Google vs. Oracle: BFD

En enstemmig jury har afgjort at Googles anvendelse af et specifikt lillebitte hjørne af Java var "Fair use".

Oracle har svoret at de vil appellere, men det bliver ret meget op ad bakke: I USAnsk ret er jury'en skyldig/uskyldig beslutning højhellig og der skal meget til at få den omstødt, noget i stil med "Ingen rimelig jury burde kunne nå den konklusion at ...".

Hvis Oracle havde vundet ville det have været en direkte ladeport til endnu et niveau af "rent-seeking" indenfor IT, enhver der nogensinde havde defineret prototypen på en funktion i et bibliotek ville kunne gå efter alle andre der havde implementeret samme funktion, startende med "int getpid(void);"

Havde Oracle vundet havde de formodentlig stillet krav om ca. 50 mia kroner i erstatning og fået en god brøkdel deraf når appellerne var færdige (Det er langt nemmere at appellere størrelsen af en erstatning, det sker nærmest rutinemæssigt.)

Derfor er juryens enstemmige beslutning virkelig BFD, ikke bare for Google og Oracle, men i langt højere grad for alle os andre: Uden fair use ville det ikke det være lovligt at læse filer skrevet af konkurrerende software (Libreoffice vs. MS Office f.eks).

Hvor langt dommen rækker, for meget elastik der er i "fair use" må tiden vise, men den slår fast at API i nogle tilfælde er omfattet af fair use doktrinen, hvilket er det stik modsatte af hvad IT branchens svar på Joakim V. And prøvede at få dom for.

phk

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Tim Lund

Det var nervepirrende at følge med i den retsag. Nervepirrende fordi man lod 10 helt normale mennesker, bestemme hvad branchen mere eller mindre har bestemt for sig selv, i løbet af hele dens levetid.

Det er virkelig forræderisk af Oracle at føre denne sag for at vinde på kort sigt. Jeg gad godt vide hvor mange udviklere der sidder hos Oracle og egentligt tænker "Hold kæft et besvær hvis vi vinder det her"

  • 6
  • 0
#2 Poul-Henning Kamp Blogger

Det var nervepirrende at følge med i den retsag. Nervepirrende fordi man lod 10 helt normale mennesker, bestemme hvad branchen mere eller mindre har bestemt for sig selv, i løbet af hele dens levetid.

På sin vis ja og på sin vis nej.

Det faktum at ethvert juridisk spøgsmål skal kunne afgøres af et dusin normale mennesker er faktisk et meget godt princip til at holde lovgiverne i snor.

Situationen på vores "franske" side hvor man ikke alene skal læse loven, men også forarbejderne og folketingets forhandlinger og stadig ikke kan være helt sikker på hvad loven siger er mildest talt ikke ret borgervenligt.

  • 4
  • 0
#3 Lars Bjerregaard

Først og fremmest; phew! Vi ville have nået nye højder af vanvid i IT branchen, hvis denne her havde passeret. Hvad Oracle er for en virksomhed burde også være over alle grænser tydelig nu. Men... jeg har det lidt sådan at det underlæggende problem som er steget til overfladen, at API'er nu tilsyneladende (i USA) er omfattet af copyright, stadigvæk leder til konsekvenser som jeg synes er fuldstændigt umulige at gennemskue. Jeg mener, hvor mange software-libraries eller programmer overtræder lige nu copyright af den grund, og hvor længe vil det få lov til at stå? Scary shit synes jeg...

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere