- Log ind eller Opret konto for at kommentere
- Anmeld denne kommentar
The form "Brug af Linux/BSD anno 2014" is no longer accepting responses.
Måske der mangler at blive aktiveret noget?
Jeg lavede for nogle uger siden en undersøgelse i min blog over hvilken revisionskontrolsystemer, der bliver anvendt pt. Resultaterne var interessant læsning.
Jeg vil gerne gentage succesen men denne gang sætte focus på hvilke Linux/BSD-distributioner, der bliver anvendt i Danmark.
For få år siden var der en masse uro på Ubuntu Linux. I flere år havde Ubuntu været den store stjerme på Linux-"himmelen", men da Unity kom frem fik Ubuntu et klart knæk.
Unity virkede dårligt, og logikken i Cannonicals Linux-distribution virkede rodet. Med Ubuntu 13.10 synes jeg de er kommet ret godt efter det, men har perioden indtil da fået jer til at hoppe over på Linux Mint, Debian, Fedora - eller FreeBSD?
Udfyld meget gerne regnearket på https://docs.google.com/forms/d/1czfHAkQa2v1SJgCPLSD50bLwits1h4vcoFUGiiH...
og som de siger i skod-reklamerne, at det tager kuuuun tre minutter :-) Del meget gerne på Twitter eller andre sociale netværk.
Seriøst - formen kan udfyldes på 10-20 sekunder.
Et par kommentarer:
Jeg blogger om et par dage med jeres samlede svar. Som altid er I velkomne til at diskutere nedenfor.
/pto
P.S. Jeg kommer også i næste blog-indlæg til at diskutere problemer med Linux for nye brugere. Det skal nok hive en del diskussioner frem :-)
The form "Brug af Linux/BSD anno 2014" is no longer accepting responses.
Måske der mangler at blive aktiveret noget?
Prøv lige igen
Jeg skulle vidst have sat kryds i både 2-4 kærner og 4-8 kærner, da jeg har 4 kærner. Eller er der en fejl i regnearket?
Da du selv nævner desktop-miljøet som den vigtigste del af Ubuntu kontroversen, vælger jeg "Andet:", da Kubuntu er en hel anden oplevelse.
Bare tilføj "Kubuntu" selv
Hej Peter, jeg synes det vil virke bedre hvis du sortere svarmulighederne alfabetisk. Det vil også se mere neutralt ud, hvis du ikke kun bruger Ubuntu som eksempel for versionsnumrene.
Jeg tror han mener at du kan skrive Kubuntu ind under "Other".
Hej Peter,
Jeg har udfyldt spørgeskemaet, og det tog vist kun 30 sekunder :-) Du burde nok have overvejet at spørge lidt mere ind til hvordan og hvor meget (ex. andel af brugte OS) man bruger Linux.
Jeg har brugt meget lidt Linux, men dog gennem 8-10 år. Jeg vil absolut ikke kalde mig erfaren (men satte dog en Ubuntu server op med MRTG til overvågning af YouSee's "garanterede bredbånd" efter at have læst din blog :-))
Jeg bruger Arch, så var det en idé at kunne vælge "Rolling release"?
Jeg kommer ikke på Google Docs.
Spændt på hvor mange der bruger Keldix - kender selv een, der i hvert fald en overgang gjorde :-)
Mint m. Mate og OpenSUSE...
Som ved distro forventer jeg det kun er relevant at sætte hak ved ét af tallene/intervallerne.
Jeg bruger Ubuntu 13.10, men jeg er en smule skuffet over, hvordan den virker på min ThinkPad X200s: Dels bliver tegn og billeder ofte renderet forkert, og Firefox crasher ofte, når man udfylder tekstfelter i forms. Det er muligvis samspil med det gamle grafikkort, der sidder i X200s, men jeg overvejer faktisk at downgrade til 12.04, hvis updates til 13.10 ikke afhjælper fejlene snart.
BSD til "infrastruktur" og Arch på min laptop.
Det gik rimeligt hurtigt for fire maskiner. Min primære laptop: Linux Mint 2 stk VPS med hhv Centos og Ubuntu 1 Raspberry PI med Raspbian
Jeg har også et par routere med DD-WRT og en NAS boks, min iPhone, to Android tablets, en netbook samt et par test laptops, men de er ikke røget med i undersøgelsen. Og min PS3 kører vist et BSD-baseret OS. Samt diverse fjernsyn, vaskemaskiner og andet isenkram med et embedded OS.
Håber det er ok, ellers må du slette den. (men teknisk set er det jo en bsd, har bare ingen anelse om hvilken kerne den kører på. Det har jeg faktisk ikke tjekket. (surfmaskine og TV-server koblet til TV'et)
Jeg bruger Fedora 20 som Desktop, da jeg foretrækker bleeding edge software, samt en høj hastighed - og jeg gider ærligt talt ikke bygge en Arch fra bunden. 200 MB basis install, resten hives over netværket.
Derudover foretrækker jeg YUM som package manager, både pga. hastighed og interface.
SELinux har jeg ligeledes fået en forkærlighed for - Det er nu rarere når det er slået til som standard.
Den utroligt nemme måde Fedora håndterer bug-reports og fejl er ligeledes enestående. Jeg får blot en notifikation om at der var detekteret en fejl, så indsamler den selv de nødvendige oplysninger og sender afsted til udviklerne. Perfekt. I løbet af et par dage kommer der sædvanligvis en patch.
Jeg bruger Ubuntu Server til http og diverse debug-opgaver. Samme grund: Lynhurtigt at sætte op, tager ingen tid at installere og ydelsen er meget pæn.
Jeg kan ikke forstå, at der ikke er flere der anvender Fedora - Det er et super lækkert OS.
Har brugt Ubuntu siden starten (næsten) både privat og i mit arbejde. Da Unity kom var det ikke en særlig nem overgang (det var meget tungt og virkede ikke særlig godt) så brugte klassisk brugerfalde, men efter 12.04 har jeg ikke set mig tilbage. Jeg kan ikke undvære Unity (ikke at der ikke er ting der kunne forbedres, fjernes eller tilføjes), og hver gang jeg bruger en anden (gammeldags) linux distribution så sidder jeg og bander og svovler og hvorfor det skal være så besværligt at gøre ting som jeg kan gøre dobbelt så hurtigt med Unity.
Det er selvfølgelig en subjektiv vurdering hvad man har brug for, men til dem der droppede Ubuntu+Unity da det kom frem, synes jeg de skulle overveje at prøve at bruge det i 2-4 uger og se om de stadig har det på samme måde.
Derudover synes jeg generelt det er fedt med flere valgmuligheder, da vi ikke har samme behov og bare fordi jeg er glad for Unity må andre godt hade det inderligt. ;-)
Har lige igår sendt en donation til dem. Min første kontante donation til en linux. De har virkeligt fortjent den.
Har du prøvet at installere Intel's driver til HD4500-grafikken? http://www.omgubuntu.co.uk/2014/01/intel-driver-installer-linux-updated-...
Pt. er der 774 som har svaret :-) Nice!
Det er fedt at se at der stadig er stor opbakning på tværs af alle distroer og typer. P.T kører jeg selv 3 x Raspberry Pi fordelt med 1 x XBMC, og 2 x Debian Wheezy. Derudover har jeg siden '94 brugt først Redhat og siden Fedora som hjemme desktop, samtidig med jeg prædiket om RHEL, og OEL på tværs af server platforme som en del af mit job.
Linux vil altid være der !!
Her er det RHEL 7 og Fedora 20 som dualboot på laptoppen, Turnkey og Debian containere på Proxmox (web-, mail-, PBXservere osv.) En FreeNAS til lidt forskelligt (jails, iscsi til etablerede servere).
Enig med Christoffer omkring Fedora - det er lige en tand ekstra lækkert.
Jeg har besvaret skemaet med Linux Mint 16 med Cinnamon og Raspbian på min Pi.
Jeg venter på, at Elementary OS udkommer med Ubuntu 14.04 som base.
privat: desktop ubuntu 12.04 med gnome-shell (8-kerner) laptop ubuntu 13.10 med unity 2 kerner rpi med raspbmc
og så de løse pc projekter: ionpc openelec xbmc ET1602 touch ubuntu 12.04 (samler støv) eeepc ubuntu 10.04 (samler støv)
arb.: server ubuntu 12.04 server 2 kerner server ubuntu 10.04 server 4 kerner virtuel ubuntu server 10.04 3 kerner virtuel ubuntu server 12.04 1 kerne laptop ubuntu 12.04 rpi debian ? rpi debian ?
det var lige hva jeg kunne komme i tanke om.
Jeg kan sgu ikke rigtigt bestemme mig. Jeg har altid problemer med linux, som regel hardware (wifi, grafik ect).
Min personlige favorit er pclinuxos (nej det er ikke kun for nye windows-konvertitter). det er kde, rimeligt hardware support, og slankt (gider ikke afinstalleret flere gb). Minus: mindre community, og mindre software?
Det er faktisk 20 år siden jeg installerede Linux første gang (Slackware fra disketter)...
Har brugt Ubuntu jævnt men periodisk over et par år - primært 12.04 LTS version.
Dele af Unity er ikke min kop te.. klumpe dumpe svær at trimme til mange simple personlige indstillinger. Som Brian tilsvarende skriver om forløberne "meget tungt og virkede ikke særlig godt", så er Unity altså hos mig ikke det mest brugermæssige gennemtænkte jeg kender..
Logisk fornuft er ikke hver gang lig med "brugermæssigt lige ud af landevejen" :)
Rettelser/opdateringer har rettet lidt på den aldrende 12.04, og jeg håber den kommende 14.04 LTS, der forventes April 2014, bliver vendepunktet for mig, så jeg kan øge anvendelsen.
Enig - logikken i Cannonicals Linux-distribution mangler, det stritter alle vegne hen (= rodet).
Også her - dog 22 år siden. Slackware 0.96 så vidt jeg husker. (og jeg mindes altså der var en del flere disketter end 22! - Jeg havde nemlig fejl på nr 6 og nr. 23 så jeg måtte hen og finde images igen. Det tog 3 dage at installere på grund af det :-) )
Det var også der omkring jeg startede mit skift fra OS/2 til Linux. Også med Slackware 9.?? et eller andet. Så kørte jeg RedHat nogen år, indtil jeg vandt en kasse SUSE CD'er på et af de første Linuxforum (var det ikke det det hed, før det blev til Open Source Days)
Tilbage til emnet. Jeg orker altså ikke at taste alle de VM'er ind som jeg passer på arbejdet, så jeg har tastet et forholdsmæssigt antal ind.
Mange ved sikkert slet ikke hvilke versioner de bruger, f.eks. i deres TV, ADSL modem, sattelitmodtager, TV-Box, blodsukkermåler, telefon, bil, 3G modem, printer, NAS, Stereo, WIFI radio, etc. etc. - Utroligt så mange Linux installationer mange mennesker har i dag uden at være klar over det!
Mvh Steen
Mange ved sikkert slet ikke hvilke versioner de bruger, f.eks. i deres TV, ADSL modem, sattelitmodtager, TV-Box, blodsukkermåler, telefon, bil, 3G modem, printer, NAS, Stereo, WIFI radio, etc. etc. - Utroligt så mange Linux installationer mange mennesker har i dag uden at være klar over det!
Vi var inde på samme emne på min Google+ profil. Det kunne være sjovt at opgøre - men det er et problem at "jo, jeg har købt den hvide dåse fra firma XYZ - ok, den kører Linux!? Det vidste jeg ikke..."
Jeg bruger Android 4.2.2 på min HP Slate 21 og PCLinuxOS på min PC. Har angivet PCLinuxOS i regneark...
Jeg startede med slackware 3, tilbage i 90'erne, og skiftede så til debian potato i 2003. I 2009 prøvede jeg Ubuntu Jaunty på en laptop, installerede den på min lille hjemmeserver, og har holdt mig til ubuntu siden da. På min desktop PC har jeg win7, primært til gaming, og på min laptop har jeg Mint, Kali og Win7 installeret
Peter Tofts undersøgelse virker lidt som enten Linux/BSD eller ikke. Spørgeskemaet kan måske se hvilke distros der er mest populærer (markedsundersøgelse..(?)) - og ikke så meget andet. Jeg bruger selv lidt Linux Ubuntu på en Virtuel maskine på min Mac, men bruger mest Win7 og Win2008 professionelt. Linux kan bruges til alt fra Raspberry Pi til grid-computing. Fra undervisning til udvikling. Alt fra "Eneste platform" - ja til "en gang imellem, når foreningens hjemmeside skal opdateres...(tænkt eksempel)".
Efter slut-90'ernes Red Hat, de tidlige 00'eres tid på SuSE, midt-00'ernes korte omgang Debian og en god bunke tid på Gentoo og Exherbo er jeg endt med en bunke BSD-ish systemer.
OpenBSD på servere og routere, FreeBSD til storage (ZFS er rart) og Mac OS X til al desktop. På arbejdet suppleret med nogle tusinde Debian-bokse, bare for god ordens skyld. Jeg har ikke tastet alle de mange Debian-bokse i skemaet...
Opgraderede for nylig til 13.10 for at være klar til 14.04 - har tidligere prøvet at opgraderinger fejlede da jeg var en version bagud så det ville jeg undgå denne gang.
Det har så til gengæld været en massiv skuffelse - jeg har været nødt til at opgive mit gamle tastatur da de scripts jeg havde til det ikke længere får lov af systemet til at håndtere opsætning. Endvidere er tastatur layout switch ødelagt, og der er fjernet voldsomt mange indstillinger fra det normale system settings - de er i stedet lagt over i Gnome Tweak Tool. Som mange brugere, inkl. undertegnede, ikke kan køre da det segfaulter ved startup.
Hvis ikke 14.04 er er en massiv forbedring så er det på tide at finde en ny brugbar distro.
Du må gerne holde google docs langt væk fra mig.
På arbejdet kører jeg Debian wheezy med i3. (2 kerner)
På min stationære hjemme kører jeg Debian wheezy med i3. (4 kerner)
På min bærbare kører jeg Debian wheezy med i3. (vistnok 2 kerner)
På min VPS kører jeg Debian wheezy.
Derudover har jeg en rpi liggende derhjemme med raspbian på sd-kortet.
Og så til undtagelsen: en HP microserver hvor der er installeret FreeBSD 9.2 - der skal flere - og større - diske i så den kan fungere som NAS, man stadig med FreeBSD (for at få ZFS).
Edit: Jeg skal måske lige præcisere at det er window-manageren i3, ikke intels cpu.
.Henrik
Og så til undtagelsen: en HP microserver hvor der er installeret FreeBSD 9.2 - der skal flere - og større - diske i så den kan fungere som NAS, man stadig med FreeBSD (for at få ZFS).
Der er imidlertid understøttelse for ZFS i diverse Linux løsninger, omend måske ikke i den nyeste stabile udgave af Debian GNU/Linux. Dog er der i blandt andet Arch Linux, Gentoo Linux, og da også selv i Ubuntu, understøttelse for ZFS (ZFSOnLinux, ikke zfs-fuse) som er feature flag 28 (tilsvarende FreeBSD's 5000).
Med det sagt inden for dette emne, har jeg selv i noget tid nu benyttet mig af SliTaz på rolling, hvor jeg roder lidt med at prøve at få både deres arm og x86_64 branches til at virke, men på min stationære derhjemme på kontoret benytter jeg blot Funtoo Linux (en meta-distribution, baseret på Gentoo Linux).
Faktisk er 13.10 den der har fungeret bedst for mig, kun min SD-læser virker ikke (Lenovo X1 Carbon) og så selvfølgelig USB3 til DVI, men det er jo en generel Linux ting. Mht. til indstillinger er det rigtigt at mange ting er forsvundet/ændret dog må jeg have vænnet mig til det for det generer mig ikke så meget som det gjorde lige da jeg opgraderede. Kun Nautilus er blevet så meget dårligere at det virkelig generer mig. Jeg har aldrig oplevet at Gnome Tweak Tools crasher, men har måske bare været heldig.
kun min SD-læser virker ikke (Lenovo X1 Carbon)
Virker fint her :)
$ lspci |grep -i ricoh 02:00.0 System peripheral: Ricoh Co Ltd PCIe SDXC/MMC Host Controller (rev 07)
Men ja, displaylink er lidt noget hø stadigvæk på *nix :/ Den fraværende support på USB3 DL handler vist om Content Protection, men det er blot hvad jeg har ladet mig fortælle :)