Hvem fører pennen ?

I disse uger er 'Strategi for digitalisering af den offentlige sektor 2007-2010' i høring. Bag dokumentet står Regeringen, KL og De Danske Regioner. Jeg har tidligere her på kanalen rost KL's oplæg til dette dokument. Og jeg har også en del ros til overs for det næsten færdige dokument, selvom den strategiske tænkning er lovlig centralistisk til min smag.

Som kommunal IT-chef har jeg funderet på, hvem der egentlig har ført pennen til dokumentets tekst. Jeg selv er i hvert fald ikke blevet spurgt om noget i anledning af dokumentets tilblivelse.

KL er kommunernes - og dermed - min interesseorganisation, så det burde jo være ok og fint nok så. Men ..... når jeg snakker med mine IT-chef kolleger over det ganske land, så har de da heller ikke været inddraget eller 'hørt' undervejs i processen. Mmmh .... ?

Sagen er den, at KL's bidrag kommer fra egne akademikere i kontorerne på Amager, som dog har en vis kontakt med de såkaldte 6-byers IT-chefer, dvs. de seks største kommuner i Danmark fra FØR kommunalreformen!

Jeg synes ikke, at det er godt nok - og slet ikke med tanke på, at det nævnte trekløver - Regering, KL og Regioner - utvivlsomt vil barsle med en lind strøm af strategiske udmeldinger om offentlig IT i de kommende år. Det skal da ikke være nogen hemmelighed, at mange kommunale IT-folk synes, at den offentlige IT-strategi for nærværende skævtrækker en hel del mod det statslige område. Så noget må der gøres, hvis vi i kommunerne ikke bare skal blive blinde udførere af centralmagtens strategiske tænkning, som da vidt og bredt bærer præg af - ja, netop centralisme. Hvad kan man gøre ?

Ser vi kommunale IT-chefer på egen organisering, må vi med en vis skam erkende, at vi simpelthen ikke har gearet os til at være "den spiller på banen", som man ikke kan komme uden om, når talen falder på offentlig IT. Mens andre fagchefer i det kommunale - på det sociale område, inden for borgerservice -  har fundet sammen i slagkraftige foreninger, så har vi snakket om backup og den nyeste Windows-version i vores udmærkede IT ERFA-grupper.

Den snak og erfaringsudveksling er også vigtig, men den er slet ikke tilstrækkelig, når vi skal tale offentligt og strategisk om offentlig IT. Vi skal ud af serverrummene og have skabt en forening af 98 kommunale IT-chefer, der aktivt påvirker såvel den offentlige debat i almindelighed som vores interesseorganisation KL i særdeleshed - og dermed i sidste ende strategierne for IT-anvendelsen i det offentlige Danmark.

Jeg sku' hilse og sige, at godt 40 IT-chefer kort før påske så hinanden dybt i øjnene og tog det første spadestik til at dette sker - meget snart.  Er det (godt) nok ?

Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Leif Lodahl

KL er som du skriver din egen interesseorganisation. jeg har tit tænkt på, om KL selv er klar over det ?

KL yder ofte rådgivning overfor mindre kommuner. Dette sker med hjælp fra KL's lillesøster KMD. KMD er som bekendt 100% ejet af KL.

KMD blev for nogle år siden udnævnt til Microsoft Premium Business Partner, hvilket på daværende tidspunkt blev annonceret. Siden er den nyhed på en eller anden måde forsvundet fra KMD's hjemmeside. På Microsofts hjemmeside står KMD fortsat som Microsoft Direct Large Account Resellers (http://www.microsoft.com/danmark/licens/dlar.mspx).

At være Business Partner betyder som regel at man indgår nogle aftaler. Disse aftaler omhandler f.eks. økonomi og loyalitet.

Er KMD 'uvildig' ? Er rådgivningen fra KMD givet i kommunernes interesse ?

Jeg tvivler. KMD rådgiver med sin egen pengepung.

PS: Er der nogen der ved hvad der står i KMD's partnerkontrakt med Microsoft ? Hvor stor er KMD's provision ?

Leif Lodahl

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere