per andersen bloghoved

Hjerne-død mobil-forskning

TV2 kunne i dag lancere nyheden 'Gadgets gør os dummere'. En forsker ved Columbia University i New York mener, at vores hukommelse bliver svækket, fordi vi nu går rundt med smartphones på os, som kan huske ting for os - http://beep.tv2.dk/entry.php/id-401153.html.

Nu er jeg ikke just hjerneforsker, men det er da et åbenbart tåbeligt argument. I så fald skulle vores generation være den dårligste til at huske i hele menneskehedens historie. Siden det moderne menneske indvandrede til Europa for sådan cirka 35.000 år siden, er det bare gået ned ad bakke for os.

Først begyndte man at lave huletegninger, og siden begyndte man at bruge skrifttegn. Først på pergament og siden på papir begyndte man at skrive ned, blandt andet for at kunne huske og viderebringe information. For over 50 år siden blev computeren opfundet og i rask tempo fik vi mere og mere lagerplads til elektronisk at kunne opbevare information. Og nu altså smartphones og andre gadgets, der kan hjælpe os.

Det burde så, med samme argumentation, betyde, at vi i dag stort set ikke er i stand til at huske noget. Det passer godt nok med min personlige erfaring, men det er vist noget andet, der gør sig gældende.

Her er da vist en kandidat mere til www.ubrugelig.dk.

Det skal nævnes, at originalkilden http://www.forskning.no/artikler/2011/april/285336 har samme betragtninger. Sagens kerne er jo, at vi stadig bruger hjernen til at huske rigtig meget, for mængden af information er eksploderet og kompleksiteten af den voldsomt forøget. Men TV2 har valgt ikke at nuancere historien. Så sælger den jo heller ikke så godt.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Carsten Sonne

Som vanelig er massemediets omgang med sandheden lemfældig. Norman Doidge, praktiserende psykiater, forfatter og forsker ved Columbia University i New York siger:

... for at opnå varige ændringer i hjernen, for eksempel hvis man ønsker at træne sin hukommelse, skal man virkelig koncentrere sig, noget den hyppige brug af internet og smartphones forhindre.

Hvordan Norman Doidge kan føres til indtægt for gadget gør os dummer, står hen i det uvisse. Samtidig slutter den norske artikel med at konkludere:

Smartphones er kommet for at blive ... Forskerne er ikke enige om, hvordan en sådan teknologi påvirker vores formbare hjerner - men påvirket det bliver den.

Det eneste der er ubrugeligt i denne sags, er massemediets formidlingsevne.

  • 0
  • 0
Kristian Lund

True.

Doidge er slet ikke så unuanceret, som han bliver taget til indtægt for. Måske er det mere medierne, der har brug for en modsat-historie omkring de nye medier, end der er egentlig belæg eller forksning bag?

Filosofen Nicholas Carr er dog rimelig tæt på en hardcore "vi bliver bare dummere" position. Diskuteres bla. her: http://cfdp.dk/forsiden/lavvande-i-kraniet-blandt-b%C3%B8rn-og-unge/

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere