Gammel vin, nye kunder

Jeg kan ikke lade være med at smile lidt overbærende af de opildnede mennesker der er helt oppe at køre ovre "social software" som projektværktøjer i avisen.

For det første har vi rodet med den slags i snart 15 år i FreeBSD projektet så for nogle af os virker det indlysende på samme måde som rindende vand.

Men for det andet, dedikerede forfatteren et helt kapitel til emnet, i den bog fra 1975 som dot-com generationen aldrig har fået læst: The Mythical Man-Month, af Frederick P. Brooks.

So it is today. Schedule disaster, functional misfits and system bugs all arise because the left hand doesn't know what the right hand is doing. [...] How, then, shall teams communicate with one another ? In as many ways as possible.

Derefter beskriver han vigtigheden af en "project workbook":

*The project workbook is not so much a separate document as it is a structure imposed on the documents that the project will be producing anyway. *All the documents of the project need to be part of this structure.
[...]
Technical prose is almost immortal.[...] and since tomorrow's product-quality manuals will grow from today's memos, it is very important to get the structure of the documentation right.
[...]
The second reason [...] not to restrict information, but to ensure that relevant information gets to all the people who need it.
[...]

Og for lige at banke sin plads i historien fast:

With today's [1975! red.] system technology available, I think the technique of choice is to keep the workbook on the direct-access file, marked with change bars and revision dates. Each user would consult it from a display terminal [...]

Tada! En wiki.

Læs så den bog! Den er fyldt med visdom.

phk

**

Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Anders Vind Ebbesen

The Mythical Man-Month er en fantastisk bog. Da jeg læste den, tog jeg mig selv i flere gange at slå om på coveret og gang på gang tænke "Yup, det er '25 year anniversary edition' jeg sidder med".

Peopleware, skrevet i 1987, er en anden bog der er stærkt anbefalelsværdig i samme boldgade.

Det er rigtigt gode bøger, men når man har læst dem sidder man tilbage med en lidt tom følelse; man bliver lidt trist når man konstaterer at "vi" indenfor softwareudvikling øjensynligt aldrig bliver klogere.

  • 0
  • 0
#5 Gunnar Langemark

Jeg har også været med i digitale communities siden BBS'er, CompuServe, The Well og Trickle i de sene firsere og spædeste halvfemsere. Og i øvrigt på 1200 BAUD modem. Mange af "nyhederne" er slet ikke nyheder i teknisk forstand. Jeg bliver også irriteret over alle de "reklamefolk" og andre der pludselig opdager et eller andet, som vi andre har brugt i årevis, og så "tager patent" på det og gør en masse forretning. Det skete fx også med dot.com bølgen - hvor jeg måtte lytte til unge mennesker, der lige havde opdaget interfacedesign, gøre sig kloge på ting, vi som multimediefolk havde vidst i mange år.

Men før man griner af alle de, der udråber social software til det helt store nye, skal man nok lige overveje, om ikke de har fat i en lang ende. Det nye er ikke at man kan disse ting teknisk set. Det nye er jo, at det breder sig via net og mobiltelefoner, og bliver nye generationers foretrukne samarbejdsværktøjer.

Nørder har gjort det i årtier, men resten af verden følger kun langsom med, og skal have "sexede" versioner af samarbejdsværktøjerne før de bruger dem.

Og én ting er sikker: Det er ikke teknologien, men brugen af den, der gør en forskel. Så sociale medier ER noget nyt - fordi det i stigende grad bruges af hvermand.

Disclaimer - Jeg har et lille firma der hedder Social Media, så jeg er ikke helt neutral.

mvh

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere