Hold da kæft, det er svært at skifte arbejde Part II

Som den opmærksomme læser sikker kan se, har jeg igen skiftet arbejde. Jeg måtte atter indse, at det er svært at skifte arbejde. At nutidens HR nogen gange mere er at skabe et mantra om virksomheden, end det er at fokuserer på realiteterne. Måske især i IT branchen, hvor der altid er mangel på os nørdede hjerner. 

En af grundene til jeg valgte min forrige arbejdsplads, var deres fokus på work/life balance. Men fokus lå nok der, fordi det var et stort problem. Man bliver forskrækket når man sidder overfor en kollega, som har arbejdet og fået opkald det meste af natten, men alligevel sidder på sin pind kl. 9:15 og ligner lort. Så er det at work/life balance, lyder mere som en hult rungende HR floskel, end den realitet som det fremstilles som i personale bladet. 

Der har altid været stor fokus på folk som pynter sig med lånte fjer. Man kan huske en direktør på arken og andre prominente ledelses navne. Der er historier på de fleste arbejdspladser om en eller anden medarbejder som ikke lige var det som de sagde. Der er endda kollegaer, som meget ublu tager andres arbejde og kalder det deres eget. 

Men skal man som jobsøger tro på hvad virksomheden fortæller om sig selv, eller skal man se de ting de fokuserer på, som fortidens eller nutidens synder vendt på hovedet' Skal man se HR og deres fremtrædende ideer som lånte fjer, for en hverdag der tit kan minde om det modsatte'

Jeg har ikke svaret, men er kun et par oplevelser rigere. Måske har du svaret?

Kan man ønsker sig at HR gik fra drømme og visioner, til mere ærligt at fortælle om dagligdagen i dit nye job. Sådan en slags "Dogme HR", hvor det hele kom ned på jorden. Hvilket egentlig var den måde jeg fik mit nye job som DBA i 3F. En dejlig ærlig jobsamtale, hvor jeg mødte min fremtidige kollega og ærligt fik at vide, de fordele og udfordringer man havde.

Ærlighed er hvad der forventes af os alle, visioner kan være lånte fjer, som aldrig kommer ud at flyve.
 

/Kenn

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Tommy Dejbjerg Pedersen

Først og fremmest tillykke med dit nye job :-)

Problemet med at "gennemskue" en virksomhed er vel også at man skal kunne finde vidner, der kan fortælle om hvordan virksomheden i virkeligheden er.

Ingen virksomheder er jo perfekte, men hvis du kender andre der ligner dig (dvs. folk der nogenlunde har de samme krav og ønsker til deres job), som kan anbefale en virksomhed, så synes jeg det må være den bedste måde at sikre et match på.

Dogme HR er en god ide - jeg oversætter det umiddelbart til "Økologisk ledelse" - mest fordi jeg har fået økologi på hjernen, men også fordi jeg synes det dækker HR området ret godt :-)

En ledelsesform der tager højde for de dyre og eftertragtede "råvarer" som IT og vidensmedarbejdere generelt er. Hvor privatpersonen bag medarbejderen også tæller. Men også hvor medarbejderne respekterer virksomhedens generelle bæredygtighed og ikke blot køre sololøb.

Det kræver nye måder at rekruttere på, nye måder at lede på og også nye vaner for medarbejderne.

Bestemt ikke den letteste ledelsesmæssige løsning, men jeg tror blot at "traditionel" ledelse ikke har svarene på vores udfordringer i branchen.

 • 0
 • 0
#4 sune sick

En lektor på Uni. sage en gang til os : Der er 2 type mennesker inden for IT : 1 og 0 1 = Dem der elsker teknikken - løn under ordnet. 0 = Dem der elsker løn - teknikken under ordnet.

Den indre arbejdsglæde finder man IKKE på et kursus, hvor der står en eller anden og viser sine powerpoints. Jeg ved godt flere virksomheder tror man køber en medarbejders arbejdsglæde, som en anden hyldevarer. Det er en helt misforstået måde at bruge begrebet arbejdsglæde på. Jeg har selv fundet arbejdsglæde ved at jeg få tid til at fordybe mig i teknik og bruge den viden til projekter(når der er behov). Prøv at læs Søndagsavisen fra i søndags om indhold i jobbet.(se http://www.sondagsavisen.dk/Site/Laser/DinSondagsavisen/)

 • 0
 • 0
#5 Kenn L. Schjødt

Og der er 10 slags mennesker, dem som forstår binært og dem der ikke gør?

Jeg tror ikke du kan dele folk op på den måde. Når folk får kærester, eller kone og børn, så handler det ikke længere kun om teknikken.

Det ville være mere logisk så at opdele IT folk, efter om de har et liv udenfor arbejdet eller ej.

Lønnen er vigtigere, når man skal forsørge sin del af husholdningsbudgettet. Men lønnen kan aldrig dække et hul af utilfredshed, uden at folk får stress eller andre problemer.

/Kenn

 • 0
 • 0
#6 Kenn L. Schjødt

Kan godt lide termen økologisk ledelse.

Væk med alle tilsætningstofferne og indtil kernen nemlig en god råvare, dyrket i overenstemmelse med omgivelserne.

På den anden side handler det vel også om at tillid er en overset faktor i dagens erhvervsliv. I gamle dage var et håndslag eller løfte nok. I dag skal vi have kontrakter, advokater osv. osv. Det er nærmest som om, at det er blevet helt acceptabelt at overdrive.

Man kunne måske sige "Giv mig tilliden tilbage" ?

 • 0
 • 0
#7 Kenn L. Schjødt

Ja...lønnen er ikke den vigtigste faktor, men jo mere ansvar man har for en familie osv. jo mere betyder den. Idealet må så være at indrette sin økonomi, så man stadig har frihed til at skifte arbejde.

Jeg synes din lektor har ret, hvis man isoleret ser på sin beskæftigelse. Det er altså skæggere når man synes det er sjovt. Men efter 13 år i branchen, er der altså en god bid rutine arbejde i det meste man laver.

Så er det ikke kun teknikken det handler om (det gentager sig alligevel i cyklusser), men kolleger og den virksomhed man er i. Så er det et samspil imellem udvikling, sociale elementer, økonomi, privatliv osv. som betyder om man har det godt eller dårligt.

Så som ung studerende kan man se mere isoleret på det, end når man senere har en masse andre forpligtelser. Men sådan er det jo også i så mange andre af livets forhold. Livet bliver ikke simplere, men mere komplekst jo ældre man bliver.

/Kenn

 • 0
 • 0
#8 sune sick

Kenn: Du har faktisk lidt ret, når man stiller det op på den måde. Det vores lektor nok vil sige er man skal tænke på hvad driver os(som DTU-stud.) til at læse en 1200 siders bog om C++/OOAD og programmer hele natten(de næste 3 uger).Det er vel neppe udsigten til bedre løn? Jeg mener, at hvert enkelt menneske, som har kendt til arbejdsglæde, selv kan definere, hvordan netop deres respektive arbejdsglæde opleves, når den er der. Nogle bemærker arbejdsglæde primært som en fysisk tilstand af overskud, energi og lyst til at tage de opgaver og udfordringer op, som er på dagsordenen.Andre opfatter primært arbejdsglæde som en mental tilstand, hvor den indre dialog/den indre selv-snak) er præget af opmuntrende og begejstrede vendinger, og atter andre opfatter og oplever deres tilstand af arbejdsglæde på baggrund af en indre analyse, hvor de ud fra deres vurdering af fordele og ulemper, absolut er kommet frem til, at de befinder sig på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

 • 0
 • 0
#9 Thomas Ehler

Hej Kenn

Man kan udre sig over hvorfor alle har en forventning om, at de spændende jobs ALTID indebærer mange timer? Og man kan kan undre sig over hvorfor der fokuseres så meget på ARBEJDSGLÆDE. Hvad med LIVSGLÆDE? Altså både på arbejde og hjemme.

Jeg må give dig ret i at "ansættelses reklamerne" ofte smører rigeligt tykt på ang. jobinhold og tyndt på ang. forventet arbejdstid ;-)

Jeg skiftede selv jobbet som IT konsulent ud med et, troede jeg, bedre men var allerede efter ½ år igang med at søge igen. Nu har jeg i et år været offentligt ansat og hurra for det. 32 timer, 15% pension, og masser af spændende opgaver med stor variation i dagligdagen! Arbejdspres? Jammen jeg må jo ikke arbejde over! Kan jeg ikke nå det, så kan jeg bare ikke nå det. Går noget i stykker lidt i fyraften og jeg har en anden aftale, så går jeg. (Det siger "Chefen" jeg skal ;-)

Jeg er gået ned i løn ved begge de sidste jobskift, noget der ligner 60.000/p.a, men på bundlinien er det vel 1500/md. der er tale om. TIL gengæld: 1. Er min reelle timeløn steget betragteligt! 2. Mine børn siger; kommer du allerede hjem?!! 3. Mor kan give den en skalle på sit nye arbejde.

OG! jeg kan tage MC'en via de små veje på arbejde hver dag :-)

Igen, som flere er inde på, det perfekte arbejde når man er 20, er næsten stensikkert IKKE så fedt at have når man er 40...

 • 0
 • 0
#10 Kenn L. Schjødt

Hej Thomas

Rigtig god betragtning du har der. En medarbejder som er livsglad, er vel også en god medarbejder, som kan tilfører noget. Mangel på livsglæde er vel derfor, en del af IT folkene har problemer med stress depressioner osv.

Men underligt nok har mange IT folk, svært ved at skifte, på trods af at de er utilfredse, overbebyrdede osv. Man kan stemme med sine fødder og vælge de steder hvor man har det godt. Men der er mange, som er vildt bange, for at have tre jobskift indenfor 4 måneder, som jeg har haft. Hvem siger at man skal sidde fast i dårlige forhold i årevis, for at tænke på sit CV.

Hvad med at tænke at et dårligt liv. eller at være et sted man er utilfreds, har lige så storindflydelse på dit CV. Hvis du har det dårligt i dit job, performer du dårligere. Så ser dit CV ikke så interressant ud, som hvis du har været glad i dit job og lavet noget godt.

Work/Life balance burde vel være at ens livsglæde og arbejdsglæde skal vægtes ligeligt af arbejdsgiveren. Ligegyldigt hvor dejligt udfordrende et arbejde er, så nytter det ikke hvis udfordringen også bliver, at få sit privat liv til at gå op.

Jeg er gået samme vej som dig, et job med færre timer og ingen overarbejde. Så er der plads til mig og skattefar sørger for, at nedgangen efter skat er til at overse.

/Kenn

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere