Gammel kjærlighed ruster ej - HP15C

I midt-firserne var der mængder af reklamer for HP 15c, en state-of-the-art lommeregner for ingeniøren. Jeg har stadig min liggende i en skuffe. Jeg har ofte brug for en lommeregner, men gider ikke rende rundt med den.
Det har altid irriteret mig, at Windows, Linux og Mac OSX kommer med en slatten lommeregner, der stort set kun kan de fire almindelige regnearter. Jeg fandt lige et sjovt projekt, jeg gerne vil hive frem. Nogle nørder ... entusiaster, som har vedligeholdt emulatorer af gamle lommeregnere. Det er sjov at hente en HP15c emulator ned fra denne hjemmeside til Mac og denne til Windows hhv. Linux. Jeg fandt den endda også til iPhone og den virker glimrende.

Illustration: Privatfoto

Jeg ved udmærket at nutidens gymnasie-elever lærer matematik anderledes end hvad f.eks. jeg har gjort det, så en RPN-lommeregner (omvendt polsk notation) som HP15C er nok ikke cool for de unge.
Skal man indtaste 2+4, skrives "2", "Enter", "4", "+". Nice :)

/pto

Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Klaus Kolle

HP 15C ikke er en god regner, men på Linux kan du hente Qalculate - det er altså noget af det smarteste og i virkeligheden uanseelige regnesoftware jeg længe har set.

Så lige i først kig ser den da noget så kedelig og ligefrem ud, men lukke man lidt op for kassen så kan den vel snart regne hvad som helst.

Qalculate kan f.eks. indstilles til at hente friske valutakurser ved hver opstart - så er den klar til at regne om: £100 to DKK skriver man bare.

Der er selvfølgelig en voldsom mængde matematik funktioner og meget mere skjult under motorhjælmen.

Så vidt jeg husker er det en svensker, som står bag og mangler man en funktionalitet skriver man bare lige til ham, så klarer han det som en svedske - er mit indtryk.

Prøv den, når nostalgitrangen er stillet.

 • 0
 • 0
#2 Eskild Nielsen

Jeg bruger ofte Kcalc på linux/KDE og windows lommeregnren når jeg er i det miljø.

I begge tilfælde er der mulighed for at vælge simpel lommeregner og scientific - som selvom den ikke er på højde med HP15C eller TI-et-eller-andet absolut er anvendelig.

Der er så den pudsighed, at windows lommeregneren i ikke-scientific mode regner som de gængse lidt for billige lommeregnere med kun 4 regninsarter - dvs at man har endda kopieret at den regner forkert ved blandet addition og multiplikation, sådan at forstå at 4+2*3 giver 18 i stedet for 10.

I Scientific mode - eller med Kcalc er der ingen problemer...

/eskild

 • 0
 • 0
#3 Peter Mogensen

Hentede lige qalculate... skiftende den over i RPN-mode, trykkede "2" og blev ramt af et segfault :)

Anyway... Jeg foretrækker ikke at skulle bruge et qwerty-tastetur eller en mus, når jeg skal bruge en lommeregner, så jeg har lige i sidste uge købt nye batterier til min HP28 lommeregner. De laver ikke RPN-regnere som i gamle dage mere :(

 • 0
 • 0
#6 Klaus Kolle

"Hentede lige qalculate... skiftende den over i RPN-mode, trykkede "2" og blev ramt af et segfault :)"

Tjae jeg kender ikke din distro, for det skriver du ikke noget om ;-) Jeg er ikke løbet ind i probllemer med de installationer, jeg gennem tiden har udført. Såe...

Jeg synes bare at en fysisk regner kan have den ulempe, at den sommetider (lidt for ofte) forsvinder. Den gemmer sig under papirer osv. Det Qalculate ikke. :-)

 • 0
 • 0
#9 Søren Lund

Folk, der kender min hang til kommandolinien, vil nok ikke undre sig over, at jeg oftest bruger "dc". Her er skrives "2 + 4" som "2 4 + p" "Enter".

På andenpladsen kommer Emacs' indbyggede "Calculator", der dog ikke er RPN.

Og min HP15c? Den ligger stadig fremme derhjemme, selv min kone har lært at bruge den.

Udover den gode mekaniske kvalitet, så har jeg altid været vild med 15'erens horisontale design.

 • 0
 • 0
#10 Thøger Eskildsen

Tænk at IT (og nåja én selv) er blevet så gammel, at der er plads til nostalgi.

Jeg har en HP 28C. Jeg har været tilfreds med RPN, men 28C har også 4 liniers display, så man kan se hvad man regner sammen. Men RPN med kun en linie, det må da være irriterende, eller hvad ? (nostalgien til trods..)

 • 0
 • 0
#12 Maciej Szeliga

Overhovedet ikke... Har en HP 41CX og en HP 48SX det fungere fint i begge tilfælde selv om 41'eren kun har en linje. På 41'eren kan man rulle igennem stacken og man kan swappe X og Y registret (X værende det synlige register).

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Jeg kan altså ikke forstå disse moderne ingeniørtyper der bruger HP15C'ere. Jeg bruger stadig den HP11C jeg fik i konfirmationsgave. (Den har dog haft brug for nye batterier et par gange undervejs.)

 • 0
 • 0
#15 Dennis Schafroth

Gammel kærlighed ruster ikke, men elektronik holder ikke evigt. Jeg kan ikke længere få liv i min (snøft).

Men vi er flere der er heldige at have en iPhone. så apple kan ændre deres slogan:

Så ud over at være den bedste iPod, bedste browser, bedste mobil (Apple) har lavet er det også den bedste (HP)15C de har lavet

(Forudsat du bliver på en ældre firmware, der er "åbnet" ;-)

 • 0
 • 0
#16 Hans Erik Tjelum

Ja - efter min første HP (HP48SX), som blev slidt op (ja det er sgu sandt), var der ingen anden lommeregner der duede. Da jeg skulle have matematik på adgangsåret for ing. studerene, blev vi alle opfordret til at anskaffe Texas et-eller-andet. Men tanken om at skulle namse på en Texas var alligevel for meget for mig, så det blev en HP49G+ i tillæg til min HP48GX. Dette valg er ingenlunde fortrudt. Jeg går aldrig tilbage til en (fuser) Texas...

 • 0
 • 0
#17 Kim Rasmusse

Min første lommeregner var en canon 800. Den kunne + - * / og % den hade en rød lysdiode for at indiker at tallet var negativt. Den kostede i øvrigt ca. 450kr i året 1974. et par år efter købte jeg den første programmer bare lommeregner en Texas TI57. Den kunne programmers med 70 programmerings trin. Sådan er det gået trin for trin ind til jeg inviterede i en HP48GX. Selv om jeg har købt nyer HP48/49 så er og bliver min HP48SX den bedste lommeregner jeg har. Ang. HP Emulator prøv at se på siden http://hp.giesselink.com/emu48.htm her kan man få emulator til Windows Mobile (Emu48PPCv116Setup.zip ). Jeg har prøvet den af på en HTC Touch HD og den har ikke svigtet endnu

 • 0
 • 0
#18 Jørgen Henningsen

Det er min favoritmodel.

Den er lille og fiks og mindst lige så slagkraftig som HP48, men uden pop grafikken. Jeg har stadig min, men desværre er den meget slidt.

Jeg har søgt højt og lavt efter en ny lommeregner, men har endnu ikke fundet noget, som opfylder behovet.

 • 0
 • 0
#21 Axel Hammerschmidt

ligger for det meste i en flyttekasse. Jeg har lagt et billede med et par stykker, som var tilgængelige her

http://users.cybercity.dk/~dsl487543/HPSamling.jpg

Min første lommeregner var en HP25 til 1.625,- kr købt i jeg tror det var 1975. Inden da brugte vi regnestok.

Abacus'en er fra Japan.

Desværre en min HP25 een af dem i flyttekassen. De 2 andre er en HP65 og en HP67.

Problemet med de modeller er, at de bruger NiCd genopladelige batterier og de batterier, der hørte til er gået i mere eller mindre oplysning. HP skriver i manualen, at man kun bør anvende dem med strømforsyning når der er isat et batteri. Ellers risikerer man ødelæggelse.

Billedet viser en HP41C - den er forsynet med en Quad Memory modul samt en Financial-, Math I- og Structural Analysis modul. Der er plads til 4 udvidelsesmoduler. Termoprinter eller card reader kan osse tilsluttes som modul.

Mit første bekendtskab med RPN var med en HP45 på Institut for Landmåling og Fotogrammetri - jeg fattede ikke en brik. Men når man først har lært RPN er det meget simpelt.

Da lommeregneren dukkede op på Ingeniørdannelserne midt i 70erne blev det selvfølgelig forbudt at ha' sådan een med til eksamen. Dels kostede de en del penge og man mente, at det ville stille eksaminanten med råd til en lommeregner bedre. Dels var man slet ikke forberedt på det de kunne.

De fleste programmer man kunne finde i begyndelsen til de programbare lommeregnerer var taget lige ud af faget Numerisk Analyse - f.eks programmer som var baseret på interpolationsformler, som der jo alligevel ikke var brug for, når man bare kan indtaste tallet og trykke på en funktionstast og få resultatet. En HP25 havde plads til et program på 49 operationer og det forsvandt når lommeregneren blev slukket.

http://www.hpmuseum.org/

I øvrigt havde en HP meget lækker taster, sammenlignet med dem fra Texas Instruments. Lad os starte en religionskrig her...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere