Hvad er forskellen på tidsdeling og tidsdelt?

Vi har fået en henvendelse fra Helene Halkjær Jensen, der er forfatter på Den Danske Netordbog ved Center for Leksikografi på Handelshøjskolen i Aarhus. Jeg lovede, at vi ville sparke hendes spørgsmål videre til Version2's læsere, som måske kunne hjælpe. Hendes spørgsmål er herunder:

I øjeblikket er vi ved at udvide ordbogen med beskrivelser, eksempler, synonymer med videre. I den forbindelse arbejder jeg med ordene "tidsdeling" og "tidsdelt". Jeg har lidt svært ved at definere dem præcist, og jeg håber, I kan hjælpe mig - jeres ordbog på version2.dk har i hvert fald hjulpet mig godt på vej.

Når man søger på "tidsdeling" i jeres ordbog, bliver man henvist til "time slicing", og jeg kan forstå, at ordet bruges i forbindelse med opdelingen af en computers arbejde i tidsintervaller, så den kan køre flere programmer samtidig. Umiddelbart kan jeg ikke finde andre betydninger, som ordet bruges i.

Når jeg så søger på "tidsdelt", bliver jeg henvist til to forskellige betydninger:

 • En, hvor ordet indgår i "tidsdelt multipleksing", som - så vidt jeg forstår - har noget at gøre med en digital tv-kanals opdeling i forbindelse med dataoverførsel.

 • En, hvor ordet indgår i "tidsdelt databehandling", som - igen, så vidt jeg forstår - er når flere computere er koblet til hinanden, så man kan alve samtidig databehandling

I denne forbindelse har jeg nogle spørgsmål:

 1. Normalt ville det være sådan, at "tidsdelt" var en afledt form af "tidsdeling", hvorfor de to ord typisk ville have nogenlunde samme indhold, og deres betydninger ville være i relation til det samme. Kan man bruge "tidsdeling" i forbindelse med de to betydninger, jeg har listet ved "tidsdelt" og omvendt?

 2. Det virker på nettet som om, at der er lidt forvirring omkring brugen af tidsdeling, time share og time slicing. Betyder de tre ord det samme?

 3. Andre steder på nettet beskrives "tidsdelt multiplexing" som det, at sendetiden på en tv-kanal opdeles tidsmæssigt til brug af forskellige kanaler. Bruges begrebet om forskellige fænomener, eller er det mig, der har fået noget galt i halsen?

Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Casper Bang

1) Ja det skulle jeg mene. Det opstår når mange ting skal deles om én resource. Det burde nok hedder "tidsintervalinddeling", eftersom man ikke kan dele tid i sig selv. Det udnyttes til at skabe en illusion af samtidighed, lidt ligesom 25-30 billeder i sekunded på et TV giver en illusion af ét billede der bevæger sig.

2) Ja igen, det skulle jeg mene. Et operativ-system som Windows har en kerne der er ansvarlig for at håndtere alle de mange input der kommer, og fordele arbejdstid mere eller mindre ligeligt. Da der jo typisk kun én CPU (hjerne/koordinator). Alle får lov at blive hørt, i form af et tildelt "time-slice", hvorefter man må vente på næste tidsinterval-tildeling.

3) Multiplexing er en generel teknik, til at kombinere "flere" til én (og demultiplexing er så når én kombineres til flere). Det kan koordineres på forskellig vis, hvor timeslicing er én af måderne. Når du holder for rødt ved vejarbejde hvor der kun er én vejbane fri, er det en (langsom) form for tidsdelt multiplexing hvor frem og modkørende traffik koordineres på ét og samme spor. Det kan godt være der opstår kortsigtede forsinkelser, men I løbet af dagen når det samme antal biler igennem som når der ikke er vejarbejde.

 • 1
 • 0
#3 Christian Nobel

Et par hurtige kommentarer.

Ad 2 - PC'ere med voldsom interruptstyring er nok ikke det bedste at se på, slet ikke Windos, så når vi taler tidsdeling er det mere relevant at kikke på mainframe operativsystemer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Time_Sharing_Option

Ad 3 - det er bedre at sammenligne multipleksing med en færge - her pakkes en masse biler ind på et dæk, flyttes på en anden og i situationen (biler kan ikke sejle) mere hensigtsmæssig måde, for ved destinationen at blive pakket ud igen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere