Giv mig lige test-internettet...

Svenskerne var uheldige med et punktum, IBM vil ikke rigtig indrømme hvordan de dummede sig selv, PBS og Carlsberg og Microsofts sky faldt til jorden og ramte T-mobile eller sådan noget.

Det har været en rask lille uge for driftsfolkene.

Og det skyldes jo altsammen, at vi ikke har et test-internet med nogle milloner typiske brugere, når vi lige står og har brug for det.

Og det er jo synd for os, er det ikke ?

Velkommen til den virkelige verden venner, den uden frihed men med masser af ansvar.

Kom ud og hils på jeres kolleger fra elselskaberne, vandværket og kloakfolkene.

Nej, det er ikke nu vi skal diskutere rendegravere, det kan I gøre senere.

Det vi skal tale om er hvordan man holder ting kørende, når der kun er virkeligheden at teste på og der kan jeres kolleger muligvis lære jer en ting eller to.

Lad os starte med elselskaberne.

Det er ikke lykkedes dem at få lov til at slukke det hele og øve sig på deres katastrofe-opstarts procedurer.

Jeg har foreslået at de fik lov til at tage strømmen 3 timer fra klokken 13 til 16 på Grundlovsdag, men det er endnu ikke blevet vedtaget og bliver det nok aldrig.

Og det er noget af et problem for dem, for der er masser af ting de gerne ville prøve, f.eks om Sjælland kan klare sig uden Sverige og Tyskland.

Hvis vi skal være helt ærlige, er det så slemt at de været nødt til at opgive noget af deres officielle test-procedurer.

Er det Amagerværkets blok to der aldig har fået den sidste underskrift ?

Ja, der er simpelhen ikke nogen der tør tage anvaret for om testen vælter hele elnettet på Sjælland, så den test er aldrig sådan rigtig blevet kørt og godkendt.

Men alle er enige om at det var en meget god ide på papiret.

Gutterne ovre fra vandværket har nogle lidt andre problemer, de skal sikre rent og sundt vand, til trods for at landbruget bogstavelig talt pisser i brønden med sprøjtemidler og med rør der rask væk er et halvthundrede år gamle eller mere.

Men snak lidt med dem om hvordan de "debugger" deres systemer, det har de efterhånden temmelig meget erfaring med.

Og endelig er der holdet fra spildevandsafdelingen, ja egentlig er der to hold, dem fra rensningsanlægget og dem der roder med ledningsnettet, men de har grundlæggende samme problem som jer: kapacitetsproblemer hvis alle røvhullerne dukker op samtidig.

I bør alle gøre fælles front imod de idioter der tror at teknik bare altid virker, uden test, uden vedligehold og uden realistiske budgetter.

Lad os kæmpe for at få indført en årlig "nededag" hvor vi i god ro og orden kan arbejde på den tekniske infrastruktur, mens resten af befolkningen i fred og ro, kan værdsætte hvor godt det hele kører de andre 364 dage.

phk

Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Deichmann

I gamle dage var man ikke sikker på om DL/1 eller DB2 databaser kunne lide at tiden pludselig gik en time tilbage den sidste søndag i oktober siden en gang i 70'erne. Derfor blev alle MVS systemer lukket ned inden kl. 03 den søndag, tiden blev sat til kl. 2 og man ventede en time og startede så op igen. I den time tog mam kniven til Nesa for at se om UPS'en kunne køre og om dieselgeneratorerne kom op. Samtidig benyttede man selvfølgelig lejligheden toil at lægge fixes på OS og applikationer når nu det hele var nede. Det er der INGEN der tør idag, for nu lukker man ikke noget ned den søndag....

 • 0
 • 0
#2 Flemming Frandsen

Jeg har ladet mig fortælle at PBS slukker for deres ting når der bliver skiftet til/fra sommertid*, det daterer meget godt deres infrastruktur:)

 • Som er noget skidt der skulle afskaffes ASAP.

I øvrigt er tidszoner og sommertid en brugerflade-ting på linie med sprogvalg, ur og tid ifbm. computere bør altid være UTC, så slipper man for at skulle tage højde for tidsrejser i softwaren.

 • 0
 • 0
#3 Martin Bøgelund

Derfor blev alle MVS systemer lukket ned inden kl. 03 den søndag, tiden blev sat til kl. 2 og man ventede en time og startede så op igen.

Aha, nu forstår jeg... Jeg har altid undret mig over hvorfor vi havde en tænd/sluk-knap på MVS'en i sin tid - der var altså rent faktisk situationer hvor man ville slukke for den.

 • 0
 • 0
#4 Henning Makholm

Men hvis alle holder nededag samtidig, er det jo alligevel ikke realistiske forhold vi tester under.

Jeg kan ihvertfald ikke levere et realistisk test-load til de websteder jeg normalt frekventerer, hvis det er på en dag hvor elselskabet har besluttet at teste nedbrud i forsyningsnettet. Og bagefter min ADSL-leverandør tager alle deres routere ned for at opdatere firmware ...

 • 0
 • 0
#5 Lasse Reinholt

PHK, er du senil? Jeg tror ingen ved, hvad du mener. Bliv lidt mere præcis og konkret.

Så vidt jeg forstår snakker du om:

1) test procedurer for at sikre, at noget nyt virker før det tages i brug, og

2) hvordan noget eksisterende holdes kørende, samt

3) hvordan en fejl som man har fundet lokaliseres

Du glemmer så en helt anden ting, nemlig vandværk-medarbejderen, som lægger en skruenøgle i sin skjortelomme, og noget tid senere bøjer sig fremover og taber den på noget kritisk.

Jeg ved ikke, hvor jeg vil hen med dette indlæg eller hvad jeg egentlig svarer på, men det er vel også ligegyldigt.

 • 0
 • 0
#6 Poul-Henning Kamp Blogger

Du glemmer så en helt anden ting, nemlig vandværk-medarbejderen, som lægger en skruenøgle i sin skjortelomme, og noget tid senere bøjer sig fremover og taber den på noget kritisk.

Hvorledes han adskiller sig fra IT-medarbejderen der sletter en fil ved et uheld, har jeg meget svært ved at få øje på ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#7 Martin Nissen

Forudsat at en sådan nededag, ikke betyder at alle lukker på samme tid, men i en fornuftig rækkefølge, vil en del potentielle problemer opdages.

Men igen, der er jo ingen grund til at bruge ressourcer på den slags, for det virker jo! (sarkasme)

 • 0
 • 0
#8 Lasse Reinholt

Hvorledes han adskiller sig fra IT-medarbejderen der sletter en fil ved et uheld, har jeg meget svært ved at få øje på ?

Pointen er præcis, at de ikke adskiller sig. Dit blogindlæg handler om betatest og debugging, men det som IBM, Sverige og Carlsberg var udsat for skyltes måske det med skruenøglen.

Jeg er bare irriteret over, at du nævner nogle aktuelle problemer og dernæst løsninger på andre typer af problemer. Det hele bliver meget flyvsk og diffust.

 • 0
 • 0
#9 Kristian Larsen

Jeg har længe plæderet for en "IT fri dag" for alle medarbejdere.

Pointen var og er: A) Få lavet det du ikkke for gjort fordi du sidder ved computeren og B) Giv IT folkene mulighed for at give infrastrukturen og systemerne en større overhaling.

Men odds'ne er hårde, når man skal prøve at forklare folk at de ikke kan få 100% oppetid når de ikke engang har redundante spejlede systemer på forsk. lokationer med hver sin linje [som givet er en dyr øvelse, men selv der kommer vi jo nok kun op på en 98% - de sidste 2 kan så arbejdes på med flere penge, systemer, medarbejder og selvfølgelig fornuftige procedurer].

Iøvrigt thumbs op for at tage emnet op [igen].

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Jeg har ladet mig fortælle at PBS slukker for deres ting når der bliver skiftet til/fra sommertid*, det daterer meget godt deres infrastruktur:)

Svaret på det står da vist i indlægget lige over dit...

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Nu er vi der leverer undervisningsportaler til folkeskolen heldigvis så privilegerede at vi kan bruge skoleferierne til at holde "nededag" og få lavet alle de ting, vi ikke tør normalt.

For eksempel har vi benyttet efterårsferien her til at pille vores serversoftware fra hinanden og optimeret hvor vi kan - noget vi aldrig ville kunne til hverdag. At det meste af ugen så desværre blev slugt af problemer med vores internetudbyder der åbenbart også valgte at holde nedeuge, efterfulgt af IP-problemer med vores Exchange-løsning, er så noget andet.

Men nedeugen har båret frugt; vores servere er blevet hurtigere og vi har afskaffet Exchange - en ting vi har snakket om længe, men ikke turde af frygt for nedetid. Så når nedetiden alligevel byder sig, kan man ligeså godt bruge den på at optimere.

 • 0
 • 0
#12 Per A. Hansen

Poul-Henning Kamp er en funtionel analfabet på landbrugsfaglige emner - årsagen må være, han er gået i stå. Svadaen: "Gutterne ovre fra vandværket har nogle lidt andre problemer, de skal sikre rent og sundt vand, til trods for at landbruget bogstavelig talt pisser i brønden med sprøjtemidler...." er kommenteret og tilbagevist utallige gange, men PH Kamp okser ud af sin egen tangent som intet var hændt - sammenhængen er ikke svære at forstå - der mangler blot den tunge ende. Hvad er så de kendsgerninger, som Poul-Henning Kamp adskillige gange har fået oplyst, men som åbenbart er så svært at forstå for en eks. IT-ingeniør? Der er alt overvejende tale om beskedne overskridelser af grænseværdierne for stoffet BAM, som landmændene ikke pissser ned i vandboringerne, for dette stof har landbruget ikke anvendt. BAM stammer fra et totalmiddel, som blev anvendt i stor stil af DSB, privates krig mod ukrudt mellem fliserne, amter og kommuner brugte store mængder, men ikke landbruget. Det ved Poul-Henning Kamp, så hvorfor kagler han så videre af det forkerte spor - det må være fordi han har et eller andet regnskab at gøre op med landbruget - Hvorfor bruger P-HK ikke sit krudt på den elendige IT-sektor, der ikke kan finde ud af at lave systemer til politi, kommuner og hospitalvæsenet, i stedet for at kaste sig over et erhverv, der på global plan er anerkendt som førende indenfor sit felt. Hvad er P-HK egentlig sur over med sine gentagne misforståede angreb på landbruget?

 • 0
 • 0
#16 Per A. Hansen

Dennis og Rene - husk lige på, at det ikke var mig, der skrev det stuipde "til trods for at landbruget bogstavelig talt pisser i brønden med sprøjtemidler...." - som dels kan dokumenteres er forkert, og dels har Poul-Henning Kamp adskillige gange fået det at vide, og dels har det intet med emnet at gøre, det har I da ret i. Jeg reagerer fortsat imod han bruger diverse fora til at ride sine kæpheste. Dennis, for en sikkerheds skyld, min pointe var, at Poul-Hennings stupide bemærkning om at "landbruget pisser i brønden" er forkert og siger blot, hvilket niveau, han diskuterer på. De fundne mikroskopiske pesticidrester og metabolitter stammer fra kilder udenfor landbruget. Og fortsat god diskussion om det egentlige emne, hvis ellers P-H Kamp kan nøjes med at disktutere det, han ved noget om. (Da hans svigerfar var en meget anerkendt agronom indenfor forsøgsvæsenet, burde det have smittet lidt af.)

 • 0
 • 0
#17 Poul-Henning Kamp Blogger

Jeg beklager overfor mine læsere at have tiltrukket Pers bandbuller, ved at bruge et udtryk der anvendes i flæng i den danske drikkevandsbranche.

Ignorer venligst trolden og skriv for guds skyld ikke noget om atomkraft mens han er i nærheden.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#18 Peter Gjøl Jensen

Selv i en sammenligning hvor overdrivelse fremmer forståelsen, syntes jeg at det er vagt at PHK selv agere trold med den udtalelse om landbruget.

Poul-Henning, din pointe havde stået klar - selv uden en direkte misvisende sammenligning.

Derudover, er du nu blot offer for den trold du selv har skabt.

Peter Jensen

 • 0
 • 0
#19 Per A. Hansen

Det enenste beklagelige er Poul-Hennings idelige misbrug af sin rolle som blogger til at føre hetz mod landbruget - "at landbruget pisser i brønden" - at han flere gange har fået rigeligt dokumentation for at den overvejende del af lukkede boringer stammer fra kilder udenfor landbruget lukker han totalt af for. Hvis det er gængs sprogbrug i IT-branchen, så forstår man bedre at IT-factory fik tildelt priser for sit enestående arbejde.

Hvis mine landbrugselever var så tungtopfattende spm P-H Kamp har vist sig at være, så ville jeg anbefale dem at søge andre og mere kortvarige uddannelser end landbrugets 7-8 årige uddannelsesforløb - f.eks. som IT-eksperter. Deltag blot i diskussioner om a-kraft, I kan sagtens matche P-HK, hvis viden stammer fra Commodore-64 tiden - måske kan nogen endda svare på en stribe spørgsmål, som han har efterladt sig. Det er typisk at den i egne øjne ufejbarlige Poul-Henning Kamp ikke beklager sine egne udtalelser, men at han beklager sig på foraets vegne, at der var en enkelt, der formastede sig til at påpege stupiditeten i han bemærkning ovenfor, hvor han lader landbruget undgælde for f.eks. DSBs sprøjtning af baneskråningerne engang i 80-erne. Det er ikke raketvidenskab at forstå, at BAM ikke stammer fra landbruget - 5 gange burde være nok for en IT-ekspert, der benævner sig som civ. ing.?

Et bidrag til ovenstående d. 15.10 - hvis en IT-ekspert kommer til at slette en fil ved et uheld, så kan det klares ved at anvende et program, der kan gendanne slettede filer.

 • 0
 • 0
#20 Anders Brander

Jeg husker at da jeg var barn, vidste min morfar altid, hvornår der var fodbold i fjernsynet. Ikke fordi han interesserede sig for sport, men fordi han var ansat ved det lokale vandværk.

Ved halvleg og lige efter kampen, skulle vandtrykket justeres da hele byen typisk skulle på toilettet samtidig.

Det har vist ikke meget relation til diskussionen, men jeg synes at det er et sjovt eksempel på sammenhænge imellem systemer, der på overfladen intet har med hinanden at gøre :)

 • 0
 • 0
#21 Kenneth Vangborg

Ved ikke hvad der ligger af historie(er sikker på at det kan ordnes andre steder)... men som umiddelbart velfungerende individ, og læser af denne blog, var det selve problemstillingen der fangede min interesse, og det undrer mig at en farverig bemærkning om landbruget, kan bringe debatten af sporet i den grad.

Jeg er har intet problem med en "farverig" debat, og bølgerne må gerne gå højt, det bringer os tit hurtigt til sagens kerne.

At indlæg ofte bliver pakket ind i "provokerende" indpakninger for at fremme forståelsen, kan de fleste af os sagtens abstrahere fra.

Personlige "opkast" vil jeg dog foretrække blev ordnet andetsteds. Da det mildt sagt er vildt belastende at side og læse en tråd med personangreb.

Jeg er sikker på at PHK ikke søgte en debat om landbrugets brug af pesticider, men om test af realtidsystemer.......

Så lad os komme tilbage på sporet, i en yderst interessant debat.

mvh Kenneth

 • 0
 • 0
#22 Per A. Hansen

Kenneth, jeg er enig i dine betragtninger, men jeg må afvise personangreb. Til historien hører, at P-HK ved utallige lejligheder bruger sin blogstatus til at rette uberettigede angreb på landbruget - jeg skal gerne levere en række links som dokumentation - i det aktuelle tilfælde blev jeg især oprørt over, at han intet har lærer af andre diskussioner, hvor han tilfulde er blevet orienteret om sagens rette sammenhæng. Derfor kalde jeg hans "pisseri i brønden" for en stupiditet, der ikke fremmer noget som helst, men blot viser hans dybe foragt for erhvervet. Jeg forstår af bemærkningerne, at det er ganske normal omgangstone indenfor IT-verdenen at sjofle landbruget til som "miljøsvin" - et billigt virkemiddel, der måske er populær, men der mangler bevisførelse. Når det er sagt, skal jeg ikke yderligere blande mig i debatten, jeg havde blot håbet at møde lidt mere respekt for et erhverv, der er grundlaget for samfundets velstand, jeg synes det er forkert at hænge et erhverv ud - og samtidig være så ømskindet, at et beskedent bliver betragtet som et personangreb. Håber på en fortsat god diskussion om det egentlige emne, uden uberettigede overfald på sagesløse. En beklagelse fra Poul-Henning skal man ikke forvente.

Mvh. Per A. Hansen

 • 0
 • 0
#23 Kenneth Vangborg

Per. Jeg er sikker på at PHK har stor respekt for landbruget, min pointe var bare at "vi" godt kan sortere i den slags udtalelser(som ligeså tit er rettet mod it-branchen)........ og som jeg næsten kunne regne ud, var der noget historie :-) den vil jeg lade jer om.

Jeg ved ikke om det er mig du mener der er ømskindet, og det kan være at ordvalget "personangreb" var malplaceret, men som udenforstående så det sådan ud. Beklager hvis jeg selv blev for "personlig".

:-) og lad os så fortsætte den egentlige debat.

mvh kenneth

 • 0
 • 0
#24 Kristian Thy

Jeg forstår af bemærkningerne, at det er ganske normal omgangstone indenfor IT-verdenen at sjofle landbruget til som "miljøsvin" - et billigt virkemiddel, der måske er populær, men der mangler bevisførelse.

Det er skam ikke bare inden for IT. Selveste Miljøstyrelsen hetzer skam også landmændene:

Selvom 87,7 ton lyder af meget, står haveejerne nemlig kun for cirka to procent af det samlede pesticidforbrug i Danmark. Landmændene står for resten med et forbrug, der – ifølge en nyere opgørelse fra Miljøstyrelsen – var det højeste i 18 år i 2008.

(http://politiken.dk/tjek/bolig/haven/article812179.ece)

... jeg havde blot håbet at møde lidt mere respekt for et erhverv, der er grundlaget for samfundets velstand

Man kan ikke leve på fordums bedrifter. I dag står landbruget for 3 % af beskæftigelsen og 3 % af BNP, men det lægger beslag på 60 % af vores land og står for 16 % af vores GHG-udledning. Det hænger jo ingen steder sammen.

 • 0
 • 0
#26 Nicklas Nyegaard

Hvad med livs vigtige systemer? Jeg tænker fx. på respiratoer til et hospital. Uden at vide hvordan de bliver tested, så tror jeg at man tester et antal også siger man god for resten. Kunne man ikke bruge denne praktis til at teste vores IT systemer? Opsætte et netværk hvor man belaster på samme måde som et normalt et? Det kunne man fx. også gøre med el-nettet. Ud vælg en by og test på "dem".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere