Gør en samfundstjeneste: Flere unge i it

Jeg vil gerne slå et slag for, at alle jer engagerede medarbejdere derude sørger for, at jeres virksomheder bliver tilmeldt it-natten i år. It-natten er et arrangement, hvor gymnasieelever en aften i februar kommer rundt til forskellige virksomheder og ser og hører om, hvordan det er at arbejde i it-branchen. Der er sidste tilmelding for virksomheder d. 9. november, så det gælder om snart at komme i omdrejninger for at få arbejdspladsen med!
 
Jeg tror, at en af de største barrierer for at få unge til at vælge en it-uddannelse er, at de fleste ikke har nogen ide om, hvordan det er at arbejde med it. Det er ikke et af de fag, man bliver introduceret til automatisk i folkeskolen, eller som har en lang, solid historik. Vi har heller ikke set tv-programmer, der er for it-branchen hvad "Hammerslag" er for ejendomsmæglerfaget. Til gengæld har vi set "Skønheden og nørden", hvor de kønne piger har brilleret med ABSOLUT ikke at (ville) vide noget om it.
 
Vi må selv prøve at stå frem som rollemodeller og give de unge et realistisk indblik i, hvordan det er at arbejde med it - for det er da både sjovt, svært, spændende og kreativt! Lad os vise de unge det på it-natten.

Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Torben Mogensen Blogger

Jeg har ikke set omtalte program (kun set en plakat), men jeg blev lidt harm over, at det i titlen er underforstået, at skønhed og nørderi er modsætninger.

Så jeg ville ønske, at man lavede et program, der viste eksempler på, at nørder godt kan være tjekkede, så vi kan få slået billedet af den uvaskede og socialt utilpassede nørd i stykker en gang for alle. Lad os få "Vild med teknik", "Skønheden ER nørden" og "Bit med sangen". :-)

  • 0
  • 0
Therese Hansen

Jeg deltog i it-natten sidste år som medhjælper for IBM i Århus, og det var bestemt givtigt at få snakket med de unge om deres forventninger af it og nok især om hvad der overraskede dem omkring de oplysninger de fik om it denne aften.

Mange unge forbinder it med brug af Word og computerspil og tænker ikke over det arbejde der ligger bag at lave et tekstbehandlingsprogram eller modellere vand i et computerspil.

De ser derudover it som en hobby - endda en usund hobby, som de ikke ser erhvervsmulighederne i. Jeg ved ikke om it er blevet så meget hverdag, at man ikke længere tænker på, at der er computere i alt i dag lige fra mobiltelefoner til vaskemaskiner.

Noget der især overraskede de unge var muligheden for at rejse som it-medarbejder. De fleste troede faktisk ikke, at man kom væk fra skærmen derhjemme. Det var lidt sjovt at se deres ansigter, da jeg fortalte den at jeg havde været både i Italien, Frankrig og Tyskland på konference med arbejdet og ugentlig havde international kontakt. Det lød jo helt spændende.

Det jeg tog med hjem fra it-natten var at vi mangler at oplyse de unge om hvad it dækker over og hvilke muligheder der er med et it-job. Internationalt samarbejde er noget af det, vi kan bruge som sellng point, men også pointen om at it-systemer ikke opstår ved, at man sidder alene i et mørkt rum og koder hele natten, men ved samarbejde.

Noget der også stak ud for mig var at der var mange der så fysik og matematik som et job for de rigtigt kloge der gerne vil have en forskeruddannelse, men ingen overvejede at der er noget, der hedder it-forskning og at det er lige så akademisk, som forskning under de andre fag. Det er ikke lige it-natten der skal dække den oplysningsopgave, men snarere universiteterne, der har en opgave der. Heldigvis hjælper version2 jo til ved at skrive om konkret it-forskning - så ved de it-professionelle da i det mindste at det eksisterer.

  • 0
  • 0
Anne-Sofie Nielsen

Det var da nogle fantastiske programforslag, Torben, jeg glæder mig til at se en pilot for dem på YouTube en dag :-)

24 timer er et eksempel på en serie, hvor de faktisk kan komme langt ved at bruge moderne teknologi, og hvor ikke alle de personer, der sidder bag skærmen, ligner nogle, man ikke turde lukke ud i byen. Til gengæld har de det med at "snakke sort" med en masse indviklede tekniske begreber, hvilket er med at at forstærke billedet af, at it-folk ikke kan tale med normale mennesker. Jeg håber ikke, at det er sådan.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere