Hvilke operativsystemer bruger du? Og hvorfor?

Jeg har et nemt spørgsmål til dig. Hvilke OS bruger du' Og hvor mange procent af tiden bruger du de enkelte OS-typer' Og hvorfor skifter du? Hvis du da skifter...

Det er interessant, at høre hvor vi står på med hensyn til desktop hhv. servere "ude i den rigtige verden". Især hvis der er tekniske eller etiske grunde for, hvorfor du har valgt som du har valgt. Eller hvis der er programmer, som du "ææææslsker" og derfor har f.eks. en dual-boot mulighed. Beskriv din IT-arbejdsdag set fra et OS-synspunkt.

Ville du gerne vælge anderledes end det du anvender i dag?

PS: Det er helt ok at skrive at man anvender en cutting-edge beta version af Vista eller at man er til BeOS, men skriv hvorfor I gør det. Ingen flame-wars please, men spørg også gerne til hinandens svar.

/pto

Kommentarer (91)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Dennis Krøger

Jeg benytter pt. Ubuntu på min laptop og på min server.

Derudover har jeg en XP virtual machine kørende på laptoppen.

Hvorfor Ubuntu på lappyen? Jeg elsker at lege med bleeding edge, og Ubuntuen er den Linux distribution som er mest bleeding edge, men stadig stabil nok til at man kan bruge den i arbejdet. Samtidig er jeg ret doven, så den hurtige setup af de fleste ting tiltaler mig også.

Hvorfor Linux i det hele taget? Lidt pilfinger, lidt smag, lidt komfort og lidt politik.

Ubuntu på serveren er vist mest tilfældigt, det var lige den jeg legede med, da jeg installerede server sidst. Jeg kunne godt finde på at kaste Gentoo på den (igen) på et tidspunkt. Jeg kunne også sagtens finde på at bruge en distribution jeg ikke har rodet med før, men så bliver den nok afprøvet lidt i en VM først. (Min server er ikke superkritisk, så længe den kan komme på benene igen indenfor 24 timer, og ikke smider mails eller data væk, går det nok)

Min XP VM er til visse udviklings værktøjer jeg bruger i mit arbejde. Med lidt held er der snart Linux udgaver, så jeg slipper for at have den kørende konstant under arbejdet, men jeg får stadig brug for den til test.

 • 0
 • 0
#2 Martin Hansen
 • Sidux, Debian p.g.a. apt-get til installation og opdatering og det store programudvalg. Derudover fordi det er flot, det er nemt og det virker.
 • Linux fordi det understøtter min hardware og KDE. Vil gerne prøve BSD ved lejlighed.
 • Vista fordi den kom præinstalleret og der ikke finde XP drivere til min laptop. Bruger den ca. hver anden uge i 1-2 timer til at konfigurere eksterne enheder, som kræver en MS Windows.
 • 0
 • 0
#3 Adam Tulinius

Min laptop, workstation, og VPS kører alle sammen ubuntu 8.04, og så er der også en 6.06'er jeg administrerer.

Det er generelt et rart system, ikke så meget fnidder fnadder. Og så synes jeg det er lækkert at de forskellige maskiner man bruger virker præcist på samme måde -- server såvel som desktop.

 • 0
 • 0
#5 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Hej Peter

I mit firma er alle infrastrukturservere lavet med OpenBSD, fordi det er nemt og sikkert. OpenBSD er så clean og lille så når man skal lave en firewall tager det utroligt kort tid og det kan køre på en soekris med god performance.

Eksempelvis er opstart af en navne server på OpenBSD blot at ændre et named_flags=NO til "" - så kører den chroot'et og med alle de features som OpenBSD har der gør det uendeligt usandsynligt at den kan hackes med et buffer overflow.

Klienter i firmaet er Mac OS X, men til børnene i privaten arver de typisk en ældre PC og får Kubuntu installeret. Mac OS X er strategien, men der er jo ingen grund til at smide en lidt ældre PC ud, når den kan bruges til at se DVD'er, surfe på nettet og alle de gode edutainment programmer på Linux :-)

Procentvis bruger jeg således mine Mac OS X arbejdsstationer ~99 procent af tiden og så 1% Linux i form af Kubuntu/BackTrack - men allesammen bruger OpenBSD for overhovedet at komme til nettet, da adresser (IPv4 og IPv6) fås gennem OpenBSD routeren.

 • 0
 • 0
#6 Jesper Larsen

På arbejdet. Win2003 server. ASP.NET udvikling, WinXP har ikke de muligheder nødvendigt for, at sætte et udv miljø op lokalt.

Serveren der hjemme. Debian. Stabilt og vant til det.

Blærbar. Ubuntu. Har ikke brug for Windows på den bærbar, og Ubuntu er baseret på en distro jeg kender. Har tidligere kørt OpenSuSE på den.

Den stationære. WinXP. Spiller og lidt .NET udvikling, så kommer man ikke uden om WinXP. Men er sådan set ganske tilfreds med WinXP...

 • 0
 • 0
#7 Erik Cederstrand

Kører FreeBSD på fire servere. Både OS og community føles mere konsistent og velorganiseret i forhold til de mange Linux-distroer, der findes. 10%.

Xubuntu på en bærbar, som bruges som jukeboks. Det er hurtigt at installere, der er drivere til alt, og sikkerhedsopdateringer er en drøm. 1%

OS X til hverdag på den bærbare. Fordi det er lækker hardware, softwaren bare virker, og fordi terminalen er lige dér, hvis det virker nemmere. 80%.

Ubuntu på en virtuel maskine, for at følge med, og for at lave lidt udviklingsarbejde, som bedst klares i et Gnome-miljø. 5%.

Windows XP på en virtuel maskine, fordi mit regnskabsprogram ikke kan andet, og for at have IE i baghånden til de få hjemmesider, som er IE-only. 4%.

 • 0
 • 0
#8 Morten Fangel

Bruger hovedsageligt OS X, da min normale arbejdscomputer køre dette. Der forefindes dog en VM med Windows XP på den - men kun fordi "søg boligsikring" ikke virkede på andet end IE.

Min server (VPS) kører Debian, fordi det nu er fantatisk til serverbrug..

Har derudover en gammel stationær med Windows XP som kommer frem af skabet ca. en gang om året når jeg skal tilfredsstille min computerspils-kvote for det næste år..

-M

 • 0
 • 0
#9 Jesper Dahl Nyerup

Jeg kører Debian Testing på min laptop, og Debian Stable på mine servere.

Debian er for mig den gyldne mellemvej - jeg har mulighed for at tilpasse mine systemer præcis som jeg vil have dem, og distributionen har et så stort og kvalitetsbevidst bagland, at det ikke behøver at være en fuldtidstjans at være systemadministrator.

Debian Stable giver mig gennemtestede pakker som får mine servere til at køre hurtigt, stabilt og pålideligt.

Debian Testing tilbyder lidt nyere programversioner, som gør mig i stand til at bruge min laptop fornuftigt i mit daglige arbejde.

 • 0
 • 0
#10 Casper Madsen

Til studiet bruger jeg Xandros, primært fordi at det var den der var preinstalleret på min Asus Eee, jeg har gået med tankerne om at lege med OpenSuSE på den, da det personligt er min fortrukne Linux distribution, men pga regulær dovenskab er jeg ikke nået til det endnu.

Derhjemme bruger jeg primært Windows XP, da jeg spiller en del computerspil, og er gået igang med noget XNA udvikling på hobbyplan. Nå ja, så er der den bærbare i soveværelset som primært bliver brugt til at afspille film på den kører en dual boot mellem Windows XP og Ubuntu(jeg ville gerne prøve den distro alle talte om), men den bliver primært brugt af kæresten, som bliver skræmt hvis Ubuntu logoet toner frem, så hun skynder sig at boote op i Windows XP. Jeg havde tænkt mig at skifte til Linux på den bærbare i stuen, men hvor banalt det end måtte lyde så er jeg blevet mega fan af Office 2007, jeg er helt tosset med interfacet, og nej jeg gider ikke en lang diskusion omkring ODF og OOXML for så risikerer man at blive truet på sit job.

 • 0
 • 0
#11 Peter Holm Jensen

Hjemmets desktops: Debian med kde Servers: Debian ubuntu+(xen) Arbejde: Windos XP (suk).... men man kan dog få både vim, scilab gimp til windos så det er muligt at overleve.

Vælger Debian/ubuntu fordi jeg godt kan lide deres "livs anskuelser", og så er det gode distributioner, har før anvendt både red hat og slackware. Så er det med Debian at man kan få næsten et hvert program som pakke.

 • 0
 • 0
#12 Kim Schulz

Privat står den 100% på linux (med besøg af *BSD, openSolaris, BeOS og andre for OS for sjov). Der køres Mandriva linux på 10. år og jeg har ingen planer om at skifte væk fra det foreløbigt. På arbejdspladsen er jeg tvunget til at køre WinXP hvilket jeg så må bøvle med hver eneste dag. Heldigvis kan den gøres tålelig ved at installere et hav af addon programmer, bedre konsol, win-ports af linux programmer (bl.a. den fantastiske editor vim) osv. Desuden har jeg en linux i en vmware, så jeg kan køre programmer i den hvis jeg har behov.

Folk snakker altid om at de mangler en masse i linux og derfor ikke vil skifte. Jeg har den omvendte følelse og føler mig altid hæmmet når jeg er i windows og tilhørende programmer. Alt virker bare mere bøvlet og langsommeligt i windows.

 • 0
 • 0
#14 Torben Mogensen Blogger

På arbejdet bruger jeg Gentoo Linux (som er det, DIKU har installeret på min maskine). På min bærbare bruger jeg XP samt RISC OS (via emulering). Sidstnævnte er mest af nostalgiske årsager. Jeg har længe tænkt på at installere Linux på den bærbare, men jeg har ikke taget mig sammen til at gøre det endnu.

 • 0
 • 0
#15 Jørgen Asmussen

Min arbejdslaptop havde XP preinstalleret, min hjemmelaptop og workstation havde Vista preinstalleret og min hjemmeserver kører debian. Jeg er normalt for doven til at reinstallere en maskine bare for at skifte operativsystem, så hvis det OS der er på maskinen kan de ting jeg skal bruge, så lader jeg det blive.

 • 0
 • 0
#16 Søren Schrøder

På den bærbare kører der XP, for det er firmastandarden, og et must for at køre den tvungne mailplatform, som er exchange. Cygwin/X, Putty og firefox som de mest aktive applikationer. Ved siden står en FreeBSD 7 med Gnome, som alt arbejdet foregår igennem (jumphost), samt er sandkasse for småprojekterne. Serversiden er FreeBSD og Solaris.

Det er svært at sætte procenter på: 80% af tiden sidder jeg bag tasterne på XP'en, men 80% af arbejdet går igennem FreeBSD'en.

I al denne snak om OS på desktoppen, så kan jeg konstatere at jeg personligt tilpasser mit desktop OS til mine præferencer: På XP'en giver Cygwin mig de nødvendige værktøjer, og på FreeBSD'en giver Gnome mig den GUI der opfører sig mest window'sk, til at jeg kan skifte rundt mellem dem, uden at skulle omstille mine klikkevaner alt for meget.

Huskede jeg at nævne Cygwin :) Uden Cygwin ville jeg ikke kunne overleve på en XP. http://www.cygwin.com/

 • 0
 • 0
#17 Michael Andersen

Min stationære kører Gentoo GNU/Linux unstable ~amd64 og min bærbar kører også Gentoo unstable ~x86 (Er dog ved at konvertere den til stable). Har ligeledes en server (som dog aldrig kører), den kører Hardened Gentoo stable x86. Har fremtidige planer om en lille web/mail server som nok kommer til at køre noget *BSD.

Edit: Og min bærbar har dual med Win XP, pga. min netbank, så det bliver meget sjælendt brugt.

 • 0
 • 0
#18 Erik Trolle

Har i mange år brugt SME-serveren som er basseret på en Linux Centos. Så har jeg en arbejdstation/server som køre Linux med WMware Workstation på, det er 2.5Ghz Intel P4 med 2GB ram med en 250GB disk. På samme maskine er en NX-Terminal server installeret. Under VMware - Wrkstation har jeg flere forskellige deployments liggende. De 2 jeg bruger mest er Windows XP og Ubuntu. Min arbejdsmaskine er henholdsvis, en gammel bærbar med 256Mhz med 64MB ram og disken er en en 2GB flash disk. Og min faste arbejdsplads er en blæser løs Via ITX maskine på 500Mhz med 1GB ram, også med en 2GB flash disk. På begge disse maskiner bruger jeg DSL-linux og en NX client, jeg kan benytte min Ubuntu som fuldskærm og Windows XP i et vindue.

Da jeg kan køre en VPN tunnel på min SME-server kan jeg benytte den bærbare hvor i verden jeg er, hvor der er en internet forbindelse.

Til backup benytter jeg en Linksys NSLU2 med en 500GM USB disk tilsluttet. Her benytter jeg rsync.

Jeg har endnu en Linksys NSLU2 liggende, her skal installeres en Asterisk* VOIP central, når jeg får tid.

Ideerne til de 2 sidste maskiner er hentet på http://www.nslu2-linux.org/wiki/ (en NSLU2 koster ca. kr. 600,-)

Jeg har en total tyst arbejdsplads, hvor det meste kan køre på. Jeg har lidt problemer med lyd og video på tynde klienter(NX-klient), men ellers funger det hele perfekt.

Jeg ved godt at det kan laves på mange måder, men denne løsning fungere godt for mig. Det jeg er mest glad for er VMware, hvilket betyder jeg altid hare en hel ren ny installeret maskine liggende på en DVD. Så skulle det værste ske er jeg oppe og køre på få timer igen. Jeg ved godt der findes andre virtuelle produkter i dag, men det gjorde der ikke da jeg startede!

Jeg kunne skrive meget mere om mit setup, men det er opsætningen i hovedtræk.

 • 0
 • 0
#20 Gregers Petersen

På arbejdet sidder jeg med en tynd klient, SunRay 170, tilkoblet Solaris, HP-UX og diverse linux-maskiner. Det er meget rart at man har alting "med rundt" på sit smart card, når man lige skal vise en kollega noget eller af en eller anden grund skifte plads.

Derudover har jeg en Windows XP-arbejdsstation til forskellige ting, der kun kan klares via AD, når jeg gerne vil køre noget lokalt på fuld power og når de forskellige udviklingsopgaver skal testes i et Windows-miljø.

På *nix-servere (både privat og dem jeg administrerer på arbejdet) kører jeg Debian stable. Det er mest en smagssag, jeg blev utroligt glad for den stabilitet Debian gav de systemer jeg kørte. Det hele startede da Red Hat deltes i Enterprise og Fedora, da revurderede jeg situationen og snuste lidt til Debian. Det giver mig en stor tryghed at tingene er testet.

Hjemme kører jeg Windows 2000 på min stationære - det har jeg gjort siden 2000. Det virker og jeg kender det, så jeg har ikke ændret på det (men bliver nok nødt til det snart).

 • 0
 • 0
#21 Mikkel Høgh

Jeg har en MacBook Pro med Mac OS X, version 10.5.2

Indtil for et par måneder siden var jeg Linux-only, men jeg blev for træt af alt bøvlet, så jeg fik lokket min arbejdsgiver til at købe en Mac til mig – det er nok en af de beslutninger jeg har truffet i nyere tid som jeg er gladest for.

Jeg har stadig min gamle laptop, der kører Ubuntu 8.04. Dertil har jeg på min Mac dels en Boot Camp installation af Windows XP og en VMWare Fusion som ud over at kunne køre min Boot Camp disk som virtuel maskine også har en OpenSolaris 2008.05 liggende til at lege med.

Hvorfor så OS X? Det er for mig den helt rigtige balance mellem Unix som jeg kender og elsker og så ting der bare virker. Som at sætte en printer eller en mus eller en scanner til computeren og forvente at den virker. Der ud over er der jo den meget lækre software der findes til Mac. Photoshop, Keynote, TextMate, Transmit, Mail.app, Lightroom – for bare at nævne dem jeg er mest glad for.

 • 0
 • 0
#22 Peter Mogensen

Jeg var egentlig ret entusiastisk ang. BeOS i '90erne. Men på trods af alle de gode ideer og API'er, så endte det jo med at gå i stå inden at de fik lavet de andre vigtige features såsom f.eks. multiuser. Systemet forsvandt jo i realiteten sammen med firmaet, da det lukkede. Det var jo en vigtig lektie i hvorfor det er en dårlig ide at gøre sig afhængig af close-source systemer. Samtidig kørte jeg et par Linux-servere og efter BeOS' exit rykkede Linux ind på desktoppen. I dag er det Debian på serverne og Ubuntu på desktoppen, fordi det simpelthen bare virker som det skal og samtidig føles som praktisk taget det samme system. Jeg har dog stadig en enkelt BeOS maskine, der dog kører sjældent p.g.a. den ret støjende SCSI-disk i den :)

 • 0
 • 0
#23 Lasse Hillerøe Petersen

Jeg var Mac-freak i en årrække (1990-2000), og trådte mine Unix-barnesko i A/UX. Da NetBSD på et tidspunkt var et af de få frie systemer der kunne køre på min 68K MacIIci, var det et naturligt valg, men NetBSDs support af platforme har ikke været så betydningsfuld som jeg havde forventet. Til gengæld har jeg aldrig haft noget at udsætte på den support man får i NetBSD "community"et. Måske er det fordi det er så lille en gruppe, og der kan da også forekomme fnidder, men jeg tror faktisk det er mindre end med andre systemer.

Jeg bruger NetBSD på min hjemmeserver og på min bærbare, med XFCE som brugergrænseflade. Efterhånden er det vel mest pga gammel vane og fordi jeg kender systemet godt, men jeg ser ingen grund til at skifte til noget andet. De småproblemer der er, fx med understøttelse af "fancy" ting som Flash i browseren (hvis man ikke kører den under Linuxemulering) kan jeg sagtens leve med, og de løser sig altid hen ad vejen. At man selv skal (eller i hvert fald har skullet) kompilere JDK for at få en native Java er da lidt træls, men det er relativt enkelt. Og pkgsrc kunne jeg ikke undvære - det vil jeg selvfølgelig også bruge under andre systemer, den dag behovet opstår.

På arbejde er det som for så mange andre XP af tvang, men CygWin gør det da spiseligt, og det er jeg taknemmelig for.

Ind imellem skal jeg installere en Linux, og hver gang bliver jeg forundret over alle de måder det kan gå galt på - men det kan det selvfølgelig også med NetBSD hvis man ikke kender det, så det siger måske ikke så meget. Men min "fordom" er i hvert fald at NetBSD generelt er af særdeles høj kvalitet og konsistens.

Jeg fravalgte Mac og OS X i sin tid, fordi jeg ikke brød mig om den drejning mod forbrugerelektronik som Apple tog, og fordi jeg syntes at OS X på mange måder var stik imod meget af det som jeg kunne lide ved det klassiske Mac OS. At det så også var så lukket og uigennemsigtigt gjorde det ikke bedre. Men jeg er stadig langt hen ad vejen enig med Alan Kays gamle statement om at Macintosh er det eneste system der er værd at kritisere. (Når det gælder generel usability, i hvert fald.)

-Lasse

 • 0
 • 0
#24 Carsten Borg

XP på arbejdscomputeren (firmabestemt) til VS.NET 2k5 + 2k8, MS Expression studio, adobe/macromedia applikationer, etc, etc.

Vista og OpenSuse 10.2 på hjemmecomp'en. Vista til diverse samt "sidste nyt" eksperimenter (Silverlight, XNA) og OpenSuse 10.2 til javaudvikling.

Har altid brugt Suse, og selvom Ubuntu foretrækkes af mange, har jeg aldrig følt nødvendigheden til at skifte. OpenSuse kræver en god slat ram (kører med 3gb), men den polerede GUI og naturligvis YAST er en fryd.

 • 0
 • 0
#25 Dana Skovsende

Jeg administrerer ca. 100 servere for en finansiel virksomhed.

10 % HP-UX 11 10 % ESX 3.0/3.5 5 % SLES 10 Resten Win2003

Overvejer kraftigt at migrerer fra HP-UX til SLES

Privat kører jeg SLES 10 på serverer og Ubuntu 8.04 på mine bærbare. Kone og datter kører Vista (alt kan ikke være som jeg ønsker)

Virksomheder sætter desværre ikke nok pris på de frie styresystemer.

 • 0
 • 0
#27 Jens Fallesen

… bruger jeg flere ting.

Alle mine private servere kører FreeBSD. Det skyldes primært, at jeg er "vokset op" med BSD i forskellige aftapninger, hvorfor FreeBSD 2.1.x var et oplagt valg, da jeg fik udleveret en udtjent desktop-pc og fik besked på at lave en webserver uden at have noget budget til det.

Siden har jeg brugt FreeBSD, fordi jeg kender det, og fordi det løser mine opgaver ganske glimrende.

På min bærbare fra jobbet samt min stationære hjemme kører jeg primært Windows XP. Jeg savner en masse ting, som jeg kan have i FreeBSD, men andre ting gør, at jeg må leve med XP, og det går egentlig også OK, dog krydret med diverse frustrationer fra tid til anden.

Jeg forsøgte faktisk at smide FreeBSD på den bærbare for at se, om jeg kunne leve med det, men jeg måtte sande, at jeg reelt er nødt til at kunne køre Outlook og ikke kan klare mig med Evolution. Måske kan Wine hjælpe mig, men jeg har endnu ikke taget mig sammen til at prøve at rode med det.

Hjemmemaskinen bruges til e-mail, browsing, produktion af klubblade i InDesign samt til et simulationsspil i ny og næ. De to sidste ting kan jeg ikke klare med FreeBSD – de to første ting kan jeg sagtens overleve at gøre under Windows …

 • 0
 • 0
#28 Per Michael Jensen

SME server 7.3 på hjemmeserveren Ubuntu 8.04 på Celeron (PII) 500Mhz 256 MiB Xubuntu på AMD 1,3GHz 1GiB Win2k på P3 800MHz 512MiB Vista (føj-spyt) på den bærbare XP på arbejde

SME og Ubuntu'erne er dejligt nemme at gå til. (Jeg har kun arbejdet med M$ og Intel professionelt.)

Vista (føj-spyt) bliver jeg aldrig glad for. Min familie, der ikke mener de kan lære/spille med/bruge andet end M$, hader også Vista af et godt hjerte.

 • 0
 • 0
#29 Dennis Schafroth

Jeg bruger OS X som desktop både hjemme og på arbejdet som software udvikler. Det har jeg gjort i snart to år og det er nice!

På serverne kører jeg Redhat Fedora, og har gjort det siden RH 5. Overvejede at skifte til FreeBSD, men problemer med at få det installeret på mit hardware fik mig til at droppe det.

Udover at jeg kender det så godt, har jeg en bekendt som arbejder for Redhat, så lidt støtte til ham :-)

 • 0
 • 0
#30 Dennis Schafroth

Jeg bruger OS X som desktop både hjemme og på arbejdet som software udvikler. Det har jeg gjort i snart to år og det er nice!

På serverne kører jeg Redhat Fedora, og har gjort det siden RH 5. Overvejede at skifte til FreeBSD, men problemer med at få det installeret på mit hardware fik mig til at droppe det.

Udover at jeg kender det så godt, har jeg en bekendt som arbejder for Redhat, så lidt støtte til ham :-)

 • 0
 • 0
#31 Thomas Alexander Frederiksen

Ganske som Henrik Lund Kramshøj har jeg til mine egne servere valgt OpenBSD, og til mine klienter OS X.

OpenBSD er valgt for den hurtige installations/upgrade-procedure, for secure by default politikken og fordi det føles rart.

OS X udfylder på klient-siden den opgave jeg har til et desktop-OS: Det virker, no questions asked. Kombinationen af en rigtig unix command line og en brugerflade jeg kan holde ud at se på er optimal. Da det eneste jeg gør i af spil er EVE Online kan jeg også bruge den til spil - og dermed ingen grund til dual-boot eller andet der giver en Windows.

På arbejdet er jeg underlagt de vilkår der nu en gang er i en hosting-virksomhed, så der er alt fra OpenBSD over Linux (CentOS, RedHat) til Windows. Standard issue for laptops og desktops er i øvrigt Apple-maskiner med Leoparden på.

 • 0
 • 0
#32 Troels Just

Jeg bruger Fedora på min primære desktop maskine og laptop. Først og fremmest fordi Fedora prioriterer software frihed meget højt. Derefter fordi jeg foretrækker en brugervenlig GNU/Linux distribution, og samtidig foretrækker jeg RPM distributioner. Fedora, og Red Hats proaktive fokus på sikkerhed, er absolut også en grund. Noget andet jeg synes har været godt ved Fedora de sidste par år, er at alle releases siden Fedora Core 5 har været af rigtig godt kvalitet, har ikke oplevet problemer med nogen af dem.

På et par af mine servere kører jeg CentOS, af nogenlunde samme grunde som ved Fedora, men også fordi ikke gider bruge tid på at opgradere netop disse maskiner særlig ofte.

På langt de fleste af mine servere kører jeg OpenBSD. Software frihed (Nul proprietær software inkluderet etc. etc.) er prioriteret meget meget højt, hvilket er en af de primære grunde. Jeg værtsætter også deres enorme fokus på sikkerhed, så man kan bare installere systemet, og ikke bekymre sig særlig meget om hvad systemet måtte være sårbart overfor. Det at systemet er utrolig clean og nemt at finde rundt i er også noget der hjælper når man ikke lige er i det bedste humør! :P

 • 0
 • 0
#34 Frank Andersen

Arbejdsbærbaren kører Windows Vista. Jeg fik en arbejdsbærbar med 4GB ram. Og så tænkte jeg jo "Masser af ram, det må blive Vista :)" Det gør jeg fordi: 1. Jeg kan 2. Jeg vil gerne skabe nogle erfaringer med Vista (istedet for at være ham der siger Vista *!%"#!¤, uden reelt at have prøvet det).

Der hjemme kører jeg XP på min bærbar og stationær, grundet de meget få gange jeg kan finde på at spille et eller andet. På den bærbare installere jeg ofte en linux distro for også her at skabe lidt erfaringer.

På serveren kører jeg Windows 2003 med VMware server, hvor jeg har en enkelt Ubuntu Server kørende (FTP, Web, mySQL)(bruges til lidt php udvikling.)

Alle systemer kører selfølgelig super :)

 • 0
 • 0
#35 Michael Andersen

Det drejer sig om Nordea's netbank.

Java 64bit virker ikke til netbank på min stationær og min bærbar kører unstable, jeg kan godt komme ind og kigge på min netbank, men jeg kan ikke overføre penge, da den ikke vil gribe fokus på password feltet når man skal indtaste dette for at overføre penge.

Vil da også lige tilføje at jeg læser datalogi på DIKU og derfor bruger GNU/Linux som studerende.

Edit: Burde nok have besvaret dit indlæg, fremfor at lave et nyt i bunden. :/

 • 0
 • 0
#37 Sidsel Jensen Blogger

hey

99% af tiden på arbejdet bruges på min Gentoo workstation 99 % af tiden derhjemme foregår på min macbook i OS X.

Derhjemme har vi en FreeBSD server, med flere jails med bla. en firewall og til sharing af digital billeder, dokumenter m.m. via SAMBA.

Derudover er der vel altid lidt andet UNIX som OpenSolaris i en virtualbox :) Man kommer langt med lidt desktop virtualisering idag.

Jeg har været Windows fri i en årrække og det er dejligt befriende.

 • 0
 • 0
#38 Maciej Szeliga

Linux (OpenSuSE 10.2, SLES 9): 70% OS X (Leopard): 5% Windows (XP & 2003): 20% Tru64: 5%

Jeg bruger OpenSuSE som primær OS, administration af XP og 2003 klares via rdesktop, Citrix og BlackBox IP KVM (det udgør stort set de 20%). OS X er mest et hobbyprojekt som dog fylder mere & mere også på arb. da vi er ved at anskaffe MacBooks. Jeg er i den heldige situation at jeg selv kan vælge hvad jeg bruger så længe jeg kan udføre mit arb.

 • 0
 • 0
#39 Claus Stovgaard

Jeg har også prøvet at den ikke vil fokusere på password felt, i forbindelse med overførsel og andet. Jeg fandt ud af at jeg kunne få det til at virke ved at klikke i adresse linjen, og så tilbage til feltet.

Hvad angår det jeg arbejder med er det: kubuntu - 60 % af tiden. Kører på min laptop og benyttes, fordi det virker til det meste Gentoo - 30 % af tiden. Kører på min workstation / server der hjemme. Installerede for en del år, og er for doven til at skifte noget der bare fungere SuSE, Debian og Windows XP - 10 % af tiden. I forbindelse med andre ting, typisk arbejde eller skole relateret.

 • 0
 • 0
#40 Kristian Østergaard

På arbejdet bruger jeg z/OS på serveren, og windows xp på den thinkpad jeg har fået udleveret. På samme bærbare har jeg installeret linux som jeg kører når jeg bruger den privat, fordi jeg aldrig kunne drømme om at boote op i windows når jeg er derhjemme.

På min Sun Blade 150 workstation (SPARC IIi) kører jeg Solaris Express Community Edition og Gentoo Linux.

På min Thinkpad 860 (RS/6000) kører jeg AIX 4.

På min private server kører jeg Ubuntu 8.04 LTS, mest fordi Ubuntu var nem/hurtig lige at sætte DB2 9 express op på.

Så har jeg en gammel stationær med Slackware og en gammel bærbar med OpenBSD på. Særdeles nemme og hurtige operativsystemer.

Jeg har i øvrigt også et fritidsjob som systemadministrator hvor jeg har med en række fedora og debian-maskiner at gøre. Meningen er at fedora maskinerne skal lægges om til debian.

 • 0
 • 0
#41 Jesper Stein Sandal

Nu har jeg jo en hel lille maskinpark (men i modsætning til så mange andre, så er de slukket det meste af tiden for at spare strøm!), så jeg har lidt af hvert:

Arbejdspc #1: Bærbar med Windows Vista Arbejdspc #2: Desktop med Windows Vista Testpc: Ubuntu Og så min hustrus pc, der kører Windows XP.

Hvorfor Vista? Det er bare mere smidigt og afpudset end Windows XP, så længe man har hardwaren til det. Jeg er vant til Windows, så selvom en Apple bærbar var inde i mine overvejelser, da jeg sidst skulle skifte arbejdsbærbar, så blev den droppet, fordi jeg ikke turde binde an på at skulle bruge ekstra tid på at løse problemer, når jeg lå under for en deadline.

Ubuntu ligger lige nu på test-pc'en. Det er umiddelbart den bedste balance mellem det, der er godt ved Linux, og det, der er godt ved Windows og Mac OS.

99,9% af min tid bruges på Windows Vista. Ubuntu-maskinen havde jeg tænkt mig at bruge som desktop-arbejdsstation, men da jeg havde været naiv nok til at installere 64 bit-versionen løb jeg ind i problemer med blandt andet at få Flash til at virke i Firefox.

Generelt er jeg ikke løbet ind i pc-styresystemer, jeg ikke bryder mig om. Jeg synes måske, at Mac OS X trænger til en oprydning, fordi desktoppen direkte ud af æsken allerede er overfyldt med dingenoter, men det er mest et spørgsmål om æstetik. Jeg ved, at andre elsker genveje, mens jeg er mere puritansk, når det gælder brugergrænseflader.

Førhen har jeg haft både NT 4.0 og Red Hat-maskiner stående som filservere derhjemme, men i dag er jeg gået over til bare at have eksterne USB-diskdrev. Det er meget mere energivenligt end at have en pc til at stå og køre i døgndrift. Og jeg har overstået den fase, hvor jeg blev opstemt af at være "root" med ubegrænset magt. :)

 • 0
 • 0
#42 Jens Arnt

Debian til severen (medicenter, disk m.m.) .. Ubuntu til den private pc.. (kan boot til xp ifb. med lan parties m.m ... 4 gang på et år) .. Xebian på xbox som medie center frontend .. Ubuntu på arbejdsblærbaren ..

... og jo forøvrigt .. fruens nye blærbare har nu XP (Efter 3 uger med Vista havde hun fået nok...)

.... og jeg er godt tilfreds med alle varianterne... inkl. xp... :-)

 • 0
 • 0
#43 Kenni Lund

Mediacenter (backend+frontends): Arch Linux. Begrundelse: Umuligt at opnå samme fleksibilitet med Windows Mediacenter.

Desktop: Arch Linux + WinXP (dual boot). Begrundelse: Linux til daglig brug, Windows når man støder på en eller anden elendig IE-only hjemmeside, som man bare skal have til at fungere. Eller i tilfældet hvor man har en obskur USB eller seriel enhed, hvor der kun eksisterer Windows drivere.

Laptop, Asus EEE (privat): eeeXubuntu Begrundelse: Distribution optimeret til den lave opløsningen i maskinens skærm. Desuden er maskinens 900MHz og integrerede Intel grafikkort i stand til at køre Compiz-Fusion flydende...det får alle vennerne med Windows Vista til at kigge misundeligt :)

Laptop (arbejde): Arch Linux m. Windows XP virtualiseret under KVM. Begrundelse: Firmaet benytter Microsoft Access databaser m.m., hvorfor det er nødvendigt at have en Windows XP på standby.

 • 0
 • 0
#44 Lars W Hammer

På arbejde er jeg i en Microsoft verden, så WinXP og W2k3 samt snart W2k8 er mit hjem fra kl. 08.00 til 16.00. Hvorfor, fordi Windows verdenen er så "nem" at administrere og standartiser, lave i stor drift... seriøse drifts problemer ring til PSS og få godt hjælp, deployment af nye apps, læs mads og mette deployment whitepaper og køre derfra.

Privat bruger jeg Kubuntu på mine Laptops T40p + T60 og har Debian 4.0 samt Ubuntu 6.06 server kørende på 2 forvokset workstations med vmware server installeret som hoster en skøn blanding af Debian, Ubuntu og Windows server. Baggrund for Debian og Ubuntu er skrevet mange gange her.

Når man er MS admin i arbejdstiden syndes jeg at det er det fedt at rode lidt i en "anden" verden og det er blevet lidt af en hobby for mig at få Windows og Linux til at gå hånd i hånd i fornuftige løsninger, Windows og Linux er stærk til forskellige ting og de kan faktisk god samarbejde.

Personligt kan jeg også godt lide at Linux verdenen ikke er blevet så kommercielt endnu at der findes de store Enterprise værktøjer at at styre alt, dvs. administrationen er med små sjove scrips man selv har lavet og derved mere personligt, hvorimod i Windows verdenen findes det hele "out of the box" eller som tilkøb, sådan næsten da... ;-)

 • 0
 • 0
#45 Martin Toft Bay

Der hjemme: - OpenBSD -current på min bærbar. - OpenBSD -stable på min VIA mini-ITX filserver/gateway.

På arbejdet: - Ubuntu på ca. 45 workstations og otte servere. - Red Hat Enterprise Linux på fire servere. - Lidt OpenBSD og SUSE Linux rundt omkring.

Mit kollegies edb-forening, hvor jeg er sysadmin: - OpenBSD -stable på en server (gateway, DHCP, DNS, mail, m.m.). - FreeBSD som admin toy box.

Så ingen multiboot med Windoze hos mig.

 • 0
 • 0
#46 Klavs Klavsen

Min hjemmedesktop (nye) kører Debian unstable (sid). Ville egentlig have kørt testing, men min dell vostro var for ny, så der var kun drivere til alt i 2.6.24 kernen i sid. Min gamle har kørt Gentoo i rigtig mange år, men jeg gad ikke reinstallere og den var ikke blevet andet end sikkerhedsopdateret i så mange år, at det var begyndt at blive problemer. Kører Debian etch på min server (istedet for min tidligere server, som har kørt Gentoo i mange år).

Konens computer kører Ubuntu - fordi den virker mere brugervenlig :)

Min datter er for lille til at få en computer endnu, men har helt klart planlagt at hun får en edubuntu på sin computer. Så slipper jeg for at "modificere" en standard ubuntu/Debian til formålet.

Skiftede til Debian for at undgå at skulle håndtere nye programversioner (med dertilhørende config changes/feature changes) løbende, pga. nødvendige sikkerhedsopdateringer.

Har vista på laptoppen (som dual-boot). Den fulgte med, og nogen gange har jeg kunder som vil have noget løst, der kræver jeg kører en windows - og som konsulent må man jo gøre hvad der skal til for at løse opgaven :)

 • 0
 • 0
#47 Niels Grove-Rasmussen

Da Microsofts operativsystemer er hvad familien møder på arbejde og i skolen er vores maskiner Windows XP, Vista og Server 2003.

Den mest problemfri er faktisk en bærbar med Vista 32bit, mens den stationære med Vista 64bit stadig giver problemer med printerdriver.

XP på husets teenages maskine, primært fordi LOTRO (Lord of the Rings Online) ikke kunne med Vista - alligevel, men mulighedernes for at beskytte maskinen med en anvendelig almindelig bruger gør stadig Vista ønskværdig for en teenager.

Server 2003 er mest til udforskning, og skal snart erstattes af Server 2008, når jeg har fundet en passende anti-virus.

 • 0
 • 0
#48 Thomas Sørensen

Jeg kører Mac og er virkelig glad for det.

Dette gælder både hjemme og på arbejde hvor jeg selv har købt mit udstyr, da de bruger windåser.

Jeg bruger XP til at reservere møde lokaler med, og det er en daglig irritation, hvor er Microsoft dog bare ringe.

OS X med smil på læben 95 % XP støn 5%

"Der var engang da uvidende folk købte IBM og ikke cloner. Så havde de nemlig gjort hvad de kunne. Disse folk uddøde heldigvis, da deres køb var dyre, dårlige og uden andet perspektiv end at holde ryggen fri. Idag har vi nogle der med samme overbevisning siger "Vi kører MS". :-)"

 • 0
 • 0
#49 Flemming Sørensen

Linux på både filserver og webserver. Windows på den ene desktop, udelukkende for at kunne køre AltME, og rippe mine DVD'er. Sidstnævnte kan også snart klares på Syllable. Syllable på alle andre maskiner, og til alt andet.

Syllable er bare systemet jeg ikke kan leve uden. Jeg tror "valget" faldt på Syllable, fordi det er det eneste system der nogensinde har gjort hvad jeg forventede, når jeg forventede det.

Og nu er jeg så priviligeret at jeg også kan bruge det på arbejde, hvor vi i øjeblikket har en håndfuld Syllable installationer, der snart får følgeskab af endnu en håndfuld.

Og hvis nogen her kan huske det gamle norsk udviklede AtheOS, så er Syllable fortsættelsen af dét system.

 • 0
 • 0
#53 Maciej Szeliga

DanskeBank har også en anden løsning som hedder ActivCard, som kører på Mac, Linux og Windows. Du skal bare henvende dig til dem og sige at du kører Mac (Linux er/var ikke officielt supporteret). Min far kører OpenSuSE og bruger DB uden problemer, der kan dog være et problem med at oprettet den personlige kode men det er en engangsforteelse.

 • 0
 • 0
#55 Dennis Krøger

Prøv at holde musepilen hen over tekstfeltet når du skal indtaste. Jeg har før oplevet at visse udgaver af Java til Linux, har Applets som har det med at bruge "focus follows mouse" (bare på controls istedet for vinduer).

Heldigvis har jeg ikke selv set det i et stykke tid, for det er godt nok belastende.

 • 0
 • 0
#56 Morten Nissen

Det kommer 100% an på hvad jeg skal lave.

Passe mit arbejde? WinXP - fordi jeg ikke er meget anderledes en mange prostituerede, gør ting for penge. Hjemme dagligdags brug, osx - konen har været i stand til at bestille billede aftryk, oprette email konti, gå på netbank, fjerne røde øjne, installere en printer - helt uden noget som helst hjælp fra mig. Fortrækkende: FreeBSD - da jeg kan finde rundt, alle de alternativer jeg har været over har jeg oplevet som noget rod.

 • 0
 • 0
#57 Rasmus Morten Helbig Hansen

Win2008 (RC1 - dejlig og gratis), Vista Home Premium (laptop 1), Ubuntu 8.04 (laptop 2), Windows med HD-spille (kan man afspille HD skiver, uden timevis af arbejde, på andet end Windows?).

Fordi jeg er mest produktiv med Windows, og det er intet problem at få Unix-like udviklingsværktøjer på Windows. Hardy Heron er da også noget værre juks. Den skal nok væk ved lejlighed. Giv mig hellere en rå prompt end et svagt forsøg på at lave en ordentlig desktop.

På arbejde bruger jeg det jeg får, hvilket typisk er lidt af hvert.

 • 0
 • 0
#60 Louis Tim Larsen

Jeg kører Ubuntu på min bærbar og det har jeg gjort siden version 5.10rc1. Valgte det af den simple grund at mit trådløse wifi dengang bare virkede og så kunne jeg rode med alt det andet bagefter.

I dag kører jeg Ubuntu 8.04 fordi alt bare virker på min HP bærbar. Mediaknapper og fjernbetjening virker out-of-the-box, webcam driver skal dog compileres. Synes dog at bærbaren er for skrøbelig og har får mange reparationer, så jeg køber en Thinkpad indenfor de næste par måneder.

Jeg har ikke besluttet hvad der skal på Thinkpad'en endnu, men regner med noget andet end Ubuntu, da jeg er blevet træt af denne - måske Debian. Har også leget lidt med Arch, *BSD, Gentoo og andre i VirtualBox OSE og synes det lyder fristende at man selv sætter sit system op og så kører det bare optimalt, og man bestemmer selv hvornår man vil opdatere.

Efter at have brugt Gnome i flere år, regner jeg med at skifte til KDE, når version 4.1 udkommer da jeg mener den har mange funktioner sammenutidigt med at den er brugervenlig og designet er helt i top.

Hvis det sker, at jeg har behov for at teste noget i Windows, installerer jeg bare en XP i VirtualBox OSE, ellers bruger jeg slet ikke Windows derhjemme, som jeg dog desværre ikke kan blive fri for i skolen.

På min PS3 leger jeg lidt med forskellige Linux-distributioner. Regner med at sætte den op som legeserver.

Min mor kører Ubuntu 7.04 på sin desktop og hun er lykkeligt tilfreds. Hendes webbank (DiBA) virker i Firefox og hun elsker at spille kabale, så har installeret både Gnome og KDE's kabale til hende.

Undskyld stavefejl og andet, da dette er skrevet sent på natten.

 • 0
 • 0
#61 Steffen Fog Sørensen

UBUNTU på den bærbare og den stationære, fordi det er nemt :-)

På serverne er det Debian og SME (E-Smith) der rykker... De er nemme at sætte op, og dækker fint vores behov. Vi har 5 servere kørende + en firewall der kører "IPCop".

Ingen Windows her :-) Og der er ikke et spsm. om religion, men blot et tilfælde. Vi har ganske enkelt ikke noget at bruge det til...

/ SFS

 • 0
 • 0
#64 Klaus Kolle

På mit arbejde og mine egne computere hjemme findes Fedora og Centos - væsentligst fordi jeg for mange år siden investerede i en Redhat og efterhånden har lært mig hvor jeg finder konfigurationsfiler mv. Jeg orker nok ikke at prøve nye distributioner hvor konfigurationsfilerne er lagt i et andet mønster end hvad jeg er vant til.

Så har en Citrix opkobling til arbejdspladsens server for der kører man Microsoft og dermed Outlook og Exchange - har ikke orket at nørkle med at få en Linux løsning på dette. Når jeg går i undervisningslokalerne tændes for noget Windows, men jeg loader strax en NX klient ned til min Centos server - og så er jeg på hjemmebane.

Endelig findes Windows i varianter fra 2K til Vista på nogle af familiens øvrige computere. Det er f.eks. hundens svært at få unge mennesker til at forstå at man sagtens kan skrive i OOo og lignende programmer.

Og egentlig har jeg ikke ret meget i mod Windows, men som Unix mand fra tilbage i firserne er Linux i dag et godt og tilgængeligt alternativ, som tiltaler mig mest. Jeg har faktisk udviklet mange programmer på Windows platforment gennem tiderne. Det eneste man kan anføre er de mange penge man skal bruge til de mange programmer, som man gerne vil have kørende på sin computer, hvis man vil køre Windows. I visse tilfælde er det arbejdspladsens problem, mens det i andre er min lomme det går ud over.

 • 0
 • 0
#65 Anonym

Syntes lige jeg ville lege med...

Jobbet: SME-server, fordi den har været let at sætte op (kører som filserver forbundet med 6 andre XP maskiner... ingen Vista upgrades her!)

Hjemme: En SME-server, dels for kompatibilitet og til test, samt med samme MySQL DB som på jobbet... fungerer ganske fint med backup og sammen med OpenOffice, og som firewall til resten af hjemmet (ligesom på jobbet). Dertil 1 stationær Vista maskine... fordi det hørte med... og det fungerer ganske simpelt horribelt!!!

Har beholdt blot pga. hdmi til tv fra min blu-ray brænder/afspiller... ville egentligt helst køre en Linux pakke fra denne, men hvad... så længe den ikke "crasher" efter en ny vista opdatering, kører det nok film bedst, samt dertil som download "central" hvis der nu lige er en enkelt Linux pakke der bare skal prøves i VM'en ;-)

Vista er efter min bedste overbevisning et komplet kiks... også derfor min laptop som sidste maskine kører...

XP pro, valgt som downgrade til min nye HP laptop, der bare kører som man kender den... god arbejds os til alm. programmer som man kender, div. freeware, samt enkelte tweak-muligheder i henholdsvis reg.DB'en samt med hvilke services der kører... alt det man kender fra at havde rodet med problemfyldte windows gennem de sidste mange år... men det virker jo... og man kan som regel altid finde et "fix" eller en patch til programmer under XP samt til selve os'en skulle der opstå et problem.

Eneste svaghed i xp... genetablering. Derfor bliver en ideel fremtid går mere og mere over imod Linux - herunder Ubuntu (når XP opdateringer - sker jo nok om 1 års tid - ikke længere bliver leveret af Micro$oft).

Den nye Ubuntu 8.04 LTS ser meget lovende ud.

 • 0
 • 0
#67 MitNavn RagerIkkeJer

Servere: Debian 4 Det sparker r*v og jeg er bogstavligtalt vokset op med Debian på serversiden, hvorfor jeg ikke gider bruge tid på at lære alle aspekter af en ny distro at kende.

Arbejdsstation: WinXP Pro. Det har ikke været muligt, at substituere alt software med Linux, hvorfor XP fortsat er det fortrukne valg.

Bærbare: Ubuntu 8.04, XP Pro samt Backtrack 3 (LiveCD) I forbindelse med arbejde benyttes BT3. Ubuntu er fortsat mest til leg og test, mens XP er det fortrukne til arbejde og fritid.

HTPC: WinXP MCE De primære grund er ganske enkel: XP MCE er det eneste OS, der understøtter alt mit hardware til fulde. Sekundært, så er MCE IMHO en tand bedre end konkurrende produkter. Endelig må jeg også tænke på husstandens kvindelig medlem, der helst skal kunne finde ud af at tænde Tv'et ,-)

 • 0
 • 0
#68 Bob Hagenstrup

Jeg synes det var et pænt sejt/specielt indlæg der lige kom der.

Må man spørge hvad det så er du koder? Irriterer det dig ikke at du er næsten alene i at bruge DOS som OS? Hvilken DOS bruger du (DR-DOS, FreeDOS, MS-DOS)? Anerkender du ikke at det nogle gange kan være nemmere, at kode store tunge applikationer i et OS hvor man får flere ting foræret?

 • 0
 • 0
#69 Kenneth Jakobsen

Bruger PT Ubuntu, men afprøver fra tid til anden, flere forskellige GNU/Linux distributioner og FreeBSD.

Jeg går generelt en stor bue udenom software, hvor jeg skal underligge mig en slavekontrakt, for at kunne bruge det.

Hvordan kan man tale om at "sælge" software, hvis det omtrendt ingen brugs og råderet giver?. Tak, men nej tak.....

 • 0
 • 0
#70 Emil Petersen

Jeg er Windows mand hele vejen ind til benet. Det er det jeg kender, og det er noget jeg kan få til at virke. Altid.

Windows 2k3/xp på arbejdet og vista derhjemme.

Jeg har forsøgt mig mange gange med Linux, men det er altid endt i ingenting pga problemer den anderledes logik der ligger bag. En logik der ikke giver mening for mig. Det orker jeg simpelthen ikke at bruge min tid på længere.

 • 0
 • 0
#71 Kenneth Jakobsen

"Jeg er Windows mand hele vejen ind til benet. Det er det jeg kender, og det er noget jeg kan få til at virke. Altid."

Sådan var det da også for mig, for Windows er jo det første man fik stoppet ned i halsen, da man fik sin første IBM kompatible computer. (Mine første computere var C64 og Amigaer.)

"Windows 2k3/xp på arbejdet og vista derhjemme."

Ja på arbejdet, er det selvsagt ikke mig, der bestemmer deres softwarevalg. "Enterprise"software er ingen garanti for stabilitet og pålidelighed.

"Jeg har forsøgt mig mange gange med Linux, men det er altid endt i ingenting pga problemer den anderledes logik der ligger bag. En logik der ikke giver mening for mig."

I såfald må du godtnok, være meget fastlåst i mærker generelt. Da hver producent indretter sine produkter på deres måde. Skifter man fra Philips til Sony fjernsyn, kommer man til at vænne sig til mange anderledes ting.

Anderledes er det selvfølgelig ikke med software. Hvor det også tog mig noget tid, at vænne mig til GNU/Linux og UNIX vejen. Men jeg har nu ikke kigget mig tilbage.

"Det orker jeg simpelthen ikke at bruge min tid på længere."

Det er jo så dit valg, sålænge vi andre bliver fri.

 • 0
 • 0
#73 Thomas Ammitzbøll-Bach

Hej Emil

Nu er jeg selv Linux-bruger, men jeg synes, at det er fint, at du bruger det, du føler dig bedst tilpas med. Du skriver jo også, at du har prøvet Linux, og at det var lidt for anderledes.

Hvor er det dejligt, at vi lever i en verden, hvor der er plads til at vælge! Det er det bedste ved det hele.

Selvom jeg er Linux-mand, så synes jeg alligevel det er spændende, hvad der sker i Windows-land. Jeg kender også mange Windows-brugere, der "kigger over plankeværket" til Linux med jævne mellemrum. Det mærkelige er, at det, jeg ved fra Linux, forklarer ting i Windows, og omvendt.

Med ønske om at alle må få det, de helst vil have... Thomas

 • 0
 • 0
#74 Mikael Jensen

På en måde kan man ikke slippe helt for MS. Se f.eks Nokia's PC Suite.

Selv bruger jeg arbejdsmæssigt Solaris 10, job-laptoppen kører Fedora 9 med Virtualbox. Her kører jeg så MS XP Profesional og Opensolaris som virtuelle installs.

Hjemme er der stadig en Vista maskine (mest til spil), serveren kører Fedora 7, og laptoppen kører Fedora 9 til den dør.

Så et righoldigt udvalg af OS'er, pt. Serveren skal dog snart køre OpenSolaris med ZFS filsystem, og fungere som Share/ISCSI target for resten. Desuden skal den køre Sun's sunray software for at lave en tyndklient install bag hver LCD fjernsyn i hjemmet. Men mere om det senere

 • 0
 • 0
#75 Claus Wøbbe

Jeg bruger XP på ungernes PC'er. Dette operativsystem har altid fungeret rigtig godt for mig, og jeg er glad for det.

Min egen hjemme-CP kører Vista Ultimate, som var den nemmeste installation (opgradering), jeg nogensinde har foretaget! Det ser lækkert ud og fungerer problemfrit.

Min firma-laptop kører også Vista, men med lidt mere blandede følelser. Den er blevet hurtigere til nogle ting som fx at hente mails i Outlook, men jeg kan ikke se andre performance-forbedringer. Jeg tror dog jeg kunne have fået mere ud af opgraderingen hvis jeg havde foretaget en ny-installation på en helt ren HD, fremfor en opgradering, men det var nu dét, licensen gav mulighed for.

Til mit firma (www.HjemmesidePakker.dk), som laver komplette hjemmesider mm. til små virksomheder, har vi outsourcet selve driften af hjemmesider mm. Dette af hensyn til driftssikkerhed overfor vore kunder. Til den "interne" administration (og også for sjov), har jeg sat næsen lidt op efter at prøve at installere min egen server. Efter diverse søgninger er jeg faldet over SME Server 7.3, som jeg netop, i skrivende stund, er ved at downloade. Jeg har købt en sprit-ny harddisk til en ledig pc, så nu skal jeg prøve at installere SME Server.

Indledningsvist skal den kun bruges til lidt fildeling mm., men hvem ved, måske kan den også bruges til andre formål.

Mange - også i dette forum - priser SME Server for at være let og enkelt, og dér vil jeg så tage Linux-folkene på ordet :-) (Kryds fingre for mig, vil I?)

 • 0
 • 0
#77 Jan Nielsen

Dagligdags maskinen er der Ubuntu på. Skulle bruge en maskinen der bare virker hverdag, uden bøvl. Bruger den stort set kun til "hjemmekontor" mail, web, bank, skat, breve osv. Samt nogle terminal adgange til div. foreninger.

Laptop 1 & 2 er med Ubuntu.. Af samme grund. De steder hvor det trådløse så bøvler.. Må jeg hive kablet op.

winXp arbejdsstation.. Autocad, Revit, ADT, Energiberegninger, tæthedsprøver, termografi, drift og vedeligeholdelses programmer nokia pc suite etc.

Har en SME server. Da den er nem at sætte op.. Man kan "pakere" flere domaner. I sin tid fik jeg et chok over hvd det koster for en alm. privat bruger, at have nogle domaner. MEn så fandt jeg Gratis DNS og så E-smith/SME server.

En Ubuntu server samt en myth tv. De køre uden problemmer. Når man har fundet svar på problemmer.. Er det ofte overraskende logisk. Men det vigtigeste er for mig. Jeg kan finde svar, på et problem og for mig er det fair nok, hvis det bare ikke kan lade sig gøre. Bare jeg får svar.

Måske kan jeg ikke løse det selv, pga. manglede evner. Men jeg finder svar. Og ikke som jeg selv kender det fra et alternativ server software. Fejl der kommer ud af det blå.

Men det er en praktisk indgangsvinkel til det dog er der et moment af "leg". Og i 2009 er der ikke rigtig længer noget jeg rigitg savner på min ubuntu,, Dog kun lige Autocad, revit etc.

 • 0
 • 0
#78 Tine Andersen

Manden bruger Gentto- og jeg har brugt XP- til nu.

Desværre kan jeg ikke mere genoprette min firmware blærbare (det er en Dell -64 bit men XP er ikke!), når nu win kræver specifik (et eller andet præmiemærke) godkendelse af driverne- så ved installation af ny HD- får jeg brok om skærmes driver, der ikke kan genkendes.

Så blev mit net meeegeeet laaangsooomt- og nørdemanden talte mig ind i Ubuntu. Desværre er det wifi-en, der kukker.

Jeg savner min win- og Firefox til win. At man kan prikke i adresselinien- fx. Og at reklamer ikke går ind over min tekst. Og hvad skal jeg lave hjemmesider i- nu jeg ikke har Stones? (Gimp kender jeg- men det er jo kun grafik- ikke HTML).

Men UbuntU er 64 bit.

Btw havde vi en fin sortstribet langårskat, der hed Genthu- da min mand udtalte Gentoo på den måde. Det var en sød kat- og hun foretrak nørdemanden. Vi havde også Riscy- smuk tortietabby (gråstibet med rødt)- hvilket bare beviser, at selv jeg kan være uopfindsom med kattenavne.

Mvh Tine- nu med Ubuntu.

 • 0
 • 0
#79 Michael Rasmussen

Hvilken wifi chip sidder der i maskinen, alternativt hvilken Dell model har du?

For firefox kan du blot installere adblok+. Findes mig bekendt i pakkearkivet, så aptitude search adblock

For HTML vil jeg næsten garantere, at stones kan afvikles under wine. Eller findes der en mængde stones replikanter til Linux. Bluefish mener meget om stones: http://bluefish.openoffice.nl/

 • 0
 • 0
#81 Christian E. Lysel

Hjemmet.

1 Moblin laptop. 1 Ubuntu (95%) / Windows (5%, skiftet sker pga. spil) desktop. 1 Debian server (pga. vserver). 1 Windows CE i GPS. 1 Linux WRT54GL i wifi router. 3 Ubuntu laptops. (selv konen køre det)

Job.

1 Debian laptop. 1 Windows XP desktop (Jeg kan lige så godt køre det brugerne kører, det letter hverdagen hvis jeg skal hjælpe til) med VMWare server til andre distro'er.

Netværket på jobet.

6 HPUX server 29 Windows NT4.0/2K/2K3/XP server. 30 Windows CE håndterminaler. 260 Windows XP desktops/laptops. 280 Linux Router (lækkert at kunne fejlsøge med tcpdump) 260 Linux WIFI router. 300 Linux kort terminaler. 700 Redhat/Debian/Fedora Desktops. 800 MS-DOS kasser.

Planen her er at lade Debian erstatte Redhat, Fedora og MSDOS.

 • 0
 • 0
#82 Thomas Stig Jacobsen

Det virker som en STOR konkurrence og jeg er sikker på at jeg ikke kan slå de fleste af jer da jeg hverken er serverdmin i en stor virksomhed eller noget andet fancy (og så bruger jeg ikke komma, hovsa).

Anyway så holder jeg styr på min families netværk.... Here goes.

Min egen laptop: Win7 RC DK Min work-desktop: Windows XP PRO SP3

Brormand's laptop: Windows Vista (Puhhaaa, jeg rører den ikke med en ildtang)

De ældres desktop: Win7 RC ENG Farmand's rejse netbook: Windows XP Home SP3

Linksys WRT54GS: Linux (standard firmware uheldigvis) Buffalo LinkStation Pro Duo (2*500 GB i RAID1)

Generelt set er jeg ret godt tilfreds med de forskellige systemer dog skal den ene Vista gerne snart udskiftes med en Win7 da jeg er ved at gøre netværket DLNA kompatibelt for at supplere det normale UPnP.

 • 0
 • 0
#83 Peter Jespersen

Jeg har brugt en eller anden form for OS/2 teknologi det meste af mit nørdeliv. Men her i julen for 2 år siden kom jeg frem til den konklusion at jeg der ikke var den store fremtid i eComStation med den kurs man rent udviklingsmæssigt havde lagt ud. Derudover havde jeg ikke råd til at fortsætte abonnementet. Så den juleferie blev brugt til at putte openSUSE på server og oprette passende gemakker på skrivebordsmaskinen for openSUSE som primært OS. Hvorfor det ikke blev en Windows - vel vi har aldrig rigtigt kunne lige hinanden.

Laptop : openSUSE 11.1 (80%): Kører det meste - default.

Win XP Home (20%) : Preinstalleret - i forbindelse med en del kurser på DTU er Windows et krav.

Internet Tablet (n800) : Maemo (100%): Maemo er vist Debian-baseret.

Min Desktop: openSUSE 11.1 (90%) : Kører det meste - default

Win7RC-64 (10%) : Madammen kræver en Windows til sine småspil og en førhen installerede XP kværnede min Grub ved hver opstart. Win7 var det nemmeste at smide på for at løse problemet. Og så fik man ligeledes et førstehåndskendskab til dette herlige KDE rip-off (Ikke nogen dårlig strategi, da dette er den første Windows siden 3.11/NT3.x jeg ikke får knopper af allerede ved opstarten).

OpenSolaris : Skal lige have en Sata->Pata konverter installeret så ryge der en OpenSolaris på kværnen. Muligvis det næste trin i min udvikling. Haiku-OS skal naturligvis også udforskes.

Server: OpenSUSE 11.1 (100%): En fiks lille C7 dreven maskine som jeg ikke kan sætte en finger på. Den forrige server kørte også openSUSE, men havde nogen gange lidt problemer - hvoraf en del nok skyldes at det var en gammel fætter.

Madammens stationære: Win XP Home (100%) : Lidt til den søde Sims tand.

Arbejds PC: OpenSUSE (100%) : Bruger ikke andet.

McVista : Preinstalleret - bruger den aldrig, men de dage hvor jeg ikke er på arb. benyttes denne nogen gange af de andre på kontoret.

Kubuntu : Har indtil for nyligt benyttet en Kubuntu, installeret via Wubi - ikke specielt god, men bedre end mcVista.

SvigermorPC : easyPeasy (100%) : Tja, det skal jo være så simpelt som muligt.

OpenSUSE giver mig alt det jeg behøver, jeg savner dog nogen gange den gamle PMShell+WorkplaceShell og får frygtelig hjemve. Er stadig nysgerrig og eksperimenterer engang imellem med nye systemer i VB-sessions. OpenSolaris er næste projekt og når Haiku-OS bliver noget nemmere at have med at gøre for slutbrugere - skal denne også under lup. BeOS er stadig det system jeg er stødt på der har den mest glatte parallelhåndtering, dernæst eComStation og så Linux. Her har Redmon stadig meget at lære.

 • 0
 • 0
#84 Tommy Bjerg

Hjemme : Firewall/Router : PFsense (freeBSD) Server : Debian Linux 1 Bærbar med Ubuntu 1 Desktop med Windows XP til spil, film og sjov.

Arbejde : Netværk med ca. 50 arbejdsstationer. Firewall/Router : PFsense (freeBSD) Servere : Debian Linux 1 bærbar med Ubuntu 1 bærbar med Windows XP (Siemens adgangskontrol kræver det)

Klienterne kører forskellige udgaver af Windows. En del skal nok skiftes ud ved lejlighed da de kun bruger web-baserede systemer.

Note : Jeg er rigtig glad for pfsense og Debian, begge dele spiller bare maks og kører i døgndrift, ugedrift, månedes drift uden problemer :)

Og min netbank er ren HTML og Javascript over SSL med keycard login, så det virker bare overalt :) (Nordfyns Bank)

 • 0
 • 0
#85 Nick Frederiksen

Privat har jeg 3 maskiner der kører Vista (Ultimate, Enterprise og Home Premium), en enkelt der kører XP pro sp3 (fordi den ikke kan køre vista) og en enkelt med ubuntu (smider muligvis en win serv 2k8 på den).

På den ene maskine dualbooter jeg en windows 7 RC.

 • 0
 • 0
#86 Carsten Gehling

Min svigermors bærbar: Ubuntu

Hvorfor så det? Jo jeg synes simpelthen (humble) at Ubuntu er mere brugervenligt end Windows i al almindelighed og Vista i særdeleshed. Min svigermor forstår sig ikke på Windows og Linux, hun har bare brug for en computer, der opfører sig "som et fjernsyn". Hun trykker på en knap for at tænde den og så bruger hun e-mail, webbrowser, netbank og messenger. Hun forstår sig ikke på sikkerhedssystemer eller antivirus. Hun kører kort sagt i en "sandkasse", hvor hun er godt beskyttet mod, hvad it-kriminelle måtte smide i hovedet på hende.

Min bærbar: Ubuntu

Jeg er udvikler, og Ubuntu giver mig den bedste platform. Jeg bruger i øvrigt XMonad som window manager, hvilket grundlæggende betyder, at jeg praktisk talt har lagt musen på hylden og dermed arbejder langt hurtigere.

Mine servere.....

Startede på Redhat. Senere skiftede jeg til FreeBSD og i denne periode foragtede jeg Redhat og Linux fremfor FreeBSD. :-) I dag kører jeg Debian, elsker pakkesystemet, og forstår ikke, at jeg var så fascineret af ports-collection... :-)

Windows? Det kører jeg ind imellem i en VirtualBox. Kun på arbejdet, og kun fordi vi har nogle SQL servere, som jeg skal arbejde med.

 • Carsten

Blog: http://gehling.dk

 • 0
 • 0
#87 Ove Overgaard

Jeg har brugt linux gennem ca 4 år, 1. år mandriva, herefter xubuntu, pga trådløst net fungerer let med xubuntu. Alt fungerer upåklageligt og med de nuværende talrige binære pakker kan jeg få opfyldt alle mine programbehov. Det er utroligt men der resterer kun to problemer: 1) webbank stopper ved java appletten(alvorligt problem) 2) savner en modelflysimulator Jeg er naturligvis de mange mennesker, hvis store indsats har gjort dette muligt, meget taknemlig. PS jeg har prøvet mange små og store distroer. Tidligere brugte jeg puppylinux som rescue-OS, nu bruger jeg slitaz. Venlig hilsen Ove

 • 0
 • 0
#88 Anonym

Jeg bruger FreeBSD til alle de desktops/laptops jeg arbejder på. Jeg bruger FreeBSD til min server, multimediecenter, firewall/router osv. osv. Kort sagt jeg bruger FreeBSD alle de steder hvor jeg selv for lov at vælge.

FreeBSD bliver løbende udviklet med de ting jeg har brug for - ZFS, dtrace, jails, SMP osv. FreeBSD er klippestabilt og har et godt community som støtter godt op om en. FreeBSD kræver måske nok at man bruger en del tid på at sætte sig ind i det, men tilbyder også en at bygge sit eget cykelskur i ens yndlingsfarve ;)

 • 0
 • 0
#89 Mikkel Bundgaard

Jeg anvender normalvis Debian(Testing). Jeg skiftede da jeg havde en ambition om at blive license-compliant og fandt det dyrt på windows. Herudover var linux udfordrende, nyt og spændende.

Jeg har dual boot på min pc, men normalvis får jeg dækket mine behov ved at at åbne windows XP via Virtbualbox, hvis det skulle blive nødvendigt.

Mit endelige skifte fandt sted da jeg påbegyndte mine studier på uni for 7 år siden. Her var enigheden om at anvende LateX/CVS hvorefter det blev ret nemt at undvære Office og skifte endeligt til OpenOffice.

Arbejdsmæssigt er jeg tvunget ud i en windows XP platform hvilket fungerer udmærket. Jeg savner dog til tider shell værktøjerne fra Linux.

Privat laptop: Debian linux Privat mediecenter: Debian Linux Hostet server: Debian Linux Arbejds-pc: windows XPKun nogle gange savner Windows

Ting jeg savner ved skiftet er at hardware enheder først fungerer brugervenligt efter et par år. Udeståender er fortsat bluetooth, wireless, embedded video på websider, flash, fingeraftryk-authentecation

/mikkel

http://ifound.dk

 • 0
 • 0
#90 Jimmy Frydkær Dürr

Hos os er der dømt Microsoft-dri Zone på samtlige maskiner.

På fruens AMD baserede maskine kører hun Ubuntu 9.10 Karmic Koala og er godt tilfreds med systemet.

Min server kører Ubuntu 9.04 i 64 bit edition og står bare og passer sig selv hovedparten af tiden.

Min egen Intel Core 2 Duo baserede monster-PC kører Lucid Lynx a.k.a Ubuntu 10.04 på min nye SATA 2 disk, og på den "gamle" SATA 1 disk afvikler jeg PC-BSD Unix og er rigtig glad for begge systemer, som jeg skifter lidt imellem.

Jeg startede i 1991 med DOS/Windows og var på den vogn i små 15 år og har ikke oplevet de store fejl fra de versioner jeg har kørt.

Op gennem 1990'erne kørte jeg som Admin, (Supervisor) på Novell NetWare netværk, bl.a. i det offentlige. Her blev jeg vant til en virkelig stor stabilitet, hvor det ikke var sjældent at møde servere med over 300 dages oppetid.

Men som årerne gik blev Windows mindre og mindre tiltalende for hver EULA jeg læste. Engang i 90'erne fedtede jeg rundt med RedHat 5 men følte mig utrolig lost.

Anderledes er det i dag, hvor jeg distro-shopper en del og afviklet det jeg henter på Virtualbox. Men hovedparten af min tid går med at gennem-teste Ubuntus Lucid Lynx.

 • 0
 • 0
#92 Anonym

Privat : Desktop PC Windows XP ( gamle, købte CAD programmer ) OpenSuse 11.1 ( MUMS! Til C++ / Web udvikling ).

Server OpenSuse 11.0 ( lille, skræddersyet, low cost / low power, stabil )

Bærbar Vista ( kunne ikke blive fri for det - allerede installeret / understøtter WIFI kortet ) OpenSuse 11.0 ( C++ / Web udvikling - og langt bedre performance en Vista ).

Arbejde : Bærbar Vista ( er et MS hus ).

Servere Windows 2003 Server ( er et MS hus ).

Planer for fremtidige ( private ) maskiner : PINGVINER OG SMÅ DJÆVLE!!!!!

 • 0
 • 0
#93 Niels Henriksen

Privat kører jeg med 1 bærbar med Win7 1 desktop med Win7 1 desktop med WinXP (konens) 1 Amiga

Job 1 bærbar med WinXP (ikke opgraderet til Win7 endnu)

Servere 1 Win2003 3 Ubuntu servere (2 navne og 1 web/db/mail)

 • 0
 • 0
#95 Lars Madsen

Jeg bruger også BECs webbank.

Jeg har haft problemer med at FF faktisk fryser med SUN Java. Det tager nogle forsøg, men normalt kommer man igennem. Når først man har fået loadet login appeletten, så kører BECs WB fint.

Jeg ved ikke helt hvad det er som får FF til at se ud som om den er frosset, det er lidt som om BEC er for langsom til at sende data ud.

(BTW: kørende i Linux Mint)

 • 0
 • 0
#96 Lasse Reinholt

Windows 7 Ultimate på 2 laptops og 1 stationær. Fordi alting bare virker og GUI'et er pænt. Ja, jeg ved, at jeg er meget irrationel, men jeg bliver glad af at se på noget pænt. Desuden bruger jeg Visual Studio 2010, Office 2010, Photoshop, Paintshop, Adobe Acrobat (yuck), mv. Tidsforbrug: 85%.

Derudover Ubuntu 9.04 i VMWare på alle tre for at teste, om det jeg udvikler, er kompatibelt (er så kun en enkelt af mange operativsystemer/arkitekturer, jeg afprøver på). Tidsforbrug: 10%.

I Windows savner jeg dog cmd line tools fra nix, som grep, wget, perl, awk, ssh, etc. Selvfølgelig kan man downloade Windows udgaver af dem, men jeg savner at de findes som default på *enhver pc, man sætter sig ved. Jeg har derfor samlet dem i en pakke med over 400 exe-filer og lidt DLL'er som jeg nemt kan downloade. Der findes dog ActivePerl og andet som gør, at jeg ikke kan offentliggøre den :(

Jeg savner også effektive pipes (Windows giver dig ~20-30 Mbyte/s) og at applikationer understøtter dem.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere