baseret SIM kort eksisteret lige så længe som der har eksisteret mobiltelefoni og det var først ved lanceringen af GSM at SIM kortet kom på banen.

Hvis jeg skal sige det meget enkelt så var der software baseret SIM kort i de NMT telefoner som danskerne benyttede inden der kom GSM i Danmark og det har der altid været i de CDMA telefoner som CDMA operatører har solgt i over 20 år på tværs af hele verden - meget enkelt så kan du sige at software baseret SIM kort ikke er en nyhed det er noget flere hundrede million mobilkunder benytter i dag og har brugt i over 20 år.

Dem der var på Mobile World Congress i år (det var Torben Rune vist ikke ) og som deltog i konferencen har hørt forskellige folk fra www.GSM.org fortælle om dette koncept (Flere af Strand Consult´s medarbejdere var der) Rent faktisk var det sådan at Rob Conway som er CEO for GSMA (mobiloperatørernes brancheorganisation ) allerede i sin åbningstale på konferencen præciserede hvad software baserede SIM kort gik ud på og han fortalte at tanken med software baseret SIM kort var at det kunne bruges i de mange hundrede millioner maskine til maskine løsninger som der skal sælges de kommende år. Rent faktisk var der også under konferencen en del indlæg der kom omkring dette emne og alle er enige om at den løsning som GSMA ser på drejer sig om maskine til maskine kommunikation og ikke til almindelige mobiltelefoner. Du kan læse om det univers her: http://www.gsm.org/our-work/mobile_broadband/embedded_mobile/index.htm - når det så er sagt så vil det ikke betyde noget hvis man valgte at implementere en sådan løsning man kan faktisk lægge nye operatører ned på SIM kortet med en OTA løsning – vi har en kunde der arbejder med dette.

Når det er sagt så går der en del rygter om at Apple er i gang med at undersøge om de har muligheder som og kan tjene penge hvis de bliver MVNO. Rent praktisk så er der intet nyt i det og rent faktisk så er Nokia MVNO i Japan http://www.telecomseurope.net/content/nsn-manage-services-nokias-mvno-japan . Nu er det sådan at Strand Consult har verdens største research center for MVNO og vi er dem der har publiceret mest information om MVNO markedet: www.understandingmvno.com og vi er uden tvivl dem i verden der har flest MVNO´ere som kunder så det er et marked vi ved meget om og vi ved også en del om de tanker Apple rent faktisk har og de folk der arbejder med det for Apple.

Lad mig lige skære dette ud i pap således at folk med begrænset indsigt i denne verden kan forstå hvorfor vi har et SIM kort og hvad det bliver brugt til. Når man ser på det som Torben Rune siger så virker det som om Apple ved at vælge en software baseret SIM løsning kan vende mobilverden op og ned – sådan er det ikke og hvis man kunne gøre det så kan man rent faktisk også gøre det med en SIM baseret løsning og sådan produkter findes rent faktisk på markedet den dag i dag.

I praksis så er det sådan at der findes en række mobilselskaber som har nogle nationale mobillicenser. De markedsføre og sælger telefoni, SMS og data på disse netværk. I praksis så indeholder et SIM kort en række informationer omkunden, den operatør der har udstedt SIM kortet etc. De informationer kan man på mange områder sammenligne med de informationer der er på vor bank og kreditkort – vi taler som sikre informationer som tilhøre en operatør og som man ikke bare kan kopiere eller ændre i – den del er jura for amatører.

Når en operatør laver en aftale med en ægte MVNO aftale så er der ALTID en passus om at andre operatører ikke må roame på denne aftale ( vi har en del af disse aftaler liggende fra temmelig mange lande) – den første operatør som erfarede dette var Tele2 der rent faktisk var ægte MVNO i en række europæiske lande men de kunne eks. ikke lade deres kunder i Danmark romae på Tele2´s MVNO aftale i Holland og evt. tilbyde dem nationale priser når de var i Holland og heller ikke lade dem gøre det den anden vej. Rent faktisk så har jeg hen over årene mødt de første 100 virksomheder / personer der har en drøm om at lave en MVNO der kan spare kunderne for roaming omkostninger når de var i forskellige lande – den liste over dem der gerne vil lave en sådan løsning er meget lang.

I praksis så eksistere der et par koncepter som tilbyder kunderne billig roaming – den ene af dem er www.maxroame.com der har lavet en avanceret call back løsning. I praksis så tager det lidt tid at forklare den men de tilbyder kunderne billige priser på tværs af en del lande. En af de andre løsninger er fra http://www.transatel-mobile.com/en/call-cheaper-roaming-international-fr... som er MVNE i en række lande og det de gør er at lægge flere mobilnumre ned på et SIM kort (det sker med operatørernes accept) og dermed kan de tilbyde at folk kan ringe til en mobilkunde til lokal takst i udvalgte lande og de kan tilbyde at man betaler lokal takst når man er i de lande som de er MVNE / MVNO i – meget enkelt den løsning Torben Rune siger at Apple måske kommer med eksistere allerede i dag og den sælger faktisk ikke særlig godt.

Jeg kan også fortælle at de to største MVNO´ere i Europa som er i flere lande ( www.lycamobile.com og www.lebara.com ) og som satser på etniske segmenter og som begge er ÆGTE MVNO i en række lande også ser på muligheden for at tilbyde deres kunder lokale takster – det er operatørerne der afgør om dette kan ske og i hvilket omfang det vil ske – personligt tror jeg at roaming bliver et konkurrenceparameter og at et stigende antal kunder vil slippe for at betale for – rent faktisk så ved Torben Rune godt at en del erhvervsvirksomheder i dag ikke betaler roaming mellem de nordiske lande – ved at en af hans kunder har en sådan løsning.

Når vi taler om roaming så er det en ting der er ved at dø, i praksis så betaler de 3´s kunder i Danmark og Sverige ikke roaming når de bevæger sig mellem de to lande, irske mobilkunder (Vodafone og 02) betaler ikke roaming når de er de er i England og den tyske MVNO i Spanien www.simyo.es ´s kunder betaler ikke roaming når de er i Tyskland og roamer på e-plus netværk – tilsvarende har Zain fjernet roaming mellem 14 lande i Afrika og 7 lande i mellemøsten.

Hvis jeg skal sige det meget enkelt så har Torben Rune taget en historie fra oktober 2010, kombineret den med nogle rygter om Apple, valgt at se bort fra det som GSMA rent faktisk har sagt om http://www.gsm.org/our-work/mobile_broadband/embedded_mobile/index.htm og så har han overset hvad der rent faktisk sker på MVNO markedet i Europa og hvad der sker på roaminmarkedet og resultater er en historie som er fyldt med så mange faktuelle fejl og som ser bort fra det der sker i mobilverden.

Måske skulle Torben Rune en anden gang sætte sig ind i tingene inden han gør sig klog på dette område – du er velkommen til at videresende denne mail.

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
#8 Michael Lykke

@John - Lad mig skære det ud i pap for dig! Nej, Strand Consult har IKKE verdens største "research center" for noget som helst. Alene din brug af "research center" indikere jo at der sidder en masse mennesker i virksomheden og forsker kun i den slags, men nu er faktum jo at Strand Consult har én ansat i henhold til E og S. Noget helt andet er at du har udvist mere end en absolut ringe forståelse for alt hvad der involvere Apple og generelt en ret ringe forståelse af mobilmarkedet, så istedet for endnu et af dine reklame indlæg hvor du har travlt med at få din lille biks til at lyde som et verdensomspændene "research center" så gør os en tjeneste og bare vær stille.

Der er mere tillid til en tilfældig kommentar fra en ukendt person på et forum, end der er til dine såkaldte "analyser".

 • 0
 • 0
#9 John Strand

Kære Michael Lykke,

Det er noget være sluder du skriver - måske skulle du komme forbi Pilestræde og besøge os der sidder her og så kunne du efterfølgende tale med dem vi har sidende uden for Danmark.

Tilsvarende så burde du sætte dig ind i hvad vi har publiceret om det emne, hvor mange konferencer jeg har talt på om det emne på etc.

Måske skulle du søge på MVNO og så mit navn på Google og så se hvor meget jeg er citeret for i relation til markedet forvirtuelle operatører - dub har vist glemt at lave reserch inden du har skrevet din komentar.

Det kan godt være at du er så forelsket i Apple at du har set dig sur på mig omvendt så er der til dato INGEN der har kunnet påvise faktuelle fejl i den rapport på over 110 sider om iPhone som vi publicerede i 2009 og det på trods af vi har distribueret den til over 10.000 mennesker i mobilindustrien og en masse andre uden for industrien.

Hvis du mener at der er fejl i den rapport så må du også gerne fortælle mig om hvilke fejl der er i rapporten og hver de er også har har du vist glemt at lave reserch inden du skrev din kommeentar.

Kan du ikke fortælle mig hvilke fejl der er i det jeg skriver i indlæget - din kritik er velkommen men du har ikke været istand til at påpege fejl i det jeg har skrevet - hvad skyldes det, manglende indsigt, at du ikke har lavet reserch eller hvad ?

Kan du fortælle hvem der ved mere om MVNO markedet end Strand Consult og kan du fortælle hvem der har publiceret mere om det emne end os - glæder mig til at se dine svar.

Din indsigt på dette område er vist det man kalder temmelig begrænset, du kommer med kretik som ikke tager udgangspunkt i andet end dine føelser og at læse dit indlæg er grænsende til det komiske måske skulle du vise at jeg tager fejl og påpege de fejl du mener der er i det jeg skriver og så svare på mine spørgsmål.

Glæder mig til at høre fra dig... :-)

Hilsen

John Strand

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere