Halvhjertet offentlig digitalisering

Det er pinligt, lavambitiøst og et symptom på, at de offentlige investeringer i digitalisering ikke udnyttes optimalt.
Det halter nemlig gevaldigt med at få borgerne tilmeldt den digitale kommunikation og ikke mindre med selve digitaliseringen af den offentlige kommunikation til borgerne, som i stort omfang stadig vil modtage papirpost fra det offentlige i de kommende måneder. Det fremgik af en vidt refereret Ritzau-nyhed i slutningen af oktober og falder fuldstændig sammen med mine egne observationer i de senere år.
Domstole anvender selv og modtager post i sagsbehandling, som ikke opfylder det offentliges krav til sikker kommunikation, sygehuse benytter fax i kommunikationen med praktiserende læger, selvom man i årtier har bakset med et fælles, digitalt journalsystem, og supporten hos NemID, det offentliges leverandør, slækker på sikkerheden og beder ved telefonsupport om, at man som borger identificerer sig med et cpr-nummer.

Slingrende digitalisering

Det offentlige har valgt at kombinere disse praksisser med den fra bankverdenen så kendte, teknisk handicappede Java-teknologi, som NemID indtil videre er baseret på. Det betyder, at vi som digitaliserede borgere skal vænne os til jævnligt at håndtere en række sikkerhedsopdateringer, som mildest talt er besværlige. Så der er lagt op til et slingrende digitaliseringsforløb, hvor samfundets svageste må give fortabt i den nødvendige kommunikation med det offentlige.

Det er simpelthen ikke godt nok. Danmark har historisk haft fremsynede tanker om de samfundsmæssige fordele ved en gennemgribende digitalisering. Det er på tide at få digitaliseringsambitionerne opdateret og satse på enkle, sammenhængende og brugervenlige løsninger, som giver os allesammen merværdi i forhold til papirkorrespondance, og som håndterer anvendelse fra mobile enheder og et demokratisk genbrug af den opbyggede infrastruktur på borgernes præmisser.

Således at vi alle, i slagskyggen af Edward Snowdens afsløringer, i praksis får mulighed for at kommunikere sikkert og krypteret. Ikke bare med det offentlige, men med alle andre - uden at skulle deponere vores private, digitale nøgler i nøglecentre og uden at skulle lave installationsprocedurer, der tangerer raketvidenskab, som det er tilfældet i øjeblikket.

Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere