georg strøm bloghoved

God nyhed til ejere af en iPad

For et års tid siden annoncerede DR, at de var i gang med afprøvning af DR NU på iPad. For dem der ikke ved det, DR NU er det web-baserede fjernsyn som gør at du kan se noget andet, mens ungerne ser Ramasjang. Nu har jeg fået at vide fra DR, at de vil være klart til at streame TV over DR NU til iPads i løbet af efteråret eller senest til jul.

Nu kunne disse her problemer være undgået, hvis Apple havde understøttet Flash fra begyndelsen, og det har fået mig til at tænke på, hvorfor de ikke har gjort det. Faktisk vil det være interessant at undersøge, hvordan firmaer beslutter hvilke funktioner der skal i nye produkter.

Normalt giver det mening at inkludere så mange standarder og mulighed for at samarbejde som muligt, da det betyder at flere mulige kunder kan bruge den nye dims sammen med det de allerede har.

Derfor ville det give mening hvis Apple både havde inkluderet Flash og en funktion til at trække filer mellem en Mac og en iPad, i stedet for at skulle bruge iTunes til at flytte filer – noget der virker mere kreativt end gennemtænkt.

Apples eget argument er, at Flash ikke er ideelt, så det er bedre at udelade det. De overser at de fleste brugere foretrækker en dårlig Flash, i stedet for slet ikke nogen. De har ingen fornuftig forklaring på hvorfor ejeren af en iPad skal flytte sine filer til iTunes for at overføre dem til sin computer i stedet for at overføre dem direkte.

Årsagen er nok interne slagsmål, mere end markedsmæssige overvejelser. Apple har interesser i standarden H.264, men de er nok ikke så naive, at de tror iPads manglende support af Flash flytter så meget i den sammenhæng. Til gengæld kunne den måske flytte noget internt og få dem i firmaet der arbejdede med H.264 til at støtte en iPad.

Vigtigere er det nok, at dem der arbejdede med bærbare computere ville skrige vildt og blodigt, hvis iPad blev en alt for oplagt konkurrent, og at det kunne koste Apple dyrt, hvis alt for mange kunder valgte at købe en iPad i stedet for en bærbar som kostede det dobbelte.

Derfor kunne det være indlysende for dem der skulle sælge bærbare, at lave en iPad som ikke var alt for attraktiv. Det kunne så nås ved at udelade Flash og lave en kluntet overførsel af filer.

Samtidig havde de ansvarlige for iPad måske bare set den som en forvokset iPhone og ikke rigtig overvejet at de var på vej til at lave en slagkraftig konkurrent til en laptop. De ville altså ikke slås for Flash eller en smartere filoverførsel, især ikke hvis det kunne true hele projektet.

Endelig har teknikerne i Apple nok større indflydelse end de fleste regner med. Apple lægger ikke skjul på at det er en teknisk udfordring at støtte Flash på et lille stykke udstyr, og det ville være noget af en teknisk udfordring at lave en filoverførsel som var lige så let og smidig som brugerne var vant til.

Tiden vil vise, om det kan betale sig at lave et produkt med nogle væsentlige begrænsninger og regne med at konkurrenterne ikke kan lave noget som er bedre.

Steve Jobs argumenter for at der ikke er Flash på en iPad: http://www.apple.com/hotnews/thoughts-on-flash/

Kommentarer (30)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anders Poulsen

Klager over manglende understøttelse af manuel filoverførsel forstår jeg umiddelbart ikke. Det lyder som en Norton Commander nostalgiker der taler. Eller skyldes det at jeg selv er Mac-bruger og derfor alligevel har musik, tv og film liggende i iTunes så alting bare spiller med iPhone, iPod, iPad og AppleTV? Som Mac-bruger er det i hvert fald ikke noget man ser som et problem, og mon ikke Apple først og fremmest taget hensyn til Mac-brugere?

 • 4
 • 3
Jesper Kleis

I stedet for kun at være konspiratorisk - kunne det være at Apple foretog specifikle valg og grundlæggende var relativ træt af flash, der altid har været ustabil på mac platformen.

Så ingen usb-indgange og en lang række begrænsninger på den oprindelige iPad - bliver til en iCloud løsning, hvor forbrugeren slet ikke skal tænke på dataoverførsel.

Den manglende flash fører ril en promovering af html5 - hvilket jeg kub kan bifalde. Hvis man vil mere end html5 må man iføle Applefilosofien lave apps. Om det er den rigtige strategi må tiden vise - eller om Googles total cloudløsninh er mere ideel - men en crashende flashplatform der dræner batteri og derudover ikke er optimeret til touchskærme - det tror jeg ikke at forbrugerne er tjente med.

 • 3
 • 1
Jakob Damkjær

Med argumenter fra sidste årti...

Du kan heller ikke skifte lambda fillamentet i din bil længere...
det er der en årsag til... nemlig at biler ikke længere laves så
hjemmemekanikerene kan fuske med dem... Det samme er ved at
ske for computerene i Post-PC alderen.

"Men så mister alle nørderne jo deres status som ubermenchen..."

Jup - Deal with it.

Post-PC dimser er lavet til brugerene (du ved
de der over 200 milioner der har købt iOS dimser) ikke til
nørderne.

Eventuelt kommentere hvorfor DR ikke bare laver en app til iOS...

Men det har de jo... men kun til update... hvad med de udvidede
den så resten af kanalerne på den... at det skal ta så lang tid fatter
man jo ikke, specielt da der allerede streamer alle kanaler (på nær HD)
via h.264 på deres Mac OS X app...

 • 5
 • 2
Peter Lind

"det tror jeg ikke at forbrugerne er tjente med."

Det kunne man så lade være op til brugerne, men det var Jobs ikke interesseret i.

"Så ingen usb-indgange og en lang række begrænsninger på den oprindelige iPad - bliver til en iCloud løsning, hvor forbrugeren slet ikke skal tænke på dataoverførsel."

Dvs. en lock-in løsning hvor du er bundet til Apples version af hvordan ting skal være. Og ja, der er mange ting der spiller rigtig godt sammen når man shopper Apple produkter - hvilket netop er hele pointen fra Apples side: det skal være så svært som muligt at forlade økosystemet, og så behageligt som muligt at blive der.

Det er en fantastisk markeds-strategi.

 • 2
 • 5
Jesper Kleis

Det er en fantastisk markeds-strategi.

Ja - hvis man sammenligner med konkurrenterne ser den ligesom ud til at fungere ganske udmærket!

Det er heller ingen hemmelighed at de flash løsninger der blev lavet til tablets tidligere har været alt andet en flydende - og tilsyneladende har forbrugerne ikke altid de samme behov som usb-nisserne.

Vores iPad's bliver brugt dagligt - mens vores netbooks med alverdens usb indgange, klistermærker stik og dimser forbliver i skuffen.

 • 6
 • 1
Georg Strøm Blogger

Jeg ville være enig med kommentarerne, hvis verden var ideel.

Hvis alle sites holdt op med at bruge Flash og fik konverteret deres gamle filmklip når der kom noget nyt og bedre. Hvis jeg kunne gemme alle mine filer i en cloud der også blev brugt af min arbejdsplads og mine børns skole, og hvis netværket aldrig brød ned, så jeg var nødt til at bruge en USB-stik til at flytte filer.

Sådan er realiteterne bare ikke, hvor jeg skal bruge en iPad, og hvor mange andre mennesker skal gøre det, selvom de langt fra er nørder eller har lyst til at være hjemmemekanikere.

 • 1
 • 2
Jesper Kleis

Der er en ganske stor procentdel af sider i USA der enten har en app eller en Mobilvenlig - og hermed flashfri side. Jeg tror Apple er pænt ligeglad med hvad DR i danmark synes om MS eller Apple. Eller om Ekstra bladet vil støtte dem eller ej.

iOS slog igennem på et tidspunkt hvor flash ikke gav mening på mobile platforme - de google mobiler der havde muligheden blev drænet ualmindeligt hurtigt for strøm.

Derudover har Apple foretaget et valg - et ret markant valg, men det står forbrugeren frit for at vælge en anden platform, ligesom du sikkert også kan finde en Android baseret enhed med alskens udvidelsesmuligheder. Eller snart en HP baseret Web OS enhed.

Apple foretager en del valg - og det er både en styrke og en svaghed.

Deres mobile enheder har længe skreget på en fungerende synkroniseringstjeneste, hvor gratis tjenester som f.eks. Dropbox i forening med Google gjorde et langt bedre job en den dyre mobile me tjeneste som Apple havde i ærmet. Så godt at alle flertallet af udviklere brugte Dropbox som API i stedet for apples Mobile me.

Med Cloud har de forhåbentligt løst dette til tilfredsstillelse for flertallet af deres kunder. Ellers kan de stadig bruge dropbox eller andre tjenester hvis de ønsker det.

@Peter Lind: Måske er det bare mig, men jeg kan ikke se problemet med en lock-in løsning. De er et firma, og de vælger deres vej. Kunder "vælger" som bekendt også, men jeg må indrømme at jeg indtil videre ikke har været ked af at blive "locket" ind i Applefællesskabet. Gratis tjenester som google har også deres pris, og tilsyneladende er der altid stridigheder i de idealistiske linux/freebsd kredse. MS er et kapitel for sig - men der er vist ikke ret mange firmaer inklusiv Apple der ikke med alle midler forsøger at forbedre deres bundlinie.

 • 3
 • 1
Jesper Kleis

Lige nu kan jeg godt bruge en USB indgang, og jeg tror ikke Cloud kan løse mine aktuelle problemer.

Muligvis ikke - Apple er til tider ret kompromisløse - selv har jeg aldrig følt et behov for at smække et usb-stik i iPad'en men savnet en bedre trådløs synkronisering, hvilket kommer til efteråret.

Derudover, så er Apple ofte ligeglad med enkelte stemmer, hvad enten de kommer fra eksperter eller forbrugere. Om Applebrugere (inklusiv mig selv), så blot er dumme og tænker at Apple ved bedst skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Men jeg finder at mange features og funktioner ikke altid er ensbetydende med vellykkede programmer/systemer - og det tror jeg også gælder alskens forbrugere der er træt af pop-up bokse med alskens valg de alligevel ikke forstår.

 • 2
 • 1
Peter Lind

@Jesper:
[qoute]Måske er det bare mig, men jeg kan ikke se problemet med en lock-in løsning. De er et firma, og de vælger deres vej. Kunder "vælger" som bekendt også, men jeg må indrømme at jeg indtil videre ikke har været ked af at blive "locket" ind i Applefællesskabet. Gratis tjenester som google har også deres pris, og tilsyneladende er der altid stridigheder i de idealistiske linux/freebsd kredse. MS er et kapitel for sig - men der er vist ikke ret mange firmaer inklusiv Apple der ikke med alle midler forsøger at forbedre deres bundlinie.[/quote]
Der er ikke noget problem i at et firma laver en lock-in løsning. Jeg ville bare forvente at IT-nørder var mere kritiske i deres valg af software og hardware (det ved jeg så ikke hvad jeg baserer på: Danmark er et MS-land om noget, hvilket siger ekstremt meget om vores dømmekraft).

Jeg tvivler meget kraftigt på at de fleste normale brugere overvejer lock-in problematikken før de køber deres hardware. De finder først ud af det for sent når de på et tidspunkt får købt noget andet hardware (eller vil interface med venners hardware) og deres Apple-gear så pludselig nægter. Eksempelvis hvis en iPod har crashet på et uheldigt tidspunkt og taget hele den indkøbte musik-samling med sig (hvilket jeg kraftigt håber ikke længere kan ske, men selv har overværet venner være ude for).

Anyway, hvis du er glad ved kun at bruge Apple produkter (eller have et massivt slid med at få dine data ud af Apple-økosystemet) så fred være med det. Jeg foretrækker alternativer, der ikke låser mig til en leverandør (og nej, Google er ikke det eneste selskab i verden udover Apple og MS) - så kan jeg altid vælge om jeg senere vil shoppe mig et Apple produkt og lægge data derpå eller noget andet.

 • 0
 • 2
Kasper Birch Olsen

Det er ret åbenlyst hvorfor der ikke er flash på ios: Apple tjæner formuer på at sælge små spil via appstore og tage et stort cut prisen. Nettet flyder med gratis flash spil der kan fuldstændigt det samme. Hvis der var flash på ios ville folk ikke købe tetris i appstore, de ville spille den gratis udgive der er på nettet og så ville apple tjæne færre penge. Altså dropper de flash.

 • 2
 • 0
Anders Poulsen

Jeg ville bare forvente at IT-nørder var mere kritiske i deres valg af software og hardware.


Det er sjovt som "kritisk" nødvendigvis betyder at man synes Apple er noget skidt.

Kommer selv lige tilbage fra sommerferie i barndomshjemmet, hvor mine forældres musikindkøb gennem mange år i form af LP'er og kassettebånd står og samler støv. Alle de gamle familiefotos på dias ligeså. De lader sig sandlig heller ikke uden massivt slid overføre til en anden "platform". I øvrigt har jeg utroligt svært ved at forstår argumentet om "massivt slid". At få musik/foto/video ud af Apple-økosystemet er da så let som træk og slip (eller måske at vælge "eksportér" på menuen) i iTunes og iPhoto.

 • 2
 • 1
Peter Lind

Det er sjovt som "kritisk" nødvendigvis betyder at man synes Apple er noget skidt.

Nej, kritisk betyder at man forholder sig til lock-in. Hvis du har overvejet hvad det betyder at vælge Apple økosystemet til (og dermed lock-in) så fred være med det. Så længe du ikke påstår at der ikke er tale om lock-in.

Og ja, du har ret i at der vil være tale om massivt slid for at få digitaliseret ting fra de gamle analoge medier. Netop derfor kan man undre sig over hvorfor folk ikke bekymrer sig lidt mere over de medier de fremover lagrer ting i (såsom at vælge en høj-kvalitets encoding i MP3 frem for WMP eller AAC - eller at have en master-kopi i et åbent, lossless format og så konvertere til devices som man nu har brug for).

Og det er da fint at du med lidt held nu kan eksportere din (via iTunes) indkøbte musik på din egen computer - men jeg kan tage min mp3-afspiller med hvor det skal være, slutte den til en pc eller mac via usb kabel og afspille musik uden at skulle installere Apples økosystem på den computer. Når jeg er færdig er der ingen irriterende side-effects, såsom iTunes der vil opdateres fra tid til anden og også rigtig gerne vil have jeg installerer Safari og Bonjour.

 • 2
 • 1
Jakob Damkjær

Det eneste der faktisk er lockin på iPhone er appsne... alt musik der sælges via iTunes er DRM frit (dog med digitale finger aftryk) ACC filer dvs at alt ACC kompatibelt software kan bruges til at afspille musikken...

Eftersom der ikke sælges video i Danmark (som der er DRM på (industriens betingelser, de vil ikke sælge video uden DRM) så kan man ikke rigtig tale om lock in der.

Så er der appsne jeg ikke kan køre android apps på min iPhone eller på en WP phone så er der præcis lige så meget lockin på android som der er på iOS....

Den store forskel er at Apple har et (på konsum af musik, apps, kundeservice og hardware) et meget bedre brand... men det er ikke lockin det er branding.

og man behøver ikke at eksportere iTunes filerne... man kan bare fileshare den mappe hvor ens medie bibliotek ligger og så pege sin medieplayer mod den fileshare...

"Netop derfor kan man undre sig over hvorfor folk ikke bekymrer sig lidt mere over de medier de fremover lagrer ting i (såsom at vælge en høj-kvalitets encoding i MP3 frem for WMP eller AAC - eller at have en master-kopi i et åbent, lossless format og så konvertere til devices som man nu har brug for)."

Det er ret nemt fordi folk bare vil lytte til deres musik uden at skulle bekymre sig om filformater lagringsproblematiker og andet (som det så herligt hedder på svensk) "trams".

Hvorfor mon der er så mange der så mange der intet problem har med at købe Appleprodukter... nåå jo fordi det som oftest bare virker uden besvær...

 • 4
 • 2
Anders Poulsen

Argumentet er der ikke noget galt med. Jeg ville bare nivellere mod de evindelige "Nettet (og dermed Google) er godt og gratis og Apple er ond og kapitalistisk" argumenter som så mange fremfører. Det handler naturligvis om at Apple hellere vil tjene pengene selv, end at lade andre gøre det. Men de gratis netspil er ikke mere gratis end de gratis iPhone spil. Det er bare nogen andre, som tjener på reklameindtægterne.

 • 2
 • 1
Peter Lind

Det eneste der faktisk er lockin på iPhone er appsne

Ok? Så du kan stikke dit kabel i en hvilkensomhelst PC og dele de filer du har på din iPhone med den PC uden at skulle installere software?

Derudover er AAC ikke så udbredt et format, og dermed ikke lige så understøttet. Det kan man så håbe på ændrer sig. Men det er nu ikke hovedpointen: dine musikfiler er kun én del af lock-in problematikken. Du kan ikke få lov til at installere hvad du vil på din iPhone (uafhængigt af om man mener dette er godt eller ej, så er det vendor lock-in), du kan ikke uden videre ændre på dit OS, etc. etc.

Det har ikke en dyt med branding at gøre - det er bevidste valg fra Apples side at du ikke skal kunne disse ting. Man kan mene om det hvad man vil, du kan bare ikke ændre på at der er tale om lock-in.

Det er ret nemt fordi folk bare vil lytte til deres musik uden at skulle bekymre sig om filformater lagringsproblematiker og andet (som det så herligt hedder på svensk) "trams".

Hvilket er grunden til at man vælger MP3 og ikke AAC eller WMP.

Hvorfor mon der er så mange der så mange der intet problem har med at købe Appleprodukter... nåå jo fordi det som oftest bare virker uden besvær...

Ja, som pointeret, med andre Apple produkter. Din iPhone virker ikke nær så godt med en PC hvor der ikke er installeret ekstra software for at håndtere det. Det er derfor det hedder et økosystem, det er derfor det er lock-in. Forstår du det nu?

 • 2
 • 1
Anders Poulsen

Så du kan stikke dit kabel i en hvilkensomhelst PC og dele de filer du har på din iPhone med den PC uden at skulle installere software?

Hvilke filer skulle det være jeg gerne vil kopiere ud? En iPhone er jo en iPhone, ikke en computer eller en USB-stick. Så hold op med at klage over at den ikke fungerer som én. Men OK, skal jeg f.eks. have et foto ud, så kan jeg sende det i en email eller MMS eller forbinde via USB med PC/Mac og kopiere dén vej. Skal jeg have min musik ud, ja, så ligger det jo altså alt sammen i mit iTunes bibliotek, hvorfra jeg kan kopiere det ud. Hvis jeg ikke har gjort det hjemmefra, så kan jeg jo slutte iPhonen til mit anlæg via jack-stikket og spille den vej. Men det er måske ikke godt nok, blot fordi man ikke kan gøre det via USB som om iPhonen var en USB-stick?

Du kan ikke uden videre ændre på dit OS, etc. etc.

Jeg kan heller ikke ændre på mit OS på min Nokia telefon eller mit Philips fjernsyn hjemme på væggen. Jeg hører heller ingen brokke sig over lock-in på min bil, blot fordi jeg ikke må installere ny styre-software i déns centrale computer.

Det er derfor det hedder et økosystem, det er derfor det er lock-in. Forstår du det nu?

Nej, for du tager fejl! Det er et økosystem, fordi alle Apple tingene spiller bedst sammen. Det ville være lock-in, hvis Apple lavede tingene så de UMULIGT kunne spille sammen med ikke-Apple-grej. Men det er jo netop IKKE tilfældet!

 • 1
 • 1
Peter Lind

Hvilke filer skulle det være jeg gerne vil kopiere ud? En iPhone er jo en iPhone, ikke en computer eller en USB-stick.

Det finder jeg et interessant synspunkt - Apple (og alle andre smartphone producenter) har da gjort alt hvad de kan for at det netop er en mini-computer.

Men OK, skal jeg f.eks. have et foto ud, så kan jeg sende det i en email eller MMS eller forbinde via USB med PC/Mac og kopiere dén vej.

Email eller MMS er ikke det nemmeste, men det er positivt at høre det er blevet nemmere at hive ting ud fra sine Apple produkter - jeg antager man ikke skal have iTunes installeret for at kunne tilgå filerne.

Hvis jeg ikke har gjort det hjemmefra, så kan jeg jo slutte iPhonen til mit anlæg via jack-stikket og spille den vej.

Via jack-stikket? Følger der ekstra kabler med til iPhones så man kan forbinde til sit anlæg? Positiv service.

Men det er måske ikke godt nok, blot fordi man ikke kan gøre det via USB som om iPhonen var en USB-stick?

Det er vel op til den enkelte at afgøre. Det irriterede mig ret meget at Apple mente al min musik på min iPod skulle skjules og navne obfuskeres så jeg ikke bare kunne afspille direkte fra i Windows men død pine skulle installere iTunes - men jeg går ud fra du hellere ville dø end at skulle bruge andet end iTunes.

Igen: min pointe er ikke at Apple er noget skidt, blot at man bør være opmærksom på hvad man går indtil. De fleste normale brugere har ingen anelse om hvordan man viser skjulte filer på et device - og kan derfor ikke engang hive musik ud af deres iPod udenom iTunes hvis de skulle have brug for det. Der er så heldigvis en del programmer efterhånden, der nemt håndterer Apple produkter - men det ændrer ikke på at det er mod Apples vilje. Hvad man mener om det er op til en selv, jeg kan bare ikke se at det er til diskussion.

Jeg kan heller ikke ændre på mit OS på min Nokia telefon eller mit Philips fjernsyn hjemme på væggen. Jeg hører heller ingen brokke sig over lock-in på min bil, blot fordi jeg ikke må installere ny styre-software i déns centrale computer.

Jeg har nu flashet min Nokia et par gange, da jeg havde en sådan - og der er en del andre telefoner, der er åbne (eller ved at blive det).

Derudover brokker jeg mig ikke over at jeg ikke kan ændre på en iPhones OS. Jeg påpeger at det ikke er muligt og at du derfor ikke selv kan styre hvad du kan installere eller hvordan din telefon skal virke - du er underlagt hvad producenten mener bør være muligt. Er du uenig i at det er tilfældet?

Jeg er derudover flintrende ligeglad med om det er umuligt at ændre styresystemet i din bil, for det er ikke din bil vi diskuterer.

Nej, for du tager fejl! Det er et økosystem, fordi alle Apple tingene spiller bedst sammen. Det ville være lock-in, hvis Apple lavede tingene så de UMULIGT kunne spille sammen med ikke-Apple-grej. Men det er jo netop IKKE tilfældet!

Jeg tror vi er uenige hvad angår betydningen af begrebet lock-in. Så vidt jeg kan se forsøger Apple at gøre det sværere for dig at bruge dine Apple produkter sammen med ikke-Apple produkter, og nemmere at bruge dem sammen med andre Apple-produkter. Kald det hvad du vil, jeg er ret ligeglad.

 • 1
 • 1
Jacob Nordfalk

Tro det eller ej (ja, det skal faktisk ses før man tror det), men efter opgraderingen til Android 3.1 som lige er dumpet ind på min Asus Eee Transformer, så kører DRs flashafpiller (http://www.dr.dk/nu/live) med så flot billede at jeg faktisk er begyndt at se fjernsyn via tavlen.

Da vi pt ikke har antennekabel har jeg forbundet til fjernsynes (32" vistnok) og selv i den størrelse holder det! Så nu overvejer vi at droppe antenne helt og kun køre via internet (problemet er dog at TV2 ikke kan ses i ordentlig kvalitet via nettet)

Jeg har 10/1 Mbit, men opgraderer til 20/2 for forhåbentlig at undgå at der nogen gange dukker pauser op (det gør der også på PCen).

Tip: Jeg skal lige sige at DRs flashafspiller driller lidt med touch-skærm. Man skal stoppe og starte afspilningen igen før man kan få menuen med programoversigten væk.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere