Hackathon - mashup vores kulturarv

Hvad kan man skabe, når man har adgang til den danske kulturarv via åbne APIer? Når historiske kortdata, metadata om film, data om fredede bygninger, billeder fra kunstmuseer og luftfotos er frit tilgængelige - hvilke ideer får du så?

Hack4dk er et hackathon med netop dette fokus - en event, hvor kulturarvsinstitutionerne med interessante problemstillinger stiller sig til rådighed for softwareudviklere. Der skal udvikles prototyper på gode ideer i et samarbejde mellem domæneeksperter, designere og udviklere. Arrangementet blev afholdt i København allerede sidste år, hvilket Kræn dækkede her på version2s studieblog og i år gentages succesen og konceptet har bredt sig til Aarhus. Hvis man mangler en god ide til et fritidsprojekt er her muligheden for at finde et behov at dække.

I Aarhus er de åbne offentlige data ikke noget nyt. Åbne data og smart city er begreber der bliver arbejdet målrettet med... emnet har endda sneget sig ind på dette års GOTO-konference. Visionerne er store, når man spørger folkene bag Aarhus' åbne data initiativ. Hver borger skal have adgang til alt data lige fra kø-systemet hos borgerservice til målinger på områdets skorstene og diverse virksomhedsdata. Data skal kunne bruges gratis i apps og på websites og sammenstilles på hvilken som helst måde udviklere har lyst til. Politisk kan den slags være farligt - journalister uddanner sig som datajonglører og sætter interessante vinkler på data. Hvis køen er lang hos borgerservice er servicen så for dårlig - hvis køen ikke er lang, er de så overbemandet? Det er et modigt initiativ, som, hvis det bliver brugt rigtigt, kan gøre livet meget nemmere for borgerne.

Heldigvis er vores kulturarv ikke et politisk betændt emne - jo vi kan diskutere, hvor mange penge der skal gå til kulturen, men at nyde kultur og dele den med folket er generelt ukontroversielt. Sidste år kom der 10 nye digitale koncepter til verden og den vindende app var en native Android app som udpegede fredede og bevaringsværdige bygninger ved brug af augmented reality og Kulturstyrelsens dataset.

Aros' lokaler danner i Aarhus rammen om inspirationsforedrag og derefter står den på hackathon på Naturhistorisk Museum og i København er det Nationalmuseet der bidrager med inspirerende lokation (se bare nedenstående billede). Det hele foregår d. 27 og 28 september i begge byer. Skal du med?

Illustration: Privatfoto
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Klaus M. Körmendi

Først et link fra Tyskland: http://www.roscheiderhof.de/kulturdb/client/index.php

Open data vil med sikkerhed også føre til at vi bliver overskyldet med pseudo-videnskabelige tekster, som en engelsk statistiker meget passende udtrykte det i forbindelse med diskussionen i UK. Tyske undersøgelser viser at en meget stor del den offentliggjorte medicinske forskning simpelthen ikke er videnskabelig holdbar, til trods for at læger får uddannelse i statistisk analyse. Derfor er vi sikkert nød til at indstille os på en fremtid, hvor kvoten af meningsløse påstande stiger.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere