jens andersen bloghoved

Hvad har Better Place og SAP HANA af ligheder?

Lad mig med det samme sige – for at imødegå risikoen for samme kritik som ved min sidste blog – at ja, overskriften er inspireret fra dagspressen.

”Better Place dropper global satsning” skriver Berlingske Business på side 3 lørdag den 19. januar. Hvorfor? Better Place lancerede en ny banebrydende infrastruktur som kunne revolutionere den måde vi transporterer os rundt på landjorden. Idéen er stor. Hvorfor ikke flytte omformningen af energi til et centralt sted og dermed bedre kunne styre denne under hensyntagen til økonomi, miljø, forsyningssikkerhed m.v. Der er desuden tale om ægte disruptive innovation. For hvem kan gennemskue hvad rent eldrevne biler vil betyde for designet af en bil? Der er jo ikke sket mange grundlæggende ændringer af en bils ”arkitektur" over de sidste hundrede år. Der er nok plads til en masse forbedringer.

Hvad er nu sammenhængen til SAP HANA? Jo, SAP HANA er også en udskiftning af infrastrukturen i store virksomheders systemer. Prøv at tænke den tanke, at samtlige danske virksomheder som i dag anvender SAP ERP udskifter de underliggende databaser med SAP HANA. Hvad sker der, hvis SAP HANA en dag pludseligt går sort og ikke virker – det er jo set før med ny teknologi? Konsekvenserne for Danmark er umiddelbart uoverskuelige. Det ville påvirke evne til at levere mælk til forbrugerne; produktionen af pumper til eksport vil besværliggøres; vores soldater i Afghanistan vil have svært ved at bestille forsyninger; og ja, din elregning vil nok også udeblive næste gang.

Så sammenligningen mellem Better Place og SAP HANA er berettiget. Pressemeddelelsen fra SAP forrige fredag indeholdt en garanti fra SAP om, at de sikrer forsyningssikkerheden for Danmarks største virksomheder, således at deres processer stadig kan afvikles på en ny infrastruktur (without disruption).

Men hvorfor skulle SAP lykkes med deres satsning, når det ser ud til at Better Place falder? Man kan jo stille spørgsmålet om Better Place ville være bedre stillet, hvis de f.eks. ejede Volkswagen og lige havde opkøbt Fiat og Hyundai. Hvad nu hvis Better Place i stedet kun ville udvikle innovative løsninger til deres egne biler, som kunne udnytte den infrastruktur, som de leverer? Så ville der være mere end ”bare” en grøn tankegang bag ved indkøbsvalget, idet der nu også ville være en væsentlig konkurrencemæssig fordel. Vores biler er i dag indrettet på at de er drevet at forbrændingsteknologi, dvs. tanken er samme sted, påfyldning af brændstof sker i samme side, vi har én motor, der er en kardanaksel, dashboardet er nogenlunde ens, etc.

Med HANA vil SAP kunne udvikle helt nye applikationer, som udelukkende kan anvendes på den nye infrastruktur. Det betyder også, at infrastrukturen bare er en forudsætning for den fremtidige udvikling og ikke i sig selv det, som skal bære investeringen for virksomhederne. SAP har desuden opkøbt meget store aktører indenfor for komplementære IT løsninger således at de i dag ikke kun er en ERP leverandør. I dag er de såvel blandt de største indenfor mobility, database, cloud og hvem ved hvad der er på vej. Hermed kan SAP ændre på den gamle arkitektur som vi kender i dag. Så ja, der en klar analogi mellem Better Place og SAP. Men er SAP kunder så ikke ”tvunget” til at gå SAP HANA vejen hvis ikke de vil ende med en gammel "bil"?

Nu er der desuden en historisk årsag til analogien mellem Better Place og SAP. Better Place er stiftet af Shai Aggasi, som inden da var nummer to i SAP med ansvar for den teknologiske udvikling. Han valgte at forlade SAP i 2007 efter at Henning Kagermann blev forlænget som CEO i SAP af bestyrelsen (med Hasso Plattner som bestyrelsesformand). Better Place startede med et samarbejde med Renault og Nissan i håb om at kunne overbevise dem om at lave innovative bil løsninger. Mon ikke Oracle, Microsoft, IBM etc. står lidt i samme situation? De skal i hvert fald overbevise bl.a. SAP om, at deres (konkurrerende) infrastruktur til in-memory og appliances er klar til anvendelse i store datacentre. Er SAP dermed ikke et skridt foran på at få in-memory teknologien bredt ud i danske virksomheder?

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere