Giv mig en intelligent videooptager

Som nybagt Netflix-bruger er min dom klar. Brugeroplevelsen dirigeret fra min Wii-remote i divaneseren svarer en del til at rode rundt i dvd-tilbudsdyngen i forne tiders Blockbuster. Skal det være Chuck Norris som Texas Ranger eller en anden første sæson af en tredjerangs-serie fra Nordamerika?
Garnerer jeg den oplevelse med min 4G-netforbindelses evindelige krav om at klikke o.k. til mere båndbredde, fordi mit forbrug har overskredet data-abonnementets grænse, og tilsætter jeg de tisgule danske undertekster af svingende og undertiden tvivlsom kvalitet, ja, så er jeg ikke overvældet af den nye digitale brugeroplevelse via en fjernbetjening.

Møg EPG

Jeg kan også vælge at slukke for internettet og hoppe over på mit kabel-tv, hvor YouSee i øjeblikket underholder sig selv med at flytte rundt på de mange kanaler, der ligger i en pele-mele af digitale og analoge formater. Så kan jeg fyre op under min lavpristuner fra Denver Electronics og forsøge at programmere boxen til at optage film på den tilsluttede harddisk. Den elektroniske programguide er bare ulogisk at anvende og utrolig sløv til at lade sig befolke med programmer.

Nutidens lovlige digitale underholdningstilbud i Netflix og internetklassen er alt for fragmenterede, og alternativer forekommer kun spredt i nicheprægede lavprisprodukter, gråzone-ramte htpc'er og ulovlige fildelingstjenester.

Mulighederne for os forbrugere forekommer mig kort sagt usandsynligt bøvlede og handicappende i forhold til det potentiale, som blinker lige for næsen af de kommercielle udbydere.

Tilbage til fremtiden

Tillad mig et tidshop til 2003, hvor jeg fik en forsmag på, hvad fremtiden kunne rumme. Dengang anskaffede jeg mig en futuristisk harddiskoptager fra det lille danske firma Kiss. Den havde en internetforbindelse til en uhyre anvendelig elektronisk programguide, hvor man eksempelvis kunne sortere på indholdstype og på få sekunder programmere bæstet til at optage alle ugens film. Sådan. Til overflod kunne jeg dengang gå på internettet via min helt usmarte Sony Ericsson-mobiltelefon og fjernprogrammere min optager til at optage et program, hvis jeg havde glemt det. Optageren tjekkede jævnligt en internetserver for optagelsesønsker.

Senere opkøbte Cisco den danske virksomhed og aflivede diskret de smågeniale apparater. Men hvor jeg dog savner et nutidigt modstykke.

For nutidens udbud og utilstrækkelige funktionalitet er alt for præget af angsten for kontroltab hos udbyderne af de digitale videolyksaligheder. Popularitet, brugbarhed og nytte går gennem udnyttelsen af de teknologiske muligheder. Ikke gennem kontrolmekanismer som DRM og invaliderende indgreb i oplagte funktionaliteter. Med andre ord: Giv os en nutidig og intelligent videooptager.
/kurt

Kommentarer (24)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Lund

Så kan jeg da anbefale nogen af dem der findes i dag, som kan være ganske smarte. Jeg havde engang også en Kiss DP-558 tror jeg den hed. I dag bruger jeg en Drambox 7020HD. Den er super smart, og kan vist lige ummidelbart det du efterspørger der. Måske man skal kunne nørde lidt med sådan en, men det skulle man også med en Kiss i gamle dage.

Mvh. Jesper Lund

 • 0
 • 0
#2 Martin Kofoed

Jeg havde en DP-550, ærgerligt det ikke blev til mere med KISS Technology, det forekom mig, at de blev kvalt i egen succes, og ikke helt var i stand til at tage den til næste niveau - heller ikke med hjælp fra mægtige Cisco (der vist heller ikke havde den store tålmodighed).

Men hvad med at bygge selv? Jeg har et MythTV client/server-setup hvor backenden er hooket op på en NAS, og kører 24/7. Dertil en række frontends, en enkelt i stuen er en "ægte" MythTV-frontend, et par af dem er mere letvægt og baseret på Raspberry Pi og XBMC. Der er en fin EPG, og den kan også nås via MythTV's egen webapplikation. Man kan sågar planlægge optagelser med SQL, hvilket kan være ret smart (... where title like 'Homeland%' and previouslyshown = 0). Resultatet er en rimelig høj WAF og en ok nørd-faktor på samme tid! :-)

Opdelingen i front- og backends er dybt genial, når man først får det sat op. Man kan vist lave noget tilsvarende med Microsofts mediacenter, men jeg kender ikke så meget til Windows.

 • 0
 • 0
#3 Peter Hansen

Da vi flyttede fra lejlighed til hus i august, kunne vi ikke flytte vores YouSee abonnement med. Ingen kabeludbydere på denne stille villa vej i Vanløse. TDC's fiber ligger 50m væk på tværvejen, men den vil de ikke føre videre ned af vores.

Så valget stod mellem TDC TV, Boxer eller Satellit. Jeg valgte TDC TV, som efter lidt startvanskeligheder har vist sig at være rigtig godt. En boks med harddisk som man også kan se TV med og så 3 klienter (satellit bokse kalder de det vist). Vi har 4 TV "slots", så vi kan se/optage 4 forskellige kanaler ad gangen. Jeg har længe gået og rodet med en tilsvarende Linux løsning baseret på MythTV, men TDC's løsning virker bare bedre, må jeg erkende.

Succes kriteriet for denne installation er, at min kone kan finde ud af det hele selv og kan optage og slette serier med mere. Så min support med optagning er slut. Desvære er TDC platformen (Cisco TV) lukket, så optagelserne kan ikke kopieres til venner og familie som lige glemte at se et afsnit af deres yndlingsserie.

Yderligere er kanalskift (zappe tid) meget hurtigere end jeg havde troet, faktisk hurtigere end de professionelle løsninger jeg selv en gang har installeret på hoteller.

 • 0
 • 0
#4 Nils Bøjden

En af udfordringerne er at producenterne af isenkram ønsker samarbejde med indholdsleverandørerne. Indholdsleverandørerne vil kontrollere din adfærd.

Jeg havde eller købt mig et dejligt nyt TV som både kunne streame via DLNA samt fungere som videooptager.

Øv-bøv. Videooptageren bliver parret med TV-et så udsendelserne ikke kan bruges andre steder. Filsystemet på videooptageren bliver skjult for brugerne så man ikke umiddelbart kan tage sin videooptager og dekryptere indholdet. Videooptageren i fjernsynet skal, og jeg mener det som et hårdt skal,stå i forbindelse med TV producentens server for at verificere din optagelse. Hvis producentens server ikke er tilgængelig eksisterer dine optagelser ikke mere.

Og det bliver den måde TV producenterne konstruerer TV optagere på. Så lad være med at kigge i den retning hvis du vil have en fleksibel, velfungerende og personlig TV optager.

Ærgerligt for det var et fedt fjernsyn. Men tilbage til forhandleren kom det.

 • 2
 • 0
#6 ab ab

Garnerer jeg den oplevelse med min 4G-netforbindelses evindelige krav om at klikke o.k. til mere båndbredde, fordi mit forbrug har overskredet data-abonnementets grænse

Jeg var vist tilbage i september inde på, at det kunne være bøvlet at streame video via en forbrugsbegrænset 4G-forbindelse:

Kan det i øvrigt passe, at en forbrugskvote på 20GB/md svarer nogenlunde til at streame seks H.264+HD-spillefilm af 90 minutters varighed (eller at se seks fodboldkampe/18 tv-aviser i samme kvalitet)?

I øvrigt kan man i Netflix-kontoindstillinger vælge i hvilken kvalitet, signalet skal streames, hvis man ikke ønsker at bruge sin kvote for hurtigt. Der er mulighed for at vælge lav, mellem og høj kvalitet, så vidt jeg husker.

Jeg kan derudover anbefale at bruge Apple TV frem for Wii til at streame Netflix. Brugergrænsefladen er ganske fin og underteksterne er hvide. Sortimentet er selvfølgelig det samme, men for en som mig, der ikke har set fjernsyn de sidste 20 år, er der selv i Netflix' sortiment masser at indhente.

Jeg har også haft en software DVR i form af Elgato EyeTV siden der blev åbnet for DTT i Danmark (omkring 2005, hvis jeg husker rigtigt), men da jeg ikke har adgang til en udendørsantenne, har jeg aldrig nogensinde fået et tilstrækkeligt godt signal til, at de ellers udmærkede DVR-funktioner virkelig har kunnet komme til deres ret. Derudover synes jeg faktisk, at SVOD-modellen er langt mere tiltalende for mig som forbruger end det gammeldags flow-tv - selv når det er 'timeshifted'.

 • 0
 • 0
#8 Per Møller Olsen

Jeg har siden 2006 haft en DVB-T tuner fra Elgato tilsluttet en MacMini. Elgatos software EYE-tv er utroligt nemt at bruge (selv fruen bruger det så let som ingenting) og der er ikke sket de store ændringer over tid. Det virker bare. Selv da MPEG2 udgik til fordel for MPEG4 skulle der blot en software-update til og så kørte min tuner videre. Undervejs har jeg skiftet MacMini'en ud et par gange for at få hurtigere hardware - men det var ikke på grund af EYE-TV.

Faktisk fungerer det så godt, at vi KUN bruger EYE-TV som tv-modtager. Vi gider simpelthen ikke at rode med eventuelle tunere i et tv .. så nu har vi bare en skærm uden tuner.

EYE-TV understøtter mange forskellige tunere til sattelit, DVB-C m.fl. og der findes client-software til smartphones og iPad, så man kan tage live-tv med rundt i boligen. Eller udenfor boligen ... softwareløsningen fungerer også udefra.

Men det bedste af det hele er, at alt er let at bruge og sætte op - ingen nørdede termer og indstillinger. Desuden er det flot designet.

Ret godt gået, at jeg har købt en tuner i 2006 til kr. 990,- og derefter købt en enkelt software-upgrade til $ 30,- og det kører stadig.

 • 0
 • 0
#10 Ole Østergaard

Efter at have døjet med MythTV i nogle år og opgivet det fordi det altid gik i stykker, valgte jeg at lave min egen løsning: https://github.com/olefriis/simplepvr

Jeg kører det selv på en eeebox der er kablet til en HDHomeRun, men overvejer at skifte eeebox'en ud med en Raspberry Pi med en USB-harddisk af en art. Så kommer strømforbruget drastisk ned, selvom den står tændt 24 timer i døgnet. Der hentes dagligt nye EPG-data fra timefor.tv, så jeg altid har et par ugers tv-oversigt liggende.

Jeg har lavet et efter egen mening rigtig fint web-interface til at fremsøge programmer og styre optagelser (det kan selvfølgelig også tilgås via min telefon når jeg sidder i bussen og kommer i tanke om noget der skal optages), og så har jeg et simpelt XBMC-plug-in til at se optagelserne og slette dem efterfølgende.

Koden er meget simpel, og du er velkommen til at være med - jeg har allerede fået meget hjælp fra nogle gode venner, men der er altid plads til flere :-)

 • 3
 • 0
#13 Kurt Westh Nielsen Blogger
 • 0
 • 0
#15 Kurt Westh Nielsen Blogger

Der er et moderne alternativ idag: Panasonic DMR-BCT820. Se dette link: http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=116916&title=panasonic-dmr...,

Jep, den ser lækker ud. Ud fra anmeldelsen er epg'en stort set på niveau med min billige Denverboks, dog er det fedt at man kan stremae til andre devices og brænde sig en skive med optagelserne. Det ser ikke ud til, at den kan programmeres til optagelse pr. distance, webinterface eller smarphone, er det korrekt? /kurt

 • 0
 • 0
#17 Kurt Westh Nielsen Blogger

Lad dog være med at se TV, brug tiden konstruktivt. Der findes fx. tusinde vis af spændende kanaler på YouTube og tilsvarende hvor du vil kunne udvide din horisont, blive udfordret og lære nyt.

Ja, og man kan også læse en bog, men det var sådan set ikke mit udgangspunkt. Det er primært at støvsuge diverse traditionelle tv-kanaler for interessant indhold på en nem måde, så jeg ikke skal sidde vågen til 2:30 hvis jeg vil se en given udsendelse.

Og med en nem måde mener jeg foreksempel som det også er nævnt i andre kommentar at kunne lave en nem søgning i EPG-indholdet eller lave min egen kategorisering. /kurt

 • 0
 • 0
#19 Kurt Westh Nielsen Blogger

Efter at have døjet med MythTV i nogle år og opgivet det fordi det altid gik i stykker, valgte jeg at lave min egen løsning: https://github.com/olefriis/simplepvr

Det ser spændende ud, og jeg spekulerer på om en gammel Medion-bærbar kunne bruges til formålet. Hvad vil du anbefale af HDhomerun-produkt? Har du et direkte link til en samlet installationsvejledning for dit simplepvr-projekt?

/kurt

 • 0
 • 0
#20 Jesper Lund

Jeg synes bare priserne er lidt pebrede, har du et godt linkt til drømmeboxen?

Inden du er færdig med dit HTPC (eller headless server) projekt, har du brugt flere penge end hvis du køber en DM800C, hvis alle dele skal købes fra ny. Du skal kun lave PC løsninger, hvis du synes at det er sjovt, eller hvis du ønsker noget funktionalitet som standardløsningerne ikke kan tilbyde dig.

Hurtigt overslag på en headless server med Linux (jeg har ikke checket aktuelle priser på alt på edbpriser.dk

Atom Mini-ITX motherboard med RAM ca 900 kr Strømforsyning ca 300 kr Mini-ITX kabinet med mulighed for et indstikskort [1] ca 600 kr DVB-C PCI single tuner kort [2] ca 600 kr 2.5" 1TB harddisk ca 700 kr

OS på separat disk er ikke inkluderet ovenfor. Jeg har OS på et CF kort, så jeg kan parkere harddisken når der ikke optages/afspilles (ligesom på en Dreambox). I dag kan man lige så godt købe en billig 32 GB SSD (priserne på CF kort som er egnede til OS disk er ikke faldet). Der er også kun inkluderet en headless server som kan optage. Afspilning vil kræve mere end en standard Atom (Core i3 eller en Atom/ION med Nvidia grafikkort). Jeg bruger en hardware media player til afspilning.

[1] Der er ikke sindsygt mange mini-ITX kabinetter med mulighed for indstikskort. Man kan selvfølgelig vælge USB tunere, men jeg har dårligere erfaringer med USB tunere sammenlignet med tunere på indstikskort (BER fejl som ikke optræder når jeg bruger tunere på indstikskort). Når kravet er Linux understøttelse, er der heller ikke særligt mange USB DVB-C tunere som kan bruges.

[2] Dette er for en DVB-C PCI tuner, og PCI er ved at forsvinde fra mini-ITX motherboard. Hvis du kan leve med Windows, er der mange flere muligheder, også billigere. Hvis du skal have en ikke-USB og ikke-PCI løsning til Linux, kunne det være Digital Devices som har en tuner på indstikskort kombineret med mini-PCIe bridge, som virker rigtig godt også på Linux. Desværre er prisen ca 1600 kr. men så er det også dual-tuner (optage fra to forskellige mux på samme tid), og man kan let udbygge til 8 tunere for den beskedne pris af ca 4000 kr (kræver dog plads til to indstikskort i kabinettet, men på motherboardet bruges kun et mini-PCIe slot).

Jeg har glemt at nævne HDHomeRun, hvor tunerne sidder på en ekstern enhed som forbindes via 100 Mbs netværk. Det er billigere end Digial Devices løsningen (ca 1200 kr for dual tuner, du fraskriver dig dog CAM understøttelse), og HDHomeRun kan bruges sammen med visse NAS'er og sikkert også Boxee. Der er Linux understøttelse. Modsat de andre ting ovenfor jeg ingen erfaring med HDHomeRun.

 • 0
 • 0
#21 Ole Østergaard

Det ser spændende ud, og jeg spekulerer på om en gammel Medion-bærbar kunne bruges til formålet. Hvad vil du anbefale af HDhomerun-produkt?

Hvis bare den bærbare kan afspille det der bliver optaget, så er alt godt - det er meget lidt krævende at optage, og selve scheduleren der ruller hele tiden, bruger stort set ingen processortid. Jeg bruger en af EU-modellerne af HDHomeRun - min model er gammel og kan ikke købes mere, men de nye modeller er garanteret mindst lige så gode.

Har du et direkte link til en samlet installationsvejledning for dit simplepvr-projekt?

Ikke andet end hvad dokumentationen (som vises på Github-siden for projektet) indeholder lige nu - er der mon noget du mangler? En af mine venner har lavet en Python-udgave af back-end'en, så hvis du er mere til Python end Ruby, bør du se i "python"-mappen i projektet.

Jeg bør tage mig sammen og skrive en lille blog med en "walk-through" og nogle skærmbilleder, men der er hele tiden små-features jeg synes er sjovere at lave, og efter at jeg er blevet far, er fritiden blevet gevaldigt formindsket - men det er bestemt på min todo-liste :-)

 • 0
 • 0
#22 Jesper Lund
 • 0
 • 0
#24 Kurt Westh Nielsen Blogger
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere