bloghoved ole tange

Giv din gamle laptop nyt liv - 2

For et par år siden skrev jeg om at give din gamle laptop til verdens fattige. Det fik flere af jer til at kikke forbi PROSA med jeres aflagte laptop, og mange tak for det. De fleste af disse har nu fået nye ejere. Jeg løber tør næste gang, så hvis du kender nogen, der ligger inde med en aflagt laptop, så kik meget gerne forbi PROSA (i Århus, Odense eller København) med den. Jeg sørger for, at hele harddisken bliver overskrevet og maskinen bliver re-installeret, men du er også velkommen til selv at slette disken, hvis du er mere tryg ved det.

Ideelt set skal laptoppen have >=3 GB RAM og >=300 GB disk, men selv hvis den er mindre end det kan jeg nok bruge den - enten direkte eller som reservedele.

Laptops, der er alt for små, kan formodentlig bruges til Tor relays. Så kommer de stadig til at gøre gavn - bare på en anden måde.

Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Sune Marcher

Ideelt set skal laptoppen have >=3 GB RAM og >=300 GB disk, men selv hvis den er mindre end det kan jeg nok bruge den - enten direkte eller som reservedele.

Laptops, der er alt for små, kan formodentlig bruges til Tor relays. Så kommer de stadig til at gøre gavn - bare på en anden måde.

Hvor meget skal der til før det kan bruges?

Jeg har en laptop (uden disk!) liggende der fint kunne trække Windows + Visual Studio for små 10 år siden... og så vidt jeg husker har 4gig ram. Den burde stadig kunne lave et eller andet fornuftigt med Linux :-)

 • 0
 • 0
#5 Christian Nobel

Det største problem, som jeg ser det, med gamle laptops er batterier, som enten ikke kan skaffes mere, eller som koster spidsen af en jetjager.

Min daglige arbejdshest er en Lenovo T61, produceret i juni 2008!

Den er så løbende blevet opdateret, fra 2 til 4GB ram, en Samsung Evo SSD og har fået nyt batteri et par gange - og den kører næsten (1) perfekt.

Men kan I bruge maskiner, som ikke kan køre på batteri, men som ellers fungerer?

1) Når jeg siger næsten perfekt, så er det sådan at den har kørt fortrinligt ind til for nylig, hvor jeg har opdaget at kswapd nogen gange trækker den helt ned (swappiness er sat til 1).

Jeg kan ikke direkte verificere det, men det lugter at af seneste version af Firefox er blevet ekstremt grådig.

Men hvis ellers jeg kan få fat i klodserne, så skulle den kunne håndtere 2x4 GB, og så kan den nok få lov til at holde 15 års jubilæum.

 • 0
 • 0
#7 Ole Tange Blogger

Men kan I bruge maskiner, som ikke kan køre på batteri, men som ellers fungerer?

Ork ja.

Som tor-relay er det åbentlyst: Her står maskinen i stikket 24/7. Det er bare mere strømbesparende med en bærbar end en desktop.

Som laptop til fattige er det heller ikke et problem: Jeg har endnu ikke oplevet, at laptops bliver brugt uden der er en stikkontakt i nærheden. Laptops er praktiske for fattige fordi de fylder mindre: Hvis hele din bolig til 10 personer er 25 m2 (og nej det er ikke urealistisk), så har du ikke plads til et stort bord med en desktop.

 • 0
 • 0
#8 Chris Bagge

Kan en MacBook Air 11" 2010 bruges? 2Gbyte RAM og 120 GB SSD. Batteriet er fladt men jeg vil godt donere et nyt. Den fylder i det mindste ikke for meget ;-). Der er USB til Ethernet adapter med.

 • 0
 • 0
#10 Christian Nobel

1) Når jeg siger næsten perfekt, så er det sådan at den har kørt fortrinligt ind til for nylig, hvor jeg har opdaget at kswapd nogen gange trækker den helt ned (swappiness er sat til 1).

Jeg kan ikke direkte verificere det, men det lugter at af seneste version af Firefox er blevet ekstremt grådig.

Lidt OT, men måske alligevel interessant i forbindelse med ældre maskiner.

De seneste version af FF æder RAM fuldstændig uhæmmet, det er først noget jeg rigtig har bøvlet med inden for de sidste 3-4 måneder vel.

Jeg prøvet at lade min maskine stå, kun med Thunderbird og FF startet.

FF har 5-6 åbne tabs, ikke noget voldsomt.

Hukommelsesforbruget ligger på ca. 1GB.

Hvis jeg så forlader maskinen og lader den gå den i pauseskærm (men ikke dvale!), og så kommer tilbage 3-4 timer senere, så har hukommelsesforbruget kravlet op omkring 2GB, selv om FF kun har kørt i tomgang.

Hvis jeg så lukker FF, så ryger hukommelsen ned omkring de 600MB som er normalen, med kun Thunderbird kørende.

Hvis jeg også har Chromium stående åben, så kravler forbruget stille og roligt op i nærheden af de 4GB, og så begynder den at swoppe som en vanvittig.

Er der andre der har oplevet noget lignende - før i tiden kunne jeg sagtens have mange flere programmer åbne i dagevis, uden nogen problemer.

 • 0
 • 0
#11 Axel Nielsen

Hej, Ja, bruger FF hele tiden. Hvis sessionen har kørt længe kan den godt begynde at æde RAM. Normalt ligger den på 2-4GB (Jeg har mange tabs), men har været ude for at jeg oplevede swap pludseligt og uden bagvedliggende fornuftig årsag - Firefox var da oppe på 8-16GB RAM, efter genstart (af FF) kom den ned på 2-4GB igen. Generelt har det været sådan at jeg har kunnet frigive 2-4GB RAM alene ved at genstarte FF.

Jeg har ikke oplevet problemet med decideret leaking i den sidste opdatering, men den "fylder" stadig noget mindre lige efter en genstart end den gør efter 3-4 dages brug. Den splitter dog opgaverne op i "childs" nu, ca. 400MB/child. Så et eller andet har de lavet om siden sidst den var helt tosset.

Jeg bruger Linux-versionen, x86_64.

 • 0
 • 0
#12 Christian Nobel

Jeg har fundet ud af, at hvis under FF's konfiguration sætter "Begrænsning af indholds-processer" ned fra de default 8 til 3-4 stykker (3 fungerer ok for mig), så går der meget længere mellem det går galt.

Det skulle betyde lidt dårligere performance per tab, men i praksis er det ikke noget der generer - hellere det end maskinen låser i et swap helvede.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere