Gav det mening af lægge kommuner sammen?

Året, der i de fleste kommuner blev et helt specielt år p.gr.a. kommunalreformen, går for alvor på hæld og det giver anledning til tilbageblik. Et af de store spørgsmål er vel, om der var nogle rationaler i at lægge kommuner sammen - gav det overhovedet mening?

For IT-området var der nogle oplagte rationaler. I "min" Roskilde-konstellation, hvor 3 kommuner og en stor del af amtet skulle forenes, har vi eksempelvis kunne reducere fra 5 serverrum til 2 og derved spare strøm, vedligeholdelsesudgifter og kvadratmeter. I IT-infrastrukturens "kerne" med servere, firewalls, backup-systemer. storage osv. osv. har vi kunne konsolidere på færre enheder, på færre fabrikater og på færre leverandører. Alt sammen noget, der har skabt direkte besparelser. På supportsiden har vi også kunnet effektivisere, således at antallet af servicerede bruger-pc'er pr. IT-supporter er øget i den nye storkommune.

Ser vi altså bort fra de sektormæssige opgaveomfordelinger og de nye opgaveelementer i kommunalreformen, som har krævet betragtelige investeringer i IT, og "bare" betragter den som en rå sammenlægning af mindre kommuner til færre og større, ja så har IT-siden påviseligt leveret en stribe rationaler under sloganet "stordriftsfordele" i den tekniske infrastruktur.
 
Vanskeligere bliver regnestykket for software-siden, altså det at samle den nye organisations samlede brugerskare på de samme systemer. Og endnu vanskeligere bliver regnestykket for de IT-medarbejdere, der selv var en del af sammenlægningen. 

Begge disse aspekter kalder på selvstændige blogge fra min hånd.......  

Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Nørregaard Blogger

Der er ikke tvivl om at det giver fordele at lægge to-tre firmaer sammen når de er stort set ens, har ens forvaltningsregler og stort set ens forretningsgange. Og sådan er kommunerne. Så fra den markantile vinkel er det en selvfølgelighed at det kan betale sig.

Virkningen er at kommunerne / firmaerne bliver større og mere professionelle - på minussiden ryger der nok lidt folklore, lokal inflydelse og nærdemokrati.

 • 0
 • 0
#3 Kasper Birch Olsen

@Peter Nørregaard

Dit argument har en svag side: Hvorfor overhovedet have kommuner hvis større enheder altid kan betale sig? Så skal man jo bare slå alle enhederne sammen til en stor landsdækkende kommune.

Et af de helt store problemer med store enheder er at behovet for ledelse og administration risikerer at stige. På it-siden kan der blive behov for nye systemer fordi de gamle kan have kapacitets-begrænsinger. Der ud over er der masser af systemer der koster det samme pr. medarbejder lige meget hvor mange brugere der er. Selve pc'en er vel det bedste eksempel.

Jeg kender selv et eksempel fra en stor dansk virksomhed som havde meget store problemer med at holde styr på licenser fordi der konstant var udskiftning i medarbjedere mm. En opgørsel viste at licens-kaos'en i nævnte virksomhed kostede et stort milionbeløb.

Så jo der er tvivl, og erfaringerne fra f.eks. bornholm viser at der absolut er god grund til at tvivle.

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Jeg tænker her på amterne.

De blev nedlagt og opgaverne delt mellem regioner og kommunerne.

Dette betyder på negativsiden at en opgave, der før kunne løses med 11 systemer i 11 amter nu skal løses af 98 system i 98 kommuner (eller hvor mange der nu kom) At dette så også betyder at de ganske små kommuner nu har nogle opgaver, de vanskeligt kan løfte fordi det kræver specialviden, er så en helt anden ting. Det ved jeg af egen erfaring som far til et par ekstraordinære børn.

 • 0
 • 0
#5 Deleted User

Det var vel fordi at amterne havde en størrelse som rent faktisk gav dem en hvis magt i kampen med centralregeringen og det herskende regime?

Vi har nu en situation hvor centralmagten rent lovgivningsmæssigt kan sende de ubehagelige opgaver ud til kommunerne, uden at disse har en reel mulighed for løse disse opgaver.

Det er jo også tankevækkende at de nye regioner kun er rent administrative enheder uden politisk mandat

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere