Hvad er smart til efterbehandling af digitale billeder under Linux

Jeg tager jævnligt en god sjat digitale billeder med mit Nikon D5500 kamera. Det går ofte ret godt, men ikke altid.
Nogle gange vil jeg gerne snyde og forbedre nogle af billederne. Jeg kan se at flere af mine kamera-geek-venner
arbejder med Adobe Lightroom, og som Linux-bruger er det ikke den vej, jeg gerne vil.

Som nævnt er der billeder, hvor jeg rammer ret godt. Her er det onsdags-kapsejladsen fra Stege i uge 32.

Illustration: Privatfoto

Men i det næste billede kom jeg til at dreje kameraet for meget :-)

Selve billedet er jeg glad for men en drejning og udklipning af den unge sejler ville have været en god efterbehandling.
Drejning kan jeg gøre i Gimp under Linux (eller Windows) med Rotate Tool (shift-R) og efterfølgende udklipning ved at vælge område og derefter "Image->Crop to selection":

Gimp synes jeg er fint at arbejde med, men ikke hvis der er mange billeder. Det er et program, som er egnet til et eller få billeder.

Et problem, jeg jævnligt ender i (især ved modlys) er kedelige farver eller forkert lysbalance.
Her lånte jeg f.eks. mit kamera ud og det stod på en forkert indstilling - øv. Motivet var ellers i orden, her hvor vi sejlede hjem fra Nyord til Stege i god vind.

Jeg har læst en del om at Darktable bør undersøges, men de gange jeg tidligere har prøvet kræfter med det fandt jeg ikke ud af at bruge det til noget seriøst.

Har du god erfaring i programmer, der er gode til at håndtere efterbehandling af digitale billeder under Linux, skriv gerne nedenfor.
Som sagt tænker jeg på håndtering af "mange" billeder, hvor der kan være

 • Røde øjne
 • Fokus
 • Lysbalance
 • Billeder, der skal roteres og klippes i

/pto

P.S. Billederne er taget fra Køge Bugt kredsens sejlerlejr 2015 i Stege, hvor seks sejlklubber går sammen om at lave en sejlerlejr for de unge. Vejret var med os og det var igen en skøn uge.... indtil jeg sad med mine 1500 billeder der hjemme :-)

P. P.S. Solnedgange i Stege er ofte helt fantastiske...

Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Nielsen

RawTherapee er relativt velfungerende, omend ikke langt fra DarkTable. Begge ligger langt fra LightRoom i deres workflow, men kvalitetsmæssigt er de begge fuldt på højde. Men jeg læser det lidt som om det er arbejdsgangen der har været udfordringen i DarkTable og den er mig bekendt ikke at finde meget anderledes på andre Linux-produkter.

 • 2
 • 0
#2 Kim Schulz

Jeg har i mange mange år brugt Bibble Pro til billedebehandling under Linux. Det spiller max og kan udnytte flere kerne, har lækkert workflow og meget andet. Desværre blev de opkøbt af Corel for et par år siden og grundet dårlige erfaringer med dem (Corel) tidligere, så har jeg aldrig fået opgraderet min software....det mærkes desværre nu hvor ting som online hjælp, og en irriterende update popup ved start er gået i smadder. Den nye corel udgave af programmet hedder Aftershot pro og koster i omegnen af en plovmand. http://www.aftershotpro.com/en/products/aftershot-pro/

 • 0
 • 0
#5 Janus Sandsgaard

Da jeg først fik mig rodet ud i foto ud over peg & skyd blev jeg hurtigt opslugt, og opdagede, at man da selvfølgelig skal skyde i RAW (NEF-filer på dit Nikon) og have sig en egentlig raw-konverter. Netop det du har brug for, når du sidder der med 1500 fotos og er i "fotograf-mode": Du har mere brug for hjælp til overblk, udvælgelse og til at justere det bedste frem fra dagen, end du har bebov for at manipulere optimistjollen ud i "The Perfect Storm", eller sætte grævlingehovede på svigermor ;-)

Jeg kastede mig for nogle år siden over Bibble (ikke OSS) til Lin/Win/Mac. Kan "alt" og i den grad at bygget til fotografen, og til at være både kreativ og effektiv: Juster hvidbalance med et klik, overfør dén justering fra eet foto til alle fotos i serien, copy/paste kontrast/eksponering/hightlights/hvadsomhelst fra et foto til et andet. En stribe plugins fra også 3. part. Avanceret maske/layer-feature. Legende output med avanceret batch-system til forskellige formater osv osv. Vældig fint. Grundlæggende tilgang og design minder om DarkTable og Lightroom. Når først man har haft den slags mellem hænderne er det svært at gå tilbage til "eet-foto-tilgangen".

Corel opkørte den lille Texas-virksomhed bag Bibble, omdøbte det til AfterShot Pro, og så gik udviklingen ellers fuldstændig i stå i over et år. Men det ser ud til der er kommet liv i projektet igen: Corels version 2 er ude, og der kommer drypvis opdateringer til nye kameraer.

Synes bestemt værd at forsøge.

 • 2
 • 0
#6 Christian Nobel

Kan ikke alt, men er rimeligt intuitivt at benytte.

Hvis man skal sammensætte mange billeder, så kan man bruge Hugin, men det er mega besværligt - men man kan afvikle Autostich under Wine, og det er ultra simpelt at bruge.

 • 0
 • 0
#9 Mark Gjøl

Jeg har været en del omkring... Jeg har i lang tid foretrukket Rawstudio af to grunde: workflow og kvaliteten af de billeder jeg fik ud. Man kan meget hurtigt bevæge sig igennem mange billeder, og jeg rammer ret hurtigt de farver osv som jeg ønsker. Desværre er de ret langsomme med support for nye kameraer, så da jeg fik mit Canon 6D måtte jeg på jagt efter noget nyt.

Jeg har kigget på aftershot pro, og rawtherapee, men med begge programmer følte jeg at det endelige resultat lå for langt fra hvad jeg kunne få ud af mine billeder. Pt. bruger jeg Darktable, og er glad for det. Det mangler stadigvæk en del af den magi Lightroom tilbyder og der mangler lidt i forhold til flere billeder, når man sammenligner med Rawstudio, men slutresultatet er som regel pænere end de andre alternativer på Linux.

 • 1
 • 0
#11 Peter Siegumfeldt

Det er faktisk en web app, så den virker på alle platforme, jeg bruger det meget på min chromebook. Hvis man kender lightroom så vil man hurtigt føle sig hjemme i Polarr. Polarr kan næsten alt det som man kan med develop modulet i LR som jeg synes er det vigtigste. Og ja Polarr understøtter også RAW.

Det eneste jeg savner fra LR er de nye funktioner med panorama og HDR billed kombinationer og måske spot removal toolet. Men virkelig imponerende hvad man kan med HTML 5 i dag og i en glimrende hastighed.

Tjek det her: http://v2.polarr.co

 • 2
 • 0
#14 Christian Nobel

Min anbefaling er at bruge digiKam (https://www.digikam.org/).

Prøvede at installere på Linux Mint 17.1 fra repositories - ikke nogen succes, ingen desktop integration, start fra CLI, crash, installation af kdelibs5-data, kunne nu starte, men kunne ikke vise nogen billeder (hvilket jo nok må anses for en fejl ved et billedbehandlingsprogram).

Kunne forestille mig at der er tilsvarende problemer på Ubuntu.

 • 0
 • 0
#17 Hans Henrik Jakobsen

Helt enig.

Bruger selv Aftershot Pro (ASP) og der findes masser af lækre plugins som I de fleste tilfælde er opensource.

Jeg har prøvet mange af de andre nævnte programmer, men de er simpelthen ikke stabile eller gode nok. Eks. Darktable kan alt, men de vil lige præsist ikke lave funktioner som retter på billedet. Er der et lille plet på billedet så skal man have billedet over i Gimp eller Krita og gemme i et andet format.

Jeg har lidt over omkring 100.000 billeder i min samling og der klarer ASP fint med både i Jpeg/Tiff eller Raw.

Det skal siges at der er plugins som jeg ikke kan undvære for at ASP kan fungerer optimalt. Jeg er specielt glad for Spoilerheads plugins Wavelet Denoise og Wavelet Sharpen som jeg bruger meget på alle billeder.

Jeg var meget skuffet første gang jeg prøvede ASP. Billedet så slet ikke så godt ud som i Lightroom. Det var indtil jeg fandt ud af at Lightroom ændre på billedet som standard uden at jeg har bedt om det. Da jeg lagde de samme funktioner i ASP fik jeg lige så godt resultat som i Lightroom.

Hvis man skal lave mere en bare rette op på billedet kan jeg anbefale Krita som kan arbejde med farvedybde over 8-bit pr. kanal hvilket Gimp ikke kan.

Krita er egenligt et meget avanceret tegneprogram, men fungere fint til at redigere billeder.

Da jeg fandt ovenstående programmer døde Windows for mig og jeg har aldrig kigget mig tilbage.

 • 1
 • 0
#20 Simon Mikkelsen

Jeg har i mange år brugt Ufraw. Det kan egentlig ikke så meget og slet ikke noget magi, men har alle de grundlæggende features. Til gengæld er det rigtig hurtigt og med et lille bash-script kan jeg hurtigt køre gennem en række billeder som jeg har udvalgt via et andet program.

Mit store problem med Lightroom og diverse andre i den kategori er, at det tager for lang tid at skifte til næste billede og de kan så meget at jeg bruge en masse tid på at skifte værktøjer.

Yderligere efterbehandling kan evt. foretages i Gimp.

Programmerne kan alt hvad jeg har brug for. Der hvor de adskiller sig fra professionelle programmer er, at de ikke har samme mulighed for automation og de mest smarte features. Jeg kan som sådan lave det samme i ovenstående programmer, men det tager mere tid og viden. Havde jeg været prof var der sat budget af til en Mac med noget frihedshadende Adobe.

 • 1
 • 0
#21 Torben Mogensen Blogger

Hvis jeg skal være ærlig, så synes jeg, at første eksempelbillede ser bedre ud før rotationen. Den skæve horisont giver lidt dramatik. Jeg synes også, at det er synd at klippe spejlbilledet af sejlet ud af billedet, og hovedet på en af de bagvedsiddende er kappet over.

Men det er vel mestendels irrelevant i forhold til bloggens emne. :-)

 • 1
 • 0
#22 Benny Simonsen

Mht. autoation: Ufraw gemmer en lille og overskuelig xml fil (.ufraw) med parametre der er brugt under fremkaldelse af billedet. Der er også ~/.ufraw med default parametre - så lidt automation support er der, ellers må man selv skrive .ufraw filerne og bruge ufraw-batch.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere