Google+ er ikke et socialt netværk - det er meget mere

Den er ny, ser godt ud og brugertallet vokser med rekordfart. Google+ har jeg brugt siden slutningen af juni måned, og jeg er stadig i færd med at vænne mig til Googles nyeste sociale netværk. For det er en Alleskönner, som låner funktionalitet fra Facebook, Linkedin og Twitter.

Men Google+ rummer meget mere end det. Tjenesten er klart tænkt som et første skridt i retning af et nyt Googleunivers, der integrerer alt søgbart med en personlige identiteter, og som samtidig kobler informationssøgning tæt til sociale relationer. Dermed udvider Google+ kløgtigt konceptet for sociale netværk fra tjenester med et begrænset scope til et altfavnende univers.

Profiterer af Facebook

I skrivende stund har jeg anvendt Google+ i godt en måned. Og de første indtryk er temmelig positive. Ingen tvivl om, at Google i en vis forstand står på skuldrene af Facebook og i første hug har formået at lave en overlegen nem klassificering af de sociale relationer med "Circles". Det giver i den grad giver Facebooks besværlige brugerprofilopsætninger baghjul. De brugerdefinerede "Circles" er en vellykket visuel kategorisering af forskellige sociale relationer, som alt efter personlig smag og behov kan gå fra nære venner til bekendte placeret i Limbo. De første spamidentiteter har meldt sig, og her ser blokeringen ud til at være effektiv. Selvom alle kan tilmelde sig i princippet er der dog åbenbart stadig problemer med det.

Illustration: Privatfoto

Googles UX-folk har skruet en ren og moderne brugergrænseflade sammen.

Et klogt valg af Google er muligheden for, at brugere let kan få fragtet personlige data ud af Googleuniverset, hvis de ikke gider være der. Dermed er der lagt positiv afstand til eksempelvis Facebook, hvor det er meget svært at checke ud med al bagagen i behold. Men Google+ er ikke uden knaster.

Det allermest irriterende er, at funktionaliteten i Google endnu er meget forskellig afhængig af, hvilken platform man er på. Google+ app'en til smartphones er brugervenligt og flot. Men den er meget indskrænket i sin funktionalitet. Det samme gør sig gældende for tablets med Android 3.x installeret og websider tilpasset mobile enheder.

Næste ting på minuslisten er den forbløffende store mangel på integration med en lang række andre google-tjenester. Her er den manglende kalender og dokumentintegration det, der springer mest i øjnene. En fælles social netværkskalender integreret i Google+ må være det næste logiske skridt.

Nogle netværk uddør

Sammenfattende må jeg sige, at min måned sammen med Google+ har været i behageligt bekendtskab. Efter mindre succesfulde Google-forsøg som Orkut, Buzz og ikke mindst Wave spår jeg, at Google+ har gode chancer for at udvikle sig til det måske lidt mere nørdede netværk med massiv gennemslagskraft. Men kampen om at blive det universelle netværk bliver hård. For jeg tror ikke, fremtiden byder på plads til alle de nuværende kombattanter.

Hvad er dit syn på Google+?

/kurt

Kommentarer (77)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Jeg er ret enig med Kurt. G+ er nemt at bruge og logisk skruet sammen. Selvfølgelig mangler der en masse apps osv. endnu, før andet end tech-people og text-fetichister flytter ind. Men allerede nu er der fx masser af fotografer, der fremviser imponerende billeder. Nogle af dem har over 50000 followers (hvad er den danske oversættelse?) En ting undrer mig dog: Incoming stream. Her dukker informationer fra folk der har mig i deres cirkler op. Det er sådan lidt Twitter-agtigt. Gud og hver mand, politikere og viagrasælgere kan udsætte mig for deres udgydelser. Og jeg kan ikke gøre ret ved det. Det er selvfølgelig ikke så slemt endnu, men mon ikke det kommer? Jeg har allerede haft fingre i en ung politiker fra det midtjydske. Han mente, at hvis bare han tilføjer en masse navne til sine cirkler og sender masser af posts med retorisk nedslagtning af modstanderne, så er alt godt.

Selvfølgelig kan jeg bare blokere en afsender, men hvis der med tiden skal blokeres 100+ personer om dagen, er det jo ikke rigtig brugbart. Jeg kan jo så lade være med at læse min Incoming stream, men på den anden side er det jo der, jeg er faldet over nogle af de folk spændende foto- og computerfolk jeg følger.

  • 1
  • 0
#2 Johnnie Hougaard Nielsen

Fraværet af en "Wall", med sniksnak om hvad andre i netværket foretager sig ting, har befriet mig fra overvejelsen over om jeg måske skulle overvinde mit ubehag ved at bruge FB. G+ er meget bedre her, med ikke at simulere skoleklasse-sladren (og -bashing).

Jeg tror at det skal tages alvorligt når Google selv kalder det for en "Field Trial" mens de arbejder videre på udviklingen med bruger-input, og der kan næppe være tvivl om at der sidder nogen og arbejder på at integrere ting som calendar. Spam må også være en ting som de har i kikkerten.

Jeg forventer at der kommer spændende ting omkring G+ som social lag, hvor også Android giver en masse muligheder.

  • 1
  • 0
#46 Martin Kofoed

Som med GMail i sin tid, viser invite-modellen sig at være en sand viral marketing-basker! Smart af Google. Det skaber en aura af eksklusivitet at være en del af fællesskabet!

Bortset fra det, er jeg også godt tilfreds med g+ ... Det føles bare bedre på en måde. Man behøver ikke at være venner med alle for at følge dem, eksempelvis. Hvorfor skulle jeg være "ven" med en kendt politiker, eksempelvis? I stedet kan jeg følge med på sidelinien. Facebook "friends" har helt fra starten været en voldsom degradering af vennebegrebet :-)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere