bloghoved kristian hjort-madsen

Har du talt med din softwareudvikler i dag?

Hvis du arbejder i en virksomhed, som er mere end 10 år gammel, er der en god chance for, at den øverste ledelse taler om disruption, digital transformation eller den fjerde industrielle revolution.

Men taler de også med dem, som skal gøre drømmene til virkelighed? Taler de i dagligdagen med de softwareudviklere, som både kender de nuværende begrænsninger og muligheder i din virksomhed – og de softwareudviklere, som kan bringe blockchains, kunstig intelligens, åbne API’er og hele jeres forretning ind i fremtiden?

Jeg tror, det er en stor fejl, at alt for mange ”traditionelle” forretningsfolk og -ledere taler alt for lidt med deres softwareorganisationer om de nye digitale muligheder.

I stedet tyer mange til dyre konsulenter, der skal komme og løse udfordringerne. Men jeg mener ikke, at det giver særlig stor værdi, at bestyrelser og direktioner laver flotte strategier for digital transformation sammen med et prestigefyldt globalt konsulenthus, hvis det ikke betyder reelle forandringer for forretningsmodellen, kunderne og hverdagen i virksomhederne.

Min egen erfaring er, at tre ting kan skabe en meget bedre balance mellem hype og realiteter, når vi skal lave reelle forandringer med ny software:

1. Drop snakken om ”forretning og IT” – det hele er IT

En af mine egne kæpheste er at droppe opdelingen mellem IT og forretning. IT er et forretningsområde, og forretningen består i høj grad af it. Udvikling af forretningen er derfor noget, vi er fælles om, hvad enten man er softwareudvikler eller sælger af virksomhedens produkter.

Softwareudvikling er en proces, der skal ske i fællesskab for at nå de bedste resultater. Ofte tror ”forretningen”, at det er nok at smide en række krav til en it-løsning ”over hegnet”, og så løser IT opgaven og leverer det ønskede stykke software.

Men hvorfor ikke inddrage softwareudviklerne allerede, når kravene skal stilles? Hvorfor ikke acceptere, at vi sammen kan blive bedre, hvis vi tør prøve nye ting af hen ad vejen og blive de erfaringer rigere?

Jeg tror, at et tættere samarbejde og en række dedikerede product owners helt fra den initiale forretningshypotese vil skabe den eksperimenterende sammensmeltning af forretningsudvikling og it-udvikling, som er så karakteristisk i de nye rent digitale virksomheder.

For eksempel ved at teste forretningshypoteser tidligt via små eksperimenter direkte med relevante kundegrupper – og tilpasse baseret på læring.

2. Etabler tværorganisatoriske teams med reel autonomi

I PFA – hvor jeg pt. får lov til at lede en stærk digitaliserings- og it-organisation – har vi netop lavet en kæmpe agil skalering med over 300 mennesker i 32 små agile teams. Og det er ikke kun IT, der er agil – faktisk er det kun under halvdelen af medarbejderne i de agile teams, der kommer fra IT. Resten kommer fra de øvrige forretningsområder.

Jeg tror på, at vi får kreative løsninger ved at sætte forskellige kolleger sammen.

Det kan godt være, at nogle virksomheder har succes med at oprette innovationsafdelinger, men hvorfor overlade innovationen til andre end dem, der skal udvikle og bruge løsningerne til daglig? I stedet tror jeg på, at innovation kommer indefra, hvis vi sætter teams sammen i en autonom form, hvor de selv kan træffe beslutninger inden for en given ramme.

Samtidig arbejder vi også på at øge vores evne til radikal innovation ved i ledelseslagene at arbejde med strategiske bets (målrettet risikovillighed) og i organisationen at starte mange små eksperimenter for at udforske og validere nye værditilbud eller hypoteser.

Til sidstnævnte bruger vi igen vores agile teams, hvor der hver 10. uge er et frit innovationssprint, der giver alle teams mulighed for at løbe med egne ideer, samles om fælles missioner eller samarbejde med start-ups.

Det giver god mulighed for at opstille og validere hypoteser om ny værdi samt at skabe et erfaringsbaseret grundlag for større investeringer.

3. Skab en kultur, hvor working software er omdrejningspunktet

Det er nu, jeg gerne vil spørge de ”traditionelle” forretningsfolk og -ledere: Har du talt med din softwareudvikler i dag? For jeg tror, at din softwareudvikler har mange spændende ting at fortælle dig – f.eks. hvilken værdi software har skabt for din forretning, siden vi talte sammen sidst (hvis vi nogensinde har talt sammen), hvilken forretningsværdi ny teknologi kan skabe for dig i fremtiden og de ting, der holder din forretning tilbage.

Ved at holde en løbende teknologidialog på tværs af hele virksomheden og deltage i system demoer og agile planlægningsmøder får alle en langt dybere indsigt i, hvordan forretningen udvikler sig – samt mulighed for dynamisk at tilpasse retning med blockchains, kunstig intelligens, åbne API’er eller mere traditionelle teknologier.

I dag er ideen om, at alle virksomheder skal være softwarevirksomheder lidt en kliché.

De dyre konsulenter vil gerne snakke med direktionen om, hvordan vores virksomheder ikke bliver det næste lokale taxaselskab eller den næste hotelkæde, som bliver disrupted af noget i stil med Uber eller Aribnb. Men det handler om software, som virker – working software – for din virksomhed.

Software vil definere fremtiden for de fleste virksomheder. Derfor er det afgørende, at alle forstår de nye teknologiske muligheder og deltager i softwareudviklingsprocessen.

Så alle skal op af stolen, ud af mødelokalet og hen og snak med alle de softwareeksperter, der er i virksomheden. Det, tror jeg, er den sikreste vej til at ruste vores virksomheder til fremtidens konkurrence.

Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Daniel Frost

Jeg køber sjældent de her indlæg fra en leder som kalder en virksomhed agil - især en virksomhed som PFA, som jeg spår værende ligeså konservativ og "gammeldags" som resterende pensionskasser, banker og finansielle institutioner.

Så istedet for, at du svarer på vores spørgsmål så kunne du jo lade de udviklere som er (formoder jeg) sidste led I den såkaldte "agil skalering" få lov, at svarer på om det nu engang også forholder sig som du skriver.

Hvordan udvikler, releaser og vedligeholder I software hos PFA ?

  • 0
  • 0
#2 Kristian Hjort-Madsen

Hej Daniel Tak for din sunde skepsis ;) Jeg kan god forstå den – og PFA er på en rejse. Jeg tror, de fleste større virksomheder har en legacy som gør, at vi ikke har fuldautomatiseret vores build, test, deployment og release processer som en startup. Men vi vil være agile, også på DevOps, hvor vi fx har et mål om, at andelen af utilsigtede tilbageløb fra en fase i DevOps-kæden til en anden skal falde med gennemsnit 20% i 2018 – og gennemløbstid fra commit til idriftsættelse i produktion skal reduceres med tilsvarende 20%. Skriv eller ring evt. til vores hovednummer (3917 5000) og spørg efter mig, hvis du vil møde nogle af vores knalddygtige udviklere. Jeg er sikker på, at de gerne vil snakke med dig. Mvh, Kristian

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere