Hobbit er et af mine favorit-programmer

En af de programmer, som jeg mener enhver UNIX-sysadmin bør kende er Hobbit. Programmet laver system-overvågning på en eller flere maskiner. Man får et elegant billede af den overordnede status for de maskiner, man overvåget. Baggrundsfarven for siden giver den værste status. Grøn for at alle systemer er i orden, gul/orange for at mindst et element ikke virker perfekt (f.eks. disk ved at løbe fuld), og rød for store alarmer (server nede, disk løbet fuld).

I SSLUG har vi anvendt Hobbit lige siden det kom frem, hvilket i praksis skyldes at vi i forvejen brugte Big Brother, og at Henrik Størner (som også er sysadmin i SSLUG) skrev Hobbit :-) Big Brother har altid haft en underlig licens, og derfor var det et scoop at Henrik lavede Hobbit.

Hvis I vil se Hobbit i drift, så kig på http://tyge.sslug.dk/hobbit/. Der er en alarm pt. (2007-11-05) på www.sslug.dk, hvor der er en kendt fejl på fil-systemet.

Prøv at trykke på "trends" i højre side ud for de enkelte servere... Se det er sejt at kunne se tidslige grafer af serverens load, CPU, hukommelse, netkort osv osv.

Hobbit kan varmt anbefales...

Hvad bruger I?

/pto

Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Troels Arvin

Så vidt jeg husker, er princippet i hobbit at de overvågede maskiner selv skal initiere forbindelse til overvågningsserveren og meddele status.

Jeg er mere til at gøre det den anden vej: At overvågningssystemet kontakter de overvågede enheder og forespørger status (poll'er). Min erfaring er, at det er en mere realistisk konstruktion når firewalls indtænkes. Et eksempel på et (godt) overvågningssystem, der virker sådan, er Nagios.

 • 0
 • 0
#6 Troels Arvin

Mikkel: Vil du ikke skrive lidt mere om dine erfaringer med Zenoss? - Jeg har overvejet at kigge nærmere på Zenoss fordi den angivelig har et indbygget CMDB (og rrdtool-modul til historisk performance/trend-plotting?).

 • 0
 • 0
#7 Peter Toft

Det er helt op til dig selv om du vil installere Hobbit klienten og dermed også kunne overvåge disk, CPU og andre interne parametre. Alternativt kan du "bare" monitorere om din SSH, webserver, ping er i orden (parametre, der kan måles udefra).

 • 0
 • 0
#9 Thomas Alexander Frederiksen

Der hvor jeg sidder har vi også valgt Hobbit til serverovervågning. Implementering og klargøring til drift tog under en dag, inkl. de første 25 klienter. Siden er resten (næsten) kommet på og vi nærmer os 100 klienter med fuld overvågning.

Installation og opsætning af en ny klient tager under 45 sekunder når først SSH-forbindelserne er startet, og det er altså et winning point i en hosting-virksomhed hvor ting kan gå usædvanligt stærkt til tider. At Hobbit så også er bedre til at fange problemerne før kunderne mærker dem end den tidligere anvendte overvågning er bare endnu et plus.

/Thomas

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere