Hold dine Publisher-dokumenter for dig selv!

Jeg synes ellers ikke, at jeg plejer at være en dokumentformat-krakiler. Jeg brokker mig da ikke, når folk sender mig Word-dokumenter; de kan da enten åbnes med "the real thing" på arbejdet, med min Open Office derhjemme eller autokonvereres til HTML af min Gmail.

Men jeg syntes alligevel, at grænsen var nået, da jeg fik en besked tilsendt fra mine børns børnehave i form af en e-mail med vedhæftet Publisher-dokument. Nej, jeg har da ikke lige Microsoft Publisher installeret på min hjemme-pc. Og jeg kan i øvrigt slet ikke se, hvorfor det skulle være nødvendigt at sende en banal besked om en kommende fotografering i børnehaven ud som et flerfarvet dokument med WordArt?!

Selv er jeg efterhånden snart gået over til Google Docs, fordi jeg arbejder på fire forskellige computere og ikke gider at skulle sftp'e over til en eller anden netværksplacering og derefter gætte et filnavn. Okay, jeg savner fra tid til anden features fra de store, lækre office-pakker, men det opvejes så rigeligt af letheden hvormed dokumenter tilgås og deles med andre.

Min eneste bekymring er dog, at jeg pt. har overladt det til Google at sørge for tilstrækkelig backup - men hånden på hjertet er 95% af mine dokumenter alligevel ikke relevante en uge senere: Blogindlæggene er postet, madplanerne er spist (altså maden), læserbrevene er sendt og børnene har fået læst deres små-historier.  Så jeg vil tillade mig at være glad og ubekymret - bortset fra, når folk sender mig Publisher-dokumenter...

Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Niels Dybdahl

Jeg har også modtaget en del .pub dokumenter fra mine børns skole. Jeg har efterhånden "opdraget" dem til at konvertere til PDF før de sender dem ud.

Men det er da bemærkelsesværdigt at de vælger Publisher når de kan lave tilsvarende fancy sider med Word, OpenOffice og Powerpoint, som langt flere kan læse umiddelbart.

 • 0
 • 0
#2 Morten Krogh Andersen

Jeg har ligeledes modtaget publisher dokumenter fra min datters skole, og har behørigt kommenteret det. Svaret var, at det har de "da aldrig hørt om problemer med før".. Jeg tror ikke lærere/medarbejdere er blevet præsenteret for en politik og nogle værktøjer/skabeloner til udførelse af deres arbejde, så de bruger det de finder først i startmenuen..

Jeg har kontaktet skolebestyrelsen, og har lovet at formulere problemstillingen, så de kan tage stilling og/eller sende aben (mig) opad i systemet. Lur mig om nogen har tænkt på dokumentformater. Der er ikke engang en hensigtserklæring for hvad de vil med forældre intranet/it, så der er lang vej..

 • 0
 • 0
#3 Niels Dybdahl

Da jeg kontaktede lærerne, så sagde de: "Jamen Publisher er da del af Microsoft Office", hvilket jeg benægtede.

Jeg har siden fundet ud af at Publisher faktisk er del af en af de allerdyreste Microsoft Office pakker, men bestemt ikke af Home, Student eller Standard pakkerne.

Jeg synes at skolerne generelt skal sørge for at der licens til det software som de bruger, så elever og forældre også må bruge softwaren hjemme. Microsoft plejer at være til at tale med, hvis man gør dem opmærksom på alternativet (OpenOffice eller Google documents).

Men bortset fra det er Google documents genialt til gruppearbejde i skolen... Der kan OpenOffice godt pakke sammen.

 • 0
 • 0
#4 Morten Krogh Andersen

De fleste afde dokumenter vi modtager skal vi slet ikke rette i, så giv mig det venligst som et opslag på forældre intranettet, i en mail og/eller som pdf.

Det kunne være at det vil være besværet værd at lave en beskrivelse af hvordan man anvender PDFCreator,CutePDF o.lign. "Pdf Printere" i windows..

 • 0
 • 0
#5 Claus Jørgensen

Jeg synes man burde opdrage på lærerne, til at sende alm. plaintext email (eller HTML emails) i første omgang.

Hvorfor skal vi overhovedet sende mails med vedhæftede dokumenter, der ikke fylder mere end én side alligevel?

 • 0
 • 0
#6 Niels Dybdahl

Hvorfor skal vi overhovedet sende mails med vedhæftede dokumenter,

Desværre er det ikke alle forældre som har en emailadresse, så lærerne sender normalt dokumenterne ud på papir også. Og så ser det dumt og forvirrende ud med en emailheader øverst på siden.

Så lærerne laver noget som ser pænt ud på papir og vedhæfter den så på en email eller lægger dokumenter på Skoleintra.

MS Office programmerne har en "Send To" menufunktion som gør det nemt at sende dokumentet som vedhæng til en email. Der mangler desværre en "Send as PDF To" funktion, så det er en del mere besværligt for læreren at konvertere. Men de er nødt til det så længe de absolut vil lave deres sider i MS Publisher.

OpenOffice har iøvrigt en "send email som PDF" funktion...

 • 0
 • 0
#7 Morten Krogh Andersen

Delvist enig.

De fleste (alle?) skoler har et intranet (noget #€& udviklet af uni c, så de skal, som udgangspunkt, poste deres oplysninger der. Desværre er der ingen politik for anvendelse af intranettet (herunder forventning til forældres anvendelse), så det er nødvendigt med (de samme) oplysinger på papir - og det er her word mm. kommer ind i billedet. Desuden er der ind imellem behov for at kunne lave et layuot, som de færreste email klienter kan håndtere, men her mener jeg at resultatet må udleveres i pdf, af den ene eller den anden kanal. Jeg vil gerne slippe for at afhænge af om skolen/læreren benytter word/oo/latex eller skriver det i hånden og scanner det..

 • 0
 • 0
#8 Christian Nobel

OpenOffice har iøvrigt en "send email som PDF" funktion...

Faktisk en meget effektiv ting, hvor OO er klart foran MSO.

Så når "nogle" har så travlt med hvor fantastisk og effektivitetsforbedrende MSO er, så ignorerer de gladeligt der hvor OO omvendt er effektivt.

/Christian

 • 0
 • 0
#9 Christian Due

Der mangler desværre en "Send as PDF To" funktion

Faktisk en meget effektiv ting, hvor OO er klart foran MSO.

Office 2010 har både save as .pdf og send as .pdf funktionerne som std.

Desuden har det altid været muligt at hente det plugin der hedder save as .pdf til office 2007 GRATIS

 • 0
 • 0
#10 Niels Dybdahl

Desuden har det altid været muligt at hente det plugin der hedder save as .pdf til office 2007 GRATIS

Umiddelbart hjælper det ikke noget når skolen har valgt den dyreste af alle MS Office versioner (MS Office 2003).

Men stort set alle PDF genereringsprogrammer laver noget tilsvarende i ældre versioner af Office 2007. Men det ville være nemmere hvis det var en Send as .pdf istedet for save as .pdf.

 • 0
 • 0
#12 Martin Bøgelund

Desuden har det altid været muligt at hente det plugin der hedder save as .pdf til office 2007 GRATIS

"Gratis" som i: "[i]betal overpris for din officepakke, så kalder vi de efterfølgende plugins "gratis"[/i]",

eller "gratis" som i: "[i]download din officepakke, som kan det hele fra starten, "gratis"[/i]"?

 • 0
 • 0
#14 Martin Bøgelund

@Martin

Faktisk er Microsoft blevet pålagt at de ikke må levere pdf funktionalit i Office 2007. - så vidt jeg husker.

Fisk.

Du betaler for MSO. At kalde funktionalitet via plugins, der hæfter sig til MSO for "gratis" er derfor en tilsnigelse. Du skal jo stadig betale for MSO for at kunne bruge den "gratis" komponent.

 • 0
 • 0
#15 Jesper Ørsted

Det er dårlig stil at sende filer i proprietære formater, som diverse open source programmer ikke kan åbne.Som macbruger ved jeg ikke hvilke formatert MS Publisher kan eksportere i. Det må under alle omsændindigheder være mange der ikke har Publisher, selv blandt Windowbrugere.

 • 0
 • 0
#16 Lars Remmen

De fleste (alle?) skoler har et intranet (noget #€& udviklet af uni c, så de skal, som udgangspunkt, poste deres oplysninger der. Desværre er der ingen politik for anvendelse af intranettet (herunder forventning til forældres anvendelse), så det er nødvendigt med (de samme) oplysinger på papir - og det er her word mm. kommer ind i billedet.

Word, eller anden tekstbehandler, er fuldstændigt overflødigt i den forbindelse. Systemet kan udskrive dokumenter fra Skoleintra (Udbudt af Uni-C) automatisk til de forældre som ikke bruger nettet hertil. Dokumenterne bliver skrevet ud med både forældre- og elevnavn.

Problemet med, at skoler og daginstitutioner sender det ene eller andet format til forældrene, tilskriver jeg arbejdsgivernes modvilje mod at sørge for ordentlig uddannelse af medarbejderne.

/Lars

 • 0
 • 0
#17 Peter Favrholdt

Af og til prøver jeg at opdrage afsenderen til at vedhæfte dokumentet i pdf (hvis det er nødvendigt at have noget "pænt" at skrive ud), men samtidigt bruge ctrl-a ctrl-c i det oprindelige dokument og så sætte ind i emailen med ctrl-v, så meningen fremgår af den almindelige tekst. Hvis man derudover lige skriver en kort introduktion i stil med "der er fødselsdagsfest og invitationen kan ses nedenfor eller i vedhæftede pdf", så kan alle se det nemt og printe pænt. Ydermere kan IMAP-klienten på mobiltelefonen lade være med at hente pdf'en indtil man har vurderet om det er "nødvendigt".

Har i øvrigt gode erfaringer med primopdf (der også er en gratis pdf-printer til Windåse).

 • 0
 • 0
#18 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Martin,

Fisk.

Det er faktisk rigtigt. Tidligere modsatte Adobe sig at Microsoft leverede PDF-funktionalitet i deres office-pakke. Bla. derfor kunne "Save as PDF" ikke udsendes automatisk men skulle hentes seperat.

Men da Adobe valgte at indsende PDF til ISO, forsvandt deres mulighed for at kontrollere formatet. Siden inkluderede Microsoft "Save as PDF" i Microsoft Office 2007 SP2.

... åbne standarder/dokumentformater er godt for mange ting :o)

 • 0
 • 0
#19 Lars Rasmussen

Det er dårlig stil at sende filer i proprietære formater, som diverse open source programmer ikke kan åbne.

Nu er jeg ikke bebyrdet med Publicer, men uanset, hvordan informationer publiceres, bør det vel være i en format, der er "universelt" læsbart! Især når det gælder kommunikation fra offentlige instancer til enkeltpersoner.

 • 0
 • 0
#20 Martin Bøgelund

Det er faktisk rigtigt. Tidligere modsatte Adobe sig at Microsoft leverede PDF-funktionalitet i deres office-pakke. Bla. derfor kunne "Save as PDF" ikke udsendes automatisk men skulle hentes seperat.

Men da Adobe valgte at indsende PDF til ISO, forsvandt deres mulighed for at kontrollere formatet. Siden inkluderede Microsoft "Save as PDF" i Microsoft Office 2007 SP2.

Fisk.

Uanset om MSO's PDF funktionalitet kommer som plugin eller er native, så skal man betale for MSO for at kunne bruge den.

"Gratis"...?

Er folk så nemme at narre?

 • 0
 • 0
#21 Claus Jørgensen

Når der findes plugins til kommencielt software om koster penge, så må dem som ikke koster penge jo være gratis.

Det er betydningen af ordet.

Med din argumentation er intet gratis, hvilket godt nok er en underlig holdning at have.

 • 0
 • 0
#22 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Martin,

Fisk.

Uanset om MSO's PDF funktionalitet kommer som plugin eller er native, så skal man betale for MSO for at kunne bruge den.

Jeg synes diskussionen om, hvorvidt et plugin til fx Microsoft Office kan anses for at være "gratis" er ret ligegyldig - så det må du diskutere med en anden.

Jeg forsøgte blot at forklare én af årsagerne til, at der indtil for nyligt ikke har været indbygget understøttelse af PDF i Microsoft Office.

 • 0
 • 0
#23 Svend Lyngsø

Hold dine Publisher-dokumenter for dig selv! Dette er en fejl og misforståelse, som mange EDB lærer lærere deres elever. Jeg skammer mig over de kollegaer der gør det, men det er jo så men at få elever til at arbejde med en færdig skabelon f. eks. til en folder, så har de jo fået lavet noget. Men de har ikke lært noget om EDB. Men har de fået nogen viden om hvad modtageren kan læse og se. Svaret er nok nej.

 • 0
 • 0
#24 Anne-Sofie Nielsen

Et andet problem ved at vedhæfte Publisher-dokumenter mv. til e-mails, er, at de besværliggør senere genfinding af informationen.

Outlook og diverse web-mails tilbyder normalt kun søgning i selve teksten af meddelelser, ikke i vedhæftede filer.

 • 0
 • 0
#25 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Anne-Sofie,

Outlook og diverse web-mails tilbyder normalt kun søgning i selve teksten af meddelelser, ikke i vedhæftede filer.

Men det er jo ret beset ikke noget, der har med Publisher-filer at gøre specifikt. Jeg har lige sendt en DOC-fil, en PDF-fil og en ODT-fil med samme ord i til min GMail-konto, og den returnerer ikke nogen af dokumenterne ved søgning.

(Outlook 2007 returnerer DOC- og PDF-dokumenterne men ikke ODT-dokumentet)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere