Hvad er fedt på Linux/BSD-fronten?

En af de ting, jeg synes er vigtigt som open source person er at vedligeholde en diskussion omkring valg af værktøjer, og især hvilket programmer, som flytter hegnspæle. Derfor vil jeg gerne høre jeres erfaringer nedenfor med hensyn til programmer, programmeringssprog, eller slet og ret nogle procedurer der har hjulpet dig seriøst på hjemmefronten eller på arbejdet. Lad mig lige begrænse diskussionen til Linux og/eller *BSD-systemer, da min interesse ligger her (ikke overraskende).
Jeg vil gerne selv lægge lidt ud:

 • Google Chrome - den tidlige udvikler-version, der pt. kan hentes fra [denne URL](http://dev.chromium.org/getting-involved/dev-channel) til Linux er allerede blevet min browser nr. 1. Den er markant hurtigere end Firefox, som pt. plages af tyngde (ligesom de andre browsere). Chrome er især hurtig til de JavaScript-tunge sider, og dem er der mange af. Det har klart sparet mig meget ventetid de sidste par måneder, da jeg arbejder en del tid på min lille Fit-PC hver dag. Sidder man på en stærk 3+ GHz maskine er forskellen nok ikke så stor - klart nok. Anyway - positive takter fra Google - og fint at Firefox får noget at indhente :)
 • [Moblin](http://moblin.org) fra Intel synes jeg er meget spændende. De har redefineret hvad der er godt og hvad der er snot mht. opstartstid - alle andre fik lige en kold dukkert, og dejligt at især Ubuntu har taget handsken op. Ubuntu 9.04 fik efter Moblin en tiltrængt overhaling med markant bedre opstartstider til følge.
 • [LLVM](http://llvm.org) er super interessant. GCC sidder i den grad på tronen, og jeg har ikke i de sidste 10 år set noget virkelig sejt fra den front, så det er dejligt at se nyskabelse indenfor compilere, og det er oplagt at FreeBSD skal skifte asap, men kan Linux' ![Eksternt billede](http://www.version2.dk/uploads/smil3dbd4d6422f04.gif" alt=")
 • Drupal ser ud til at være en "rising star" indenfor CMS. Det bliver bare bedre og bedre. Er der noget der efter jeres mening er endnu bedre'
 • Et af de programmer, som jeg er meget glad for er Gimp - men jeg savner at der sker mere udvikling der. Det er godt, men kan det blive bedre og er der nogle reelle alternativer til solid billed-redigering?
 • Til projekt-styring er jeg meget tilfreds med [Trac](http://trac.edgewall.org). Det er nemt at sætte op, og rigtig godt i drift især hvis man har kode-opgaver med versions-kontrol (integrationen er super god). Men jeg kan se at [Redmine](http://redmine.org) er mit næste test-projekt.
 • [Virtualbox](http://virtualbox.org) fra SUN er i min optik et meget interessant alternativ til VMware. Jeg har haft meget glæde af Virtualbox :)
 • Emacs.... yessir :)

Det er her jeg er sikker på at du mener jeg overser DIT super-spændende projekt. Skriv om det nedenfor ![Eksternt billede](http://www.version2.dk/uploads/smil3dbd4d6422f04.gif" alt=")
/pto

Kommentarer (46)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kenneth Geisshirt

Der sker en masse spændende ting i Emacs-verdenen. Ikke nok har vi fået GNU Emacs 23, men vi ser også en række nye modes. For tiden er mine favoritter org-mode og Espresso.

Med org-mode kan jeg få styr på opgaver og notater. Ja, selv mit løberegnskab lever nu i org-mode.

Javascript er blevet populært, men for bare et par år siden var det helt umuligt at bruge Emacs til Javascript-kodning. Nu er der især to fede modes: js2 og Espresso.

Den tætte integration med versionstyring bliver bare bedre og bedre. Kombinationen af Subversion (over HTTP/WebDAV) og org-mode går mit liv som rejsende konsulent (med skiftende computere ved skiftende skriveborde) en del lettere.

 • 0
 • 0
#2 Kevin Steffensen

Nok et lidt mere specialiseret værktøj, men GHDL er glimrende til at simulere VHDL kode. Det er gratis og til forskel fra konkurrenterne (der rask væk koster 15.000kr og opefter, årligt) følger det rent faktisk standarderne.

Hvis det så bare kunne håndtere Verilog også.....

http://ghdl.free.fr/

 • 0
 • 0
#4 Alexander Færøy

Vi er gået fra at hade CVS, til at elske Subversion, til nu så småt at være på vej over mod den distribuerede model, hvor vi ser stadig flere og flere nye SCM systemer dukke op. Vi har fået Git, Mercurial, Darcs, osv.

Det er interessant at se, at folk er begyndt at sætte nogle langt større krav til deres SCM i forhold til hvad de gjorde førhen.

Der sker ikke så meget med Vim for tiden, men hvorfor skulle der også, når den allerede er perfekt. Ahem...

 • 0
 • 0
#5 Peter Toft

Jeg er nu ikke endnu i "I loooove SVN"-mode. Det er ikke særligt hurtigt. Med et par tusinde filer med mange revisioner, så sparker det ikke mås. Jeg må rode mere med Git snart.

 • 0
 • 0
#7 Alexander Færøy

Da jeg "arbejdede" med CVS i Gentoo hadet jeg det som pesten. Det var langsomt, branches var noget man undgik (medmindre man ville have QA-teamet på nakken), mangel på atomiske operationer, osv. osv.

Subversion er lidt bedre hvis man kan lide at holde tingene centralt, men Subversion har f.eks. ingen viden omkring tags og branches, hvilket er lidt trist.

Git sparker røv. Git er uden tvivl blevet mit næstvigtigste værktøj som udvikler (hvor det vigtigste er min kære GVim).

Med Git gik jeg fra at se SCM værktøjet som et andensrangs udviklingsværktøj, som egentlig pissede mig lidt af, til at jeg havde et værktøj som jeg ville have svært ved at undvære.

Git har i øvrigt en masse smarte små hjælpe værktøjer som f.eks. git-svn(1), git-p4(1), hvor man importere Subversion- eller perforce-repositories ind i Git og stadig "commite" det til sin upstream SVN/P4 server. De har også en CVSd wrapper til folk der er blevet for trætte af CVS, men stadig har nogle kollegaer, som er godt tilfredse med CVS. Hvordan den wrapper virker (og performer) ved jeg dog ikke.

 • 0
 • 0
#9 Andreas Helbech Kleist

MODx er mit favorit CMS. Det er PHP-baseret ligesom Drupal, men er meget nemmere selv at lave udvidelser til. http://www.modxcms.com

Version 1.0, aka Evolution, er udkommet for ganske nylig, men MODx har nu været produktionsmoden i et par år, på trods af de "små" versionsnumre.

Version 2.0, aka Revolution, er et redesign fra bunden af, som pt. er i beta, og som ser meget lovende ud.

I øvrigt er jeg også blevet en stor git-fan de sidste par uger. Jeg delte Alexanders opfattelse af SCM som andenrangs-værktøjer, indtil jeg lærte git at kende. "GitHub - Social Coding" gør bare oplevelsen endnu bedre: http://www.github.com

 • 0
 • 0
#10 Patrick Timm

@Alexander

Subversion har f.eks. ingen viden omkring tags og branches, hvilket er lidt trist.

Det vil jeg nu ikke give dig ret i. Jeg bruger dagligt branches og ved at der er understøttelse af tags.

Tænker du på specifikke features du mangler?

 • 0
 • 0
#13 Dennis Krøger

Patrick, problemet med tags og branches i SVN er at det bare er kopier. Der er ingen rigtig branch tracking, som der er i andre SCMs, hvilket gør merges til et helvede.

I 1.5 er det blevet tagged on (f.eks. med mærkelig merge metadata, hvilket gør at filer der slet ikke er rørt, pludselig skal opdateres), men det virker stadig ikke skideoptimalt.

Jeg ved ikke hvad der er sket i 1.6, men i både 1.4 og 1.5 er merges noget der ofte er instant-headache.

 • 0
 • 0
#14 Christian Nobel

Helt enig, SSH og SSHFS er det der gør at *nix er lysår foran Windåse - selvfølgelig ikke ud fra en primitiv betragtning om at alting drejer sig om peg og klik, men det at kunne få fat i en maskine, uagtet hvor den befinder sig i verden er suverænt.

En SSH tunnel er da også væsentlig federe end at rode med VPN (bare det at slippe for IP bøvlet).

Og hvis man hører til den besindige type, der stadig bruger Pascal/Delphi, så tag et kik på FreePascal og Lazarus.

/Christian

 • 0
 • 0
#15 Martin Kofoed

Indtil for ganske nyligt havde jeg den opfattelse, at videoeditering på Linux var en smertefuld ting. Men så opdagede jeg Kdenlive! Et projekt som har forstået, at vejen til udbredelse går gennem intuitive grænseflader.

http://kdenlive.org/

Naturligvis lader hele transcoding-delen sig kun gøre pga. det fantastiske FFmpeg-projekt. Der er virkelig god grund til at sende en varm hilsen til det arbejde, de gutter har lagt i en åben support for multiple video- og lydformater. FFmpeg anvendes således i dag i et hav af både kommercielle og frie løsninger.

http://ffmpeg.org/

 • 0
 • 0
#16 Kristian Nielsen

apt-get - og hele konceptet med pakkerepositories der bare virker. Når min datter spørger om et program til XXX tager det ca. 5 sekunder før det er klar i menuen.

OpenVPN. Enkelt og kraftfuldt. Fortjener en større udbredelse.

OpenWRT. Jeg kan ikke forestille mig at skulle undvære muligheden for at kunne ssh'e til routeren og køre en hurtig tcpdump for at løse netværksproblemer.

 • 0
 • 0
#17 Søren Nielsen

Til versions-styring er jeg skiftet 100% til Bazaar som virker virkelig godt. Var jeg ikke hoppet på Bazaar var det nok Git der havde løbet med mit hjerte. Aldrig aldrig aldrig mere CVS/Subversion. Bazaar integrerer desuden både med Trac, Eclipse og andre værktøjer.

Ellers er SSH som allerede nævnt et uundværligt værktøj for IT-folk.

Links: http://bazaar-vcs.org/

 • 0
 • 0
#18 Normann P. Nielsen

Jeg er selv ret M$ orienteret og bruger faktisk Sharepoint Services idag til mine hjemmesider. Dette har jo en del ulemper, bl.a. er det umuligt at få hosted for rimelige $$$$ og kræver diverse licenser; så jeg har længe ledt efter en mulig erstatning som skulle være LAMP baseret ud fra dte skulle være gratis/lovligt og billigt at hoste!

Valget faldt på Drupal efter at have brugt laaanngt tid på diverse systemer som Joomla og lignende, inkl umbraco. Drupal er ret nemt at omgåes, der er mange moduler der faktisk alle fungerer godt og ikke mindst er det PHP baseret, hvilket gør koden nemt at rette og læse, bare med en text-editor.

 • 0
 • 0
#22 Jacob Bang

Ja nu har i alle jo sagt de fleste gode programmer. Eftersom Gimp bliver nævnt er jeg nød til at nævne Inkscape. Dejligt solidt program til Vektor/SVG grafik og der er godt nok lavet mange figurer til diverse rapporter og andre opgaver. Og så gør det ikke noget af det er SVG grafik hvor der aldrig skal tænkes på opløsningen.

Pacman - Pakkesystemet i Arch Linux skal også lige have ros med på vejen samt deres PKGBUILD filer der gør det til en leg at lave egne pakker.

 • 0
 • 0
#23 Normann P. Nielsen

@Jesper

Primært at mine 2 krav var en vis "simplicity" og low-cost (gratis) og mulighed for let hostning. Så snart man er i et .Net forhold er der ting som licenser, både til server og klient; ofte er MSSQL og db-plads tilkøb, LAMP hosting kan man finde overalt til en pris på meget få kr/md.

Ellers ville jeg som M$ mand da meget gerne "blive" på Microsoft platformen, det er jo ret meget det jeg lever af :-)

Jeg har set en demo af Umbraco og det er bestemt også kapabelt til mange ting, jeg syntes man starter rimeligt på bar bund i det, - og på et eller andet tidspunkt skal man jo også tage en beslutning, og det blev Drupal, ikke mindst pga. de mange, mange moduler der findes, og den generelt meget(!) høje kvalitet af dem.

Om beslutningen var god eller dårlig ved jeg ikke; nu er der et gammelt ordsprog der siger at "a fool with a tool is still a fool", så lige meget hvilket system jeg valgte/vælger, er det jo hvad jeg (og andre) får ud af det der er det afgørende.

 • 0
 • 0
#27 Alexander Færøy

Tænker du på specifikke features du mangler?

Jeg tænkte det jeg skrev. At de ikke har support for tags og branches. At du laver en trunk, tags og branches mappe i roden af dit repository er ikke "rigtig" tags og branches support.

 • 0
 • 0
#28 Torben Rahbek Koch

Svn har ikke branches i traditionel forstand som f.eks. CVS har det. Til gengæld synes jeg, da jeg lige fattede det, at deres copy-koncept er meget nemmere at forstå og håndtere. Og copy bruges både til at tagge og branche med.

Det væsentlige punkt, som man lige skal forstå, er at en copy laver en ny revision af repositoriet. Der er altså historik på denne copy - og ser man på historikken for en fil, vil man kunne se, at den har været igennem en branching/copy.

Personligt synes jeg at branching/merging er svært at forstå og håndtere, men føler det nemmere tilgængeligt i Svn end i CVS.

Kapitel 4 i manualen er ret anbefalelsesværdigt i den forbindelse: http://svnbook.red-bean.com/en/1.1/ch04.html. Dette kapitel viser også hvordan merge mellem to branches foregår.

 • 0
 • 0
#29 Kristian Larsen

TSClient, i et multi os miljø hvor jeg både skal have fat i det ene og andet er det guld værd. Desværre har de droppet deres gnome applet som jeg ellers elskede.

Clusterssh: supernice når man, som jeg, er for doven til at skrive det samme på 10 servere, eller for den sags skyld switches, på en gang.

Jeg er vokset op med Amiga så ville egentlig helst have noget ah-la CygnusEd på min maskine, men må sige at gedit klarer de fleste opgaver fint, via ssh bliver det så vi[m] - desværre kan jeg konstatere at "nogen" har rodet i noget så vi ikke fungerer ens på alle de maskiner jeg idag administrerer [grrr!].

Glæder mig btw helt vildt til VIC kommer til Linux, er lidt press at skulle køre en windows VM kun pga. VIC og Outlook (please Novell, fix evolution så det er brugbart op mod exchange/please arbejdsgiver få en ordentlig collaboration server).

 • 0
 • 0
#30 Martin Kofoed

Hvor ligger Kdenlive ift. Kino (http://www.kinodv.org/) på din smerteskala?

Jeg forsøgte mig med Kino for 1½ års tid siden, men opgav det dengang. Jeg kan se, at der er sket noget i mellemtiden, men har ikke givet det flere chancer. Måske man skulle kigge på det igen engang.

Når jeg lige hurtigt skimmer de respektive sites, synes jeg umiddelbart, at jeg fornemmer et større momentum bag Kdenlive, uden at jeg lige kan bakke det op med tørre tal, antal repository commits ell. lign.

Men man kan jo heldigvis bare lade det komme an på en prøve: apt-get install kdenlive kino. Konkurrence er altid godt! :)

 • 0
 • 0
#31 Morten Nissen

ssh er super godt^2 - men det er nok langtfra alle, der kender mulighederne styrkerne ved ssh...

Shhhh vi er nogen der nyder godt af det. (Specielt det faktum at netværksadministratorne ikke ved det)

 • 0
 • 0
#32 Troels Liebe Bentsen

SCM: Git er helt klart mit favorit værktøj når det kommer til SCM systemer, når man først har brugt det et stykke tid, er det næsten ikke til at fatter at man engang var så tålmodig med både CVS og Subversion mht. både hastighed, begrænsninger og tåbelig arbejdsmodel.

Projekt-styring: Redmine er helt klart en opgradering fra Trac, de minder meget om hinanden og Redmine er sådan set bare en bedre kopi af Trac med alle de features du først får i version 1.0 af Trac.

CMS: Drupal er vejen frem, der er CMS'ser med bedre kode base og mere moderne design på nogen områder, men Drupal vinder over den brede kam, og når man tager mængden af moduler og det store community med så er der ikke rigtig nogen andre CMS der kan følge med.

Grafik program: Inkscape er et vektor program der er liget til at gå til og gør det nemt at lave muckups og design til det mest. Default format er SVG så det er lige til at lave et hurtigt Perl script hvor man kan autogenere grafik og så få det spyttet ud i PDF.

Netværkdebugning: Wireshark er et fantastisk værktøj til at debugge ens netværkskode og give lidt indsigt i hvad der forgår når noget opføre sig mærkeligt.

Programering: Perl 6 bliver fantastisk, første brugbare version kommer forår 2010 : http://use.perl.org/~pmichaud/journal/39411 Moose/MooseX::Declare, etc. til Perl 5 : ordenligt objekt system i Perl 5 og så enda på en måde hvor de flest OO sprog ville være misundenlige på både syntax og elegance.

Editor: Blev træt af at få Eclipse til at opføre sig ordenligt og faldt tilbage til vim, så brugte en dags tid på at få en fornuftig .vimrc + .vim folder, så nu er der inteli-sense(eller hvad det hedder) på de flest sprog jeg koder og fornuftige defaults så man ikke skal trykke alt for mange knapper, når man skal lave simple kommandoer. Resultat kan findes her(tips til flere plugins eller options modtages gerne):

git clone git://git.it-kartellet.dk/config-tlb.git

 • 0
 • 0
#33 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

En mere almen ting, jeg synes er fedt, er det at man i lang tid bare læssede ting på, og nu er der så igen kommet en tiltagende værdsættelse af at trimme tingene igen... Her tænker jeg på de forskellige projekter til nedsættelse af boottid og en (okay, uvidenskabeligt målt) tilbagekomst i folks opmærksomhed af *box og Xfce. Skulle jeg pege på programmer, der stormer frem lige nu, så skulle det være Abiword - som har fået en del features tilføjet i den senere tid, men ikke er blevet tungere af den grund - og Midori, som er ved at blive en ret stærk Webkit-browser, trods dens lille størrelse og små krav til systemet.

 • 0
 • 0
#35 Alexander Færøy

Personligt synes jeg at branching/merging er svært at forstå og håndtere, men føler det nemmere tilgængeligt i Svn end i CVS.

Branches i CVS er også en dårlig ting at sammenligne med, da de er forfærdelige at arbejde med.

Prøv at leg med branches i f.eks. Git eller Mercurial. De giver dig lov til at gå branch-amok.

 • 0
 • 0
#37 Martin Arendtsen

Crossover Office - Netop for at have Outlook & office2007 tilrådighed.

Clustersshh er jeg blevet meget glad for. Det gør altså tingene meget nemmere i lidt større miljøer.

Nmap, wireshark og tcpdump. Altid vigtige for netværks fejlsøgning.

DbVis - Det gør det lidt nemmere at arbejde med Oracle efter min mening.

VirtualBox - Til de få gange hvor man bare skal have andet end en unix.

 • 0
 • 0
#39 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Christian,

Tjae overskriften på dette blogindlæg harmonerer vel ikke ret meget med: Who would believe that there would be an open source CMS based on Microsoft's ASP.NET?

Nej, nej ... mit spørgsmål var revet ud af dette blogindlægs kontekst. Jeg var blot interesseret i at høre, hvorfor umbraco blev fravalgt.

(jeg er i øvrigt enig i problemet med den høje indlæringskurve)

:o)

 • 0
 • 0
#40 Mark Ruvald Pedersen

Ole, tak for 'parallel' tippet!

Ikke specielt nye, men de klarer jobbet: zsh, screen, wget, socat, latex (prøv LyX!), ssh -X (eller VNC), mplayer (Qt-baseret VLC sux), NetBeans 6.X (klart den bedste IDE nogensinde) med integration til alle de SCM'er man kan ønske sig, DTrace

Vil man stadig have et rigtigt DE, men mindre end Xfce og derover, så prøv LXDE - hint FitPC hint.

 • 0
 • 0
#41 Erik Trolle

Musik kreations program til folk der har de lyster. http://lmms.info/home.php

Et andet video redigerings program. http://www.openshotvideo.com/2008/04/screenshots.html

Jeg beklager jeg ved ikke meget om det, men det viser bare lidt om bredden er lige så stor blandt os.

Et program jeg bruger meget hedder Streamertuner, det er temmelig gammelt, men det passer mig godt. Det er ikke elegant, men det virker for mig. http://www.nongnu.org/streamtuner/

 • 0
 • 0
#42 Per Michael Jensen

Det er så fedt at man ikke skal rode med drivere ved installation. Det kan være et helvede i Windows at få div. enheder til at virke.

Jeg savner ikke Windows evige plageri med "Vil du genstarte nu?" efter en opdatering.

Eller ved nedlukning "Sluk ikke maskinen før opdateringerne er færdige..." - og jeg skal noget andet NU!!

 • 0
 • 0
#43 Martin Otzen

Kapitel 4 i manualen er ret anbefalelsesværdigt i den forbindelse: http://svnbook.red-bean.com/en/1.1/.... Dette kapitel viser også hvordan merge mellem to branches foregår

I dette kapitel står

What does this mean to you, the user? It means that until the day Subversion grows this feature, you'll have to track merge information yourself

Det fortæller nok meget godt problemet.

 • 0
 • 0
#46 Martin Juhl Jørgensen

Synes at PowerTop er et superfedt koncept, og derudover kan jeg tilslutte mig de fleste andre i denne tråd med hensyn til programmel til Linux.

Det kunne være lidt fedt hvis du også kunne lave en blogpost fra det modsatte hjørne; hvad er ufedt på Linux/BSD. Personligt blev jeg meget hurtig til at udnytte de mange muligheder som en så udviklet konsol kan give en og som server synes jeg også at det rykker -- til hverdags PC ikke så meget (http://xkcd.com/619/).

 • 0
 • 0
#47 Christian Nobel

En i hvert fald umiddelbar (lille) ting er at der ikke er nogen der har lavet et grafisk konfigurationsprogram til mus/pegeenheder - jeg ved godt at det er fabrikanterne der smækker noget sammen på windows, men det er lidt utjekket at man ikke lige kan trykke på en knap på en mus, og så sige at den skal fyre op under hin eller denne kommando.

Webcams er noget rod, hvis endelig man får et til at virke i f.eks. Cheese, så virker det ikke i Camorama osv.

Og så mit største irritationspunkt: Hvorfor H... skal Gnome være sovset ind i Evolution?

/Christian

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere