Hold da op, hvor er avis-apps ringe

Som abonnent på Politiken har jeg længe slået mig til tåls med, at jeg som Android-bruger kun kan skule til iPad- og iPhonebrugere, når de via en app, læser avisen. Nu har jeg foræret min kone en iPad og så smed jeg ligge Pol-app'en på. Den er virkelig dårlig, så jeg er ikke misundelig mere. Men min irritation er dobbelt over at Politiken ikke kan tage sig sammen til at levere apps til flere platforme, men vil tvinge abonnenter til at investere i en slags hardware. Og så mangler jeg en forklaring på, at de ikke bare laver noget html5-compliant, som jeg kan tilgå uanset skærmstørrelse, OS og hardware.

Så jeg har skrevet til chefredaktionen:

"Jeg har i efterhånden lang tid skulet til jeres App til iPhones og iPads. Af forskellige årsager har jeg ikke selv investeret i hardware, som kan udnytte jeres tilbud. jeg har en Smartphone (rettet fra iPad, :-) ) og en Tablet, som begge kører Android. Men jeg er selvfølgelig klar over, at det koster penge at udvikle den slags løsninger, så jeg har slået mig til tåls med, at der nok ville komme en Android-baseret løsning også fra jeres side. Men der sker ikke noget.

Nu er jeg imidlertid ved at tabe tålmodigheden og skal opfordre jer til at se at få rykket. Androidbaseret mobilgrej er efterhånden så udbredt, så det er mig komplet uforståeligt at i ikke ser at komme ud med en app. Det kunne se ud som om i er forlovet med en leverandør, Apple. Se nu at få udbredt jeres tilbud til os, der ikke vil investere i Apple-grej.

Det ville iøvrigt være fint i pagt med jeres udgangspunkt at udbyde jeres produkt til alle interesserede, ikke kun Apple-fans.

Næste ting: Min kone elsker Apple-grej, så jeg har indkøbt en iPad 2 til hende under et nyligt besøg i New York. Nu har jeg så installeret jeres app på denne iPad og må sige, at jeg er dybt skuffet over selve funktionaliteten. Tiden er efter min mening løbet fra jeres løsning - prøv NYT's ditto og se forskellen. I har med andre brug for noget udvikling af bemeldte app, synes jeg i al ydmyghed.

Eller i kunne taget det reelle skridt in i fremtiden og få lavet en enkelt mobil-app baseret på html5, som virkelig sparkede et eller andet.

Jeg har været abonnent i mange år, og vil bede jer om at tage jer sammen, og give mig et produkt, som i kan være bekendt. De nuværende tilstande er at ligne med, at i tilbyder os en glorificeret pdf-fil, hvis abonnenter vil læse digitalt. ingen deling, ingen interaktion, kun papir, der er sat strøm til. Lær af de sociale medier, inkluder dem i jeres løsninger, og giv os et bedre produkt - uanset hvilken platform, som vi bruger. Det valg, skal i nemlig ikke blande jer i ;-)

Med venlig hilsen"

Jeg venter spændt på svaret. /kurt

Kommentarer (24)
Jesper Kleis

Jeg blev også super træt af avisernes apps. De er alle sammen ens - og lige ringe. For wa avisens vedkommende blev jeg så irriteret at jeg lavede den om til e-bog hvilket fungerer super fint for mig.

Jeg går ud fra at det er det samme format der bruges til Politiken, berlingske, jyllandsposten og nu børsen. Så indtil de får opdateret deres bras kan man gøre det samme her.

Se her http://www.macbay.dk/8179513

Casper Thomsen

Jeg går ud fra at det er det samme format der bruges til Politiken, berlingske, jyllandsposten og nu børsen.

Det er firmaet Visiolink, der med produktet ePages står bag de digitale aviser for de fleste danske medier (dog ikke Børsen, mener jeg), herunder iPad-udgaverne.
http://www.visiolink.dk/epages

Visiolink er ifølge firmaet selv lige på trapperne med en Android-udgave
http://www.visiolink.dk/NYHEDER/resultat.htm?nid=181

Henrik Mikael Kristensen

Et krydsplatformsalternativ er Instapaper, hvor processen er lidt anderledes: Man browser til den hjemmeside, man vil læse (f.eks. denne blogpost), vælger et bookmark og teksten bliver gemt på Instapaper's server. Herefter kan man sætte sig med sin iPhone, iPad, Kindle eller bare browseren på sin platform og læse artiklerne uden reklamer eller sideskift med den skrift man vil i en ganske flot brugerflade, som kan huske hvor langt du er kommet.

Det kræver et login hos Instapaper at lagre tekster, men koster ikke noget.

Det er ikke som at sætte sig med en avis og tygge den igennem, og det vil kræve mere arbejde, hvis man skal lige have dagens avis ved morgenbordet. Men jeg synes den var værd at tage med, fordi programmet er vældig populært på iPad til blogposts, længere artikler, osv. uden at have browseren overrendt med bookmarks.

http://www.marco.org/2011/10/17/instapaper-4-released

Jesper Kleis

(dog ikke Børsen, mener jeg)


Tidligere har Børsen brugt deres egen rigtig flotte app. Men jeg blev slemt skuffet da jeg opdaterede app'en hvorefter jeg fik en app der umiskendeligt lignede de andre.

Jeg fatter ikke at så mange aviser, der efter sigende ville satse på tablet markedet, alle benytter sig af det samme firma, som mildest talt laver rigtig mange begynderfejl.

De har sikkert et framework der integrerer godt med avisproduktions processen, men ofte får de ikke teksten med til læse mode eller lignende. Aviserne ligner alle hinanden (hvilket ville være ok hvis det var et ordentligt interface). Der kommer ikke opdateringer selvom app'en OFTE crasher - og grundlæggende kommer der ikke svar fra redaktører, debat eller lignende hvis man forsøger at påpege fejl.

Layotet er smadret - og til tider grumset.
Det er langt fra smukt som WA hævder.

Når man tænker på hvor meget tid der bliver brugt på layoutet af papiravisen - samt hvor meget debat det vækker når der ændres typografi, er det mildest talt dumt at de tror at man kan lave en tablet satsning ved bare at banke det eksisterende ned i et standard format!

Jesper Kleis

@Henrik:
Instapaper/Read it later/FlipBoard løsning til aviserne ville være super - men det kræver at siderne er tilgængelige i web-format. Selv kunne jeg godt tænke mig at udvikle en reader app - hvor man kunne pushe indhold til uden at det skulle lægges på nettet.

Christian Nissen

Børsen startede faktisk godt ud med en fornuftig app til iPad. Imidlertid ændrede de denne for nogle måneder siden med den begrundelse, at Børsen skulle være ens på alle platforme (papir og elektronisk). Desværre valgte de laveste fællesnævner. Rygtet siger, at den tidligere app var væsentligt dyrere for Børsen, så reelt er der nok bare tale om en skjult besparelse med tilsvarende kvalitetsforringelse.

Ærgerligt, når digitaliseringen går den vej!

Henning Nielsen

De fleste danske aviser kan læses i Apps'en Danmarks Aviser. Det omfatter ca 40 nyhedsmedier inkl. Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Børsen, Metro Denmark m.v.
Det er ikke lige kønt alt sammen, men tilgangen er der på Android.
Jeg har prøvet Berlingske's Apps men har smidt den ud igen.

Jesper Kleis

Jeg undrer mig over hvorfor V2 ikke tager aviser på tablets op - en ting er spørgsmålet om platform, hvilket for mit vedkommende er mindre væsentligt i forhold til at få lavet et ordentligt framework.

For indtil videre er det virkelig laveste fællesnævner der dominerer - samtidig med at der reklameres med at det er smukt, trådløst etc. Jeg tror ikke man kan finde en eneste typograf der synes standard app'en er smuk, eller en bruger der finder den rigtig brugbart.

Umiddelbart virker det blot som om avisbranchen har tabt tråden - og fortsætter sin kurs mod skrænten.

Casper Thomsen

Jeg tror, at det i denne diskussion er vigtigt at skelne mellem begreberne, når vi snakker om aviser på tablets, så vi ikke blander æbler og pærer

  • Digital avis / epaper - som jeg fornemmer, at Kurt skriver om. Her er der tale om, at den trykte udgave af en avis kan læses 1:1 med grafisk layout, bladrefunktion osv. I browseren sker dette oftest gennem en Flash-applikation (som Visiolinks ePages, Zmag, Issuu, Zinio m.fl), mens det på tablets som iPad'en foregår gennem en dedikeret app (oftest udviklet af de samme firmaer). To af de få undtagelser er her Rolling Stone og Playboy, som har lanceret magasinarkiver baseret på HTML5, så de kan tilgåes direkte fra webbrowseren - men stadig giver en 1:1-gengivelse af de oprindelige, trykte magasiner.

  • Nyheds-apps - flere aviser har lanceret apps til både smartphones og tablets. Her er fokus ofte på nyheder, og der eksperimenteres også med layoutet, men der er ikke tale om en gengivelse af layoutet fra de trykte udgaver. Ofte tilbydes de samme funktioner som på mobile websites, blot i form af en app - mediernes motivation er, at det i apps er nemmere at kræve penge for indholdet.

  • Mobile websites - stort set alle nyhedsmedier har websites, som på den ene eller anden måde er optimeret til mobiltelefoner, mens de færreste endnu har sites optimeret til tablets. Undtagelsen er eksempelvis app.ft.com (kræver iPhone eller iPad). Børsen har meldt ud, at man tilsvarende arbejder på en web-app, der går uden om App Store - primært for at undgå at være underlagt Apples forretningsbetingelser.

Mvh Casper

Niels Kjelstrup

Det er vel et meget godt eksempel på hvor mange ligegyldige apps der flyder rundt derude. Rigtig rigtig mange apps kunne snildt erstattes af HTML5 apps og jeg er sikker på at ROI ville se lagt bedre ud på HTML5..

Superbest har eksempelvis lavet en ret fin HTML5 app. tjek den ud hvis du har android 2.1 eller nyere eller iPhone. Nokia har også lavet en version af Nokia maps i HTML5 som virker på Android 2.2 og iPhone. Besøg mobil.superbest.dk eller maps.nokia.com fra din smartphone og se hvad HTML5 bl.a. kan bruges til.

Dbh Niels, Nokia

Anders Emil Møller

Kære Kurt,
Som jeg skrev i mit svar på mail og lidt ekstra; Mange tak for din henvendelse og dine meget kvalificerede indspark. Politiken arbejder hele tiden på at være så meget som muligt, for så mange som muligt. Men hele tiden med øje for finansieringen af aktiviteterne. Som det ser ud lige nu, er det ekstremt svært at lave en virkelig god forretning på mobile produkter i Danmark - især native apps. Vores nyhedsapplikation til iPhone og eAvisen til iPad er derfor i høj grad en læringsproces for os, så vi kan blive klogere på de nye markeders teknologi, brugerinteresse og kommercielle gangbarhed. Bare fordi man kan lave noget, betyder det jo ikke, at det giver mening at lave det. Vi vil gerne lave noget, der giver mening.

I tråden her er der masser af spændende input, men de illustrerer også meget fint kompleksiteten i markedet. Så det er vist ikke kun Politiken, der er på nye jagtmarker. Nogle skriver om Instapaper, andre om HTML og andre igen om operativsystemer. Jeg samler på alle input og gode ideer, så hvis der er nogle med insiderviden om de faktiske forhold i markedet eller blot helt almindelige kommentarer, er Politiken altid åben. Så tøv aldrig med at skrive til mig på anders.emil@pol.dk eller @andersemil.

Hvad angår dine mere konkrete spørgsmål er Android i første om gang ikke en del af vores produkter, fordi markedet halter efter iOS hos Politikens brugerskare på nuværende tidspunkt. Og fordi det teknisk og økonomisk ikke giver økonomisk mening at dække så mange nye produkter i så umodent et marked.

Vi er dog i færd med at teste en potentiel løsning i html på vores 1:1 avis, så vi kan være mere fri af platform. Til dem, der bare må have papiravisen oversat til digitalt format.

Til alle de andre, der er mere fokuseret på de mere etablerede digitale standarder, kan jeg varmt anbefale landets stærkeste nyhedssite politiken.dk på alle platforme og lillebroderen i.pol.dk. Også her vil der altid være plads til forbedringer, og de kommer hele tiden, det er jo det smukke ved den digitale verden. Vi knokler for at få sitet til at gå op i en højere enhed af publicistiske ambitioner, brugervenlighed baseret på data, økonomi, design, teknik og fleksibilitet. Og der kommer hele tiden nye tiltag på banen, så hold øje med os.

Udviklingen af nye områder sker med stor ivrighed på Politiken, men endnu vigtigere også stribevis af væsentlige erkendelser, så Politiken også i fremtiden kan være stedet, der altid har svaret. Og som Dan Quayle siger; "The future will be better tomorrow".

Men Politiken er ikke en teknologivirksomhed, det er en publicistisk institution, så indholdet er det vigtigste. Og som situationen er lige nu, er politiken.dk og papiravisen Politiken så udbredte, at vi naturligvis bruger broderparten af vores energi på at give de faste brugere og læsere den bedste oplevelse på disse platforme.

De bedste hilsner
Anders Emil

Rasmus Rask

Hvad angår dine mere konkrete spørgsmål er Android i første om gang ikke en del af vores produkter, fordi markedet halter efter iOS hos Politikens brugerskare på nuværende tidspunkt.

I fokuserer på brugeroplevelsen på IOS, med apps og i.pol.dk og konkluderer at IOS er langt mere udbredt end Android.

Er det ikke et skævt grundlag at drage den slags konklusioner ud fra?

Hvad nu hvis I lavede en app til Android og havde den platform in mente, når I udvikler jeres mobilsite, kunne det jo være I så et andet mønster?

I øvrigt kan jeg oplyse at alt hvad der ligner faktabokse og debat tilsyneladende er strippet fra i.pol.dk. Det begrænser værdien af visse artikler betydelige, f.eks. de fleste tests og alle artikler der starter med "SKRIV: ", værdiløse på smartphones :).

Anders Emil Møller

Kære Rasmus,
Du har en pointe. Først når vi har to lige lækre sager til Android og iOS kan vi sammenligne helt. Men vores valg var baseret på, hvilke mobile apparater, der benyttede Politiken generelt. Og her var overvægten markant i iOS-favør. Derfor var det her, vi gik ind. Med erfaringerne herfra, kan vi se, at selv på den suverænt mest benyttede platform for Politiken-brugere er der lang vej til en økonomisk attraktiv model for både den almindelige nyhedsapp til iPhone og den omtalte eAvisen til iPad. Vi er dog på ingen måde skræmte og vil meget gerne levere stærke produkter til både iOS og Android og hvad der ellers måtte melde sig i spillet i takt med at markedet og vi modnes.
AE

Klaus Skelbæk Madsen

I fokuserer på brugeroplevelsen på IOS, med apps og i.pol.dk og konkluderer at IOS er langt mere udbredt end Android.

Nu virker i.pol.dk jo også ganske fint på Android, og jeg foretrak den faktisk frem for m.pol.dk (som jeg har indtryk af er i.pol.dk's forlængst glemte fætter). Dvs. det var indtil Politikens iPhone app kom, og de skar antallet af nyheder på i.pol.dk ned til 4, samt brugte halvdelen af pladsen på at reklamere for iPhone appen (hint: Hvis jeg bruger en Android/Nokia/Blackberry browser, så lad være med at reklamere for jeres iPhone-only app... Gælder også den anden vej)

Nu kan jeg så se at de har sat antallet af nyheder på i.pol.dk op igen, men den giver stadigvæk ikke nær så godt et overblik som m.pol.dk (som ud over seneste nyt også har en iByen, Tjek og Mest læste sektion på forsiden).

Tilgengæld peger alle "Læs også" links fra m.pol.dk videre til i.pol.dk, ukonsistent, men bedre end at de peger på hovedsiden som de gjorde i gamle dage.

Log ind eller Opret konto for at kommentere