Gider brugerne Microsoft Office 2007?

Vi overvejer at starte et projekt efter sommerferien, hvor vi opgraderer kommunens flere tusinde it-arbejdspladser fra MS-Office 2003 til Office 2007.

Fra tidligere tilsvarende kontorpakke-opgraderinger har vi lange checklister for, hvor vi skal holde tungen lige i munden - eksempelvis griber Officepakken ind i mange andre fagprogrammer med Add-In'er, makroer og VBA-skripts, hvilket skal testes meget grundigt.

Men det er stort set altid et gætteri, hvordan brugernes oplevelse af det nye vil være. Er der nogen der vil dele erfaringer om Office 2007 i det hele taget og om brugernes forhold til den i særdeleshed?

Kommentarer (41)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Mikkel Høgh

Jeg har i mit tidligere job prøvet at udsætte et par brugere for den, og deres opfattelse var at der ikke var noget specielt godt ved den nye version, men til gengæld et nyt irriterende interface og nye bugs som erstatning for de gamle, specielt i Outlook.

 • 0
 • 0
#3 Dennis Krøger

Over hvor lang tid? Jeg mener, de første par minutter/timer/dage/uger (alt efter ens evne til tilvænning), vil et anderledes UI næsten altid genere en mere end det gamle, især når det er så radikalt anderledes som i Office 2007. (Ok, Outlook er vist ikke så anderledes, er det?)

 • 0
 • 0
#4 Michael Rasmussen

Var det ikke bedre at vente til 2009 efter MS' næste servicepack, hvor Office2007 for fuld understøttelse for ODF?

Alternativt afvente resultatet af Folketingets nedsatte ekspertudvalg, der skal vurdere de to formater OOXML og ODF.

Jeg kan næppe forestille mig, at kommunens medarbejdere bliver mere produktive, eller vil kun udfører nye ting med MSO2007 i forhold til MSO2003.

 • 0
 • 0
#5 Christian Nobel

Det er lidt pudsigt, for hvis man foreslår et skifte til OO, så er der ikke grænser for hvor svært, umuligt og kursuskrævende det er for de stakkels brugere, og dermed et postulat om at det koster en masse.

Men en opgradering til en ny og radikalt anderledes udgave af Office, det anses nærmest for værende omkostningsfrit, ud over licenserne.

Og så er min holdning, at alt det der snadder med VB script og den slags er en dødssejler, hvor man ender med at få alt muligt andet bundet til et kontorprogram, i stedet for at der var lavet monolitiske applikationer (min holdning er i øvrigt den samme til frameworks som .net og mono).

/Christian

 • 0
 • 0
#7 ab ab

Hej Ole - du sætter efter min mening fingeren på et meget interessant punkt i spørgsmålet om økonomien i at opgradere til Office 2007.

Mit subjektive indtryk som bruger er, at min produktivitet har taget sig et gevaldigt dyk efter at jeg er begyndt at anvende Office 2007 - selv nu efter 5 måneders brug famler jeg rundt efter kommandoer og funktioner, jeg tidligere vidste præcis hvor lå! Det kan være, at det bare er mig for hvem det gamle GUI er blevet ristet ind i hjernebarken og at nyere brugere har færre vanskeligheder med at omstille sig. Når man søger på nettet efter meningsudvekslinger om FUI/"Ribbon"-grænsefladen synes det i hvert fald ofte at være dér, vandene skilles.

Min personlige fornemmelse er, at der nok er en grund til, at Microsoft dels har valgt ikke at bruge FUI/"Ribbon" i den senere Mac-udgave af deres Office-pakke og at de netop har lanceret "Search commands"-hjælpefaciliteten til Office 2007 gennem deres Office Labs-initiativ: http://www.zdnet.com.au/news/software/soa/Microsoft-lets-users-bypass-Of...

Og så er der jo de forskellige shareware "patches", som ændrer brugergrænsefladen tilbage til det velkendte, men det er nok næppe noget, der er tilstrækkeligt gennemtestet, til at man tør tage ansvaret for at installere hos en tusindtallig brugerbase (ud over at det sikkert heller ikke er tilladet efter licens-betingelserne): http://www.addintools.com/english/menuoffice/ http://pschmid.net/office2007/ribboncustomizer/index.php

Det kunne være rigtig interessant, hvis en offentlig institution satte ressourcer af til at foretage nogle tidsstudier af brugernes "learning curve" i forhold til typiske dokumentredigeringsopgaver. Det ville også informere hele diskussionen om TCO i forhold til valg af Office-pakke ganske gevaldigt.

Hvis I får kendskab om sådanne undersøgelser, må du meget gerne poste en opfølgning på bloggen!

God weekend.

 • 0
 • 0
#8 Jens Fallesen

Som skatteborger i kommunen kunne jeg også godt tænke mig et svar på netop det spørgsmål. :-)

Jeg er så heldig at bo sammen med en, der har meget mere kendskab til Office end mig selv (ikke at det behøver at sige så meget, når det kommer til stykket). Fra hende har jeg fået det klare indtryk, at helt utrolig få brugere vil have reelle fordele ud af en opgradering.

Nogle "power users" kan måske arbejde mere effektivt ved at bruge den nødvendige energi på at sætte sig ind i den nye brugergrænseflade, men det er ikke en gang sikkert.

Hun har installeret Office 2007 på sin pc, jeg har lagt Open Office på min. Jeg må sige, at min indlæringskurve fra Office 2003 var væsentligt mindre stejl …

 • 0
 • 0
#9 Mikkel Høgh

Ja, vi opgraderede dem kort efter at Office 2007 udkom… Og jeg forlod firmaet ved årsskiftet. Så det er da det meste af et år.

Interfaces kan man jo vænne sig til, men hørte ikke nogen sige at de nye interfaces (som dog ikke optræder i Outlook) var bedre end de gamle.

De bøvler til gengæld stadig med mange af de nye features – nye filformater pr. default, brug af Words HTML-renderings-motor istedet for Internet Explorers i Outlook for bare at nævne et par ting. Der var flere andre irritationsmomenter, og så vidt jeg husker blev ingen af dem løst af den servicepack der kom i december.

 • 0
 • 0
#10 Ole Bech

@ Poul-Henning, Jesper og Jens. Bemærk, at jeg skrev "overvejer". Vi er netop så småt gået på jagt efter de gode og dårlige argumenter, så jeg står af gode grunde endnu ikke med svaret på: Hvorfor?

Men jeg vil godt afsløre, at overvejelserne udspringer af såvel et begyndende internt pres (bl.a. fra kommunens økonomimedarbejdere, som mener de kan lave ledelsesinformationsagtige ting i en ny Excel, som ikke lader sig gøre i den nuværende) og fra leverandører, som læner deres applikationer op mod 2007-versionen.

Specielt det eksterne pres gør ikke ligefrem opstillingen af en business case for en opgradering til en nem øvelse .......

 • 0
 • 0
#11 Henrik Jensen

Jeg tror der hvor du skal se om der er muligt at finde input til en business case er i collaboration delen, hvilket så også begynder at involvere de Office Server produkter der findes (SharePoint, Forms m.v.) og når økonomimedarbejerne snakker om Excel så kunne jeg muligvis også forestille mig at det er Excel services i SharePoint de hentyder til og ikke nødvendigvis funktioner i selve Excel (udover at Excel 2007 selvfølgelig integrerer med Excel services).

Det er et spørgsmål at kigge på om I har processer der involverer udveksling/samarbejde m.v. omkring office dokumenter, der kan optimeres og/eller om I kan tilbyde bedre service til borgerne via større åbenhed m.v. Det er efter min mening her at I kan finde argumenterne hvis der er nogle, nu kender jeg jo overhovedet ikke jeres nuværende setup.

Fordi kigger man isoleret set på de simple processer der f.eks. hedder åbne sit kontorprogram, skrive et brev, arkivere brevet i ESDH, udskrive brev, og sende til borger, så er det godt nok svært at finde nogle besparelser der retfærdiggører opgraderingen. Det kan man jo groft sagt stort set klare med WordPad :-) Ved godt at der er kommet lidt nyt til selve brugergrænsefladen, men som andre også skriver så tager det også tid at vende sig til, og i bedste tilfælde har det kun ganske lille positiv indflydelse på produktiviteten.

Dette har Microsoft jo også indset, det er svært rigtigt for alvor at innovere det at skrive et brev, oprette en præsentation m.v., så derfor et øget fokus på collaboration og office server produkter til at understøtte forretningsprocesserne omkring dokumenterne

 • 0
 • 0
#12 Kasper Revsbech

Hej Ole. Jeg er nok en naiv gut når jeg undrer mig over din vinkel. Du stiller spørgsmålet om du skal opgradere til et bestemt produkt før du har afklaret dine krav. Er det ikke mere "Korrekt" at opstille krav fra brugerne, opstille eventuelle økonomiske og ressource bindinger fra din organisation. Opstille den platform der findes i forvejen og dermed skal interfaces mod. For så derefter at overveje hvilket produkt der løser opgaven. I/du kan meget vel finde frem til at det er Office 2007 men det kunne også være at andre produkter eller kombinationer af produkter dukker op.

 • 0
 • 0
#13 Ulrik Gerdes

Men jeg er vist også en lidt atypisk bruger af den slags værktøjer (i hvert fald indenfor det offentlige), dvs. at de får alt hvad de kan trække.

Vedrørende Excel 2007 er det især en fornøjelse at kunne tumle meget store datasæt (op til 1 mio. rækker og 16.000 kolonner)--- se eventuelt http://www.kliniskbiokemi.net/pdfiler/DSKBNyt_ExcelStoreData_V1.pdf

 • 0
 • 0
#14 Jesper Lund Stocholm Blogger

Ole,

Jeg er selv én af dem, der har kæmpet længe imod at skulle opgradere fra Microsoft Office 2003 til Microsoft Office 2007 - jeg havde ganske enkelte ikke behovet for det (trods gratis adgang til det via MSDN). Det har jeg så fået nu og jeg må sige, at jeg er rigtigt glad for Office 2007. Det er klart, at det kræver tilvending at bruge den nye brugerflade, men på en eller anden måde virker den mere intuitiv end den tidligere, klassiske menu-udgave som den bla. endnu er i OOo og de tidligere versioner af Microsoft Office.

Jeg hørte engang én udtale noget i retning af "Once you try Ribbon - you never wanna go back".

"+1" til det herfra. Derudover er der reelt mange små ting i brugerfladen i Office 2007, der gør hverdagen lidt nemmere - også ved redigering af ganske almindelige dokumenter.

Som Henrik Jensen peger på, er det interessante jo at se på den business-case, hvor I kan få noget værdi af de ting i Microsoft Office 2007, som ikke findes i jeres nuværende version (2003). Jeg deler ikke idéen om at opgradere "fordi man kan". Det kunne være ting som netop collaboration (men det er tæt knyttet til MOSS 2007 og vel også Exchange Server).

Andre ting: Hvis I selv udvikler programmer til Microsoft Office (det, der populært kaldes Office Business Applications, OBA) er det ubegribeligt meget nemmere at udvikle programmer/udvidelser til Office 2007 (og dens Ribbon) end til Microsoft Office 2003.

Og så er der jo hele spørgsmålet om ODF/OOXML. Selv hvis man ser bort fra ISO/ECMA-politiske ting, så [i]er[/i] det altså en fordel at gemme sine dokumenter i et dokumentformat, hvor I selv kan gå ind og kigge i filen og se indholdet. Microsoft Office 2007 SP2 bliver jo tillige med ODF-understøttelse, så det er jo nærmest at betragte som "Win-win". Med Microsoft Office 2007 bliver I jo også i stand til at opfylde B103 - i hvert fald bedre end med Microsoft Office 2003. Understøttelsen for OOXML i Microsoft Office 2003 er nemlig bestemt ikke sublim.

 • 0
 • 0
#15 Simon Marqvarsen

Jeg kan ikke se hvorfor det skulle være nødvendigt til gængse "Skrive tekstdokumenter og en lille smule mere" brugere.

I min klasse (2. Semester IT inginør udd.) er der en del der har skiftet til Office 2007 og spørgsmålet "Hvor finder jeg?" er ikke uhørt i klassen.

Kan forestille mig at brugere der ikke normalt sider og leder efter tingene i forvejen og er meget gode venner med Google meget hurtigt kan køre død i det. som Jens er inde på tidligere så tager det tid at lære og bruge Office 2007 og umidelbart tror jeg at tiden er lige så godt givet ud på at lære og bruge OpenOffice (OO er ihvertfald billigere at købe ind)

Mit forslag ville være at vente til OO 3 er kommet på gaden (der er vidst en beta ude allerede nu) og så sammenligne på hvad fordele og ulemper ved de 2 skriveprogrammer reelt er. Jeg vurdere at kurset til at bruge det nye skal være ca. lige langt måske en smule længere til OO eftersom det ligner men er noget andet hvorimod Office2007 er noget helt andet at sætte sig ind i.

 • 0
 • 0
#16 Casper Madsen

Efter jeg var kommet mig over choket med at det så meget anderledes er jeg blevet office 2007 addicted. I outlook har de lavet den lille ændring at opgaver nu ligger fremme imens man læser mails, det syntes jeg personligt er rigtig rart, så de står fremme.

Word 2007 syntes jeg er lækkert når jeg skriver opgaver til universitet, fordi at mange af de smarte værktøjer nu ligger meget synligt fremme, og her mener jeg funktionerne til at bruge Overskrift 1, 2 eller almindelig tekst, som gør det til en leg at lave indholdsfortegnelse til sin 25 siders opgave. Jeg ved godt at de funktioner har eksisteret i tidligere versioner af Office, men nu er designet lavet om så det er oplagt at bruge funktionerne.

Men om en almindelig bruger vil føle sig tilpas? Hmm, det ved jeg faktisk ikke, jeg har måtte hjælpe min kæreste en del med det, men efter hun blev vant til det så er hun også blevet kæmpe fan af Office 2007.

Det skal dog nævnes at jeg er gået helt uden om OOXML diskussionen, det er en helt anden diskussion, men rent interface mæssigt, så syntes jeg virkelig at Office 2007 oser af kloge design valg.

Ang OOo 3 beta'en, så vil jeg personligt vente lidt med at stole alt for meget på den, jeg havde ihvertfald en meget uheldig oplevelse med regnearket, som crashede hele tiden når jeg ville gemme, men skal ikke afvise det er Vista relateret...

 • 0
 • 0
#17 Magnus Toftdal Lund

Vi har valgt at opgradere vores udviklingsafdeling (3 maskiner, så det var en overskuelig handling), fordi vi skal lave en integration til den på et tidspunkt.

Mine anker går ikke så meget på Ribbon (bortset fra at jeg endnu ikke har fundet ud af hvordan man får det til at lade være med at zappe hen på den gruppe, Word mener jeg skal bruge...) Men hvorfor h... har de valgt at lave objectmodellerne så forskellige fra Word til Excel? De fungerer vitterligt forskelligt - ting, der gør det samme hedder noget forskelligt, og ting, der gør noget ens, hedder forskelligt. Optional parametre bliver sendt forskelligt (Type.Nothing i det ene og null i det andet). Alt er wrappet i ekstra klasser, så man kan vælge om man bruger wrapper klassen eller den oprindelige klasse (og skal følgelig gøre ting på forskellige måder).

Der hvor der kan være noget at hente er (som andre har nævnt), hvis man har tænkt sig at bruge MOSS, SharePoint Work-Flows, InfoPath mfl. - for at skrive et breve i ny og næ ud fra en skabelon, mener jeg det er vanvittigt at opgradere. Og så er der hard-ware kravene, responstiden (er blevet bedre, men halter stadig alvorligt efter 2003).

 • 0
 • 0
#19 Ulrik Gerdes

Vel gør det ej --- og heldigvis for det!

Jeg fandt det umiddelbart meget lettere at vænne mig til at bruge den nye brugergrænseflade i Microsoft Office 2007, end jeg har skullet gøre ved at skifte til nye versioner af mange andre programmer.

Den nye grænseflade er mere intuitiv og er også struktueret, så der er bedre fokus på programmernes fikse funktioner. Fx pivot-tabeller og -diagrammer i Excel.

 • 0
 • 0
#20 Ole Bech

En del af kommentarerne til mit indlæg antyder, at vi jo kunne overveje alternativer til MS-Office, ikke mindst OpenOffice.

I udgangspunktet er jeg helt enig i, at man bør se på de reelle behov først, og så træffe valg om den passende understøttelse derefter.

Men kommunen har (desværre) en lang række programleverandører, herunder ikke mindst KMD, som lægger deres applikationer hårdt op ad Microsoft, inklusive Officepakken (og her primært Word og Access). Vi ligger med andre ord med en stribe makroer, add-ins og scripts fra leveradørerne, som er hardcodet til MS-Office. Det giver unægtelig en binding ......

Ja, der ER standarder på vej, og ja, vi ER begyndt at skrive krav om åbne standarder ind vi vores udbudsmateriale.... Men vi er ikke helt ude på den åbne bane endnu.

 • 0
 • 0
#21 Anonym

Og med dette indlæg har du jo egentlig selv svaret på dit spørgsmål.

Du skal opgradere til Microsoft Office 2007 når KMD, Microsoft, pres fra slutbrugere (de bliver jo presfodret med Vista/2007 via Bilka)og eksterne kontakter kræver det.

Eller formuleret med lidt mere sarkasme:

Du er så fastlåst af dit (eller måske KMDs ?) valg af Microsoft monopolet,at du er blevet stemt hjem fra øen hvor indflydelse og frit valg er tilladt, og istedet har fået job som varmemester i en skøjtehal !

 • 0
 • 0
#24 Jørgen Henningsen

Vi ligger med andre ord med en stribe makroer, add-ins og scripts fra leveradørerne, som er hardcodet til MS-Office. Det giver unægtelig en binding.

Hvad er det for nogle funktioner, som ligger som makroer og scripts? Er det ikke noget som ret let kan erstattes? Det lyder ikke rart hvis det er vigtige funktioner, som er bygget som makroer i kontorsoftware.

 • 0
 • 0
#25 Henrik Jensen

Hvad er det for nogle funktioner, som ligger som makroer og scripts? Er det ikke noget som ret let kan erstattes? Det lyder ikke rart hvis det er vigtige funktioner, som er bygget som makroer i kontorsoftware.

Det er bare vigtigt at man så er helt sikker på at man fjerner / mindsker afhængighederne og ikke blot flytter dem.

Min erfaring er at det langt oftere er afhængighederne til de leverandører der implementerer løsningen (f.eks. implementerer makroer, add-ins etc.) der giver problemer end det er afhængigheden til de producenter der leverer standardprodukterne, også selv om det er Microsoft. Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvordan det forholder sig i Roskilde kommune hos Ole.

Uanset om man ikke kan lide Microsoft så må man indrømme at det er sjældent at de

1) Går konkurs 2) Bliver opkøbt/fusioneret med andre virksomheder og derved mister fokus på givne produkter 3) Mister medarbejdere i et omfang som gør at de pludselig har svært ved at supportere givent produkt 4) Udfaser support for et produkt uden at havde oplyst dette på forhånd 5) Mister community support på givent produkt over kort tid og det derfor pludselig er svært at finde konsulenter med ekspertise inden for produktet.

Ovenstående 5 ting gør altså at selv om nogen synes det så er Microsoft altså langt fra det værste man kan være afhængig af her i verden.

I hvert fald har jeg oplevet mange offentlige institutioner hvor man er havnet i problemer på grund af ovenstående punkter, og selvfølgelig sker det oftere med løsningsleverandører (de forskellige konsulent- og udviklingshuse rundt om i Danmark) end med leverandører af standardprodukter (Microsoft, Sun, IBM, Oracle, etc.).

 • 0
 • 0
#26 Jørgen Henningsen

Du har meget ret Henrik, man skal selvfølgelig ikke gøre sig fri af MS office for istedet at binde sig til Open Office. Det der er problemet i at sovse sig ind i makroer og scripts til officepakken er jo netop at de mere advancerede ting ofte holder op med at fungere når man opgradere. Det er jo sådan set fedt nok hvis man koder office scripts, fordi man så har fast arbejde med at vedligeholde. Det er så meget ærgeligt hvis man er kunde i den butik, fordi man i princippet skal punge ud hver gang der skal opgraderes. Fundamentet for den her problematik er jo i at MS insistere på at hver ny version af MS office skal følges af nye kryptiske filformater. Hvis man istedet allerede nu insisterede på at den nye officeversion skulle supportere ODF, så havde man en mulighed for at lave sine scripts i et standardsprog uafhængigt af officeprogrammet.

 • 0
 • 0
#27 Leif Lodahl

Pres ...og fra leverandører, som læner deres applikationer op mod 2007-versionen.

Hvorfor mon ?

Ja, mon ikke leverandørerne har en anden (skjult) business case, f.eks. provision og markedsføringsbidrag fra softwareleverandørerne ?

Næste gang en 'rådgiver' anbefaler dig et stykke software (det gælder ikke kun Microsoft), så spørg ham eller hende direkte: 'Hvor meget får [b]du[/b] ud af det?'.

 • 0
 • 0
#28 Henrik Jensen

Ja, mon ikke leverandørerne har en anden (skjult) business case, f.eks. provision og markedsføringsbidrag fra softwareleverandørerne ?

Nu har vi jo slet ikke set Ole nævne om Roskilde Kommune har en Enterprise aftale med Software Assurance, som slet ikke er ualmindeligt, eller ej. I såfald er det jo fuldstændigt ligegyldigt at debattere licenspriser. Men derfor koster det stadig mange penge at udrulle ny version.

Hvis der skal købes licens så køber Roskilde Kommune formentligt alle deres licenser hos en SKI leverandør og med mindre der skulle være sammenfald mellem denne Microsoft SKI leverandør og leverandøren af deres løsninger, så tror jeg det er ganske usandsynligt at SKI leverandøren nogen sinde finder ud af "hvem de kan takke" for ordren.

Derfor kan man da stadig godt få "en stjerne" af Microsoft hvis man implementerer løsninger baseret på deres produkter eller man kan blive enige om noget fælles markedsføring o.s.v., men er der nogen virksomhed hvor man ikke kan dette?. Hvis en leverandør implementerer en løsning baseret på Open Office hos f.eks. Roskilde Kommune og Ole så går ud og køber support aftale med Sun på Open Office efterfølgende, ville Sun så ikke ikke også være udemærket tilfredse med denne leverandør? Når Sun næste gang blev kontaktet vedrørende en migreringsopgave til Open Office kunne det så ikke tænkes at Sun ligefrem måske ville anbefale den pågældende leverandør?

 • 0
 • 0
#29 Rasmus Karmark Andersen

Hej

Vi valgt at opgradere alle vores nuværende 300 PC'er til office 2007 for snart 2 måneder siden.

Reaktionen fra brugerne var delte, nogen var meget interesseret i den nye version og kunne ikke vente, andre udskød installationen til sidste øjeblik. Der har været en overgangs periode hvor brugerne skulle venne sig til det nye bruger interface, men nu er næste alle godt tilfredse. Som nævn er outlook den del som er mindst ændret, men der er dog kommet mange nye gode funktioner til.

Et godt værktøj som jeg har dl fra microsoft er dette: http://office.microsoft.com/da-dk/excel/HA101491511030.aspx , en interaktiv vejledning, hvor brugerne kan vælge den "gamle" versions funktion, og vejledningen vil fortælle dig hvor denne findes i den nye version.

At gøre denne tilgængelig for alle, samt at uddanne superbrugere hjælper overgangen utrolig meget.

Jeg kan kun anbefale den nye office.... dog måtte der enkelte hardware opgraderinger til for at dette var tilfredsstillenden for brugerne.

 • 0
 • 0
#30 Thomas Johansen

Hvad gør de andre kommuner? er der nogen der har skiftet til 2007 og hvad var deres brugers reaktioner og deres erfaring med scripts og lign. Er der nogen kommuner der har turdet at skifte til Open office? og hvis ja, hvad skulle der til for det kunne lade sig gøre?

Har kommunerne ikke en it-vidensdeling portal eller lign. for ellers er det da på tide. Kan ikke se at hver kommune skal opfinde og afprøve den dybe tallerken hver gang.

Som IT chef burde du vel også forene dig med andre kommuners it-cheffer og stille krav over for jeres værktøjers muligheder og kompabiltet over for leverandørerne så i kan opfylde jeres brugers behov tilfredsstillende.

Ved ikke hvordan det foregår i kommunerne men hvis det ikke er som overstående bør det helt klart laves om.

 • 0
 • 0
#31 Ole Bech

Der er ikke noget formaliseret samarbejde mellem kommunerne på et punkt som dette. Den enkelte kommune disponerer helt solo. Men min afdeling indgår i nogle erfa-grupper med en række sjællandske kommuner, hvoraf jeg dog ikke har hørt om nogen endnu, der har foretaget opgraderingen.

Godt nok har kommuner mange identiske problemstillinger, men kommunerne er også forskellige på mange punkter, hvilket let kan afspejle sig i it-understøttelsen. Eksempelvis er portefølgen af fagsystemer meget forskellig fra kommune til kommune.

 • 0
 • 0
#32 Kristian Larsen

Jeg undrer mig lidt over at KMD nævnes - jeg ved deres applikationer snakker med MS Office, men deres presse afdelingen har da gjort en dyd ud af at skrive at de næste versioner også ville understøtte Star Office / OOo, men det er måske ikke tilfældet?

Min personlige erfaring med Office 2007: Applikationerne crasher v. nedlukning på Vista [er vidst et særtilfælde, var en fabriksindstallation fra Lenovo + fuld installation af Office derefter] Høj indlæringskurve ift. tidligere/andre programmer, idet interfacet er helt for sig [samme problem som Lotus programmerne har haft]. Visse genvejstaster og funktioner i excel er ændret, således at de ikke virker på samme måde/gør det samme. OOXML support er dog klart bedre.

En personlig binote: Office 2007 er ændret på mange punkter og kan derfor på visse punkter sammenlignes med et 1. generationsprodukt. Af den grund er jeg personligt fortaler for at vente til 2008/2009 udgaven da disse kinks vil være udjævnet. Præcis som jeg anbefaler at vente på en x.0.1+ release af de fleste produkter og SP1 på et MS OS release osv. osv. Ud fra devisen, lad de andre støde på problemerne.

 • 0
 • 0
#33 Jesper Lund Stocholm Blogger

Ole,

Man kunne også mene, at du spørger de forkerte om deres erfaringer med Office 2007 - nemlig slutbrugerne. Det er jo nemlig blot én facet af grundlaget for din beslutning - og de holdninger som du får på v2.dk er nok generelt i højere grad påvirket af principper end hos de "normale" ansatte i kommunen. Det er ikke nødvendigvis sikkert, at de kan overføres i rimelig grad til dig - og det er heller ikke sikkert, at de er relevante for dig.

Jeg selv har fx ikke betalt for Microsoft Office siden Microsoft Office XP. Jeg har ganske enkelt ikke villet betale prisen for en Microsoft Office-pakke, når vores objektive krav til en kontorpakke derhjemme dækkes sådan nogenlunde af OpenOffice.org . Af forskellige årsager har jeg som nævnt brugt Microsoft Office 2007 i et par måneder og nu tror jeg faktisk, at jeg ville smide de kr. 1000 for en Office 2007-pakke.

Jeg synes den nye grafiske brugerflade er super lækker og jeg kan godt lide nytænkningen af den klassiske menu-struktur. Derudover er det min vurdering, at brugerfladen hjælper mig mere end den tidligere gjorde. Den tilpasser sig til min konkrete opgave og gør, at nødvendige opgaver i langt højere grad er "lige ved hånden". Det tog mig lidt tid at vænne mig til Ribbon og forstå idéen bag dens virkmåde.

Men jeg skal også erkende, at jeg ikke ved, om jeg er blevet mere produktiv efter skiftet. Det kan sgu godt være, at en Microsoft Office 2003 superbruger med alle genveje i fingerspidserne kan taste mig af banen (faktisk er det nok overvejende sandsynligt), men faktorer som "øget produktivitet" er vel også relevante for jer - men jeg kunne også forestille mig, at faktorer som "brugerfladen er lækker" ikke er så relevante for jer.

 • 0
 • 0
#35 Jesper Lund Stocholm Blogger

Ville,

Casper, kender du LaTeX? Der faar man indholdsfortegnelse gratis, og man slipper for at kaempe med layout - en aegte teknikers valg!

Jeg fristes til at tænke, at du ikke selv kender LaTeX - i hvert fald hvis du mener, at LaTeX er et seriøst bud til erstatning af Microsoft Office 2003 på flere tusinde arbejdsstationer i en kommunal forvaltning.

 • 0
 • 0
#36 Jørgen Henningsen

Hvorfor skal offentlige ansatte overhovedet bruge tekstbehandling?

Man bruger millioner i det offentlig på at undervise i at bruge et tekstbehandlings programmer, men det er jo rent faktisk spild af tid hvis et program som Latex kan klare opsætningen.

Selvfølgelig skal man hægte een eller anden form for frontend på, men selve genereringen af breve og rapporter er jo mere eller mindre en standard ting, som LaTex generere nemmere og bedre end 99.9% af offentlige ansatte uanset hvilket tekstbehandlings program de bruger.

 • 0
 • 0
#37 Christian Nobel

Hvorfor skal offentlige ansatte overhovedet bruge tekstbehandling?

Se her tager du egentlig fat i noget væsentligt, som faktisk er en dybere debat værdig.

For hvad laver de fleste offentligt ansatte - de laver typisk sagsbehandling, og til sagsbehandling er det egentlig dybt gak at der gemmes et tekstbehandlingsdokument, hver gang der kommer en skrivelse ud.

I stedet bør selve indholdet af skrivelsen gemmes i en database, formatteringen er da inderlig ligegyldig at spilde en ½MB på!

Lotus havde fat i noget af det rigtige med Components, men det blev vist desværre ikke den store succes, med det resultat at man nu i stedet journaliserer Word dokumenter - tindrende åndsvagt.

/Christian

 • 0
 • 0
#41 Brian Aagesen

Jeg droppede OOo (ligger stadig på maskinen, for at kunne læse ODF) efter jeg prøvet Beta versionen, da jeg finder det nye UI meget næmmere at finde rundt i, så mit bud er at efter folk har kørt med det dagligt i max et halvt år så vil de ikke tilbage igen.

selvfølgelig vil der være problemer lige i starten da det er nyt, og det vil der også være vis man vælger en af de andre alternativer, som findes på marked.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere